Colesterol Ridicat: Simptome, Tratament si Alimentatie Recomandata

0
328
colesterol-marit

Colesterolul este unul dintre tipurile de grăsimi care există într-un fel în toate celulele corpului nostru și trebuie remarcat faptul că este necesar pentru funcționarea corectă a tuturor sistemelor sale. Majoritatea colesterolului este secretat de ficat, dar intră și în organism prin mâncarea pe care o consumăm.

Principala funcție pe care o exercită colesterolul, este participarea la formarea de acizi biliari, responsabili pentru absorbția grăsimilor. Și el este responsabil pentru dezvoltarea anumitor hormoni sexuali și hormoni tiroidieni.

Dar, în ciuda faptului că este nevoie de colesterol in multe organe și celule ale corpului nostru, acesta se poate transforma într-un potențial ucigaș (fără exagerare), dacă nivelul său nu este controlat. Principala problemă este că majoritatea oamenilor pur și simplu nu știu despre nivelul ridicat de colesterol din corpul lor, deoarece, ca și în cazul altor boli, nu se observă simptome evidente.

analize-colesterolCa rezultat, poate duce la probleme grave de sănătate, de exemplu, la nivelul ficatului sau al sistemului cardiovascular. Cu un nivel crescut de colesterol, riscul de a dezvolta ateroscleroză crește semnificativ (aceasta este acumularea de grăsimi pe pereții arterelor care împiedică circulația normală a sângelui).

Având în vedere pericolele unei astfel de afecțiuni și complexitatea diagnosticului precoce, este foarte important să știți despre o serie de simptome care ar ajuta la suspectarea greșelilor.

Simptome colesterol ridicat

Toată lumea, începând de la vârsta de 20 de ani, ar trebui să fie examinată în mod regulat de către medici și să facă un test de sânge pentru a determina nivelul de colesterol. Acest lucru este important pentru de făcut, deoarece simptomele vor apărea mai târziu, și aici este important să se acorde tratament în timp util.

Fără un test de sânge, o persoană continuă să abia un mod de viață obișnuit, nimic nu îl deranjează și corpul suferă deja în acest moment. Cu toate acestea, experții au reușit să identifice unele simptome care pot indica o creștere a nivelului de colesterol din sânge:

  • Senzație de durere și greutate în zona ficatului și vezicii biliare
  • Gura uscată și paloare a gurii, adesea însoțite de halitoză (respirație urâtă)
  • Greață în stomac și probleme digestive, mai ales după consumarea alimentelor grase
  • Mâncarea, gazarea și stomacul supărat după mese
  • Modificări ale ritmului intestinal, susceptibilitate la constipație
  • Dorința de a dormi după masă
  • Apariția intoleranței alimentare
  • Erupție cutanată și mâncărime
  • Dureri de cap și migrene
  • Amețeli și probleme cu coordonarea și echilibrul corpului
  • Edemul și amorțirea membrelor
  • Probleme oculare
  • Excitare neobișnuită și anxietate în timpul mișcării și al activității fizice

Toate simptomele de mai sus, sunt adesea confundate cu alte boli și probleme de sănătate, si care pot dispărea spontan.

Cu toate acestea, ignorând nivelul de colesterol, oamenii înșiși își exacerbează starea și, ca urmare, va fi foarte dificil (și uneori imposibil) să repare daunele.

colesterol-marit

Dar exista o veste bună: toate acestea pot fi evitate prin efectuarea unui simplu test de sânge și prin aderarea la un stil de viață sănătos. La urma urmei, obiceiurile corecte ajută la stabilizarea nivelului de colesterol într-un mod natural și, în același timp, stimulează funcția hepatică.

Cum să monitorizăm nivelul colesterolului?

In cele mai multe cazuri, medicamentele vor fi necesare pentru scăderea colesterolului, însă s-a dovedit deja că unii oameni nu au nevoie de ele.

Dar, indiferent dacă o persoană ia medicamente sau nu, este bine să evitați, desigur, consumul de alimente grase și care au prea multe calorii, de exemplu:

  • cârnaţi
  • carne rosie
  • carne din delicatese
  • fast food
  • cofetărie
  • produse semi-finisate
  • creme
  • unt și maioneză
  • gălbenuș de ou

În schimb, este de dorit să includeți în dieta dvs. produse cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi:

  • fructe proaspete
  • legume
  • fasole
  • cereale integrale
  • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
  • ulei de masline
  • carne slabă
  • pește
  • semințe de in și semințe de chia

În plus, ar fi frumos să schimbăm modul în care sunt preparate alimentele. Este mai bine să evitați prăjirea directă a produselor și în cuptor să coaceți fără ulei. Este de preferat, prepararea cu abur și mâncărurile fierte.

Știind cât de periculoase sunt nivelurile ridicate de colesterol din sânge, este important să îți îmbunătățești obiceiurile și să faci tot ce ceea ce este posibil pentru a-l menține sub control.

Deci, fii vigilent și atent. În ciuda faptului că, la prima vedere, colesterolul nu are niciun efect semnificativ asupra sănătății noastre, în timp va prezenta un pericol tot mai mare și va duce la schimbări și boli grave în organism.

Tehnici pentru scaderea colesterolului rapid

Odata cu cresterea colesterolului, cresc si sansele de aparitei a bolilor cadriovasculare. Vestea buna este insa ca poti controla colesterolul.

  • Slabeste. Stiai ca slabind 5 kg poti scadea colesterolul cu pana la 8%? Insa nu trebuie sa slabesti deodata, este indicat sa slabesc 1 kg pe saptamana.
  • Fa miscare. 2 ore jumatate pe saptamana de miscare reprezinta o tehnica de scadere a colesterolului foarte rapida.
  • Consuma fibre. Fibrele, precum ovazul, merele, prunele si fasolele s-au dovedit foarte bune pentru a scadea repede si eficient nivelul de colesterol din organism
  • Mananca peste. Pestele contine grasimi Omega 3 si Omega 6, numite si “grasimi bune” care te ajuta sa scazi rapid colesterolul
  • Alunele si uleiul de masline de asemenea scad nivelul de colesterol in ritm alert. Incearca-le!
Mezelurile sunt cei mai mari dușmani ai sănătății

Mezelurile reprezinta, impreuna cu produsele zaharoase, cei mai mari dusmani ai siluetei (cu exceptia suncii obisnuite si a celei crude). Sa ni le scoatem repede din minte pentru a ne putea modifica comportamentul alimentar.

Cu toate acestea, cei care le apreciaza in mod deosebit si le consuma cu regularitate in familie pot sa nu le elimine complet din alimentatie si sa le consume in varianta degresata, disponibila pe piata. Sa incercam totusi sa le limitam (cu exceptia suncii degresate si fara sorici, pe care o putem consuma in voie in orice moment al zilei) si sa le alegem pe cele la care grasimea a fost inlocuita cu proteine (albus de ou, soia…).

Celelalte prezinta mai putin interes, pentru ca substitutia este facuta in cazul lor cu zahar, amidon sau fecula de cartofi.

Vedeta incontestabila este sunca degresata si fara sorici, deoarece este bogata in proteine si are mai putin de 4% grasimi. Putem astfel s-o consumam la orice ora si in orice cantitate. Exista si sortimente de carnati degresati, dar cantitatea de lipide continute ramane in jurul valorii de 15%, ceea ce ii inscrie printre alimentele permise doar in cazuri exceptionale, cu moderatie.

Dieta Alcalină: Alimente Recomandate si Rezultate

Cele mai interesante alimente sunt produsele noi care inlocuiesc carnea de porc cu carnea de pasare: sunca de pui, carnati de curcan, piept de pui de curca…Sa le incercam si, daca ne plac, sa le folosim la salate sau sanvishuri, cu diferite ocazii (la birou, la pescuit, la picnic etc…)

Pentru a cunoaste factorii de risc care maresc valoarea colesterolului sanguin, este bine sa apelam la un cabinet de specialitate. Dar aceasta nu este singura optiune pe care o avem la dispozitie. Internetul este plin cu informatii pretioase despre acest subiect iar acest articol trateaza in linii mari cauzele si implicatiile colesterolului asupra organismului.

Excesele alimentare si dietele de slabire

Cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa, este important sa iti invingi dorinta, in favoarea ratiunii. Hranirea corecta implica stabilirea unui echilibru armonios intre consumul caloric si ritmul cu care corpul nostru arde aceste calorii. De asemenea, presupune respectarea raportului optim intre diversele grupuri de alimente ce alcatuiesc meniul nostru zilnic. Poti citi mai multe despre o alimentatie sanatoasa in articolul despre propria ta dieta.

Consumul excesiv de alcool

Unul dintre cele mai nocive efecte ale alcoolismului il reprezinta cresterea nivelului de grasimi in sange si a valorii colesterolului. Procesul este mult mai evident in momentul in care cantitatea consumata depaseste 60 ml/zi, din cauza continutului de etanol al alcoolului. Consumul ocazional foarte crescut poate avea aceleasi efecte ca si cel sistematic ridicat. Este bine de stiut ca tipul de alcool consumat nu influenteaza valoarea nivelului de colesterol in sange.

Fumatul – Din pacate, din ce in ce mai multe femei cad prada acestui viciu. Mecanismul prin care creste valoarea colesterolului din cauza fumatului este legat de eliberarea in circulatia sanguina a unor neurohormoni care mobilizeaza colesterolul din depozitele sale. In cazul in care nu vrei sa renunti la fumat, pentru a-ti mentine silueta, faci o mare greseala. O greutate corporala cu 2,5-5 kg mai mare decat cea normala este mai putin daunatoare decat toxicitatea indusa consumul de tutun in organismul tau.

Stresul – Indiferent de provenienta lui, stresul este un factor care se asociaza adesea nivelului ridicat al colesterolului in sange. Nu are rost sa dezbat pe larg acest subiect. Suntem inconjurati permanent de factori de stres si stim cu totii de unde provine stresul cotidian. In aceste cazuri, este bine de stiut ca un psihoterapeut poate face minuni.

Obezitatea – se instaleaza in corpul uman din pricina unui comportament alimentar abuziv, a sedentarismului sau a unor tulburari neuroendocrine. Aceasta afectiune este definita prin marirea volumului de tesut gras din organism: cu 20% la barbati si 30% la femei. Obezitatea provoaca cresterea tensiunii arteriale, favorizeaza aparitia litiazei biliare si a varicelor, accentueaza procesul de ateroscleroza, creste sansele aparitiei bolilor reumatice, favorizeaza declansarea diabetului zaharat si diminueaza puterea de munca.

Factorii genetici – ereditatea joaca un rol deosebit de important in aparitia hipercolesterolemiei, acest fapt este evident intre varstele de 5 si 20 de ani. Amprenta factorilor genetici asupra valorii grasimilor din sange este observata o data cu inaintarea in varsta.

Sunt frecvente cazurile in care diferite persoane – cumpatate din punct de vedere al alimentatiei, echilibrate psihic, nebautoare de alcool, nefumatoare, cu o greutate corespunzatoare varstei si sexului lor – constata la examenul medical ca prezinta valori ridicate ale colesterolului sanguin.

In acest caz trebuie sa se ancheteze rudele de gradul I pentru a se determina si a se stopa tulburarile metabolismului lipidic, printr-o medicatie si un regim alimentar adecvate.

Colesterolul Bun si Colesterolul rau – Cum ne putem prelungi longevitatea?

Colesterolul este necesar pentru corpul nostru, pentru întreaga viață. Este parte a membranelor celulare, asigurându-le rezistența. Participă la producerea de hormoni sexuali (androgeni și estrogeni), precum și acei hormoni produși de glandele suprarenale (cortizol) și ovarele (estradiol). În plus, colesterolul este un precursor al vitaminei D, a cărui sinteză apare în piele sub influența soarelui. Acesta joacă un rol important în metabolismul vitaminelor liposolubile (A, D, E și K). Este necesar, deoarece asigură activitatea vitală a organelor și a sistemelor corpului. Totuși, atunci când valorile cresc, acesta ne poate pune viața în pericol.

grasimea-in-sange-si-colesterolul-marit

Colesterolul mărit reprezintă una din principalele motive de infarct miocardic. Există două categorii care împreună reprezintă colesterolul total, denumit foarte inspirat „bun” și „rău”. Dacă dorești să știi mai multe despre acest subiect, te invit să citești mai departe.

Ce este colesterolul rău și bun?

Pentru “mișcarea” colesterolului în organism responsabile sunt lipoproteinele, care sunt împărțite în:

  • lipoproteine cu densitate mică (VLDL), sunt formate în ficat, conțin lipide (trigliceride și colesterol), care sunt transportate cu sânge în țesuturi;
  • lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sunt formate din VLDL datorită eliberării trigliceridelor, conțin în principal colesterol, care este eliberat din ficat în țesuturile corpului.
  • lipoproteine cu densitate mare (HDL), transportă colesterolul neutilizat din țesuturi în ficat, unde se sintetizează acizi biliari din acesta.

LDL crescut, poate provoca depuneri de grăsime în pereții vaselor, de obicei în artere. Dacă această valoare este ridicată, inseamnă că avem colesterolul mărit și trebuie să luăm măsuri în această prinvință. LDL este, de asemenea, numit “rău”, deoarece nivelul său se corelează cu un risc ridicat de a dezvolta ateroscleroză și manifestări precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și ocluzia arterelor periferice (suprapunerea fluxului sanguin).

Colesterolul LDL este principalul “vinovat” pentru apariția plăcilor aterosclerotice, care îngustă lumenul vaselor sau le înfundă complet, perturbând astfel fluxul de sânge. Odata blocate, acestea formeaza chisturi sanguine care, odata ajunse la inima, poate provoca infarct miocardic. Pentru a avea colesterolul cu valori normale, LDL ar trebui sa fie intre 1,71-3,5 mmol / l. Dacă doriți să calculați colesterolul total cu ajutorul caruia puteți calcula restul valorilor, trebuie să faceți analizele.

Concentrațiile HDL ridicate reduc semnificativ riscul de ateroscleroză și boli cardiovasculare, colesterolul HDL este uneori numit “colesterol bun” sau colesterol alfa.

HDL fac parte din mulți hormoni vitali care reglează diferite procese din organism. Acesta este un fel de “sursă” locală de energie. Este împărțit în ficat sau excretat din corp. HDL-ul normal este> 1,0 (la bărbați) și mai mare de 1,1 mmol / l (la femei).

De ce crește colesterolul rău? Care sunt principalele motive ale colesterolului marit?

Indiferent de cât de drăguț sună, principalul motiv pentru creșterea nivelului de colesterol este fumatul. Aceasta duce la distrugerea peretilor vaselor, făcându-le mai subțiri și mai slabe. Colesterolul rău pătrunde ușor prin ele și se stabilește în interior. Ca urmare, apare dezvoltarea aterosclerozei (boală arterială).

Un alt motiv este consumul excesiv și obezitatea. În special, utilizarea într-un număr mare de alimente cu conținut ridicat de grăsimi saturate: carne roșie, cârnați, brânzeturi si patiserie. Acestea sunt bogate în calorii și au ca urmare un colesterol mărit care poate avea urmări grave.

Nu de puține ori, rolul în creșterea nivelului de colesterol rău, este jucat de stresul psihoemoțional prelungit. Un mic stres de scurtă durată activează apărarea corpului, dar un stres puternic și prelungit, dimpotrivă, subminează sănătatea.

Printre alți factori care contribuie la creșterea nivelului de colesterol într-un fel sau altul, sunt reprezentati de stilul de viață sedentar, abuzul de alcool, prezența bolilor concomitente (diabet zaharat, boli hepatice și renale, hipertensiune arterială, scăderea funcției tiroidiene). În plus, șansele de a “obține” un nivel ridicat de LDL crește odată cu vârsta.

Reducerea nivelul de LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) din colesterol

La sfârșitul anilor ’40 ai secolului trecut, în Statele Unite a fost efectuat studiul Framingham, care a durat 65 de ani. Scopul său a fost de a identifica principalele cauze ale dezvoltării bolilor cardiovasculare. Rezultatele acestui studiu au arătat că persoanele cu niveluri ridicate de lipoproteine cu densitate scăzută sunt mai susceptibile de a suferi de boli cardiace și vasculare, care este cauza principală a aterosclerozei și, ca o consecință, a infarctului miocardic. In zilele noastre, colesterolul mărit este din ce în ce mai întâlnit chiar și la persoanele tinere datorită alimentației dar ți al altor factori pe care îi enumerăm mai jos.

Deci, ce ar trebui să fac pentru a reduce colesterolul?
  • efectuarea de analize lipidice. După 40 de ani, experții recomandă acest test o dată pe an;
  • dacă fumați, renuntati;
  • moderatie in mancare. Consumați alimente care conțin acizi grasi nesaturați omega-3. În cantități mari, ei se găsesc în pești marini (somon, hering, ton, macrou, capelin) și de râu (crap sălbatic). Consumați mai multe legume și fructe. Evitați produsele care conțin un număr mare de grăsimi trans (chipsuri, cartofi prăjiți, fast food);
  • mișcare. Este de dorit cel puțin 30 de minute pe zi, și nu uitați de regula de 10 mii de pași;
  • dacă suferiți de hipertensiune, diabet sau alte afecțiuni care pot provoca colesterol ridicat, urmați recomandările medicului dumneavoastră și luați medicamentele prescrise;
  • dacă sunteți supraponderal, încercați să ajungeti la greutatea normala;
  • renunțați la abuzul de alcool;
  • evitați stresul .

Colesterolul crescut la femei – cauze si tratament

Un sfert din populația lumii suferă de creșterea colesterolului din sânge. Cu toate acestea, puțini oameni acordă atenție acestei probleme.

Dar în zadar. Un nivel ridicat de colesterol, pentru o lungă perioadă de timp, poate duce la apariția unor boli grave.

Cel mai adesea, această problemă se referă la femeile care, din cauza dietei, evită în mod deliberat consumul de alimente care conțin grăsimi. Acest lucru nu se poate face. În ciuda faptului că colesterolul, în cantități mari, poate dăuna sănătății, nu se recomandă excluderea totală din dieta.

Să analizăm cauzele creșterii colesterolului în sângele femeilor, care sunt simptomele și semnele unui nivel ridicat și care este tratamentul pentru această afecțiune.

Ce este colesterolul și ce funcții efectuează?

Colesterolul este o componentă organică, un compus natural solubil în grăsimi, care face parte din peretele celular. Colesterolul este de două tipuri:

  • Lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) – “rău”.
  • Lipoproteine cu densitate mare (HDL) sunt “bune”.

Sarcina sa principală este de a transporta substanțe în interiorul celulei și înapoi. În plus, el participă activ la producerea de hormoni feminini, în schimbul vitaminelor solubile în grăsimi, în producția de vitamina D, protejează membranele celulare, izolează fibrele nervoase și este un element suplimentar în formarea bilei .

Merită să spunem că 30% din colesterol vine din alimente, iar restul este produs de corp.

Cauzele colesterolului ridicat în rândul femeilor

De ce este colesterolul din sângele unei femei tinere sau în vârstă la un nivel ridicat (foarte mare) și ce înseamnă aceast lucru? Principalele motive care pot crește indicele de colesterol:

  • fumatul;
  • lipsa activității fizice, stilul de viață sedentar;
  • sarcinii;
  • consumul frecvent al băuturilor alcoolice;
  • prezența diabetului zaharat;
  • predispoziție ereditară;
  • obezitate;
  • boli de rinichi;
  • hipertensiune;
  • bolile pancreasului;
  • creșterea cronică a tensiunii arteriale (hipertensiune arterială);
  • patologia ficatului.

O altă sursă importantă de creștere a colesterolului, este apariția unei pauze menstruale. Acest lucru se datorează faptului că femeile în această perioadă au reduse funcțiile de protecție ale corpului. Această condiție este considerată cea mai favorabilă pentru depunerea crescută a colesterolului în vase. Adesea, simptomele patologiei merg neobservate.

Toată vina este reprezentata de starea precară a sănătății unei femei, care este asociată cu apariția menopauzei.

Același lucru se poate întâmpla în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor în organism, însoțită de o stare generală de rău, aceasta poate să nu observe principala problemă asociată cu depunerea colesterolului. Întrucât în timpul perioadei de gestație, femeia dezvoltă progesteron, hormonul responsabil pentru depunerea grăsimilor, medicul poate recomanda femeii însărcinate de câteva ori să efectueze un test de sânge pentru a exclude o creștere a nivelului de colesterol.

Care este norma indicatorului general în sângele femeilor:

  • la 20 de ani – 3,16-5,6 mmol / l;
  • la 30 de ani – 3,36-5,95 mmol / l;
  • la 40 de ani – 3,81-6,52 mmol / l;
  • la 50 de ani – 4,0-7,3 mmol / l;
  • la 60 de ani – 4,2-7,5 mmol / l;
  • la 70 de ani – 4,48-7,42 mmol / l.

Ce femei sunt predispuse la un colesterol ridicat?

Medicii consideră că, cauzele patologiei pot fi un stil de viață sedentar, consumul necontrolat de alimente grase și calorii si supraalimentare.

Important în acest caz este și vârsta femeii. Deci, în timp, indicatorul de colesterol din frumoasa jumătate a umanității poate varia. Acest proces depinde de prezența bolilor și patologiilor.

Băuturile necontrolate de alcool, fumatul, alimentele dăunătoare, duc la epuizarea corpului. Ca o consecință, apar tulburări metabolice, dezvoltarea de diverse boli și un salt inalt al colesterolului din sânge.

Care sunt simptomele colesterolului ridicat?

Recunoașterea creșterii colesterolului la femei poate fi determinată de prezența unor astfel de simptome:

  • dureri de cap severe;
  • amețeli;
  • prezența cheagurilor de sânge;
  • durere și greutate în picioare la cel mai mic exercițiu fizic;
  • apariția petelor gălbui pe piele și în zona ochiului (xantom);
  • insuficienta cardiaca.

Merită să spunem că însăși creșterea nivelului de colesterol nu este însoțită de simptome: ele apar după dezvoltarea aterosclerozei, principala consecință a acestei patologii. Prin urmare, este foarte important să faceti analize pentru sânge cel puțin o dată la fiecare 1-5 ani.

Ce complicații pot apărea datorită colesterolului mărit?

Un colesterol crescut în sângele unei femei poate fi destul de periculos pentru o lungă perioadă de timp și cauzează adesea următoarele patologii:

  • boala cardiacă ischemică, caracterizată prin afectarea fluxului sanguin la miocard;
  • infarct;
  • angina pectorală care rezultă din îngustarea arterelor coronare;
  • accident vascular cerebral.

Este foarte important să eliminați problema în stadiul inițial al dezvoltării acesteia, să faceti în timp util teste de sange și să contactați medicul.

Tratamentul colesterolului ridicat

Conținutul crescut de component al colesterolului din sânge este principala sursă de depozite de grăsime în vasele de sânge.

Aceste depozite sunt sursa scăderii dinamicii fluxului sanguin, din cauza căreia creierul și inima încetează să primească cantitatea necesară de sânge îmbogățit cu oxigen pentru funcționarea normală.

Tratamentul bolii se bazează pe luarea de medicamente ale grupului de scădere a lipidelor.

De cele mai multe ori, medicul prescrie astfel de medicamente și preparate atunci când constată hipercolesterolemia (colesterol ridicat în sângele femeii):

  • Gemfibrozil (Lopid, Gipolysan, Normolil, Gevilon), Fenofibrat, Clofibrat. Produs sub formă de tablete și capsule. Este prescris de 2 ori pe zi. Medicamentul este contraindicat gravidelor și persoanele cu afecțiuni ale vezicii biliare.
  • Reducerea nivelului de colesterol cu ajutorul vitamine B3, PP și niacina. Se recomandă 2-6 gr. pe zi, împărțite în 3 doze. Pentru prevenirea distrofiei hepatice grase, se prescrie și metionina.
  • Pentru a trata colesterolul crescut, se folosesc medicamentele aparținând grupului de sechestranți ai acidului biliar. Acestea includ “Holestiramin”, “Questran”, “Cholestan”. Medicamentele sunt produse sub formă de pulbere. Sunt atribuite de obicei 4 gr. de 2 ori pe zi.
  • Medicamentele aparținând grupului de statine sunt, de asemenea, capabile să reducă producția de lipoproteine. Acestea includ: “Fluvastatin”, “Simvastatin”, “Pravastatin”, “Rosuvastatin”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here