Achizitia unui espressor bun este doar primul pas. Un al 2lea pas, la fel de important ca un espressor de calitate este alegerea unui tip de cafea bun, aromat, pe gustul dumneavoastra si al celor cu care serviti cafeaua in fiecare dimineata.
Inca de la inceput precizez faptul ca eu personal va recomand cafeaua boabe. Pentru fiecare dintre tipurile de cafea despre care voi vorbi in acest articol, veti gasi si versiunea macinata, insa recomandarea mea ramane catre cea boabe.
Daca nu aveti un espressor cu rasnita incorporata, puteti achizitiona una separat. Exita pe blogul Cafe Star o categorie cu recomandari de rasnite bune si la preturi decente in cazul in care sunteti interesati de o asemenea achizitie. Revenind la cafea…
Care este cea mai buna cafea pentru espressor?
Davidoff Café Espresso 57 ocupa primul loc in topul meu personal. Nu doar ca este o cafea excelenta, cu o aroma deosebita dar este una dintre putinele tipuri de cafea care intradevar mi-a placut si care are un pret acceptabil.
Stiu ca sunt printre voi persoane pentru care pretul cafelei nu este tocmai un criteriu de selectie, insa multi dintre noi ar dori sa obtina cel mai bun raport calitate/pret posibil 🙂
O alta cafea buna pentru espresso este Davidoff Café Crème care poate fi folosita la orice espressor – fie ca este unul manual, semiautomat sau automat. Acest sortiment de cafea este ambalat in pungi de 500 grame fapt pentru care este apreciat de consumatori.
In general, consumatorii prefera cafea boabe ambalata la pungi de 500 deoarece pot umple un rezervor de cafea de la un espressor fara sa mai fie nevoiti sa pastreze punga desfacuta. Odata desfacuta punga de cafea aceasta trebuie consumata intr-un timp cat mai scurt deoarece isi va pierde din aroma.
Pungile de cafea de 1 kg sunt recomandate pentru automatele de cafea sau pentru espressoarele din birouri unde se consuma multa cafea si astfel se vor termina mai repede.
Davidoff Café Crema este un blend de cafea din America Centrala si de Sud, cu un nivel de prajire mediu-intens, perfect pentru espresso dar si pentru a putea prepara bauturi ce contin lapte precum cappuccino sau latte.
Pentru a te bucura de o aroma intensa a cafelei este recomandat sa folosesti cafea boabe care va fi rasnita inainte de prepararea bauturii pentru a extrage toata aroma.
Pe locul 3 in ceea ce priveste clasamentul de cea mai buna cafea pentru espressor se afla Lavazza Crema E Aroma Espresso. Acest sortiment de cafea este ambalat la pungi de 1 kg astfel ca daca o vei folosi in birou este o alegere perfecta.
Cafeaua boabe Crema e Aroma Espresso este un sortiment ce face parte din gama Professional de la Lavazza astfel ca sunt folosite boabe de cea mai buna calitate, atent selectionate si special prajite pentru a obtine un espresso cremos si intens.
Originile boabelor de cafea din blendul Crema e Aroma Espresso sunt Uganda, Honduras si Brazilia – unele din cele mai cunoscute tari exportatoare de cafea boabe din lume.
Gustul espresso-ului din boabele Lavazza Crema e Aroma Espresso este unul intens, cu aftertaste de lunga durata, o aroma bogata dar in acelasi timp echilibrata. Este un blend bun si pentru cappuccino sau latte.
Cum aleg cea mai buna cafea boabe pentru espressor?
Desi poate parea o treaba simpla, alegerea unui sortiment de cafea bun pentru espressor este putin mai dificila daca nu esti un cunoscator al cafelei. Dar, nu iti face griji pentru ca iti voi explica cum poti alege cea mai buna cafea pentru espressor care sa fie pe gustul tau.
Pentru inceput trebuie sa stii ca sunt doua mari tipuri de cafea – Arabica si Robusta – acestea sunt cele mai intalnite insa sunt peste 50 de tipuri de cafea.
Boabele de cafea Arabica sunt in general cultivate in America Centrala si de Sud, Africa si o parte din India. Gustul bauturilor obtinute din boabe Arabica are de cele mai multe ori note de ciocolata sau caramel (mai ales boabele cu origine Brazilia) dar pot avea si note fructate daca vorbim de boabe cultivate in Africa. Aciditatea este mai crescuta decat in cazul Robusta insa contin mai putina cofeina.
Boabele de cafea Robusta sunt cultivate in mare parte din Asia de Sud Est si au un continut ridicat de cofeina. Gustul bauturilor obtinute din Robusta este amar, cateodata intens amar iar daca va plac bauturile de acest tip, un sortiment de cafea Robusta poate sa fie alegerea potrivita pentru voi.
Robusta este un tip de cafea ce se cultiva mai usor astfel ca si pretul acestora este mai mic decat in cazul boabelor de cafea Arabica.
Nivelul de prajire al boabelor de cafea este la fel de important ca si originea acestora pentru ca influnteaza semnificativ gustul bauturilor preparate. Sunt mai multe tipuri de prajire al boabelor de cafea insa 3 dintre acestea sunt cele mai utilizate. Nivelul de prajire poate fi usor, mediu sau intens.
De obicei boabele de cafea pentru espresso sunt intens prajite pentru a oferi un gust intens, mai putina cofeina si o crema densa.
Cafeaua mediu prajita este mai dulce si este recomandata pentru ibric sau filtru, daca este macinata mai grosier, iar daca are o macinare fina este potrivita si pentru espresso.
Cat dureaza sa faci o cafea la espressor?
Am vazut ca multi din cei care doresc sa isi cumpere un espressor se intreaba cat timp dureaza pana acesta prepara cafeaua, ciocolata calda sau orice altceva doreste sa prepare. Banuiesc ca se pune atat de mult accent pe timpul de preparare datorita faptului ca cele mai multe espressoare au capacitate de o cana si atunci cand avem musafiri nu ar da prea bine sa asteptam cate 10 minute pentru fiecare cana.
Oricum, cel putin la espressoarele noi precum Bosch Tassimo TAS 2005EE nu se pune problema de un timp de asteptare atat de mare. Cel putin acest model de espressor il am eu la birou si dureaza maxim 3 minute, insa un capuccino de exemplu il face in aproximativ 1 minut.
Si alte modele de espressoare de Philips sau Krups sunt tot cam la fel in ceea ce priveste timpul necesar pentru preparare.
Cafea turceasca – am ramas placut impresionata
Cu cateva saptamani in urma am facut o scurta plimbare in Turcia, unde am avut ocazia sa testam cateva chestioare printre care faimoasa cafea turceasca. Am ramas placut impresionata de modul in care este servita, de amabilitatea ospatarilor dar si de pretul ei, care a fost in jur de 10 lei, intr-o cafenea de langa aeroport. In Bucuresti, daca nu ma insel, costa de vreo 3 ori mai mult 😀
A se observa faptul ca este servita impreuna cu niste bucatele de rahat, care apropo este demential si este total diferit fata de rahatul care se gaseste in comert la noi. Cand ne-am intors am cumparat cateva cutii din Duty Free, lucru pe care vi-l recomand si voua sa-l faceti daca ajungeti pe acolo.
Gustul cafelei este unul clasic, foarte aromat si este total diferit fata de cel al cafelelor moderne pe care le preparam la espressoare de ‘jde mii de euro.
Eu am incercat cafeaua pentru espresso de la Melitta. Este destul de ieftina (in jur de 12 lei / 250 grame) dar este foarte buna. Daca va place espresso-ul putin mai intens, cred ca e alegerae potrivita!
Dar asta??? Imi trebuie pentru o cafenea mica si mi-a recomandat cineva dar nu am auzit de ea pana acum si sunt cam sceptica…..