Toți cei care suferă de o boală numită „diabet zaharat” visează în secret că cineva va inventa dulciuri reale pentru diabetici, care pot fi consumate în orice cantitate. Poate că într-o zi se va întâmpla, dar pentru moment este necesar să ne limităm în multe feluri și să inventăm diverse substitute pentru dulciurile clasice.
Aproape toate produsele de cofetărie sunt saturate cu o cantitate mare de zahăr, care, atunci când este ingerat, se împarte în fructoză și glucoză. Aveți nevoie de insulină pentru a converti glucoza. Dacă nu este produsă suficient, glucoza începe să rămână în sânge, ceea ce duce la apariția patologiei. De aceea, trebuie să minimalizați consumul de dulciuri tradiționale.
Indulcitori pentru diabetici
În farmacii și magazine acum puteți cumpăra o varietate de înlocuitori de zahăr. Sunt sintetici și naturali. Cei artificiali sunt fără calorii în plus, dar pot provoca leziuni ireparabile sistemului digestiv.
Substituenții naturali ai zahărului includ:
- Stevia. Această substanță determină eliberarea mai intensă a insulinei. Stevia este utilă și pentru că susține foarte bine imunitatea, promovează vindecarea rănilor, ajută la distrugerea bacteriilor patogene si curăță corpul de toxine. (este si un supliment de slabit, Steviafit carepe baza de stevie)
- Licorice. Acest îndulcitor conține 5% zaharoză, 3% glucoză și glicirizină. Ultima substanță dă un gust dulce. Licorice accelerează, de asemenea, producția de insulină. Și poate promova, de asemenea regenerarea celulelor pancreatice.
- Sorbitol. Există fructele de padure sorbus și păducel în fructele de padure. Oferă felurilor de mâncare un gust dulce. Dacă consumați mai mult de 30 g pe zi, puteți avea arsuri la stomac și diaree.
- Xilitol. Este prezentă in cantități mari în porumb și mesteacăn. Insulina în absorbția organismului de xilitol nu este implicată. Utilizarea xilitolului poate ajuta la scăderea mirosului de acetonă din gură.
- Fructoză. Această componentă se găsește în boabe, fructe și miere. Este foarte bogata în calorii și este absorbita încet în sânge.
- Eritritol. Conținut în pepeni. Nivel scazut de calorii.
În fabricarea deserturilor și a panificației pentru diabetici, este preferabil să nu se utilizeze făină de grâu, ci faina de secară, porumb, ovaz sau hrișcă.
Apropo de hrisca, poti citi aici despre dieta cu hrisca daca vrei sa vezi cum se poate consuma si ce beneficii aduce.
Ce dulciuri sunt permise la diabeticii de tip 1?
Medicii cred că această boală, cel mai bine este să se respecte cea mai strictă dietă, care exclude complet alimentele cu conținut de zahăr. Dar, în practică, este foarte dificil să te adaptezi la un astfel de mod de viață într-o societate în care tentatiile se află în așteptare la fiecare pas.
Pacienților cu diabet zaharat tip 1 li se permite moderat astfel de tipuri de produse care conțin zahăr:
- Fructe uscate. Este mai bine ca acestea să nu fie fructe foarte dulci.
- Dulciuri și produse de patiserie pentru diabetici. În industria alimentară există un segment în care se produc dulciuri speciale fără zahăr. În supermarketuri există departamente mici în care pacienții cu diabet zaharat pot gasi astfel de produse.
- Dulciuri cu miere în loc de zahăr. Astfel de produse sunt greu de găsit pe piață, astfel încât puteți să le gătiti acasă. Astfel de dulciuri pentru diabetul de tip 1 nu pot fi consumate prea des.
- Extras din stevia. Un astfel de sirop poate fi adăugat la ceai, cafea sau terci, în loc de zahăr.
Info: citeste despre dovlecelul amarui si cum poate fi el un remediu pentru diabet
Ce dulciuri sunt permise la diabeticii de tip 2?
Diabetul de tip 2 este adesea diagnosticat la persoanele supraponderale, la pacienții care sunt prea pasivi sau care au suferit un stres sever. În astfel de cazuri, pancreasul limitează critic producția de insulină. Se întâmplă că există suficientă insulină, dar organismul, din motive necunoscute, nu o percepe. Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit.
Medicii recomandă ca, în cazul diabetului de tip 2, să se elimine complet dulciurile care conțin carbohidrați rapizi (glucoză, zaharoză, lactoză, fructoză). Medicul trebuie să prescrie o dietă specială și să indice clar ce puteți consuma din dulce cu un astfel de diabet.
De obicei, diabeticii vor fi limitați să mănânce produse din făină, fructe, prăjituri și produse de patiserie, zahăr și miere.
Mulți diabetici susțin că medicul le permite moderat să mănânce înghețată. Unele părți din sucroză din acest produs compensează o cantitate mare de grăsimi, care, în starea de răcire, încetinește absorbția carbohidraților. De asemenea, asimilarea lentă a carbohidraților este promovată de gelatina conținută într-un astfel de desert. Înainte de a cumpăra înghețată, studiați cu atenție ambalajul.
Mărfurile dulci, cum ar fi marmaladele pentru diabetici, dulciurile diabetice și bezelele le puteți consuma, dar nu exagerați cu cantitatea. Aderati la dieta recomandată de medic.
Dovlecelul amarui – un tratament pentru diabet?
S-a dovedit in ultimii ani ca dovlecelul amarui este foarte util si eficient in tratamentul diabetului si a psoriazisului. Unii sustin ca ar putea fi de ajutor si in tratamentul HIV sau cel putin in imbunatatirea conditiei pacientilor care sufera de aceasta boala.
Dovlecelul amarui (bitter melon) este denumirea populara pentru Momordica Charantia. Planta mai este cunoscuta si sub numele de karela sau pepene amarui. Karela creste in regiunile tropicale, inclusiv in unele parti ale Africii de Est, Asiei, in Caraibe sau America de Sud, unde este folosita atat ca si aliment, cat si ca si medicament. Fructul are forma unui castravete verde, cu umflaturi pe toata suprafata cojii. Arata ca un castravete mai neaspectuos, verde deschis. Si are un gust foarte amarui. Se folosesc semintele, frunzele si lujerele plantei, dar fructul este cel mai sigur si mai des folosit pentru proprietatile medicinale. Si frunzele si fructul au fost folosite ocazional in occident pentru prepararea ceaiului si a berii sau pentru asezonarea supelor.
Are dovlecelul amarui proprietati medicinale?
Karela este folosita in mod traditional, de catre locuitorii regiunilor tropicale, pentru o gama extrem de larga de afectiuni. Infectii multiple, cancerul, leucemia si diabetul sunt doar cateva dintre cele mai comune conditii medicale pentru care a fost considerat un remediu. Se considera ca dovlecelul amarui ajuta in tratamentul diabetului si a psoriazisului.
De asemenea, unii afirma ca este util in tratamentul HIV, dar deocamdata dovezile sunt prea firave pentru a le lua in considerare. S-a afirmat ca fructul copt al karelei ar avea anumite proprietati anticancerigene, dar nu exista nicio dovada ca ar putea trata realmente cancerul. Studiile preliminare par sa confirme, insa, faptul ca dovlecelul amarui poate ajuta la controlul zaharului din sange, la persoanele cu diabet cu debut adult (de tip 2).
Dovlecelul amarui in tratamentul diabetului
Proprietatea sucului proaspat de dovlecel amarui, necopt, de a scadea nivelul de zahar este atestata de studii stiintifice pe oameni si animale. Exista cel putin trei grupe diferite de compusi din karela care ar putea prezenta efecte hipoglicemice (de scadere a zaharului) sau alte beneficii relevante pentru diabet.
Printre acestea se numara un amestec de saporine steroidale cunoscute ca si charantine, peptide asemanatoare insulinei si alcaloizi. Nu este clar care dintre acestea este mai eficienta sau daca cele trei actioneaza impreuna. Este sigur, insa, ca preparatele din karela optimizeaza toleranta la glucoza, fara a creste nivelul de insulina din sange si regleaza nivelul de glucoza masurata pe stomacul gol.
Bogat in fier, dovlecelul amarui are de doua ori mai mult betacaroten decat broccoli, de doua ori mai mult calciu decat spanacul, de doua ori mai mult potasiu decta bananele, contine vitaminele C si B (de la 1 la 3), fosfor si fibre dietetice. Se crede ca este bun pentru ficat, potrivit cercetatorilor occidentali contine si insulina, actioneaza impotriva tumorilor si inhiba infectia cu HIV-1.
Pana acum au fost identificate cel putin 32 de elemente active in karela, inclusiv beta sistosterol- d- glucozida, citrulina, GABA, luteina, licopenul si zeaxantina. Analizele nutritionale mai arata ca dovlecelul amarui este bogat si in potasiu, calciu, fier, betacaroten si vitaminele B1, B2, B3 si C.
Este chiar mai eficient decat un medicament conventional pentru reducerea nivelului de zahar!
Recent, Ministerul Sanatatii din Filipine a recomandat dovlecelul amarui drept unui dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru gestionarea diabetului. Iar o multitudine de studii clinice au stabilit cu certitudine rolul dovlecelului amarui in diabet. Oamenii de stiinta au identificat acum trei grupe de nutrienti care ar putea fi responsabile pentru actiunea de “reducerea a zaharului”.
Unul dintre acestia, un component denumit charantina, alcatuit din steroizi micsti, se pare ca este mai eficient decat tolbutamidul – un medicament hipoglicemic oral, pentru reducerea nivelului de zahar.
Un altul, o polipeptida similara insulinei, denumita polipeptida P pare sa scada nivelul de zahar in cazul diabetului de tip 1 (insulinodependent); acelasi efect, de scadere a nivelului de zahar il au si alcaloizii continuti in fruct. Deocamdata, cercetatorii nu pot preciza cu siguranta care dintre acestea este mai eficient, sau daca efectul se datoreaza actiunii concentrate a celor trei. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mecanismul lor de actiune.
Unele elemente, cum sunt glicozidele acidului oleanolic cresc toleranta la glucoza in diabetul de tip 2 (cu debut adult), prevenind absorbtia zaharului din intestine. Dovlecelul amarui creste numarul celulelor beta din pancreas (celulele care secreta insulina), optimizand astfel capacitatea corpului de a produce insulina (aceasta face posibila absorbtia zaharului din sange, de catre celule si tesuturi).
Dovezi: un studiu desfasurat timp de doua zile in India, publicat in 1999, a investigat efectele dovlecelului amarui asupra a 100 de persoane cu diabet de tip 2. In ambele zile a afost masurat nivelul de zahar pe stomacul gol si dupa consumarea unei bauturi cu glucoza. Subiectii au consumat 150-200 ml de extract de karela in cea de-a doua zi. In aceasi zi, s-a constatat ca 86% dintre participanti au prezentat o scadere cu 14% a nivelului de zahar, pentruambele modalitati de masurare.
Este în regulă dacă o persoană cu diabet mănâncă dulciuri?
Diabetul este o afectiune cronica ce determina cresterea nivelului de glucoza din sange. Persoanele cu diabet trebuie, adesea, sa-si gestioneze cu atentie dieta. Cu toate acestea, adaugarea ocazionala a dulciurilor intr-o dieta sanatoasa poate fi ok.
Monitorizarea cu atentie a continutului de carbohidrati si de zahar este esentiala pentru gestionarea diabetului datorita impactului pe care il are asupra nivelului glicemiei. Exista o conceptie populara gresita, potrivit careia persoanele cu diabet trebuie sa evite toate dulciurile si alimentele ce contin zahar.
Cu toate acestea, este inca posibil sa consumi dulciuri, ciocolata sau alimente dulci, atata timp cat le introduci intr-un plan de dieta.
In acest articol, ne uitam la consumul de dulciuri ca parte a unei alimentatii sanatoase, tipuri de zaharuri si inlocuitori de zahar, si invatam cum sa citim eticheta nutritionala de pe ambalajul produselor alimentare.
Diabetul, dulciurile si dieta
Cantitatea de carbohidrati si de zaharuri pe care o persoana cu diabet o poate consuma depinde de factori, precum:
- nivelul de activitate
- daca incearca sa piarda in greutate sau sa isi mentina o greutate sanatoasa
- daca incearca sa isi reduca nivelul de glucoza din sange
Un dietetician poate ajuta oamenii sa isi stabileasca obiectivele personale si sa ii consilieze cu privire la un plan de dieta care sa corespunda cu nevoile lor.
Se pare ca persoanele cu diabet pot sa consume in continuare dulciuri, ciocolata sau alte alimente cu zahar, atata timp cat acestea sunt consumate ca parte a unui plan de masa sanatos, sau sunt combinate cu exercitii fizice.
Un plan de masa sanatos include:
- grasimi saturate limitate
- cantitati moderate de sare si zahar
- proteine slabe, legume fara amidon, cereale integrale, fructe si grasimi sanatoase
Cu toate acestea, cel mai bine ar fi sa pastrezi dulciurile pentru ocazii speciale si sa te bucuri de acestea in cantitati mici.
Atunci cand alege un aliment, o persoana cu diabet trebuie sa inteleaga cum ii poate afecta acesta nivelul glucozei din sange. Daca stii cum sa citesti etichetele de pe ambalaj, iti va fi mult mai usor.
Multe alimente pretind a fi „fara zahar” sau „fara zahar adaugat”. Cu toate acestea, astfel de alimente pot contine in continuare calorii si tipuri de carbohidrati care afecteaza nivelurile de sange ale unei persoane.
Tipuri de zahar
Exista trei tipuri principale de carbohidrati:
- carbohidrati simpli, sau zaharuri simple
- carbohidrati complecsi sau amidon
- fibre, care se gasesc in alimentele vegetale, si majoritatea indigestibile
Atat zaharurile naturale cat si zaharuri adaugate sunt prezente in alimente. Exemple de zaharuri naturale:
- fructoza, care este in fructe
- lactoza, care este in produsele lactate
Producatorii folosesc peste 60 de denumiri diferite pentru „zahar adaugat”, pe lista de ingrediente ce se gaseste pe eticheta produselor alimentare. Unele nume comune includ:
- zaharoza, cunoscuta si sub numele de zahar de masa
- sirop de porumb cu multa fructoza
- sirop de porumb
- sirop de orez brun
- nectar de agave
- miere
- sirop din esenta de artar
- maltoza
- dextroza
- sirop de malt
- glucoza
- maltodextrina
- malt de orz
- sfecla de zahar
Atunci cand o persoana mananca, sistemul ei digestiv descompune carbohidratii din alimente in glucoza, care este un zahar simplu. Corpul absoarbe apoi aceasta glucoza in sange.
Glucoza este sursa primara de energie a organismului. Un hormon numit insulina instruieste celulele sa absoarba glucoza din sange.
Persoanele cu diabet nu produc suficienta insulina, sau celulele lor nu raspund corespunzator la acest hormon, iar din acest motiv nivelul glucozei din sange creste.
Zaharurile simple tind sa creaca nivelurile de glucoza din sange mai repede si mai mult decat carbohidratii complecsi, cum ar fi graul intregral si fulgii de ovaz.
Inlocuitori ai zaharului
Inlocuitorii zaharului sunt alternative cu putine calorii (sau fara calorii) care au, de obicei, un impact mai redus asupra nivelurilor de glucoza din sange.
Producatorii ii adauga in mod obisnuit la mai multe alimente, in special la produsele pe care le descriu ca fiind „putin zahar”, „dieta” sau „putine calorii”. Cu toate acestea, alte ingrediente din aceste produse pot adauga in continuare calorii sau carbohidrati la aportul total.
Inainte de a cumpara un produs cu continut redus de zahar, este important sa verifici detaliile nutritionale de pe eticheta.
Indulcitori artificiali
Indulcitorii arificiali, cunoscuti si sub denumirea de indulcitori „non-nutritivi” sunt inlocuitori sintetici ai zaharului care contin de obicei zero sau foarte putine calorii. Acestia sunt:
- aspartam
- acesulfam de potasiu sau acesulfam k
- zaharina
- surcaloza
- neotam
- advantam
Oamenii pot cumpara, de asemenea, multi dintre acesti indulcitori artificiali pentru a-i folosi ca inlocuitori ai zaharului de masa la gatit.
Alcoolii zaharici
Alcoolii zaharici sunt un tip de carbohidrati ce apar in mod natural in plante. Cu toate acestea, producatorii trebuie sa ii procesezi inainte de a-i folosi in alimente ca indulcitori.
Alcoolii zaharici au mai putin calorii decat zaharul obisnuit, dar pot totusi sa creasca nivelurile de glucoza din sange.
Alcooli zaharici includ:
- sorbitol
- manitol
- xilitol
- eritiritol
- maltitol
- izomalt
- lactitol
La unii oameni, alcoolii zaharici pot avea un efect laxativ, care poate provoca diaree si gaze.
Stevia
Producatorii trebuie sa extraga si sa purifice indulcitorul din stevie folosind un procedeu chimic. Stevia nu contine zahar sau calorii, iar producatorii il adauga la multe produse alimentare si bauturi diferite ca indulcitor de zahar. Aceste produse se pot descrie ca fiind „indulcite natural”. Stevia este de asemenea disponibila ca indulcitor de masa.
Monk fruit
Monk fruit este o planta originara din Asia de Sud-Est. Sucul de la fructele Monk este extrem de dulce, de 150-250 ori mai dulce decat zaharul de masa. Producatorii il adauga la o gama larga de alimente si bauturi ca inlocuitor de zahar.
Similar cu stevia, extractul de monk fruit nu contine zahar sau calorii, iar produsele care contin acest indulcitor sunt descrise ca fiind „indulcite in mod natual”.
Citirea etichetei nutritionale
Daca stii cum sa citesti aceasta eticheta vei putea determina impactul potential pe care alimentele sau bauturile il pot avea asupra nivelurilor de glucoza din sange.
Exista adesea o multitudine de informatii despre o eticheta nutritionala, dar cele mai importante sunt:
- dimensiunea portiei
- carbohidratii totali
- calorii
Daca un produs alimentar contine indulcitori artificiali sau alti inlocuitori ai zaharului, producatorii ii va include pe acestia intr-o lista de ingrediente ce se gaseste chiar sub tabelul cu informatii nutritionale.
Dimensiunea portiei
Primul numar pe care il citesti de pe o eticheta nutritionala este dimensiunea portiei. Toate celelalte informatii se bazeaza pe o singura portie.
De exemplu, o cutie de biscuiti poate enumera 10 biscuiti ca o singura portie. Deci, daca cineva mananca 20 de biscuiti, consuma de 2 ori mai multe calorii si carbohidrati decat sunt mentionati pe cutie.
Eticheta va include, de asemenea, si numarul de portii care se gasesc in acel pachet.
Calorii
O eticheta nutritionala va informa, de asemenea, clientul cu privire la numarul total de calorii dintr-o singura portie. Aceste calorii provin din toate sursele inclusiv grasimi, carbohidrati, proteine si alcool.
O persoana care vrea sa piarda in greutate, trebuie sa citeasca foarte bine aceste informatii. Pentru a slabi, oamenii trebuie sa manance mai putine calorii decat ard. Ei pot realiza acest lucru prin efectuarea exercitiilor fizice pentru a activa procesele metabolice.
Oricine doreste sa piarda in greutate ar trebui sa vorbeasca cu un dietetician care ii poate recomanda un plan de dieta.
Numarul total de carbohidrati
Numarul total de carbohidrati se refera la cantitatea de carbohidrati pe care o contine o portie. Acest numar include zahar, carbohidrati complecsi si fibre.
Pentru persoanele cu diabet zaharat, este esential sa ia in considerare cantitatea totala de carbohidrati si nu doar zaharul. Toate tipurile de carbohidrati pot afecta nivelul glucozei din sange.
Un dietetician va crea un plan de dieta individualizat ca parte a gestionarii glucozei. Planul limiteaza aportul de carbohidrati pentru a mentine glicemia in intervalul normal.
Unele alimente pot contine putin zahar sau chiar deloc, dar o multime de carbohidrati. Privind numai cantitatea de zahar de pe eticheta, o persoana poate subestima impactul potential al alimentelor asupra glicemiei.
De asemenea, producatorii de alimente vor folosi pe ambalaj termeni precum „carbohidrati digerabili”, sau „carbohidrati net”, dar acestia pot fi inselatori cu privire la carbohidratii totali dintr-un produs.
Retine!
Persoanele cu diabet zaharat pot consuma dulciuri si alte alimente cu zahar ca parte a unui plan de masa sanatos. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi sa te bucuri de dulciuri in portii mici si doar la ocazii speciale.
Atunci cand alegi orice aliment, este important sa citesti eticheta nutritionala si sa ai in vedere modul in care numarul total al carbohidratilor poate afecta nivelurile de zahar din sange.
Sucurile dietetice – sunt sau nu o alegere sigură pentru diabetici?!
Băuturile dietetice și diabetul
Controlul nivelurilor de zahăr din sânge este un obiectiv de fiecare zi al persoanelor care suferă de diabet de tip 1 și 2. Deși consumul de zahăr nu cauzează nici unul din aceste tipuri de diabet, supravegherea aportului de zahăr și carbohidrați este o parte importantă a strategiei de gestionare a acestor afecțiuni.
O alimentație sănătoasă este de asemenea utilă în reducerea riscului de diabet de tip 2.
Obezitatea este una din cauzele principale ale acestei boli. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, peste o treime din americanii adulți sunt considerați obezi.
Supraponderalitatea este asociată nu doar cu dezvoltarea diabetului, ci și cu alte probleme de sănătate.
Consumul de alimente procesate și bogate în zahăr, de grăsimi nesănătoase și calorii goale crește riscul de luare în greutate.
Băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr sunt de asemenea periculoase. Dacă vă străduiți să mențineți glicemia sau greutatea corporală sub control, este posibil să optați pentru sucurile dietetice. Sărace în calorii și zahăr, aceste băuturi par o alternativă mai bună la sucurile dulci.
Coca-cola dietetică și sortimentele de bere dietetică sunt comercializate ca băuturi totalmente lipsite de zahăr. Cu toate acestea, deși nu conțin zahăr adăugat, ele pot avea îndulcitori artificiali și alți aditivi nocivi, precum arome sintetice, agenți coloranți, acizi, conservați diverși și cafeină.
La un moment dat a existat o dezbatere cu privire la siguranța îndulcitorilor artificiali. Mulți se temeau că acești îndulcitori ar putea cauza anumite tipuri de cancer. Studiile realizate în anii ’70 au arătat că zaharina este asociată cu cancerul vezica.
Cu toate acestea, ea a continuat să fie catalogată drept un îndulcitor sigur. National Cancer Institute și FDA consideră acest compus netoxic.
Aspartamul, un alt îndulcitor controversat, a fost scos din uz ca înlocuitor pentru zahăr.
FDA reglementează îndulcitorii artificiali ca aditivi alimentari. Agenția îi revizuiește și îi aprobă înainte ca aceștia să fie comercializați. Unele alimente sunt recunoscute ca fiind „în general sigure” și nu necesită aprobarea FDA pentru a fi vândute.
Cu toate acestea, aspartamul și zaharina, regăsite deseori în sucurile dietetice, au aprobarea FDA.
Asociația Americană a Diabetului (ADA) listează sucurile dietetice printre băuturile sigure și le recomandă ca o alternativă la sortimentele îndulcite, non-dietetice.
Care sunt riscurile
Deși sunt considerate sigure, băuturile dietetice sunt foarte sărace în nutrienți. Pe lângă ele, ADA recomandă apa, ceaiurile neîndulcite (ice tea sau hot tea) și apa minerală sau infuzată. Chiar și laptele și sucurile cu un conținut de fructe 100%, deși conțin carbohidrați, sunt alegeri sănătoase din punct de vedere al nutrienților furnizați. Sucurile de fructe nu trebuie însă consumate în exces, deoarece au un conținut ridicat de zaharuri naturale.
Cola carbogazoasă are de asemenea riscuri pentru sănătate. Un studiu publicat mai demult în Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine a investigat riscurile acestor băuturi asupra tinerilor.
Rezultatele au arătat că băuturile carbogazoase sunt puternic asociate cu fracturi osoase la adolescente (nu și la adolescenți), punând astfel probleme în ceea privește efectele negative ale consumul lor pe termen lung.
Băuturile răcoritoare dietetice pot crea și ele probleme, mai ales la diabetici. Un studiu publicat în jurnalul american Nature a arătat că îndulcitorii artificiali pot cauza creșterea insulinei la șoareci.
În cadrul experimentului, cercetătorii au descoperit că acești compuși declanșează receptorii de dulce din stomac. Acest lucru duce la creșterea nivelurilor de insulină și zahăr din sânge. Stomacul percepea îndulcitorul artificial ca un zahăr adevărat, cauzând creșterea insulinei.
Autorii studiului s-au arătat îngrijorați de aceste rezultate, însă au spus că creșterea înregistrată la nivelul insulinei nu este suficient de mare încât să provoace hipoglicemie clinică, un risc pentru persoanele care iau anumite medicamente antidiabetice.
Aspartamul și diabetul
Aspartamul este unul din cei mai comuni îndulcitori artificiali, folosit deseori ca substitut al zahărului. Este de 180de ori mai dulce, dar nu conține deloc calorii sau carbohidrați.
Alți îndulcitori sintetici aprobați de FDA sunt sucraloza, acesulfamul de potasiu și zaharina.
Studiile referitoare la impactul aspartamul asupra diabeticilor nu sunt foarte clare. Un studiu din 2016 pe șoareci diabetici a arătat că acest îndulcitor poate fi răspunzător pentru stresul oxidativ care produce disfuncții la nivelul rinichilor și ficatului.
Un alt studiu din același an a demonstrat că aspartamul este asociat cu o intoleranță la glucoză crescută la persoanele obeze, care ar putea mări riscul de diabet. Efectul s-ar putea datora faptului că aspartamul modifică bacteriile din intestin.
Aspecte pro și contra
În ceea ce privește consumul băuturilor dietetice în cazul diabetului există și aspecte pozitive și negative.
Aspectele bune sunt:
- conțin mai puțini carbohidrați decât sucurile obișnuite
- reduc pofta de zahăr fără să încarce corpul cu prea mult zahăr
- reduc aportul de calorii ingerate
Dezavantajele sunt:
- deși au puține calorii, nu aduc nici un beneficii nutriționale
- sunt pline de aditivi dăunători
- consumul lor pe termen lung este tot asociat cu creșterea în greutate și alte riscuri pentru sănătate
Studiile arată că atât sucurile obișnuite, cât și cele dietetice cresc riscul de diabet și sindrom metabolic.
Alternative mai sănătoase
Apa este recomandarea cea mai importantă atunci când vine vorba de hidratarea corpului. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor preferă băuturile cu puțină aromă. În loc să alegeți un suc dietetic, puteți opta pentru o alternativă mai sănătoasă:
- lapte natural (fără ciocolată, zahăr, arome) – dar cu măsură, deoarece cel de vacă, de orez și de soia conțin carbohidrați;
- ceai neîndulcit – se poate bea cald sau rece;
- apă infuzată cu fructe – se pot folosi lămâi, castraveți, busuioc, mentă
- apa minerală – este o opțiune bună, atâta timp cât este un produs natural, fără îndulcitori sa arome.
Fie că aveți în plan să slăbiți, fie să țineți sub control nivelul de zahăr din sânge, o atitudine proactivă în ceea ce privește reducerea aportului de zahăr este un pas important.
Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea, comutarea pe sucuri dietetice poate fi utilă. Băuturile cu zero calorii pot fi o alegere mai bună decât sortimentele cu zahăr, nu însă și cele cu îndulcitori artificiali.
Acordați mai multă atenție obiceiurilor alimentare și băuturilor preferate. Acest lucru vă va ajuta să gestionați mai bine nivelul de zahăr din sânge.