Profiterol cu Cremă Delicioasă de Vanilie și Frișcă – Un Desert Minunat!

Reteta de astazi este una foarte usoara si chiar rapid de preparat – daca nu punem in calcul timpul de racire. Profiterolul este un desert iubit atat de adulti cat si de copii pentru ca este super cremos si cu un topping generos de ciocolata.

Pentru prepararea choux-urilor aveti nevoie de:

  • 1 pahar de apa
  • 100 gr unt
  • 1 lingura de zahar
  • Un praf de sare
  • 1 pahar de faina
  • 3-4 oua (daca ouale sunt mici atunci folositi 4)

Ingrediente pentru crema:

  • ¾ pahar de zahar (folositi acelasi pahar pentru masurat ingredientele)
  • 4 pahare de lapte
  • 75 gr de unt, 1 plic de zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 3-4 oua
  • 200 ml de smantana pentru frisca + 1,2 linguri de zahar pudra

Ingrediente pentru glazura:

  • 100 – 150 gr de ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100 – 150 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Pentru inceput trebuie sa pregatiti crema de vanilie pentru ca necesita mai mult timp pentru racire.

adaugare-zahar-in-profiterol

Amestecati toate ingredientele pentru crema (in afara de unt) si puneti compozitia la fiert. Trebuie sa amestecati constant pentru a nu se lipi de cratita – cand devine consistenta, aceasta se ia de pe foc si se lasa la racit.

Cand crema are temperatura camerei, se adauga untul si se amesteca cu un tel – astfel compozitia va deveni cremoasa si fina.

adaugare-unt-profiterol

Intr-un bol se bate frisca impreuna cu zaharul pudra pana aceasta devine foarte consistenta. Frisca se va incorpora in crema de vanilie – atentie insa aceasta trebuie sa fie racita complet.

Pentru o incorporare rapida puteti folosi mixerul.

frisca-pentru-profiterol

Trecem la pregatirea aluatului pentru mini gogosilor de profiterol – intr-o cratita puneti apa impreuna cu untul, zaharul si sarea. Se lasa la foc mic pana untul este perfect topit si da in clocot.

Cand apa este in clocot se adauga faina cernuta (toata odata) si se amesteca cu o spatula din silicon. Aluatul se lasa la foc mic 3-5 minute – va dati seama ca este gata atunci cand lasa o pojghita pe fundul cratitei.

Aluatul se lasa la temperat si se adauga ouale pe rand – amestecati tot cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn. La final, aluatul trebuie sa fie cremos si moale.

Pentru a forma choux-urile aveti nevoie de un pos taiat sau cu dui rotund. Se formeaza mici gogosi din aluat, in tava tapetata cu hartie de copt.

choux-profiterol

PONT: Pentru a avea o forma frumoasa, varfurile gogosilor se aplatizeaza cu degetul inmuiat in apa rece. Acestea se pun la copt timp de 20-25 de minute la 190 grade.

NU deschideti cuptorul in timpul coacerii pentru ca se vor lasa.

Inainte de a fi umplute, gogosile trebuie lasate la racit. Acestea se umplu cu un pos taiat la varf sau cu un dui special pentru umplere.

umplere-profiterol

Trecem la ultimul pas – pregatirea glazurei de ciocolata. Smantana pentru frisca se pune la infierbantat – cand aceasta este fierbinte (nu trebuie sa dea in clocot) se ia de pe foc si se adauga peste ciocolata.

ganache-proiterol

Se amesteca foarte bine si mai apoi fiecare profiterol se trece prin ciocolata.

profiterol-reteta

Cel mai bine este sa le consumati reci, din frigider dar cu siguranta cateva vor fi devorate cat inca sunt caldute. Pofta buna!

Lasă un comentariu