Fasolea in diabet – prieten sau dușman al diabeticilor?

fasolea-in-diabet

Asociatia diabeticilor recomandă persoanelor cu diabet să consume fasole – proaspătă sau conservată (fără adaos de sare) de câteva ori pe săptămână.grăsimi saturate

Fasolea este considerată un super-aliment pentru dieta unui diabetic. De ce? Pentru că are un indice glicemic mic și poate ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge mai eficient decât multe alte alimente amidonoase.

Totodată, fasolea conține doi nutrienți importanți pentru controlul sațietății și prevenirea creșterii bruște a glucozei din sânge: proteine și fibre. Din acest motiv, poate fi adăugată la orice masă.

Diabeticii care un plan alimentar bine pus la punct trebuie să știe că 20 g de fasole gătită pot înlocui o sursă de amidon, oferind circa 15 g de carbohidrați și 80 de calorii.

Dacă folosiți fasolea ca înlocuitor al proteinelor animale, porția recomandată este de 30 g. Această cantitate poate înlocui o porție de proteine slabe.

Ce beneficii are consumul de fasole

Diabeticii au o paletă diversă de leguminoase din care pot alege. Există numeroase tipuri de fasole disponibile: albă, roșie, neagră, lungă, rotundă etc.

beneficiile-fasolei

Conținutul nutrițional depinde așadar de fiecare tip de fasole în parte. Iată nutrienții regăsiți în 20 g de diferite soiuri de fasole:

  • Fasolea neagră: 13 g de carbohidrați, 75 de calorii, 5 g de proteine, 5 g de fibre
  • Fasolea roșie: 12 g de carbohidrați, 73 de calorii, 5 g de proteine, 4 g de fibre
  • Fasolea lima: 11 g de carbohidrați, 60 de calorii, 3 g de proteine, 3 g de fibre

Fasolea poate fi considerată o alternativă bună la carne, datorită faptului că furnizează cantități optime de proteine. Dar spre deosebire de carne, fasolea nu conține grăsimi saturate. În schimb, asigură un aport bun de fibre, ceea ce le face benefice pentru inimă, diabet, colesterol și greutatea corporală.

Pe listele de schimb, fasolea este de regulă grupată cu alimentele care conțin amidon, precum pâine și cartofi. Rețineți însă că fasolea are o concentrație mai mare de proteine și fibre decât alte amidonoase.

Fibrele hrănesc bacteriile bune din intestin. Studiile pe animale au arătat că acestea îmbunătățesc sănătatea intestinală și reduc rezistența la insulină. Aceste efecte trebuie testate și pe oameni.

Principalele beneficii a fasolelor:

  • Scad tensiuna arteriala. Nivelul de colesterol din sange poate fi scazut introducand fibre in mesele principale. Fasolele sunt pline de fibre, asadar acestea sunt ideale pentru normalizarea tenisunii.
  • Imbunatatesc functiile creierului. Fasolele sunt o sursa bogata de vitamina B1, care ajuta la functionarea normala a creierului.
  • Au un indice glicemic scazut.  Indicele glicemic este foarte scazut, asadar diabeticii le pot consuma fara nicio grija.
  • Ajuta la tratarea astmului. Magneziul preent in fasole are efecte benefice asupra astmului
  • Ajuta sistemul imunitar. Fasolele ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.
  • Trateaza acneea. Fasolele sunt o sursa importanta de zinc. Consumul lor in mod regulat (cu moderatie) ajuta la tratarea afectiunilor asupra pielii. Activitatea crescuta a glandelor sebacee sunt responsabile pentru producerea transpiratiei care duce la cnee. Acest lucru poate fi cu ajutorul zincului, pe care fasolea il contine din belsug.
  • Ajuta la pierderea in greutate. Fasolele contin foarte multe proteine, carbohidrati complecsi si fibre, asadar sunt foarte satioase. Cu toate acestea, contin putine calorii. In concluzie, putem obtine o masa satioasa si sanatoasa care sa ne tina de foame mult timp consumand putine calorii. De asemenea, persoanele diabetice cu rezistenta la insulina sunt sfatuite sa consume fasole. Mai putina insulina va fi eliberrata de pancreas, deoarece fasolele stabilizeaza nivelul de glucoza din sange. Acest proces ajuta de asemenea la eliminarea depozitelor de grasime din organism, ajutandu-va sa ajungeti la greutatea dorita.

Mod de preparare a fasolelor

Pe lângă faptul că este atât hrănitoare și săracă în grăsimi, fasolea este și foarte versatilă. Poate constitui o garnitură excelentă sau o mâncare principală. Boabele fierte de fasole pot fi adăugate în salate de verdețuri sau legume, în caserole, alături de orez, în supe sau ciorbe dulci și acre.

fasole-fierte

Pot fi de asemenea pasate și transformate în paste tartinabile, sau pot fi incorporate în chiftele de post.

Însă atunci când sunt combinate cu alte alimente, contorizarea porțiilor poate fi mai greu de realizat.

Nu folosiți prea multă sare atunci când gătiți fasolea. Diabetul crește riscul de probleme cardiace. Prea mult sodiu poate crește tensiunea arterială. Puteți utiliza în schimb mai multe mirodenii: chimen, usturoi, cimbru, salvie, busuioc, rozmarin.

Un studiu publicat în JAMA a arătat că o creștere a consumului de leguminoase îi poate ajuta pe cei care suferă de diabet de tip 2 să câștige un control mai bun asupra glicemiei și să își reducă riscul de boli cardiace.

Pe lângă fasole, un diabet poate consuma năut, linte sau mazăre. Studiile recente au inclus de asemenea boabele de soia pe lista alimentelor funcționale testate clinic cu rezultate bune în prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2, alături de castravetele amar, cacao, scorțișoară, cafea, schinduf, usturoi, urzică, salvie, ceai negru, ceai verde, nuci, turmeric și yerba mate.

Pentru a afla mai multe informații despre fasole și beneficiile lor în diabet, puteți consulta un nutriționist sau expert în boli de nutriție și metabolism.

Un studiu apărut în 2017 în jurnalul „Nutrients” arată impactul consumului a 50 g de carbohidrați din 3 tipuri de mese: fasole neagră cu orez alb, năut cu orez alb și orez alb simplu (grupul de control). Studiul a fost realizat pe femei sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Mesele au fost servite în dimineți diferite, la cel putin 7 zile distanță una față de alta. Testele sangvine au arătat că adaosul de fasole neagră și năut la orezul alb au îmbunătățit răspunsul glicemic. Aceste date oferă dovezi care susțin beneficiile leguminoaselor asupra glucozei postprandiale și a altor riscuri de sănătate.

Cum se fierbe fasolea?

Pentru fierberea fasolei, in primul rand  trebuie sa respectam regulile de igiena; spalam fasolea in apa. Apoi, punem fasolea intr-o cratita cu apa si o lasam al inmuiat intre 8 si 12 ore. Fasolele trebuie inmuiate inainte sa fie fierte si gatite deoarece altfel pot contine difrerie bacterii care pot deranja intestinul.

Daca nu ai timp pentru tinut 12 ore in apa, poti incerca varianta mai rapida.

  1. Pune fasolea pe foc iar dupa ce apa a inceput sa fiarba, inchide aragazul si lasa fasolele la inmuiat in apa clocotita cam 2-3 ore.
  2. Arunca apa, clateste fasolele iar apoi le poti gati cum vrei.

Fasolea fiarta este probabil cel mai comun mod de a o gati, insa nu e gata inca. O putem folosi pentru a face bors de fasole, iahnie sau chiar in salate.

Ce contraindicatii are fasolea?

contraindicatiile-fasolelor

Fasolele pot prezenta cateva riscuri pentru sanatate. Sunt bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si fibre. Este foarte important ca fasolele sa mancate in cantitati moderate, altfel pot provoca dureri de stomac sau intestin si probleme de digestie precum diaree sau flatulenta.

Concluzie

Fasolea are foarte multe beneficii pentru sanatate si te poate ajuta sa dai jos kilogramele alea de care doresti de mult sa scapi. Este de asemenea recomandata si diabeticilor din foarte multe motive. Cu toate acestea, este recomandat consumul moderat si gatirea corespunzatoare pentru a elimina orice probleme digestive pot cauza nerespectarea acestor factori.

Pasionata de nutritie, regimuri, tehnici de slabire dar si de efectele suplimentelor alimentare destinate slabirii asupra organismului. Pe masura ce timpul imi permite voi incerca sa abordez cat mai multe probleme pe aceasta tema. Pentru orice fel de intrebari nu va sfiiti sa folositi sistemul de comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here