5 rețete de supă de legume pentru diabetici – sunt pline de antioxidanti, vitamine, minerale si chiar fibre

0
1824

Supa este o mancare usor de facut si o modalitate excelenta de a adauga niste legume in dieta ta. Este indicat ca persoanele cu diabet sa consume cat mai multe legume deoarece acestea sunt pline de antioxidanti, vitamine, minerale si chiar fibre.

Multe legume au, de asemenea, un continut scazut de calorii si carbohidrati. Persoanele cu diabet ar trebui sa se axeze pe legumele fara amidon, deoarece legumele cu amidon contin mai multe grame de carbohidrati.

Asta inseamnca ca trebuie sa adaugi in dieta ta legume cu frunze verzi, fasole verde, vinete, ciuperci si ardei. Acestea fiind spuse, fasolea si lintea sunt o alegere excelent. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt foarte bogate in fibre, usor de digerat si au un impact usor asupra nivelului de zahar din sange, comparativ cu alti carbohidrati.

Iata 5 supe aromate si pline de legume pe care ar trebui sa le incerci.

Supa de linte este foarte buna in diabet

supa-de-linte

Aceasta supa de linte nu are doar o cantitate mica de grasimi, este de asemenea bogata in fibre si proteine. Lintea este, de asemenea, o sursa buna de vitamine si minerale precum acid folic, fier, fosfor si potasiu.

Ingrediente

  • 2 lingurite ulei de masline extra virgin
  • 2 cesti de ceapa tocata
  • 2 cesti de morcovi tocati
  • 1 lingurita de chimen macinat
  • 1 lingurita de coriandru macinat
  • 1 lingurita de curcuma macinata
  • 1/4 lingurita de scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita de piper macinat
  • 6 cesti ciorba de legume
  • 2 cesti de apa
  • 3 cesti de conopida tocata
  • 1 3/4 cesti de linte
  • o conserva de rosii cubulete
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • 4 cani de spanac proaspat tocat
  • 1/2 ceasca de coriandru proaspat tocat
  • 2 linguri de suc de lamaie

Instructiuni

  1. Incalzeste uleiul intr-o oala de supa la foc mediu, adauga ceapa si morcovii, amestecand ocazional pana se imoaie, aproximativ 10 minute. Se amesteca usturoiul si se lasa la gatit pentru 30 de secunde. Se adauga chimen, coriandru, curcuma, scortisoara si piper si se mai lasa pe foc pentru 60 de secunde.
  2. Se adauga ciorba de legume, apa, conopida, linte, rosii, pasta de tomate si se aduc la punctul de fierbere. Redu temperatura focului si acopera partial oala, amestecand ocazional pana ce lintea devine moale, dar nu pana devine terci. 45-55 de minute ar trebuie sa fie de ajuns. Se adauga spanacul si se lasa la fiert  inca 5 minute.
  3. Chiar inainte de servire se adauga coriandru si suc de lamaie.

Supa crema de dovleac

supa-crema-de-dovleac

Aceasta supa crema este delicioasa si cu siguranta va fi pe placul intregii familii. Trebuie neaparat sa incerci aceasta reteta, mai ales ca ingredientul principal, dovleacul este plin de vitamina A.

Ingrediente

  • 1 lingura de unt
  • 1 ceasca de ceapa tocata
  • 1 lingurita de praf de curry
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • jumatate de lingurita de nucsoara macinata
  • 1/4 lingurita de piper macinat
  • 1.3 Kg de dovleac taiat in bucatele
  • 2 cani supa de pui
  • 2 cesti de apa
  • 4 lingurite de ghimbir proaspat ras
  • 1 lingurita de sare
  • 1/4 lingurita de piper proaspat
  • 1/3 cana de smantana

Ingrediente pentru topping (optional)

  • bacon crocant, maruntit
  • ceapa verde tocata
  • parmezan ras
  • iaurt simplu

Instructiuni

  1. Se topeste untul intr-o oala de supa la foc mediu. Se adauga ceapa si se lasa la foc pana se caramelizeaza, 7-8 minute. Se adauga praful de curry, scortisoara, nucsoara si piper; se lasa la foc 1 minut. Se adauga dovleacul, supa de pui, apa, ghimbirul, sarea si piperul. Se da la foc mare pana fierbe, apoi se reduce focul si se mai lasa la fiert 20 de minute, pana cand dovleacul se inmoaie.
  2. Se ia oala de pe foc si se da amestecul de dovleac prin blender. Se pune din nou la foc pentru 20 de minute, adaugand mai mult lichid pentru a subtia supa, daca este necesar. Chiar inainte de servire, se adauga smananta.
  3. Daca doresti poti sa adaugi deasupra bacon croncat, cepaa verde, parmezan si iaurt. Se serveste cu crutoane de paine si salata.

Supa de pui cu tortilla

supa pui tortilla

Aceasta supa cu o aroma deosebita contine legume precum ardei gras, fasole verde, dovlecel galben. Incearca sa servesti aceasta supa de pui cu o salata pentru a te bucura de si mai multe legume.

Ingrediente

  • 700g pulpe de pui
  • 1 ceapa mica, tocata
  • jumatate de ardei rosu, tocat
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 2 cani de supa de pui
  • 1 cana de rosii taiate cubulete
  • 1 cana de suc de rosii
  • 1 cana de ardei iute tocat
  • 1 lingurita de pudra de chili
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 3/4 lingurita de chimen macinat
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 2 dovlecei, taiati felii
  • 85g de fasole verde
  • 1 lingura suc de lime
  • 2.5 linguri de coriandru proaspat
  • chipsuri de tortilla, smantana (pentru servire)

Instructiuni

  1. Combina carnea de pui, ceapa, ardeiul gras, usturoiul, supa de pui, rosiile taiate cubulete, sucul de rosii, ardeii, pudra de chili, oregano si chimen intr-un aparat de gatit slow cooker. Se condimenteaza cu sare si piper.
  2. Se acopera, si se gateste pana cand puiul este gata. (daca este setat la functia “low” este gata in 7-8 ore, iar daca este setat la functia “high” va fi gata in 3-4 ore). Adauga dovleceii si fasolea verde si mai lasa supa la gatit, acoperita, pentru inca 30 de minute. Scoate puiul, arunca oasele si taie carnea apoi pune bucatelele de carne din nou in slow cooker. Adauga sucul de lamaie si coriandru.
  3. Se serveste cu smantana si chipsuri de tortilla.
Supa de orz si varza kale

Orzul ii da acestei supe un gust delicios. nu numai ca este bogat in fibre si proteine, dar te ajuta sa iti controlezi si nivelul zaharului din sange. Orzul este, de asemenea, ieftin si are un indice glicemic foarte scazut.

Ingrediente

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 ceapa galbena, tocata
  • 4 morcovi, decojiti si taiati in jumatate
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1 rosie taiata cubulete
  • 2 cesti de orz fiert
  • 1 lingurita de chimen macinat
  • 1/4 lingurita de curcuma
  • 1/4 lingurita de sare de mare
  • jumatate de lingurita de piper negru proaspat macinat
  • 1 varza kale cu frunze tocate

Instructiuni

  1. Intr-o oala mare se pune ulei de masline si se asaza pe aragaz, la foc mediu. Adauga ceapa si amesteca ocazional, pentru aproximativ 3 minute pana devine translucida.
  2. Se adauga morcovii si se lasa la foc pana se inmoaie, circa 5 minute. Adauga usturoi, rosii, orz, chimen, curcuma, sare si piper si amesteca pana se combina. Redu focul la mediu.
  3. Adauga 4 cesti de apa, acopera si lasa la fiert timp de 10 minute. Adauga varza kale si lasa la fiert pana cand aceasta capata o culoare verde deschis, aproximativ 5 minute.
Supa cu broccoli, spanac si quinoa

Supa cu broccoli, spanac si quinoa

Quinoa este o alegere excelenta pentru persoanele cu diabet. Are proteine si fibre si te ajuta sa administrezi diabetul de tip 2. Pentru a reduce aportul de sodiu, redu la jumatate cantitate de sare.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa rosie tocata marunt
  • 1 lingurita de sare de mare
  • jumatate de lingurita de piper negru
  • 1 cana de quinoa
  • 2 lingurite de usturoi tocat
  • 7 cesti de ciorba de legume
  • 5 cesti de broccoli tocat
  • 1 cartof decojit si tocat
  • 170g spanac
  • 2 linguri de tahini
  • jumatate de lingurita de piper negru proaspat macinat
  • 1/8 lingruita de piper rosu
  • 1 cana cu branza cheddar

Instructiuni

  1. Se incalzeste uleiul de masline intr-o cratita mare. Adauga ceapa, sare si piper si gateste la foc pentru 10-12 minute, pana se inmoaie. Adauga quinoa si usturoi si amesteca pentru 1-2 mnute. Adauga ciorba de legume broccoli si cartofi. Pune la foc mic pentru 35 de minute. Adauga spanac, tahini, sare si ardei. Lasa pe foc pana cand spanacul se ofileste.
  2. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand s-a racit suficient, se transfera intr-un blender si se face piure. Intoarce-te la cratita si da focul la mic, adauga branza si mai lasa la foc pana cand se topeste.

Tine minte: supa poate fi o modalitate gustoasa, ieftina de a manca bine si de a mentine nivelul zaharului din sange sub control. Nu uita sa te axezi pe supele ce contin legume fara amidon cum ar  fi morcovi, ciuperci vasole verde. Supele care contin mai putin de 30g de carbohidrati pe portie sunt cele mai bune alegeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here