Acest desert deosebit poate fi pregatit atat ca prajitura cat si ca tort – este extraordinar de moale, pufos si foarte aromat.
Desi poate să pară putin complicata pregatirea acestuia, sa stiti ca este chiar foarte simplu iar rezultatul este absolut genial.
Ingrediente pentru blat de ciocolată:
- 5 ouă
- 125 g ciocolată neagră
- 125 g unt
- 1,5 lingurițe de cafea instant
- 150 g zahăr
- 125 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- Un praf de sare
Modul de preparare al blatului:
Vom coace blatul pe o tavă de copt standard cu dimensiunea de 30*40 cm. Trebuie să fie tapetata cu hârtie de copt. Încălziți cuptorul la 170°C.
Topiți ciocolata la cea mai mică temperatură sau în cuptorul cu microunde.
La untul moale, adăugați jumătate din zahărul specificat în rețetă. Bateți timp de 5-7 minute. Turnați ciocolata răcită, amestecați.
Adăugați 1 lingură de apă fierbinte în cafea. Amestecați până se dizolvă și turnați în bol. Amestecați.
Separați albușurile de gălbenușuri. Turnați albușurile într-un bol curat și uscat. Adăugați gălbenușurile unul câte unul în aluat.
Amestecați făina cu praful de copt. Cerneți în bol, amestecați cu o spatulă. Adăugați un praf de sare în albușuri și bateți până se formează vârfuri rigide.
Acum adăugați cea de-a doua jumătate de zahăr, câte o lingură de fiecare dată. Bateți până se formează vârfuri rigide.
Încorporați în aluat. Mai întâi o porție mică pentru a face aluatul mai moale. Apoi restul albușurilor, mai atent, pentru a păstra aerul. Aluatul ar trebui să fie omogen și pufos.
Întindeți aluatul pe tava de copt și uniformizați-l. Coaceți blatul la 170°C timp de 25 de minute.
Lăsați blatul să se răcească. Nivelați marginile și tăiați-l în două, veți obține 2 straturi. Tăiați hârtia de copt pentru o manipulare mai ușoară.
Cremă „Cappuccino”:
- 250 g mascarpone
- 250 g smântână pentru frisca (33-35% grăsime)
- 3 linguri zahăr pudră
- 50 g cappuccino (2 pachete de câte 25 g fiecare)
Frișcă:
- 250 g smântână pentru frisca (33-35% grăsime)
- 1 lingură zahăr pudră
- + ciocolată rasa pentru decor
Mod de preparare:
Veți avea nevoie de brânză mascarpone, smântână pentru frisca, zahăr pudră și 2 pachetele de cappuccino, fiecare cântărind 25 g. Puteți cumpăra cappuccino de la orice supermarket mare.
Transferați mascarpone într-un bol de mixare și zdrobiți-l cu o lingură pentru a-l înmuia. Puteți, de asemenea, să-l amestecați cu un mixer.
Adăugați cappuccino, zahărul pudră și smântâna.
Bateți cu un mixer. Nu mult timp, doar câteva minute. Veți obține o cremă pufoasă și stabilă cu gust de cappuccino. Acum puteți asambla tortul.
Întindeți aproape întreaga cremă pe un strat. Lăsați 2 linguri pentru a unge deasupra și pe lateralele tortului. Nivelați crema.
Puneți al doilea strat deasupra. Întindeți crema rămasă deasupra și pe lateralele tortului.
În această formă, puneți tortul în frigider timp de 3-4 ore sau peste noapte.
În ziua următoare, bateți smântâna cu zahărul pudră.
*Smântâna pentru frisca trebuie să fie întotdeauna bine răcită, păstrată în frigider timp de câteva ore înainte de bătut. Puteți pune paletele mixerului în congelator pentru 15 minute. Bateți la viteza 1-2. Acest lucru asigură o smântână bine bătută.
Întindeți crema pe tort, nivelați-o. Ungeți lateralele tortului. Ornati cu ciocolată neagră pe deasupra folosind o răzătoare fină.
În această formă, puneți tortul în frigider timp de câteva ore sau până la servire.
Puteți să-l tăiați în 12 bucăți sau în 24 de bucăți mai mici.
Nu este nevoie să insiropati blatul, este umed ca un brownie, se topește în gură. Un tort foarte delicat cu un gust incredibil, plăcut de cappuccino! Pofta buna!