Vitamina E (tocoferol): Importanta, Rol in Organism si Cele Mai Bune Surse

vitamina-e

Vitamina E (tocoferolul) este un grup de substanțe biologic active care împiedică oxidarea acizilor grași polinesaturați, participă la sinteza hemoglobinei si împiedică formarea de trombi. Studiul nivelului de tocoferol din ser se realizează în cadrul unei evaluări complete a profilului vitaminei. Rezultatele sunt utilizate în hematologie, gastroenterologie, ginecologie, neonatologie.

Ele sunt necesare pentru detectarea deficienței sau a excesului de vitamina E în cazurile de tulburări de coagulare a sângelui, boli hepatice și ale ductului biliar, sindrom de malabsorbție, complicații ale nou-născuților, avort spontan. Prelevarea de probe de sânge pentru analiză se face din venă.

Studiul se efectuează prin cromatografie. La un nivel normal de vitamina E din organism, valorile obținute variază de la 5 la 18 μg / l. Pregătirea rezultatelor analizelor este de aproximativ 6 zile.

vitamina-e Vitamina E din sânge este un indicator biochimic care indică cantitatea totală de tocoferoli și tocotrienoli. Ambele tipuri de compuși apartin vitaminei E, reprezentată de vitaminele alfa, beta, gamma și delta. Adesea, combinația lor se numește tocoferol. Cel mai important este alfa-tocoferolul, se găsește în majoritatea suplimentelor biologice și îndeplinește multe funcții în organism.

Vitamina E este un antioxidant, inhibă oxidarea acizilor grași nesaturați si protejează membranele celulare de efectele radicalilor liberi. Din acest motiv, se numește adesea “vitamina tinereții”.

De asemenea, tocoferolul este implicat în formarea hemoglobinei, punerea în aplicare a informațiilor genetice, reduce producția de prostacicline și tromboxani, adică previne atașarea plachetară la pereții vasculari, reduce probabilitatea de ateroscleroză și tromboză.

Vitamina E nu este sintetizată în organism. Sursele sale sunt uleiurile vegetale, grâul și porumbul, fasolea, ouăle, majoritatea peștilor marini, verdeață, nuci. Absorbția are loc în intestinul subțire sub acțiunea bilei. Vitamina intră mai întâi în vasele limfatice și apoi, cu participarea lipoproteinelor cu densitate scăzută, este transportată cu sânge către țesuturi.

vitamina-e-pastile

În organism sunt depozite de această vitamină, principalele situri de stocare sunt eritrocitele, ficatul, țesutul adipos si mușchii. Lipsa vitaminei E afectează în primul rând starea celulelor cu o zonă mare a membranei și o rată ridicată de oxidare, mușchi și nerv, precum și pe celulele care se împart rapid (se înmulțesc mitotic), ficatul, rinichii, țesuturile embrionare, glandele sexuale la bărbați. Cu un exces de tocoferol, activitatea vitaminelor A și K este întreruptă, viziunea crepusculară este afectată. 

Fluidul biologic pentru determinarea concentrației de vitamina E este sângele venos (ser). Pentru analiză se utilizează o metodă de cromatografie lichidă urmată de spectrometrie de masă. Datele obținute sunt utilizate în neonatologie, pediatrie, neurologie, gastroenterologie, hematologie, obstetrică și ginecologie.

Valori normale de vitamina E

În mod normal, în toate grupele de vârstă, cantitatea de vitamina E din sânge este de 5 până la 18 μg / l. În copilărie, necesitatea zilnică – 3-4 mg, de la 1 la 10 ani – 6-7 mg, de la 11 ani, pentru băieți și bărbați – 10 mg, pentru fete și femei – 8 mg.

Scăderea fiziologică a cantității de vitamină are loc cu sarcina musculară activă, fumatul, abuzul de alcool, sarcina și alăptarea. Pentru aceste grupuri de persoane, cerința zilnică pentru tocoferol este crescută la 10-12 mg.

Valori ridicate

Vitamina E este solubilă în grăsimi, se excretă lent din organism, ceea ce determină adesea creșterea nivelului sanguin. Hipervitaminoza provocatoare poate avea un statut nutrițional special, de exemplu, un conținut ridicat de uleiuri vegetale în dietă, precum și o supradoză cu preparate de vitamine. Aceste cazuri sunt adesea asociate cu un aport independent de aditivi în scopuri cosmetice.

Efectul toxic este slab și moderat pronunțat, manifestat prin creșterea tensiunii arteriale, scăderea coagulării, greață și diaree.

vitamina-e-surse

Scăderea nivelului

Principalele motive ale scăderii nivelului de vitamină E în sânge sunt aportul inadecvat al alimentelor, de exemplu, dietă strictă, reducerea absorbției intestinelor, inclusiv lipsa de bilă și întreruperea transportului din cauza lipsei de proteine ​​speciale lipoproteine ​​cu densitate scăzută).

Absorbția micronutrienului în intestin este perturbată de steatoree, atrezie biliară, ciroză, pancreatită cronică, tumori pancreatice, enteropatie de gluten, enterita regională, colestază cronică, boala Crohn, colită spastică, fibroză chistică. Tulburarea de livrare a vitaminei prin proteine se dezvoltă ca urmare a deficienței sau defectului lor, care este adesea asociat cu afecțiuni hepatice.

La copiii prematuri, cauza scăderii nivelului de vitamină E în sânge poate fi: displazia bronhopulmonară, anemia hemolitică, encefalomalacia, fibroplazia retrolentală.

Tratamentul anomaliilor

Analiza pentru vitamina E din sânge este utilizată pentru a determina nivelul de tocoferol si diagnosticul de hipovitaminoză, care se manifestă prin tulburări ale sistemului nervos, muscular, reproductiv al corpului. Datele obtinute sunt solicitate in multe domenii de medicina, inclusiv in neonatologie, pediatrie, obstetrica si ginecologie, neurologie, hematologie.

Cu rezultatele studiului, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră, dacă este necesar, vă va prescrie tratamentul. Anormalitățile minore ale indicatorilor, care nu au legătură cu boala, pot fi eliminate cu ajutorul unei alimentații echilibrate, selecția adecvată a activității fizice, renunțarea la fumat și abuzul de alcool.

Indicaţii

Analiza pentru vitamina E este utilizată pentru a detecta excesul și deficiența acesteia, pentru a evalua severitatea bolilor care duc la scăderea nivelului de tocoferol și, de asemenea, pentru a preveni complicațiile asociate cu o deficiență a acestei vitamine.

Indicații pentru scopul studiului sunt stările determinate de hipo sau hipervitaminoză E:

  • ataxie,
  • polineuropatie motorie și senzorială,
  • dizartrie,
  • anemie hemolitică,
  • avort spontan,
  • insuficiență vizuală,
  • creșterea sau scăderea coagulării sângelui (citeste despre Vitamina K care este si ea responsabila)
  • trombocitopatie.

Printre plângerile pacienților se numără slăbiciunea musculară, afectarea coordonării mișcărilor, instabilitatea mersului, dificultatea pronunțării cuvintelor, modificări variate ale sensibilității, scăderea potenței, toxicoză în timpul sarcinii, incapacitatea de a vedea obiectele la distanță.

Cu o examinare neurologică, se observă o scădere a reflexelor, în rezultatele testelor de laborator enzimele arată o creștere a nivelului creatin fosfocinazei și alanin aminotransferazei în sânge. În plus, analiza pentru vitamina E este prescrisă pentru studiul complex al profilului vitaminei. Indicările sunt boala intestinului cu sindrom de malabsorbție, patologia ficatului și a canalelor biliare; la nou-născuți – lipsa greutății.

Analiza pentru vitamina E nu este indicată pentru evaluarea formei depuse în organism. În stadiile inițiale ale deficitului, nivelul de tocoferol din sânge rămâne normal, deoarece se utilizează depozitele de trombocite, eritrocite, ficat, mușchi, țesut adipos. Acesta este principalul dezavantaj al studiului.

De asemenea, limitarea este distorsiunea rezultatului cu un conținut crescut de lipide în sânge. Prelevarea de probe de sânge pentru analiză este contraindicată în agitație psihomotorie, anemie severă și hipotensiune arterială, tulburări severe de coagulare. În ciuda acestor limitări, metoda utilizată este foarte sensibilă, iar rezultatele permit evaluarea stării actuale a vitaminei E în organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here