Cine nu iubește plăcintele!?
Există chiar și o zicală: „se vând ca plăcintele calde”. Această patiserie simplă, dar nu mai puțin delicioasă, familiară tuturor încă din copilărie, a cucerit pe mulți.
Prepararea plăcintelor este cu adevărat simplă, dar există niște nuanțe… Le voi discuta în rețeta mea pas cu pas pentru aluat de plăcinte pentru coacere în cuptor.
Ingrediente:
- Lapte – 200 ml;
- Apă – 150 ml;
- Ulei vegetal – 100 ml;
- Drojdie uscată – 10 g;
- Sare – 1 linguriță;
- Zahăr – 1 linguriță;
- Ou – 1 buc;
- Făină – 630 g.
Mod de preparare:
Amestecăm laptele cu apa și încălzim până la o temperatură, aproximativ 36°C(cat sa poti tine degetul). Adăugăm sare, zahăr și drojdie, amestecăm și lăsăm 10-15 minute până când drojdia începe să activeze.
Adăugăm oul și uleiul.
Adăugăm treptat făina cernută, frământând un aluat moale. Chiar dacă la început aluatul pare lipicios, nu adăugați făină în plus, încercați mai întâi să-l frământați, și doar apoi, dacă aluatul totuși se lipește mult, „presărați” suprafața de lucru cu făină și continuați să frământați, până când aluatul nu se mai lipește.
Transferați-l într-un vas potrivit, acoperiți și lăsați într-un loc călduros timp de o oră și jumătate.
Împărțim aluatul în 23 de părți egale (aproximativ 50 g fiecare). Formăm bile și acoperim cu folie pentru a preveni uscarea aluatului.
În continuare, întindem aluatul la aproximativ 5 mm, punem umplutura (eu am umplut unele cu varza si altele cu cartofi) și formăm plăcintele, de orice formă.
Așezăm plăcintele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt cu imbinatura în jos și le lăsăm să se odihnească într-un loc călduros timp de 20-25 de minute.
Apoi ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte (1 gălbenuș + 2 linguri lapte). Coacem nu mai mult de 25 de minute la 180°C. Când scoatem plăcintele din cuptor, le acoperim cu un prosop și le lăsăm să se odihnească timp de 5-10 minute.
Pofta buna!