Fructoza si Intoleranta la Fructoza – Ce este si cum se manifesta?

fructe-bogate-in-fructoza

Majoritatea oamenilor considera ca fructoza este un zahar natural din fructe. La urma urmei, este unul dintre principalele zaharuri (impreuna cu glucoza si sucroza) din fructe.

De fapt, cantitatea fructozei in majoritatea fructelor este relativ mica, in comparatie cu alte surse. Fructele contin, de asemenea, o multime de substante nutritive, inclusiv fibre care incetinesc absorbtia zaharurilor.

Fructoza gasita in alimentele procesate este o alta poveste. Intre anii 1980 si 2000, americanii si-au redus aportul de zaharoza (zahar de masa), dar si-au triplat cantitatea fructozei consumate.

Acest lucru s-a intamplat deoarece producatorii de alimente au inlocuit zaharul cu sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza pentru a indulci alimentele si bauturile.

Acest sirop nu provine din fructe. Este un amestec foarte prelucrat de zaharuri derivate din porumb. Deoarece fructoza din porumb face parte dintr-un amestec artificial, organismul o metabolizeaza foarte diferit de alte zaharuri.

Fructoza in diabet

De asemenea, persoanelor cu diabet zaharat li s-a spus ca fructoza nu creste nivelul glucozei din sange, deci aceasta ar putea fi o alternativa buna a zaharului. Prin urmare, au inceput sa utilizeze nectar de agave bogat in fructoza, sub presupunerea gresita ca nu prezinta niciun risc pentru diabet.

fructoza-in-diabet

Spre deosebire de glucoza, care intra in sange si creste nivelul zaharului, fructoza este preluata direct la ficat. Zaharul si mierea contin aproximativ 50% glucoza si 50% fructoza, asa ca indiferent de consum, glucoza din sange va creste. Nectarul de agave contine 85% fructoza, deci are un impact mai mic asupra nivelului de zahar din sange si este considerat un indulcitor “slab glicemic”.

Cu toate acestea, aportul ridicat al fructozei agraveaza rezistenta la insulina, creste productia de trigliceride a ficatului si contribuie la formarea depozitelor de grasime abdominala – toate acestea pun in pericol sanatatea persoanelor cu diabet.

Fructoza nu creste acut glicemia. Ca atare, fructoza are un un indice glicemic mai mic decat alimentele pe baza de amidon si a fost folosita ca sursa de energie la pacientii cu diabet zaharat deoarece poate ajuta la controlul glicemic.

Malabsorbtia fructozei

Unele persoane nu pot absorbi complet fructoza. Daca aceasta nu se digera, este transportata in colon, locul in care bacteriile incep sa o digere. In timpul acestui proces, bacteriile produc gaze care fac intestinul sa se umfle.

Astfel, persoanele care au aceaasta afectiune experimenteaza adesea balonari, crampe si gaze. De asemenea, poate aparea si diaree datorita particulelor de fructoza nedigerate.

Acest proces se numeste “malabsorbtia fructozei” iar persoanele care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa limiteze mancarurile bogate in fructoza precum sucurile, merele, strugurii, pepenii, asparagus, pastaile sau zucchini. Este complet diferita de intoleranta la fructoza, desi dupa nume poate parea identica.

Unele fructe cu o cantitate scazuta de fructoza precum bananele, coacazele, capsunile, morcovii sau avocado pot fi tolerate de organism, insa in cantitati mici.

fructe

Ce este intoleranta la frutoza?

Dupa cum spuneam, este complet diferita de malabsorbtia fructozei. Aceasta este ereditara si este prezenta inca de la nastere. Cu toate acestea, simptomele apar abia atunci cand sunt introduse fructele, sucurile sau alte alimente care contin fructoza. Asta inseamna undeva pe la 6-7 luni.

Persoanele care sufera de intoleranta la fructoza ar trebui sa consulte un medic pentru a primi o lista completa de alimente care are voie si care nui are voie sa le consume. De asemenea, medicul nutritionist ii va recomanda alte alimente pentru a se asigura ca pacientul nu va avea un deficit de nutrienti.

Simptomele intolerantei la fructoza

Persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta adesea greturi, diaree, varsaturi, durere abdominala, flatulenta si hipoglicemie. In functie de cat de avansata este afectiunea si de cantitatea de fructoza ingerata pot aparea simptome severe precum tulburari de nutritie iar in unele cazuri chiar afectiuni hepatice sau renale.

intoleranta-la-fructoza

In cazul in care, in ciuda simptomelor se continua consumul ridicat de fructoza, pot aparea afectiuni neurologice precum crize de convulsie, coma iar in ultim stadiu cchiar decesul datorita insuficientei renale si hepatice.

Dupa cum spuneam, aceasta afectiune este complet diferita de malabsorbtia fructozei, care are simptome mai usoare. In cazul conditiei de malabsorbtie a fructozei nu sunt afectate in mod direct organele.

Cum este diagnosticata intoleranta la fructoza?

Aceasta afectiune poate fi greu de diagnosticat, in special la sugari si copii. Cu toate acestea, exista anumite teste care pot stabili cu exactitate daca o persoana are aceasta afectiune.

  • testul de toleranta la fructoza, inseamna practic administrarea intravenoasa a fructozei. Prin prezentarea simptomelor se considera daca persoana prezinta sau nu aceasta intoleranta. Cu toate acestea, datorita pericolelor pe care le poate prezenta aceasta examinar (si anume manifestarea simtpomelor)e, nu este recomandata.
  • al doilea tip de examinare este determinarea deficitului enzimatic al aldolazei. Aceasta se face printro punctie hepatica sau prin recoltarea mucoasei intestestinale, care este o procedura chirurgicala invaziva. Asadar, nici acest tip de examinare nu este recomandat, cu toata ca este raul cel mai mic din cele doua.

Asadar, in cazul in care suferi de una din cele doua afectiuni, este recomandat sa limitezi consumul alimente interzise pentru a nu agrava problemele si mai tare pe viitor. Atentie insa, ca acele fructe trebuie inlocuite cu alte alimente pentru a nu avea un deficit nutritional in organism.

Rezultatele cercetarilor

Intre 2000 si 2010 o multime de cercetari au legat fructoza de riscul crescut al obezitatii, diabetului, colesterolului ridicat si al bolilor cardiace. Aceste rezultate au atras atentia presei, iar americanii au raspuns prin reducerea consumului de fructoza.

O serie de studii recente contrazic studiul de la inceputul anilor 2000 si sugereaza ca siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza nu este mai periculos decat zaharul obisnuit atunci cand este consumat in cantitati normale.

Studiile experimentale efectuate pe animale au aratat ca fructoza poate induce majoritatea caracteristicilor sindromului metabolic inclusiv rezistenta la insulina, trigliceride crescute, obezitate, leziuni renale si ficat gras. Consumul unei cantitati mari de fructoza poate de asemenea sa induca rapid rezistenta la insulina.

simptomele-malabsorbtiei-de-fructoza

Un lucru este clar. O dieta sanatoasa, cu continut scazut de carbohidratii prelucrati, alimente si bauturi racoritoare indulcite, va fi intotdeauna o alegere buna pentru majoritatea oamenilor, dar mai ales pentru ce cu diabet de tip 2.

Consumul de fructoza este asociat cu cresterea in greutate. Ingestia de glucoza stimuleaza secretia de insulina care are ca rezultat eliberarea leptinei si inhibarea secretiei de grelina din tractul gastrointestinal. Intr-un studiu, subiectii hraniti cu fructoza au raportat un apetit mai mare in ziua urmatoare.

Ce poti face?

Citeste lista de ingrediente de pe sticle si de pe pachete. Fii atent la siropurile, sucurile si concentratele folosite pentru a indulci anumite produse. Evita complet, ori de cate ori este posibil, bauturile racoritoare si sucurile de fructe. Incearca sa bei apa sau bauturi racoritoare neindlucite cum ar fi ceaiul din plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here