Dieta cu hrișcă se referă la o monodieta, care trebuie respectata între 7 și 14 zile. În hrisca sunt puține calorii, dar este destul de satioasa. Cu respectarea corespunzătoare, puteți pierde până la 10 kg, și uneori până la 15 kg.
Repetarea este permisă la fiecare șase luni. Trebuie menționat faptul că hrișca este una dintre cele mai utile produse pe care dieteticienii le recomandă.
De ce este folositoare hrișca?
Hrișca conține o mulțime de vitamine B, magneziu, potasiu, fier, iod, nichel etc. În comparație cu alte cereale, aceasta are puțini carbohidrați, dar are multe fibre, aminoacizi. Tercii de hrișcă contin doar 90 kcal. Asadar, avand in vedere cat de putine calorii contine hrisca si cat este de satioasa, poti avea incredere ca te va ajuta sa slabesti.
Hrișca ar trebui să fie prezentă în dieta persoanelor care suferă de anemie, hipertensiune arterială, boli hepatice. Fibrele, care fac parte din hrișcă, curăță intestinele, colectează și elimină toxinele din organism. Utilizarea regulată a cerealelor îmbunătățește starea părului, a unghiilor și a pielii.
Info: daca ideea de hrisca nu iti surade, si vrei sa incerci o dieta mai gustoasa, iti recomand sa citesti ghidul meu pentru dieta cu LIMONADA
Cum puteti pierde în greutate folosind dieta cu hrișcă ?
Pentru o eficiență mai mare a dietei cu hrișcă în timpul respectării acesteia, trebuie să beți kefir. În plus față de faptul că acestea doua au o cantitate mare de calciu, vitamine A și B, au, de asemenea, proteine:
- care promovează curățarea ușoară a intestinului
- menține o microflora intestinala normala.
Prin urmare, combinația dintre hrișcă și iaurt normalizează activitatea tractului gastrointestinal, îmbunătățește starea pielii, contribuie la îmbunătățirea corpului în ansamblu.
Caracteristicile dietei cu hrișcă
Este de dorit să nu depasiti aceasta dieta mai mult de două săptămâni. Deși rezultatul va fi vizibil în câteva zile, trebuie să fie fixat, altfel greutatea se va întoarce rapid.
Pe parcursul dietei cu hrisca, din punctul meu de vedere, nu este nevoie de suplimente precum Eco Slim, Fizzy Slim sau altele de acest gen.
Cât de mult poți pierde in greutate?
Nu stabiliți imediat un tel pentru a pierde o mulțime de kilograme. Cele mai multe kilograme vor fi disparea într-un timp scurt, dar este mai dificil sa se salveze rezultatul. Este mai bine să stați pe o astfel de alimentație de două ori pe an, timp de 14 zile la intervale de 6 luni, iar pentru o cura să nu mai scăpați mai mult de 10 kilograme.
Dacă este greu să rămâi la dieta mono, atunci îți poți diversifica dieta cu carne de vită fiartă, legume verzi, fructe și brânză tare. Aderă la o astfel de dietă timp de o săptămână, deoarece puteți curăța corpul de toxine și puteți pierde până la trei kilograme.
Caracteristicile nutriției
Pentru pierderea efectivă în greutate, luați hrișcă corect:
- nu adăugați nimic în afară de kefir sau mere la hrișcă;
- renuntati la orice condimente și sosuri.
- urmăriți-vă starea (renunțați imediat la dietă daca simțiti o slăbiciune generală).
- poate fi baut pana la un litru de kefir pe zi in timpul dietei cu hrisca;
- nu puteți mânca hrișcă cu trei până la patru ore înainte de culcare;
- este necesar să beți cel puțin 1,5 litri de lichid și, de preferință, până la 3 litri pe zi (ceai verde sau pe bază de plante vitaminice, băuturi obișnuite sau apă minerală).
Numai dacă aceste condiții sunt îndeplinite, puteți pierde bine greutatea. Nu folositi suplimente de slabit pe baza de ciocolata precum Chocolate Slim sau Chocolite. Nu aveti nevoie de ele intr-o dieta precum dieta cu hrisca.
Cum să gătești hrișca pentru dieta?
Hrișca se pregătește cu o seară inainte și se mănâncă doar dimineața. În aceasta, nu puteți adăuga condimente, sosuri și fructe, cu excepția merelor verzi.
1. Prima opțiune:
Seara, clătiți hrisca, se toarnă apă fiartă abundentă și se lasă sub capac până dimineața. La micul dejun se mănâncă terci de cereale fără sare și zahăr, pentru cină, hrisca poate fi umpluta cu o cantitate mică de sos de soia.
2. A doua opțiune:
Seara se spală hrisca, se toarnă apă rece într-un raport de 1:2 pentru a pune tava (fără a acoperi capacul) pe foc maxim. De îndată ce aproape tot lichidul este absorbit de foc, acoperiți tigaia și păstrați terciul pe plita timp de 6 minute. Apoi scoateți terciul de la aragaz și înfășurați-l sub „strat” până dimineața.
3. Opțiunea trei:
Spălati hrișca cu apă clocotită. Apoi, scurgeți apa, turnați din nou hrisca in apă clocotită (aveți nevoie de 1,5 pahare de apă per cană de cereale) și lăsați-o sub „strat” până dimineața.
Produse adiționale permise in cazul dietei cu hrișcă
În cazul în care se tolerează mono-dieta, este dificil să adăugați următoarele alimente la regimul alimentar:
- Fructe uscate. În cerealele gata preparate, puteți adăuga prune, stafide, caise uscate. Acestea conțin o cantitate mare de vitamine și ajută la menținerea tonusului.
- Într-o porție de cereale puteți adăuga o linguriță de miere.
- Iaurt natural. Când gătiți hrișca în loc de apă fiartă, puteți folosi iaurtul dulce.
- Ulei vegetal. Puteți turna terci cu o cantitate mică de ulei de floarea-soarelui.
De ce dieta cu hrișcă scade kilogramele, apoi acestea se întorc?
Atunci cand tineti o dietă pe baza de hrișcă, greutatea poate fluctua. Dacă hrișca este gătită incorect, greutatea va fluctua, la fel si in cazul în care in dieta sunt adăugate multe alte componente. Este necesar să revizuiți meniul și, probabil, să mai renuntati la cate ceva. În unele cazuri, aceasta este o caracteristică a corpului. Poate că dieta nu se potrivește. În cazul în care timp de 1 săptămâna nu este observată o dinamică pozitivă, atunci dieta ar trebui abandonată.
Contraindicații ale dietei cu hrisca
Ca orice dieta, dieta cu hrișcă nu se potrivește tuturor. Înainte de a începe, aveți nevoie de o consultație specializată. Această dietă este foarte eficientă și utilă pentru mulți oameni, dar are și efecte secundare:
- amețeli și dureri de cap;
- pierderea puterii și a apatiei, somnolență;
- reducerea activității fizice și mentale.
Contraindicații absolute pentru dieta hrișcă sunt in cazul in care persoana sufera de:
- anemie;
- hipotensiune;
- diabet zaharat ;
- sarcină, lactație.
Daca medicul nu iti spune ca sunt contraindicate, poti manca hrisca, dar nu e OK sa tii o cura cu hrisca doarece ai nevoie de anumiti nutrienti pe care aceasta planta nu ii contine.
De asemenea, unii oameni ar trebui să tina cu prudență o dietă cu hrișcă. Înainte de a vă așeza pe o dietă mono, trebuie să cântăriți totul pentru o vreme și numai după aceea sa decideți dacă să pierdeți în greutate cu ajutorul dietei cu hrișcă sau este mai bine să alegeți un alt mod de a corecta greutatea. Această categorie include persoane:
- cu un sistem imunitar slab, o mono-dietă în acest caz nu este cea mai bună alegere
- cu boli cronice: trecerea la mono-dieta poate provoca o exacerbare a bolii, asigurați-vă că vă consultați cu un specialist;
- dacă excesul de kilograme nu este mai mare de cinci, dieta nu va aduce rezultate.
Tabel nutritional hrisca (calorii, proteine, carbohidrati!):
100 grame
|
200 grame
|
300 grame
|
Beneficiile uimitoare ale consumului de hrisca pentru piele, par si sanatate
Hrisca – numele ar putea sugera faptul ca aceasta este un tip de cereale asemanator cu graul, dar, de fapt, hrisca nu are nicio legatura cu graul.
Daca vrei sa cresti numarul de proteine (si totodata tipul de proteine), poti consuma hrisca cu iaurt sau kefir. Acestea nu contin cantitati mari de proteine, insa contin proteine complete, care te ajuta sa te mentii sanatos.
Aceste seminte asemanatoare cerealelor au o forma triunghiurala unica si au aceeasi dimensiune ca si boabele de grau. Pentru a fi consumate, trebuie sa le indepartam invelisul exterior cu ajutorul unul echipament special. Culoarea lor variaza de la roz la maro.
Florile de hrisca atrag albinele. Acestea le folosesc pentru a produce o miere de culoare inchisa, puternic aromata. Hrisca este disponibila in forma prajita si neprajita.
Forma prajita este, de asemenea, cunoscuta sub numele de „kasha”, utilizata pe scara larga in mancarurile traditionale europene. Hrisca neprajita este cunoscuta sub numele de „boabe de hrisca” sau „hrisca decojita”.
Beneficiile consumului de hrisca asupra sanatatii
Hrisca este plina de nutrienti. Fiind fara gluten, poate inlocui cu succes graul, secara, orzul si ovazul. Prin urmare, este potrivita pentru toti cei alergici la grau, dar si pentru pacientii cu boala celiaca. Hrisca are un continut ridicat de fibre, proteine, fier si magneziu.
In plus, contine toti cei opt aminoacizi esentiali. Hrisca este, de asemenea, plina de fitonutrienti, care sunt uimitori in combaterea anumitor boli.
Ajuta la pierderea in greutate
Hrisca poate fi de mare ajutor in lupta contra kilogramelor suplimentare. Hrisca are mai putine calorii decat graul sau orzul, nu contine grasimi saturate si colesterol, dar este bogata in fibre si proteine dietetice. Aceasta combinatie joaca un rol important in suprimarea poftei de mancare, controlarea zaharului din sange, facilitarea digestiei si construirea masei musculare slabe.
Prietenos cu diabeticii
Fiind scazuta in calorii si fara grasimi, hrisca este un aliment ideal pentru pacientii cu diabet zaharat. Aceasta contine o substanta chimica ce intareste peretii vaselor capilare si reduce hemoragia, scazand astfel riscul aparitiei un atac de cord la persoanele cu hipertensiune arteriala si diabet.
Imbunatateste integritatea si circulatia micro-vasculara la diabetici si previne astfel deteriorarea nervilor si a celulelor musculare, dar si pierderea functiei renale. D-chiro-inozitol, prezent in hrisca, este un compus care este deficitar la pacientii cu diabet de tip II. Acest compus este necesar pentru transmiterea corecta a insulinei pentru controlarea si tratarea diabetului de tip II.
Reduce tensiunea arteriala
Hrisca este o sursa buna de magneziu care ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sange. Acesta reduce tensiunea arteriala in mod natural, fara utilizarea substantelor chimice nocive. O cura cu hrisca este ideala, deoarece acest aliment te poate ajuta sa mentii tensiunea arteriala sub control.
Sanatatea cardiovasculara
Fiind bogat in vitaminele B, in special niacina, folat si vitamina B8, hrisca este benefica pentru sanatatea cardiovasculara. Aceste vitamine reduc concentratia de colesterol din sange. Niacina determina cresterea lipoproteinelor cu densitate ridicata, care sporesc in continuare rezistenta vaselor de sange si indeparteaza colesterolul.
Avand in vedere ca hrisca contine putine calorii, este foarte potrivita pentru cei care doresc sa aiba o sanatate cardiovasculara de fier.
Mineralele precum fierul, magneziul, fosforul, cuprul si manganul ajuta la reducerea tensiunii arteriale si imbunatatesc oxigenarea sangelui. Hrisca contine proteine de inalta calitate care elimina placa formata de trigliceride. Astfel, hrisca este foarte benefica pentru persoanele cu functii cardiace slabe si alte probleme cardiovasculare.
Protectie impotriva cancerului la san
Cercetarile au demonstrat ca adoptarea unei diete bogate in fibre din cereale integrale cum ar fi hrisca, reduce riscul aparitiei cancerului la san. De fapt, femeile aflate la menopauza care mananca fibre din cereale integrale au un risc mai scazut de a dezvolta cancer la san.
Antioxidantii, lignanii joaca un rol important in receptia de estrogen, si prin, urmare, sunt benefici pentru femeile aflate la menopauza. Lignanii plantei sunt transformati in lignani mamiferi in intestine. Se crede ca, unul dintre acestia, numit enterolactone protejeaza impotriva cancerului la san si a altor forme de cancer legate de hormoni.
Protectie impotriva astmului la copii
Conform cercetatorilor, consumul de cereale integrale, precum hrisca, poate reduce riscul de astm la copii chiar si cu 50%. Datorita continutului ridicat de magneziu si vitamina E, hrisca poate ajuta la reducerea aparitiei astmului in copilarie.
Previne calculii biliari
Fiind bogata in fibre insolubile, hrisca poate ajuta la prevenirea calculilor biliari. Fibra insolubila accelereaza circulatia alimentelor prin intestine, creste sensibilitatea la insulina, dar scade secretia acizilor biliari si a zaharului din sange.
Beneficiile proteinei de hrisca asupra sanatatii
Hrisca este bogata in proteine de inalta calitate, care ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Aceasta proteina in combinatie cu aminoacizii ajuta la scaderea nivelului de colesterol, pe langa faptul ca este un factor cheie in prevenirea diabetului si a obezitatii. In plus, proteinele de hrisca scad hipertensiunea prin reducerea activitatii enzimei de conversie a angiotensinei.
Sanatatea structurii osoase
Manganul prezent in hrisca asigura sanatatea structurii osoase prin formarea de enzime esentiale pentru construiera oaselor. De asemenea, este implicat activ in formarea tesuturilor conjunctive, absorbtia calciului si metabolismul grasimii si zaharului. Magneziul este, de asemenea, benefic pentru sanatatea osoasa si dentara.
Transmite impulsurile nervoase si contribuie la producerea de energie. Faciliteaza absorbtia calciului de catre organism si previne aparitia osteoporozei.
Sanatatea mentala
Hrisca este, de asemenea, buna pentru sanatatea mentala. Aceasta contine triptofan care influenteaza starea de spirit intr-un mod pozitiv, prevenind depresia.
Alte beneficii
Fiind bogat in minerale cum ar fi fosforul, magneziul, fierul, cuprul, zincul si magnanul si avand un continut ridicat de flavonoizi, hrisca este foarte eficienta in tratarea hemoglobinei mici, a racelii si a gripei. Datorita continutului ridicat de vitamina B, hrisca este adesea recomandata persoanelor care sufera de afectiuni si boli hepatice care ii obliga pe acestia sa isi limiteze consumul de substante zaharoase.
Beneficiile consumului de hrisca asupra pielii
Problemele de piele reprezinta o cauza majora de ingrijorare. Furnizarea de nutrienti organismului este esentiala pentru pielea sanatoasa si radianta. Calitatea pielii depinde in mare masura de factorii genetici, dar este, de asmenea, influentata si de factorii de mediu cum ar fi nivelul de stres, stilul de viata. Fiind o sursa de nutrienti, hrisca are un rol important in sanatatea pielii.
Daca vrei sa cresti numarul de beneficii, poti combina hrisca cu iaurt sau cu kefir. Astfel, vei avea un aport mai mare de proteine iar plusul de calciu, alti nutrienti si bacteriile bune pe care le contin iaurtul sau kefirul sunt binevenite.
Bronz natural
Hrisca ajuta foarte mult in ingrijirea pielii. Aceasta contine cantitati mari de rutina, o substanta benefica in protejarea pielii de efectele soarelui. Prin urmare, ea poate fi privita ca o lotiune naturala de pronz, deoarece asigura protectie impotriva razelor daunatoare ale soarelui.
Previne imbatranirea
Antioxidantii puternici si flavonoidele impiedica imbatranirea prematura a pielii.
Face pielea sa straluceasca
Magneziul continut in hrisca are un efect relaxant asupra vaselor de sange, imbunatatind astfel circulatia sangelui. Acesta va face ca pielea sa capete un aspect tineresc si stralucitor.
Beneficiile consumului de hrisca asupra parului
Parul sanatos imbunatateste, in mare masura, aspectul unui individ si este adesea o sursa de admiratie. Dar, in prezent, exista mai multe probleme ce tin de podoaba capilara de la caderea parului, varfuri despicate, subtierea parului pana la alopecie.
La fel ca pielea, si parul are nevoie de nutrienti esentiali pentru intarirea foliculilor si mentinerea sanatatii parului. Hrisca contine unele dintre substantele nutritive esentiale benefice pentru sanatatea parului.
Ajuta la cresterea parului
Hrisca contine 75% carbohidrati complecsii. Carbohidratii din cerealele integrale sunt buni pentru cresterea corecta a parului. Hrisca este bogata in vitamina A, complexul de vitamine B si zinc, ce favorizeaza cresterea parului.
Imbunatateste sanatatea parului
Vitamina B6 sau piridoxina este vitala pentru cresterea parului si pentru sanatate. Fiind solubila in apa, aceasta vitamina nu poate fi stocata in organism, de aceea trebuie luata de la un aliment sau supliment. Hrisca este o sursa excelenta de vitamina B6.
Hrisca – valori nutritive
Hrista este plina de nutrienti. Aceasta contine carbohidrati, vitamine, minerale, zahar, fibre solubile si insolubile, sodiu si aminoacizi. Aceasta contine minerale cum ar fi mangan, magneziu si cupru.
Mai mult, are doua flavonoide ce imbunatatesc sanatatea – rutina si quercitina, dar si opt aminoacizi esentiali. Hrisca este, de asemenea, o mare sursa de acid gras esential numit acid alfa-linolenic, care este important pentru sanatatea generala. Profilul sau nutritional (100 gr) este explicat mai jos:
Calorii hrisca | 343 |
Apa | 10% |
Proteine | 13.2 gr |
Carbohidrati | 71.5 gr |
Zahar | 0 gr |
Fibre | 10 gr |
Grasimi | 3.4 gr |
Vitamine: Hrisca ofera 8% din valoarea zilnica de niacina, care ajuta la eliberarea de energie din carbohidrati, proteine si grasimi in timpul metabolizarii.
Minerale: O ceasca cu boabe de hrisca asigura 21% din valoarea zilnica de magneziu, si 12% din valoarea zilnica de fosfor si cupru.
Calorii: O ceasca de hrisca gatita si prajita ofera aproximativ 155 calorii. Carbohidratii sunt sursa primara de energie. Aproximativ 33 gr de carbohidrati sunt disponibili sub forma de amidon.
Fibre dietetice: Boaberle de hrisca contin 4.5 gr sau 18% din valoarea zilnica a fibrei totale. Fibrele ajuta la scaderea in greutate prin reducerea nivelului de colesterol si glucoza si prin promovarea unei digestii addecvate.
Proteinele: o portie de boabe de hrisca contine aproximativ 6 gr de proteine. Proteina este vitala pentru construirea si repararea tesutului corporal.
Grasimi: Caloriile din boabe de hrisca sunt scazute.
Daca vrei sa afli mai multe despre ce beneficii are hrisca si de ce este bine sa o introduci in dieta ta, iata un clip interesant: