Vitamina D: Rol si Cele Mai Bune Surse De Vitamina D

0
237
vitamina-d-surse

Vitamina D mai este cunoscută și ca vitamina oaselor. Și cu toții știm că vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Dar datorită cercetătorilor care s-au dedicat acestei vitamini acum știm că aproape fiecare tip de țesut și celulă din organism are receptori pentru această vitamină. Asta înseamnă că este esențială pentru funcționarea adecvată a organismului și de asemenea, este implicată în numeroase procese.

Studiile au arătat că deficitul de vitamina D poate produce risc crescut de: osteoporoză, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, diabet tip 1, tuberculoză, chiar și răceală. Din câte știm majoritatea, aceasta nu se poate produce în absența soarelui. Când pielea este expusă la soare, razele UVB reacționează cu o formă de colesterol pentru a o produce.

În literatura modernă, despre menținerea unui stil de viață sănătos și prelungirea acestuia, vitamina D este adesea menționată. În unele lucrări se recomandă să se verifice în mod regulat nivelurile, iar în alte lucrări se declară faptul că nu este clar dacă există vreun beneficiu din consumul acesteia.

De ce vitamina D este importantă pentru sănătatea noastră?

Inițial, rolul principal al acestei vitamine a fost menținerea homeostaziei calciului și a oaselor. Cu alte cuvinte, dacă este deficitară, la copii se poate dezvolta rahitism sau osteoporoză la adulți. În timpul studiului rahitismului a fost descoperită vitamina D.

Info: citeste care sunt efectele si cum se trataza lipsa de calciu

vitamina-d Și totuși, numai problemele cu oasele și mușchii sunt suficiente pentru a începe să mențineti nivelul acestei vitamine în limite normale, dar, în plus, în ultimele decenii, s-a constatat că vitamina D este implicată în mai multe procese importante ale corpului:

  • menținerea imunității
  • protecția împotriva infecțiilor
  • joacă rolul de neuroprotector, participă la creșterea și dezvoltarea celulelor nervoase și a neuronilor
  • poate preveni boala Alzheimer și alte tulburări legate de vârstă cognitivă, referință
  • reduce vârsta și inflamația generală, ceea ce este extrem de important pentru conservarea funcțiilor cognitive

Factori care afectează eficiența sintezei de Vitamina D

Deși procesul de sinteză al vitaminei D în corpul uman este același, totuși toată lumea absoarbe substanța utilă în cantități diferite. Intensitatea digestibilității depinde de o serie de factori:

  • Vârstă. Cantitatea de calciferol sintetizat scade proporțional cu îmbătrânirea corpului.
  • Culoarea pielii.
  • Situația ecologică. Prin aerul poluat, sunt necesare mai puține grinzi pentru a face sinteza.
  • Lungimea undelor solare. Cele mai utile surse de vitamina D sunt razele dimineața devreme și la apusul soarelui. Sinteza calciferolului în celulele vegetale și animale are loc, de asemenea, numai sub formă de provitamină, care sub influența luminii se transformă într-o vitamină.

Alimente: surse de vitamina D

Pentru a alcătui doza zilnică de alimente cu vitamina D, trebuie să știți exact ce alimente conțin substanța. Norma zilnică a calciferolului este conținuta, de exemplu, in 150 de grame de somon. Cu toate acestea, cea mai mare parte a vitaminei este în ulei de pește, bine cunoscut de mulți inca din copilărie.

vitamina-d-surse

Info: vezi care este lista de vitamine recomandate in sarcina. Este Vitamina D printre ele?

Iubitorii de pește și fructe de mare, care doresc să reaprovizioneze rezervele de vitamine, ar trebui să mănânce mai mult: hering, sardine, ton, păstrăv, macrou, caviar și pești de mare din soiurile grase, în special ficat și alge.

Dacă alimentele vitaminizate sunt destinate copiilor sau mamelor care alăptează, este important să includeți în meniu produse care sunt simultan saturate cu calciu și D3. Aceste vitamine sunt continute în: lapte de capră și de oaie, smântână, kefir, brânză de vaci, iaurt natural, ouă, unt.

O sursă importantă de calciferol pentru consumatorii de carne este ficatul, precum și carnea de porc grasă si carnea de rața.

Dar vegetarienii pot lua vitamina D din:

  • ciuperci,
  • cereale,
  • soia,
  • patrunjel,
  • urzica,
  • lucerna,
  • coada-calului.
Un pic de istorie și o descriere generală

Vitamina D a fost descoperită în 1922 și a fost inițial considerată o vitamină normală. Cu toate acestea, acum este considerată provitamină, adică trebuie supusă mai multor etape de transformări biochimice pentru activare.

Unicitatea vitaminei D constă în faptul că aceasta intră în corpul nostru nu numai cu alimente, ci și produs de corp atunci când este expus la razele soarelui. Acest lucru face dificilă elaborarea de recomandări pentru recepția sa ca aditiv.

Vitamina D (de asemenea, numita si calciferol), include mai mulți secosteroizi din care, cele mai importante forme sunt vitamina D2 și D3.

Vitamina D2 ajungem numai cu alimente, iar vitamina D3 este produsa atunci când pielea este strabatuta de ultraviolete, dar si cu ajutorul alimentelor. Cu privire la impactul lor, acestea sunt aceleași. Cu toate acestea, sunt încă efectuate studii, care arată că este mai util să se ia pe termen lung.

În unele țări, in lapte și in alte produse este adaugata vitamina D. În 2016, FDA a aprobat o creștere a nivelului de vitamina D în lapte și în băuturi substitutive (lapte de soia, etc.). ) până la 84 UI per 100 g de produs. Se poate spune indirect că lipsa de vitamina D este recunoscută oficial.

Pentru a măsura vitaminele solubile, dozele sunt de obicei măsurate în UI (unitate internațională). Fiecare vitamină are propria greutate directă. Un microgram (o milionime de gram) de vitamina D = 40 UI (400 UI = 10 μg).

Ce beneficii are vitamina D?

Vitamina D este cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra organismului. Un deficit de vitamina D poate aduce foarte multe probleme de sanatate. In continuare va voi prezenta de ce este benefic sa aveti un aport optim de vitamina D in organism.

capsule-cu-vitamina-d

Vitamina D îți menține creierul sănătos

Studiile au arătat că deficitul de vitamina D crește riscul de boli neurologice.

Asta pentru că în creier se află numeroși receptori pentru acestă vitamină. Pe lângă asta, joacă un rol vital în producerea celulelor nervoase, conducerea impulsurilor nervoase și menținerea neuroplasticității, care este esențială pentru învățat și memorie.

Chiar mai mult, studiile au arătat că poate inversa procesul de neurodegradare asociat cu Alzheimer.

Vitamina D scade riscul de cancer

Nivelul scăzut de vitamina D crește riscul de cancer precum cel la sân, tiroidial și cel la vezica urinară.

Asta se datorează faptului că această vitamină reglează unele procese responsabilede sistemul imunitar, creșterea tumorilor și inflamații.

Vitamina D întărește sistemul imunitar

Celulele sistemului imunitar se bazează pe vitamina D pentru a reglementa modul în care acestea răspund la amenințările din organism. În prima fază prin atacarea și distrugerea invadatorilor, urmată de curățarea și revenirea la o stare de pregătire latentă.

Vitamina D îmbunătățește sănătatea inimii

Studiile au arătat că suplimentarea cu vitamina D îmbunătățește sănătatea inimii prin multe metode:

  • îmbunătățește presiunea arterială prin relaxarea vaselor de sânge
  • îmbunătățește profilul de colesterol
  • reduce nivelul trigliceridelor, care în număr mare pot crește riscul de boli cardiovasculare

Care este doza recomandată zilnic?

Conform Institutului de Medicină, 600 UI pe zi între 1 și 70 de ani, iar peste 70 de ani, 800 UI pe zi. DAR, după ce au analizat peste 125 de studii, cercetătorii au criticat aceste cantități spunând că sunt prea mici.

Un comitet, a sugerat, pe baza probelor, că între 600 și 1.000 UI pe zi este adecvat pentru vârstele cuprinse între 1 și 18 ani, iar 1.500-2.000 UI pe zi, după 19 ani. Alte studii au sugerat minim 2.000 UI pe zi. În orice caz, supradoza apare doar la 40.000 UI luate zilnic timp de luni de zile sau la 300.000 UI în 24 de ore.!

Expunerea la soare este suficientă pentru vitamina D?

Oarecum. Studiile arată că o expunere a 25% a pielii timp de 3-6 minute, produce 400 UI, la soarele de la 12 PM, la soarele din Florida.

Dar ținând cont că acel soare poate provoca și niște arsuri dacă ești expus prea mult timp. Recomand introducerea în dieta a alimentelor care conțin Vitamina D, precum:

  • ouă(în special gălbenușul)
  • pește gras
  • lactate
  • ficat de vită

Și un supliment este binevenit. Alege unul care conține cel puțin 1.500 – 2.000 UI de Vitamina D3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here