Acesulfam-k – indulcitor arificialt utilizat in loc de zahar; nu contine carbohidrati sau zahar; prin urmare, nu are niciun efect asupra nivelului de zahar din sange. Acest indulcitor este adesea utilizat impreuna cu alti indulcitori artificiali in alimente cu continut redus de calorii.
Acetona – substanta chimica formata in sange atunci cand organismul descompune grasimea in loc de zahar pentru energie; daca se formeaza acetona, de obicei, inseamna ca celulele sunt infometate. In mod obisnuit, productia de acteona a organismului este cunoscuta sub numele de „cetoza”. Apare atunci cand exista o deficienta absoluta sau relativa a insulinei, iar zaharurile nu pot ajunge in celule pentru energie. Atunci corpul incearca sa utilizeze alte surse de energie, cum ar fi proteinele din muschi si grasimi din celulele grase. Acterona trece prin corp in urina.
Acidoza – prea multa aciditate in organism, de obicei din productia de cetone, cum ar fi acetona, atunci cand celulele sunt infometate; pentru o persoana cu diabet, cel mai frecvent tip de acidoza se numeste „cetoacidoza”.
Acut – atac brusc care este de obicei sever; se intampla pentru o perioada limitata de timp.
Actiune de varf – momentul in care insulina are cel mai mare efect asupra zaharului din sange.
Advantame – inlocuitor de zahar similar cu Aspartamul; poate fi folosit atat ca indulcitor de masa, cat si ca ingredient de gatit. Advantame poate fi, de asemenea, folosit in produsele de panificatie, bauturi racoritoare si alte bauturi fara alcool, guma de mestecat, bomboane, glazuri, deserturi inghetate, jeleuri si gemuri, fructe procesate si sucuri de fructe, topping-uri si siropuri.
Albuminurie – cand rinichii sunt afectati, incep sa scurga proteinele in urina. Albuminul este o proteina mica din sange, care trece prin filtrul de rinichi in urina mai usor decat alte proteine. Aceasta afectiune apare la aproximativ 30%-45% din persoanele care au diabet de tip 1 de cel putin 10 ani. La persoanele nou diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, rinichii pot prezenta deja semne de cantitati mici de scurgere de proteine, denumite „microalbuminurie”.
Acest lucru poate fi rezultatul diabetului zaharat sau al altor boli vazute in conjunctie cu diabetul cum ar fi hipertensiunea arteriala. Proteina din urina creste riscul de a dezvolta boala renala in stadiu terminal. De asemenea, aceasta inseamna ca persoana prezinta un risc deosebit de mare de a dezvolta boli cardiovasculare.
Amestec de insulina – un ameste de insulina ce contine insulina cu actiune scurta-intermediata-sau cu durata lunga; poti cumpara insulina preamestecata pentru a nu mai fi nevoit sa amesteci insulina din doua sticle.
Anomalii – defecte din nastere; abatere de la norma sau de la medie.
Anticorpi – proteine pe care organismul le produce pentru a se proteja de substantele straine, cum ar fi bacteriile sau virusii.
Agent antidiabetic – o substanta care ajuta persoanele cu diabet sa controleze nivelul zaharului din sange.
Antigene – substante care provoaca un raspuns imun in organism, identificand substante sau markeri celulari. corpul produce anticorpi pentru a lupta impotriva antigenelor sau a substantelor nocive si incearca sa le elimine.
Artera – un vas de sange care transporta sangele din inima in alte parti ale corpului; arterele sunt mai groase decat venele si au pereti mai puternici si mai elastici. Arterele uneori dezvolta placa in interiorul peretilor intr-un procesul cunoscut sub numele de „ateroscleroza”. Aceste placi pot deveni fragile si se pot rupte, ducand la complicatii asociate cu diabetul zaharat, cum ar fi atacurile de inima si accidentele vasculare cerebrale.
Aspartam – indulcitor artificial utilizat in loc de zahar, deoarece are putine calorii.
Asimptomatic – fara simptome; niciun semn clar ca boala este prezenta.
Ateroscleroza – o boala a arterelor cauzata de depunerile de colesterol in peretii arterelor; aceste placi se pot dezvolta si pot cauza ingustarea arterelor sau pot deveni fragile si se pot rupe, formand cheaguri de sange care provoaca atacuri de inima si accident vascular cerebral.
Automonitorizarea glicemiei – vezi monitorizarea glicemiei la domiciliu.
Azot ureic in sange – un produs al metabolismului care se excreta in urina; se masoara in sange ca o masura indirecta a eficientei functionarii rinichiului. Nivelurile crescute de azot ureic pot indica afectarea precoce a rinichilor, ceea ce inseamna ca rinichii nu elimina in mod eficient azotul ureic.
Boala autoimuna – o tulburare a sistemului imunitar al organismului in care sistemul imunitar se ataca in mod eronat; exemplele acestor boli includ diabetul de tip 1, hipertiroidismul cauzat de boala lui Graves si hipotiroidismul cauzat de boala lui Hashimoto.
Boala parodontala – deteriorarea gingiilor si a tesuturilor din jurul dintilor; persoanele care au diabet sunt mai expuse la a dezvolta boala parodontala.
Boala renala (nefropatie) – la o persoana cu diabet zaharat, nefropatia este una dintre multele afectiuni cauzate de schimbari in vasele de sange foarte mici si in rinichi. Aceste modificari determina cicatrizarea rinichilor, ce poate duce la insuficienta renala. Persoanele care au suferit de diabet o lunga perioada de timp pot dezvolta nefropatie. Un semn precoce al nefropatiei este detectarea proteinelor in urina.
Boala vasculara periferica – o afectiune anormala care afecteaza vasele de sange din afara inimii, de obicei mainile si picioarele; apare adesea ca urmare a scaderii fluxului sangvin si a ingustarii arterelor; persoanele care au suferit de diabet de lunga durata pot dezvola boala vasculara periferica.
Bunion – o infundare a articulatiei de la degetul mare, cauzata de umflarea unui sac de lichid sub piele si de anomalii ale articulatiei; femeile sunt mai afectate, de obicei, din cauza unor pantofi bine fixati sau cu varfuri ascutite, cu tocuri inalte care pun presiune pe degete, fortand miscarea exterioara a articulatiei. Oamenii cu picioarele plate sau cu arcuri joase sunt, de asemenea, predispusi la bunion. Pantofii care se potrivesc bine si sunt captusiti pot impiedica formarea bunionului. Bunionul poate duce la alte probleme, cum ar fi o infectie grava la degetul mare ce pune presiune pe alte degete de la picioare.
Celulele beta – un tip de celule dintr-o zona a pancreasului numita insulele lui Langerhans; celulele beta produc si elibereaza insulina, ceea ce ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange.
Calus – o suprafata mica de piele, de obicei de pe picior, care a devenit groasa si dura de la frecare sau de la presiune; calusul poate duce la alte probleme, cum ar fi infectiile grave. Pantofii care se potrivesc bine pot impiedica formarea calusului.
Calorii – enerrgia care vine din mancare; unele alimente au mai multe calorii decat altele. Grasimile au mai multe calorii decat proteinele si carbohidratii. Cele mai multe legume au putine calorii.
Carbohidrati – una dintre cele trei clase principale de alimente si o sursa de energie; carbohidratii sunt in principal zaharuri si amidon pe care organismul le descompune in glucoza (un zahar simplu pe care organismul il poate utiliza pentru a-si hrani celulele).
Cardiolog – un medic care are grija de persoanele cu boli de inima; un specialist in inima.
Cardiovascular – legat de inima si de vasele de sange (artere, vene si capilare).
Celulele alfa – un tip de celule dintr-o zona a pancreasului numita insulele lui Langerhans; celulele alfa produc si elibereaza un hormon numit „glucagon”. Glucagonul functioneaza in opozitie directa cu insulina – creste cantitatea de glucoza din sange eliberand zaharul stocat din ficat.
Cetoacidoza diabetica (CAD) – o afectiune severa, care pune viata in pericol ca urmare a hiperglicemiei, a deshidratarii si a acumularii de acid care necesita tratament de urgenta cu fluide si tratament cu insulina; CAD apare atunci cand nu este suficienta insulina si celulele sunt infometate. Se activeaza o sursa alternativa de energie numita cetoza. Sistemul creeaza o acumulare de acizi. Cetoacidoza poate duce la coma sau chiar la moarte.
Claudicatie – vezi claudicatia intermitenta.
Claudicatie intermitenta – durere in muschii piciorelor care apare de obicei in timpul mersului pe jos sau in timpul exercitiilor fizice; durerea rezulta din ateroscleroza vaselor de sange care alimenteaza muschii din extremitatile inferioara. Claudicatia creste, de obicei, odata cu varsta si se intalneste mai frecvent, la persoanele care au 60-70 de ani. Factorii de risc pentru dezvoltarea ingustarii arterelor care pot provoca claudicatie includ fumatul, tensiunea arteriala crescuta si diabetul zaharat. Exista medicamente care pot trata aceasta afectiune.
Cetoacidoza – vezi cetoacidoza diabetica.
Colesterol – substanta cerata, inodora produsa de ficat, care este o parte esentiala a peretilor celulari si a nervilor; colesterolul joaca un rol important in functiile organismului cum ar fi digestia si productia de hormoni. In plus, colesterolul poate proveni si din alimentele pe care le consumam. Prea mult colesterol in sange cauzeaza o crestere a particulelor numite LDL (colesterol „rau”), ceea ce creste acumularea de placi in peretii arterelor si conduce la ateroscleroza.
Coma – o urgenta in care o persoana nu este constienta; poate aparea la persoanele cu diabet deoarece glicemia lor este prea mica sau prea mare.
Corpuri cetone – deseori denumite simplu cetone, se numara printre produsele de ardere a grasimilor din organism; cand nu este suficienta insulina, corpul nu este capabil sa foloseasca zaharul (glucoza) pentru energie si isi descompune propria grasime si proteinele. Cand sunt folosite grasimi, un acid apare in urina si in sange. O cantitate mare de cetone in sistem poate duce la o afectiune grava numita cetoacidoza. Cetonele pot fi detectate si monitorizate in urina. Cand glicemia unei persoane bolnave sau insarcinate este in mod constant mai mare de 250mg/dL, cetonele trebuie verificate in mod regulat.
Deshidratare – pierderi mari de apa din corp; daca o persoana cu diabet zaharat are un nivel foarte ridicat de zahar in sange, determina o pierdere crescuta de apa prin urinare frecventa si, prin urmare, sete extrema.
Diabet – vezi diabet de tip 1 si diabet de tip 2.
Diabet cu debut juvenil – denumire veche utilizata pentru diabetul de tip 1.
Diabetul cu debut tardiv – denumire veche utilizata pentru diabetul de tip 2.
Diabet de tip 1 – un tip de diabet in care celulele producatoare de insulina (celulele beta) ale pancreasului sunt deterioare; persoanele cu diabet de tip 1 produc putina insulina sau chiar deloc, astfel ca zaharul nu poate intra in celulele corpului pentru a fi utilizat ca energie. Aceasta determina cresterea nivelului de zahar din sange. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa utilizeze injectii cu insulina pentru a-si controla glicemia.
Diabet de tip 2 – un tip de diabet in care insulina produsa nu este suficienta, sau corpul persoanei nu raspunde in mod normal la cantitatea prezenta; prin urmare, glucoza din sange nu poate intra in celulele organismului pentru a fi utilizata ca energie. Acest lucru duce la o creste a nivelului de glucoza din sange.
Diabetul gestational – un nivel ridicat al zaharului din sange care incepe sau este recunoscut pentru prima data in timpul sarcinii; modificarile hormonale din timpul sarcinii afecteaza actiunea insulinei, rezultand niveluri ridicate de zahar in sange. De obicei, nivelul zaharului revine la normal dupa nastere. Cu toate acestea, femeile care au avut diabet gestational au un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Diabetul gestational poate provoca complicatii in timpul travaliului si a nasterii si poate creste ratele complicatiilor fetale legate de dimensiunea crescuta a copilului.
Diabet instabil – vezi diabet zaharat labil
Diabet insulino-dependent – denumire veche folosita pentru diabetul de tip 1.
Diabetul non-insulino-dependent – denumire veche pentru diabetul de tip 2.
Diabet zaharat la adulti – denumire a diabetului de tip 2 care nu mai este folosita, deoarece acest tip de diabet este frecvent observat acum si la copii; „diabetul non-insulino-dependent” este, de asemenea, considerata o denumire incorecta in descrierea diabetului de tip 2, deoarece pacientii cu acest tip de diabet pot necesita, la un moment dat, insulina.
Diabet zaharat labil – cand nivelul de zahar din sange al unei persoane se schimba foarte repede de la mare la mic si de la mic la mare.
Dietetician – expert in nutritie care ajuta oamenii sa isi planifice tipul si cantitatea de alimente pentru a manca in functie de nevoile speciale de sanatate.
Doza mixta – o doza de insulina prescrisa in care doua tipuri de insulina sunt combinate si injectate simultan; o doza mixta combina in mod obisnuit o insulina cu actiune rapida si cu actiune lunga. O doza mixta poate fi administrata fie intr-o seringa preamestecata, fie amestecata la momentul injectarii. O doza mixta poate fi prescrisa pentru a asigura un control mai bun al zaharului din sange.
Efecte adverse – efecte nocive.
Efect de rebound – vezi efectul Somogyi
Efectul Somogyi – numit si „efect de rebound”, apare atunci cand exista o oscilare a zaharului din sange, de la un nivel extrem de scazut pana la un nivel foarte ridicat. Se intampla de obicei in timpul noptii sau dimineata devreme. Persoanele care au un nivel ridicat de zahar in sange dimineata ar putea fi nevoite sa-si testeze nivelul de zahar din sange la miezul noptii. Daca nivelurile de zahar sunt scazute in mod repetat, poate fi recomandata adaugarea unei gustari de seara sau scaderea dozelor de insulina.
Endocrinolog – medic care trateaza persoanele cu probleme hormonale.
Factor de risc – tot ceea ce creste sansa unei persoana de a dezvolta o boala.
Fenomenul zorilor – cresterea nivelului de zahar din sange in primele ore ale diminetii.
Fructoza – un tip de zahar gasit in multe fructe, legume si in miere; fructoza este folosita pentru a indulci unele alimente dietetice, dar acest tip de indulcitor nu este recomanat persoanelor cu diabet, deoarece ar putea avea un efect negativ asupra zaharului din sange.
Gangrena – moartea tesuturilor corporale, de obicei datorita lipsei de aprovizionare cu sange, in special la picioare.
Gastropareza – o forma de leziuni nervoase care afecteaza stomacul si intestinele; alimentele nu sunt digerate in mod corespunzator si nu se misca in mod normal prin stomac si prin tractul intestinal. Poate provoca greata si varsaturi, deoarece timpul de tranzit al alimentelor este incetinit de leziuni ale nervilor. Acest tip de leziuni nervoase poate provoca, de asemenea, o probleme semnificativa cu zaharuri sangvine scazute si neregulate.
Glande suprarenale – doua glande endocrine care stau pe partea superioara a rinichilor si produc si elibereaza hormoni de stres, cum ar fi epinefrina (adrenalina), care stimuleaza metabolismul carbohidratilor; norepinefrina, care creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala; si hormoni coricosteroizi, care controleaza modul in care organismul utilizeaza grasimi, proteine, carbohidrati si minerale si ajuta la reducerea inflamatiei. De asemenea, ele produc hormoni sexuali precum testesteron si pot produce dehidroepiandrosteron (DHEA) si progesteron.
Glaucom – o boala oculara asociata cu cresterea presiunii in ochi; glaucomul poate deteriora nervul optic si poate provoca afectarea vederii si chiar orbire.
Glucagon – un hormon care ridica nivelul de glucoza din sange prin eliberarea glucozei stocate din ficat; glucagon este uneori injectat atunci cand o persoana si-a pierdut constiinta din cauza scaderii nivelului de zahar din sange. Glucagonul injectat ajuta la cresterea nivelului de glucoza din sange.
Glucoza – un zahar simplu gasit in sange; este principala sursa de energie a organismului; cunoscuta si sub numele de „dextroza”.
Glicemie ridicata – vezi hiperglicemia.
Glicemia – vezi glucoza.
Grasimi – substante care ajuta corpul sa foloseasca anumite vitamine si sa mentina sanatatea pielii. In alimente exista multe tipuri de grasimi – saturate, nesaturate, polinesaturate, monosaturate si grasimi trans. Pentru a mentine colesterolul in sange si nivelul trigliceridelor cat mai aproape de nivelurile normale, este necesara limitarea cantitatii de grasimi saturate si de colesterol din dieta. Cantitatea de grasimi saturate ar trebui limitata la mai putin de 10% din cantitatea totala de calorii, iar cantitatea de colesterol dietetic trebuie limitata la 300 mg pe zi.
Grasimi polinesaturate – un tip de grasime care poate fi substituit cu grasimi saturate in dieta si poate reduce colesterolul LDL.
Hormon – substanta chimica eliberata intr-un organ sau o parte a corpului care calatoreste prin sange intr-o alta zona, unde ajuta la controlul anumitor functii ale corpului; de exemplu, insulina este un hormon produs de celulele beta din pancreas si, atunci cand este eliberat, va determina alte celule sa utilizeze glucoza pentru energie.
Hiperglicemia – nivelul zaharului din sange ridicat; este destul de comuna la persoanele cu diabet zaharat. Multe lucruri pot cauza hiperglicemie. Apare atunci cand organismul nu are suficienta insulina sau nu poate utiliza insulina pe care o are.
Hipertensiune arteriala – vezi tensiunea arteriala crescuta
Hipoglicemie – nivel scazut de zahar in sange; starea apare adesea la persoanele cu diabet zaharat. Majoritatea cazurilor apar atunci cand este prea multa insulina in corp, iar glucoza este insuficienta.
Injector cu jet – un dispozitiv care foloseste presiune ridicata pentru a impinge insulina prin piele si in tesut.
Insulina cu actiune intermediara – acopera necesarul de insulina peste noapte sau pentru o jumatate de zi; acest tip de insulina este de obicei combinat cu insulina cu actiune rapida sau cu actiune scurta.
Insulina cu actiune rapida – acopera necesarul de insulina pentru mese consumate in acelasi timp cu injectia; acest tip de insulina este folosit cu insulina cu actiune de lunga durata.
Insulina cu actiune scurta – acopera necesarul de insulina pentru mesele consumate in 30-60 minute.
Insulina regulata – un tip de insulina care actioneaza rapid.
Insulina ultralenta – un tip de insulina care actioneaza pe termen lung; de obicei, actiunea acestui tip de insulina functioneaza timp de 25-36 de ore dupa injectare. Acest tip de insulina are un debut de actiune de 4-5 ore dupa injectare si functioneaza cel mai puternic la 8-12 ore dupa injectare.
Insulina umana – este foarte asemanatoare cu insulina produsa de organism; codul ADN pentru fabricarea insulinei umane este pus in bacterii sau celule, iar insulina produsa este purificata si vanduta ca insulina umana.
Impotenta – numita si „disfunctie erectila”; incapacitatea persistenta a penisului de a deveni erect sau de a ramane in stare erectila. Unii barbati pot deveni impotenti dupa ce au suferit mult timp de diabet, deoarece nervii si vasele de sange din penis au avut de suferit. Se estimeaza ca 50% dintre barbatii diagnosticati cu diabet de tip 2 se confrunta cu impotenta.
Insulina biosintetica – insulina umana modificata genetic; aceasta insulina are un risc mult mai scazut de a provoca o reactie alergica la persoanele care o utilizeaza, spre deosebire de insulinele de vaca sau de porc. Producatorii de insulina sintetica o fac intr-o forma cu actiune scurta, care actioneaza pentru a acoperi cresterea nivelului de zahar in timpul mesei; ei produc, de asemenea, insulina cu durata mai lunga de actiune, care acopera zaharurile intre mese si in timpul repausului alimentar, de exemplu in timpul noptii.
Insulina – hormon produs de pancreas pentru a ajuta corpul sa foloseasca zaharul pentru energie; celulele beta ale pancreasului produs insulina.
Lanteta – un ac fin si ascutit care inteapa pielea; utilizat in monitorizarea zaharului din sange.
Lipide – un alt termen pentru o substanta asemanatoare grasimilor in sange; organismul stocheaza grasimea ca energie pentru o utilizare ulterioara, la fel ca o masina care are un rezervor de combustibil rezervat. Cand corpul are nevoie de energie, descompune lipidele in acizi grasi si le arde. Cantitati excesive de grasime in dieta poate determina acuumulare de grasimi in peretii arterelor – numita „ateroscleroza”. Cantitati excesive de calorii din grasimi sau alti nutrienti pot duce la acumulare kilogramelor suplimentare.
Locurile injectiei – zonele corpului in care oamenii isi pot injecta insulina cel mai usor.
Medicamente pentru diabet – medicamente pe care oamenii le iau pentru a reduce nivelul de zahar din sange; medicamente prescrise pentru persoanele ale caror pancreas produce o parte din insulina. Aceste medicamente nu sunt utilizate pentru diabet in timpul sarcinii.
Metabolism – toate procesele chimice si fizice din organism care apar atunci cand alimentele sunt defalcate.
Mg/dL (miligrame pe decilitru) – masuratoare care arata cantitatea unei anumite substante, cum ar fi glucoza, intr-o cantitate specifica de sange.
Monitorizarea glicemiei la domiciliu – un mod in care o persoana poate testa cantitatea de zahar din sange; denumita si „auto-monitorizarea glucozei din sange”. Monitorizarea glucozei la domiciliu testeaza sangele integral (plasma si celulele sanguine); astfel, rezultatele pot fi diferite de valorile de laborator, care testeaza valorile plasmatice ale glucozei. In mod tipic, valorile plasmatice de laborator por fi mai mari decat controalele de glucoza efectuate acasa cu un monitor de glucoza.
Monitorizarea sau testarea glicemiei – o metoda de testare a cantitatii de zahar din sange; monitorizarea initiala a glucozei din sange implica inteparea degetului cu un dispozitiv, punerea unei picaturi de sange pe o banda de testare si introducerea benzii intr-un dispozitiv de testare a glucozei in sange, care afiseaza nivelul glucozei. Testarea zaharului din sange se poate face, de asemenea, in laborator. Monitorizarea glicemiei este recomandata de trei sau patru ori pe zi pentru persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent. In functie de situatie, poate fi recomandata examinarea glucozei inainte de mese, la doua ore dupa mese, inainte de culcare, in timpul noptii si inainte si dupa efectuarea exercitiilor fizice.
Nefropatie – boala rinichilor cauzata de distrugerea vaselor de sange sau a unitatilor din rinichi care curata sangele; persoanele care sufera de diabet de mult timp pot dezvolta nefropatie.
Neurolog – un medic care trateaza persoanele care au probleme ale sistemului nervos (creier, maduva spinarii si nervi).
Neuropatie – leziuni ale nervilor; persoane care au diabet si nu il controleaza corespunzator pot dezvolta leziuni nervoasa.
Neuropatia autoimuna – afectarea nervului la partea sistemului nervos pe care nu o putem controla constient; acesti nervi controleaza sistemul digestiv, vasele de sange, sistemul urinar, pielea si organele sexuale. Nervii autoimuni nu sunt sub controlul unei persoane si functioneaza pe cont propriu.
Neuropatie periferica – un tip de leziuni nervoase care afecteaza cel mai frecvent picioarele.
Nivel scazut de zahar, nivel scazut de glicemie – vezi hipoglicemia.
Nutritionist – vezi dietetician.
Obezitate – un termen folosit pentru a descrie excesul de grasime din organism; este definita in functie de greutatea si inaltimea unei persoane sau de indicele de masa corporala (IMC). Obezitatea face ca organismul sa fie mai putin sensibil la actiunea insulinei. Grasimea corporala in exces este considerata a fi un factor de risc pentru diabet.
Oftalmolog – un doctor care trateaza persoanele cu boli oculare.
Optometrist – o persoana profesionista instruita pentru a testa ochii si pentru a detecta si trata problemele oculare, precum si unele boli, prin prescrierea si adaptarea lentilelor corective.
Pancreas – un organ in spatele partii inferioare a stomacului, de dimensiunea unei maini; produce insulina, pentru ca organismul sa poata folosi zaharul pentru energie.
Pancreas artificial – un senzor de glucoza atasat la un dispozitiv de administrare a insulinei; ambele sunt conectate impreuna prin ceea ce se numeste „sistem de bucla inchisa”. Cu alte cuvinte, este un sistem care nu numai ca poate determina nivelul glucozei din sange, dar, de asemenea, ia aceste informatii si elibereaza cantitatile corespunzatoare de insulina pentru zaharul special pe care tocmai l-am masurat. Pancreasul artificial poate regla cantitatea de insulina eliberata, iar nivelul de zahar scazut va determina dispozitivul sa scada eliberarea de insulina.
Polidipsia – sete excesiva care dureaza perioade lungi de timp; poate fi un semn al diabetului zaharat.
Polifagia – foame excesiva; poate fi un semn al diabetului zaharat. Daca nivelurile de insulina sunt scazute sau daca exista rezistenta la insulina, celulele organismului nu obtin suficient zahar, iar foamea se dezvolta. Persoanele cu polifagie pierd adesea in greutate, chiar daca mananca normal, deaorece excesul de calorii se pierde in urina sub forma de zahar.
Poliuria – necesitatea crescuta de urinare frecventa; un semn comun al diabetului zaharat.
Proteine – una dintre cele trei clase principale de produse alimentare; proteinele sunt fabricate din aminoacizi, care se numesc „blocurile de constructie ale celulelor”. Celulele au nevoie de proteine sa creasca si sa se repare. Proteina se gaseste in multe alimente cum ar fi carne, peste, pasari de curte, oua, leguminoase si produse lactate.
Pompa de insulina – un dispozitiv mic, computerizat – de dimensiunea unui telefon mobil mic – care este purtat pe o centura sau pus intr-un buzunar; pompele de insulina au un tub mic flexibil cu un ac fin la capat. Acul este inserat sub pielea abdomenului si este fixat pe loc. Un flux de insulina masurat cu atentie, constant, este eliberat in organism.
Raza metabolismului bazal – cantitatea de insulina necesara pentru a gestiona fluctuatiile normale de glucoza; cei mai multi oameni produc insulina in mod constant pentru a gestiona fluctuatiile de glucoza ce apar in timpul zilei. La o persoana cu diabet, administrarea unei cantitati constante de insulina prin intermediul pompei de insulina imita acest fenomen natural.
Reactie la insulina – un alt termen pentru hipoglicemie la o persoana cu diabet; acest lucru se intampla cand o persoana cu diabet si-a injectat prea multa insulina, a mancat prea putina mancare, sau a facut prea multe exercitii fizice fara sa manance alimente suplimentare.
Receptorii de insulina – zonele din partea exterioara a unei celule care permit insulinei din sange sa se alature sau se se lege de celula; cand celula si insulina se leaga impreuna, celula poate lua glucoza din sange si o poate folosi pentru energie.
Renal – referitor la rinichi
Retina – partea centrala a captuselii din spatele ochiului care simte lumina; are multe vase mici de sange care sunt uneori afectate cand o persoana are diabet de mult timp.
Retinopatie – o boala a vaselor mici de sange din retina ochiului.
Retinopatie de fond – aceasta este cea mai usoara forma de boala oculara cauzata de diabet; poate fi asociata cu vederea normala. Cu o durata mai lunga de diabet sau cu zaharuri necontrolate, leziunile oculare pot progresa pana la forme mai grave.
Rezistenta la insulina – cand efectul insulinei asupra muschilor, a grasimii si a celulelor hepatice devine mai putin eficient; afect efect apare atat cu insulina produsa in organism, cat si cu injectiile cu insulina. Prin urmare, sunt necesare niveluri mai ridicate de insulina pentru scaderea glicemiei.
Rotatia zonei de injectare – schimbarea suprafetei corpului in care o persoana isi injecteaza insulina; schimband zona de injectare, injectiilor vor fi mai usoare, mai sigure si mai confortabile. Daca acelasi loc de injectare este folosit din nou si din nou, se pot dezvolta sub piele suprafete intarite sau umflaturi care impiedica utilizarea corecta a insulinei.
Sindromul de rezistenta la insulina sau sindromul metabolic – acest sindrom este definit de un grup de afectiuni medicale care maresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si boli de inima. Un diagnostic este important, deoarece iti poti imbunatati sanatate si vei reduce riscul de a dezvolta diabet.
Sindromul de rezistenta la insulina sau sindromul metabolic este diagnosticat atunci cand pacientul se confrunta cu 3 sau mai multe probleme care se gasesc pe urmatoarea lista:
- Tensiunea arteriala este egala sau mai mare de 130/85 mmHg
- Glucoza din sange masurata pe stomacul gol este egala sau mai mare de 100mg/dL
- Circumferinta mare a taliei (o talie de 101 cm sau mai mult pentru barbati, o talie de 89 cm sau mai mult pt femei)
- Colesterol HDL scazut (sub 40mg/dL pentru barbati; sub 50mg/dL pentru femei)
- Trigliceride egale sau mai mari de 150 mg/dL
Soc insulinic – apare atunci cand nivelul zaharului din sange scade rapid.
Sorbitol – un zahar – produs din fructe – pe care corpul il utilizeaza lent; este un indulcitor folosit in alimentatie si este numit „indulcitor nutritiv” deoarece are patru calorii in fiecare gram, la fel ca zaharul de masa si amidonul. Acesti compusi sunt utilizati in multe alimente etichetate ca „fara zahar” si „fara zahar adaugat” si pot ridica nivelul de glucoza din sange. Daca un produs alimentar este denumit „fara zahar”, nu inseamna neaparat ca nu are carbohidrati.
Stevia – un inlocuitor natural de zahar care nu are calorii.
Sucraloza – indulcitor artificial care este de 600 de ori mai dulce decat zaharul; poate fi folosit si la gatit.
Sulfoniluree – pilule sau capsule pe care oamenii le iau pentru a reduce nivelul de zahar din sange; aceste medicamente pentru diabetici scad glicemia facand pancreasul sa produca mai multa insulina.
Tensiunea arteriala – masurarea presiunii sau a fortei sangelui impotriva vaselor de sange; tensiunea arteriala este scrisa ca doua numere. Primul numar sau numarul superior este numit presiunea sisteolica si este masura presiunii arteriale atunci cand inima bate si impinge mai mult sange in artere. Al doilea numar, numit presiune diastolica, este presiunea in artere atunci cand inima se odihneste intre batai.
Tensiune arteriala ridicata – sangele curge prin vasele de sange cu o forta mai mare decat in mod normal; tensiunea arteriala mare solicita inima, afecteaza arterele si creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral si probleme renale; numit de asemenea „hipertensiune arteriala”. Tensiunea arteriala la persoanele cu diabet zaharat este mai mic de 130/80.
Testarea urinei – verificarea urinei pentru a vedea daca are cetone; daca ai diabet de tip 1, esti gravida si ai diabet sau diabet gestational, medicul iti poate cere sa verifici urina.
Testul cu anticorpi – aceste test de sange este utilizat pentru a termina daca o persoana are diabet de tip 1 si nu nu alt tip de diabet.
Test de glucoza in repaus alimentar – metoda preferata de screening pentru diabet; acest test masoara nivelul de zahar din sange dupa ce pacientul nu a mancat nimic timp de cel putin 8 ore. Glicemia normala in repaus alimentar este mai mica de 100mg/dL. Daca glicemia este mai mare de 100mg/dL si mai mica da 126 mg/dL inseamna ca pacientul are un nivel scazut de glucoza, dar nu are diabet.
Diagnosticul de diabet de pune atunci cand glucoza din sange este mai mare de 126 mg/dL si cand testele de sange confirma rezultatele anormale. Aceste teste pot fi repetate intr-o zi ulterioara sau prim masurarea glucozei la 2 ore dupa masa. Rezultatele ar trebui sa prezinte o crestere a glicemiei mai mare de 200mg/dL.
Testul hemoglobinei glicate (HbA1c) – este un test de sange important pentru a determina cat de bine este gestionat diabetul; hemoglobina este o substanta in celulele rosii care transporta oxigen in tesuturi. Se poate atasa de zahar in sange, formand o substanta numita hemoglobina glicata sau o hemoglobina A1C. Testul ofera o masurare medie a zaharului din sange pe o perioada de 6 pana la 12 saptamani si este utilizat imrepuna cu monitorizarea glucozei la domiciliu pentru a face ajustari in tratament.
Testul de toleranta la glucoza – un test pentru a determina daca o persoana are diabet; testul este facut intr-un laborator sau in cabinetul medicului de dimineata, inainte ca pacientul sa manance. O perioada de cel putin 8 ore fara alimente este recomandata inainte de efectuarea testului. In primul rand, o proba de sange este luata in perioada de repaus alimentar. Apoi pacientul bea un lichid ce contine zahar. Doua ore mai tarziu, o alta proba de sange este recoltata. Daca nivelul zaharului din sange rezultat este mai mare de 126mg/dL atunci inseamna ca pacientul are diabet. Daca rezultatele testului de doua ore arata un nivel al glicemiei egal cu, sau mai marr de 200mg/dL se considera ca persoana are diabet.
Tratament cu laser – folosirea unui fascicul puternic de lumina (laser) pentru a vindeca o zona deteriorara; o persoana cu diabet poate primi tratament cu laser pentru a vindeca vasele de sange din ochi.
Trigliceride – grasimi transportate in sange din alimentele pe care le consumam; cele mai multe grasimi pe care le consumam, inclusiv untul, margarina si uleiul sunt sub forma de trigliceride. Trigliceridele excesive sunt stocate in celulele adipoase din organism. Organismul are nevoie de insulina pentru a elimina acest tip de grasime din sange.
U-100 – vezi unitate de insulina
Ulcer – o ruptura a pielii; o rana profunda. Persoanele cu diabet pot dezvolta ulcere de la zgarieturi minore pe picioare, de la taieturi care se vindeca incet sau de la frecarea picioarelor de pantofii care nu se potrivesc bine. Ulcerul se poate infecta si trebuie tratat repede.
Unitate de insulina – masura de baza a insulinei; U-100 este concentratia cea mai comuna de insulina. U-100 inseamna ca exista 100 de unitati de insulina pe mililitru de lichid. Pentru pacientul care are rezistenta severa la insulina, insulina este disponibila sub forma de U-500.
Urolog – un medic specializat in tratarea tractului urinar pentru barbati si femei, precum si in tratarea organelor genitale ale barbatilor.
Vaginita – o inflamatie sau o infectie a tesuturilor vaginale; o femeie cu aceasta afectiune poate avea mancarimi, arsuri sau scurgeri vaginale. Femeile care au diabet pot dezvolta vaginita mai des decat femeile sanatoase.
Vascular – referitor la vasele de sange ale corpului (artere, vene si capilare).
Vena – vas de sange care transporta sangele la inima.
Vitrectomie – procedura in care gelul din centrul globului ocular este indepartat deoarece are sange si tesut cicatrizat care blocheaza vederea; un chirurg inlocuieste gelul cu un lichid limpede.
Xilitol – un indulcitor nutritiv folosit in alimentele dietetice; organismul il utilizeaza lent si contine mai putine calorii decat zaharul de masa.
Zahar – o clasa de carbohidrati cu gust dulce; zaharul este un combustibil rapid si usor folosit de organism. Unele tipuri de zahar sunt lactoza, glucoza, fructoza si zaharoza.
Zaharina – un indulcitor artifical care este folosit in locul zaharului deoarece nu are calorii si nu creste nivelul zaharului din sange.
Zaharoza – zahar de masa; o forma de zahar pe care corpul trebuie sa o descompuna intr-o forma mai simpla inainte ca zaharul sa o poata absorbi si sa o duca in celule.