Salatele pentru masele de sarbatoare se deosebesc de ceea ce consumăm de obicei în viața de zi cu zi. Salatele festive sunt calorice și sățioase. Aceasta este o condiție necesară pentru majoritatea preparatelor festive, în special pentru aperitive.
De regulă, pe masa festivă există băuturi alcoolice iar pentru a asigura o absorbție mai rapidă și mai bună a alcoolului, se pregătesc diferite feluri de mâncare grase.
Se știe că este dăunător să bei alcool pe stomacul gol. Astfel, pereții stomacului sunt mai iritați, alcoolul se absoarbe mai repede, ceea ce interferează mult cu sărbătorirea culturală. Consumând mâncare sățioasă cu alcool, aceste procese sunt încetinite. Atentie insa – alcoolul se consuma cu moderatie!!!
Ingrediente pentru salata Regina:
- Somon roz (afumat) – 180 g;
- Ou fiert – 3 buc;
- Cartof fiert – 2 buc;
- Morcov fiert – 2 buc;
- Cascaval – 120 g;
- Ceapă verde – 1/2 legătură;
- Sare – ½ linguriță;
- Maioneză – 3 linguri;
- Mazăre verde;
- Somon pentru ornat.
Modul de preparare pentru salata Regina:
Scoatem somonul din folie și sfărâmăm ușor fileul cu o furculiță. Dăm prin răzătoarea mare ouăle fierte decojite, morcovii și cartofii. Dăm cascavalul prin partea mare a răzătoarei.
Tocăm ceapa verde. Așezăm cartofii rasi în fundul bolului de salată. Unge fiecare strat de salată cu maioneză.
Peste stratul de cartofi punem somonul, presărăm cu ceapă verde. Peste stratul de ceapă verde așezăm morcovul ras, apoi punem ouăle rase.
Presărăm stratul de ouă cu brânză, creăm un model de romburi cu maioneză pe suprafață. Ornam cu mazăre verde, in forma de romburi.
Acoperim centrele romburilor cu verdeață, așezăm și peștele, in forma unei floricele. Pofta buna!