Ulei de susan: tratament pentru anemie

ulei-de-susan

Uleiul de susan este un ulei vegetal derivat din semințele de susan, denumirea latină a acestei plante iubitoare de căldură este Sesamum indicum.

Uleiul este obținut din semințele de susan prin presare la rece. Produsul non-rafinat are un gust plăcut și are o aromă pronunțată de susan. Uleiul poate fi de asemenea obținut din susan prăjit, în acest caz va avea o culoare închisă, păstrând în același timp alte proprietăți.

Uleiul din semințe de susan poate fi obținut prin tratament termic și poate fi, de asemenea, diluat cu alte produse petroliere. În acest caz, produsul va avea o aromă ușor dulce și are o culoare galbenă.

Uleiul de susan a fost cunoscut de peste sapte mii de ani. Nu este greu de ghicit că acest produs valoros și-a găsit aplicația în multe ramuri ale vieții umane. Acest produs este utilizat în industria alimentară, conserve, panificație și produse de cofetărie, in bucătăria chineză, indiană, japoneză, thailandă și coreeană. De asemenea este utilizat în industria parfumurilor și în scopuri tehnice.

ulei-de-susanUleiul este eficient in medicina pentru unele boli pulmonare, este utilizat de persoanele cu diabet zaharat, este capabil să controleze aciditatea sângelui, de asemenea este utilizat de persoanele care suferă de obezitate și anumite boli ale tractului digestiv.

Folosind acest ulei ca tratament in anemie, crește numărul de trombocite și, ca o consecință, mărește coagulabilitatea sângelui. Este folosit pentru unele boli ginecologice.

Uleiul de susan a găsit aplicația sa în cosmetologie. Capacitatea de a pătrunde adânc în piele, hrănește, purifică și hidratează, oprind îmbătrânirea prematură a pielii.

Abilitatea uleiului de a absorbi razele solare face ca acesta să fie un filtru excelent pentru ultraviolete, ceea ce face posibilă utilizarea acestui tip de produs pentru fabricarea produselor cosmetice de protecție solară, inclusiv cosmeticele de casă.

Uleiul de susan în gătit

După cum s-a menționat deja, uleiul de susan nu conține toate elementele care se găsesc în semințele de susan. Prin urmare, pentru a obține toate elementele utile de către corpul uman, este necesar să se utilizeze atât uleiurile, cât și semințele de susan.

Uleiul de susan presat la rece este un ingredient tradițional pentru bucătăria asiatică. Se adaugă preparatelor din pilaf, pește și fructe de mare, marinate și in mâncărurile din carne și legume. Susanul este perfect combinat cu sos de soia, miere, prăjituri și dulciuri.

În bucătăria romaneasca, uleiul și-a găsit aplicația în fabricarea de pâine, dulciuri, prăjituri de casă. Adăugați semințe și ulei în prepararea clătitelor și a diferitelor sosuri. Dați o aromă deosebită felurilor simple de mâncare, cum ar fi supe, cereale, piure de cartofi, adăugând doar câteva picături în produsul finit.

Deoarece uleiul are o valoare energetică și nutritivă ridicată, conține grăsimi și proteine ​​digerabile, se utilizează cu succes pentru alimentație.

Acest produs ajută la creșterea masei musculare a corpului si este utilizat în hrana sportivă de catre culturisti.

ulei-de-susan-cosmetic

Utilizarea internă a uleiului în forma sa pură poate fi efectuată în conformitate cu următoarea schemă:

  • copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani – până la 5 picături pe zi;
  • copiiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani – până la 10 picături pe zi;
  • copiii cu vârsta între 8 și 14 ani – până la 15 picături pe zi;
  • adulți – 1 lingurita de două ori pe zi, în timpul mesei sau dupa mese.

Uleiul poate fi depozitat într-un loc întunecos și rece timp de doi ani (deși poate fi păstrat mai mult timp). După prima deschidere a flaconului, produsul trebuie păstrat în frigider într-un recipient închis etanș.

Uleiul de susan în cosmetologie

Uleiul de susan are proprietăți antiinflamatorii, bactericide, antifungice si imunitare. Datorită tuturor proprietăților enumerate, produsul și-a găsit aplicația cu succes în cosmetologie, inclusiv acasă, deoarece ajută la îmbunătățirea stării generale a pielii, a părului, a unghiilor și a corpului în ansamblu.

Principalele proprietăți pozitive ale uleiului de susan sunt următoarele:

  • Funcția de curățare a pielii. Uleiul este capabil să purifice pielea celulelor moarte și a altor substanțe nocive.
  • Funcția de regenerare a pielii. Proprietățile bactericide și antiinflamatorii ale uleiului ameliorează iritarea, înroșirea și peelingul pielii cauzate de acnee.
  • Funcția de nutriție a pielii. Uleiul hrănește activ, înmoaie și hidratează pielea. Substanța biologică a squalenei poate stimula circulația sângelui și schimbul de oxigen în piele.
  • Funcția de regenerare a pielii. Micro și macronutrienții conținuti în ulei conferă pielii elasticitate, deoarece participă la sinteza naturală a colagenului și pot, de asemenea, menține echilibrul lipidic-apă al pielii în mod normal, restabilind funcțiile de protecție ale epidermei.
  • Funcția de anticipare a îmbătrânirii premature a pielii. Uleiul este capabil să absoarbă radiațiile ultraviolete, ceea ce încetinește procesul de îmbătrânire a pielii. Prezența fosfolipidelor, a fitosterolilor, a vitaminelor B și a vitaminei E contribuie la normalizarea echilibrului hormonal, care afectează în mod pozitiv starea generală a pielii.

Toate calitățile pozitive vă permit să aplicați ulei de susan pentru îngrijirea pielii, părului și a unghiilor. Uleiul poate fi utilizat ca bază sau poate fi adăugat la diferite produse și amestecuri.

Uleiul de susan este un ulei de bază pentru prepararea de loțiuni, creme, balsamuri, măști pentru toate tipurile de piele.

De bază pentru masaj. Acest produs pe bază de plante relaxează perfect mușchii, deci este un instrument eficient pentru masaj.

De bază pentru aromoterapie. Este combinat perfect cu uleiurile esențiale. În combinație cu uleiul de geraniu, smirnul are un efect relaxant.

Componenta pentru bronzare. Abilitatea de absorbție UV face ca acesta să fie de neînlocuit pentru produsele cosmetice de protecție solară.

Componenta pentru fondurile pentru îngrijirea pielii grase, deoarece poate normaliza glandele.

Componenta pentru îndepărtare a machiajului și curățare a pielii.

Ca unul din mijloacele de îngrijire a pielii pentru copii, inclusiv piele sensibila și delicata.

Ca un mijloc de ingrijire a parului. Mijloace eficiente pentru căderea părului și fragilitatea lui. S-a dovedit, ca o component în măști nutritive și de restaurare, precum și pentru vindecarea părului colorat și deteriorat. Este utilizat în tratamentul seboreei în asociere cu alți agenți.

Se folosește pentru îngrijirea unghiilor. Uleiul este utilizat extern sub formă de tăvi pentru unghii care previne stratificarea și fragilitatea acestora, sporește creșterea și are un efect benefic asupra stării generale a acestora. Este utilizat în tratamentul fungilor în combinație cu alți agenți.

Ca agent de stabilizare pentru alte uleiuri. Deoarece uleiul de susan este rezistent la oxidare (în comparație cu alte uleiuri de bază), el poate fi utilizat în combinație cu uleiuri de oxidare rapidă (deteriorarea rapidă). De exemplu, uleiul de migdale dulci, amestecat cu ulei de susan, crește stabilitatea cu 29%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here