Știați că sucul de portocale afectează dantura la fel de mult ca și sucurile acidulate din comerț? Ceea ce contează este însă doza. Există mai multe șanse ca oamenii să consume mai multe pahare de suc acidulat decât suc natural de portocale.
Ceea ce este însă extrem de interesant este că acidul ascorbic, adică vitamina C, este responsabil pentru efectul eroziv al sucului de portocale. Ce se întâmplă atunci când cineva consumă un supliment cu vitamina C sub formă de pulbere, care poate conține de până la 10 ori mai multă vitamina C decât sucul de portocale?
Vitamina C (acidul ascorbic), este o substanță organică cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antialergice. Determinarea nivelului acidului ascorbic din ser este cel mai adesea efectuat într-un complex de studii privind vitaminele, în paralel cu un test de sânge general sau după acesta.
Rezultatele sunt utilizate în pediatrie, imunologie, hematologie, utilizate pentru a diagnostica și controla tratamentul cu multivitamine a bolilor și afecțiunilor asociate cu deficiența de vitamina C: scorbut, infecții virale pe termen lung, creșterea sângerării și tulburări de vindecare a rănilor.
Cum stim nivelul de vitamina C din organism?
Prelevarea de probe de sânge pentru analize se face din venă. Principala metodă de analiză este spectrometria de masă cu cromatografie în lichid de înaltă performanță. La un nivel normal de vitamina C din organism, se determină valori cuprinse între 4 și 20 μg / ml. Pregătirea rezultatelor diagnosticului este de 6-8 zile lucrătoare.
Vitamina C din sânge este o măsură cantitativă a acidului ascorbic în ser. În medicină, analiza este cel mai des utilizată pentru a detecta hipo și avitaminoza. În organism, vitamina C exercită un efect antioxidant pronunțat, stimulează activitatea sistemului imunitar, mărind astfel rezistența la infecții și, de asemenea, reduce inflamația și manifestările alergice, participă la repararea țesuturilor, hematopoieza, creșterea cartilajului și a osului.
La nivel de procese biochimice, acționează ca o coenzima a reacțiilor metabolice, afectează absorbția fierului, sinteza hormonilor, interferonii, colagenul, carnitina, participă la metabolismul acidului folic, scade colesterolul, îmbunătățește absorbția calciului și ajută la eliminarea toxinelor.
Vitamina C este un compus solubil în apă care nu este produs de organism și practic nu se acumulează. Acestea sunt cele mai bogate în produse de origine vegetală: fructe citrice, legume verzi, ardei, coacăze, castraveți, cartofi, varză, afine și altele. Este important să ne amintim că vitamina se descompune atunci când este expusă la temperaturi, lumină și aer ridicate.
Absorbția are loc în intestinul subțire, cea mai mare concentrație fiind observată în țesuturile glandulare, leucocite si ficat. Separarea acidului oxaloacetic și a acidului dicetogulonic are loc în principal în hepatocite. Compușii sunt excretați prin rinichi, intestine și piele.
În laboratoarele clinice, concentrația de vitamina C este cel mai adesea determinată în sânge (ser) și în urină. Studiul este efectuat prin cromatografie lichidă cu spectrometrie de masă. Rezultatele sunt utilizate pe scară largă în practica terapeutică, pediatrică și gastroenterologică.
Indicaţii cu privire la vitamina C
Un test de sange pentru vitamina C este folosit pentru a diagnostica hipovitaminoza, precum si o boala care duce la o deficienta prelungita a acidului ascorbic, scorbutul. Persoanele care abuzează de alcool și trăiesc în regiunile nordice, în condiții socio-economice nefavorabile, sunt în pericol.
Studiul este indicat pentru simptome precum creșterea sângerării, inflamația gingivală, vindecarea lentă a rănilor, hemoragiile sub piele, articulațiile și cavitățile organelor, pielea uscată și membranele mucoase, slăbiciunea severă, instabilitatea emoțională si pierderea părului.
La copii, deficitul de vitamina C se manifestă și ca o stopare a creșterii osoase. O altă indicație pentru analiza vitaminei C în sânge este diagnosticul de deficit de multivitamine în afecțiunile intestinelor cu absorbție redusă (sindrom de malabsorbție).
Analiza pentru vitamina C în sânge, efectuată prin metoda cromatografiei lichide de înaltă performanță cu spectrometrie de masă, este un test extrem de sensibil pentru diagnosticarea stării de deficiență. Limitele studiului includ durata procedurii (până la 7-8 zile) și costul ridicat asociat cu utilizarea reactivilor și a echipamentelor complexe. Analiza nu se efectuează la pacienții aflați într-o stare de excitare mentală și motorică, cu tulburări hemoragice severe, hipotensiune arterială severă sau anemie.
Valorile normale ale vitaminei C
Cantitatea normală de vitamina C din sânge este cuprinsă între 4 și 20 μg / ml. Valorile de referință sunt aceleași pentru pacienții de ambele sexe și pentru toate vârstele. Cerința zilnică pentru această vitamină pentru copii din primul an de viață este de 40-50 mg, la vârsta de 1 până la 10 ani:50-55 mg, de la 10 la 14 ani: 55-60 mg. Apoi diferențele sexuale devin semnificative: fetele sub vârsta de 18 ani au nevoie de 65-70 mg de vitamina C pe zi, băieții – 75-80 mg.
De la 19 ani pentru femei, rata de administrare zilnică crește la 75-80 mg, la bărbați – până la 90-95 mg. Scăderea fiziologică a nivelului de vitamină C are loc în timpul sarcinii, alăptarea, fumatul, trăirea într-un climat cald sau, invers, în nordul îndepărtat, precum și cu un intens efort fizic intens și o expunere frecventă la factorii de stres. În toate aceste cazuri, necesarul zilnic de vitamine crește, pentru a preveni o deficiență, femeilor li se recomandă să consume 85-90 mg, bărbații – 100-110 mg.
Scăderea nivelului de vitamina C
Motivul pentru scăderea nivelului de vitamină C în sânge poate fi un consum inadecvat de alimente bogate: legume, fructe, fructe de padure. Un astfel de deficit se găsește printre locuitorii din nordul îndepărtat, printer cei care susțin o dietă strictă, inclusiv cea macrobiotică, precum și printre persoanele care trăiesc în condiții socio-economice disfuncționale. În ultima categorie, cazurile de hipo și avitaminoză cresc din cauza alcoolismului și dependenței de droguri, factori care neutralizează vitaminele și afectează absorbția lor. Cu lipsa prelungită de micronutrienți, se dezvoltă scorbutul.
Un alt motiv pentru scăderea nivelului de vitamina C în sânge este creșterea necesității organismului în timpul sarcinii, alăptării, exacerbării bolilor tiroidiene, dezvoltării infecțiilor, schimbărilor de temperatură, reacțiilor de aclimatizare, efortului fizic greu neobișnuit, stresului. Pentru a preveni hipovitaminoza în aceste situații, puteți crește aportul zilnic de acid ascorbic. De asemenea, o scădere a concentrației de vitamină C are loc atunci când absorbția este insuficientă în intestin sau crește excreția prin rinichi.
În primul caz, cauza poate fi orice boală cu sindrom de malabsorbție, colită, fibroză chistică, enteropatie de gluten, boala Crohn, tumori și aderențe în intestin. Excreția vitaminei este mărită de insuficiența renală acută, deficitul devine mai pronunțat atunci când trece cursul hemodializei. Cantitatea de vitamina C din organism este redusa astfel de medicamente ca aspirina, estrogeni, contraceptive orale, barbiturice.
Tratamentul anomaliilor
Analiza pentru vitamina C din ser este de mare importanță în practica clinică în detectarea hipo și avitaminozelor, diagnosticarea scorbutului, determinarea cauzelor scăderii imunității, sângerării și inflamației gingiilor. Dacă rezultatele studiului depășesc limitele normei, diagnosticul și tratamentul trebuie adresate terapeutului sau unui specialist care a dat instrucțiuni de analiză.
Independent pentru a preveni deficiența de vitamine și pentru a elimina declinul fiziologic al nivelului, este posibil să introduceți în dietă suficiente fructe (citrice, mere), fructe de pădure (coacăze, afine, castraveți) și legume (broccoli). Este important să le folosiți în formă proaspătă, deoarece o cantitate semnificativă de micronutrienți este distrusă prin tratamentul termic.
De asemenea, este necesar să se elimine factorii care perturba absorbția de vitamina C, fumatul si consumul de alcool.
Acidul ascorbic – contine vitamina C
Acidul ascorbic este un medicament care contine vitamina C. Această substanță este indispensabila pentru funcționarea normala a corpului uman.
Fără participarea sa, este imposibil să ne imaginăm funcționarea neîntreruptă a corpului, procesele vitale ale metabolismului carbohidraților, regenerarea țesuturilor și coagularea.
Acidul ascorbic este un antioxidant puternic, care posedă întregul spectru de „utilitate” inerentă acestei clase de compuși. Această substanță ajută corpul să reziste invaziei agenților infecțioși, mărind rezistența acestuia și oferind un efect fortificant. Corpul uman nu este capabil să sintetizeze această substanță pe cont propriu.
Cele mai populare forme medicinale de acid ascorbic la oameni sunt comprimatele și drajeurile. Forma de injectare a acestui medicament este achiziționată în farmacii mult mai rar datorită necesității unei prescripții medicale.
Acidul ascorbic poate fi utilizat atât în scopuri preventive, cât și terapeutice. Doza unică standard a medicamentului este de 0,05-0,1 g pentru adulți și 0,05 g pentru copii, medicamentul se administrează oral după masă.
Forma injectabilă de acid ascorbic este utilizată exclusiv în scopuri terapeutice intravenos sau intramuscular.
Medicamentul participă la sinteza celor mai importanți compuși, fără de care este imposibilă funcționarea normală a organismului precum hormonii steroizi: cu cât este mai mare concentrația de acid ascorbic, cu atât sunt mai mult sintetizati acesti compusi.
Această circumstanță necesită o monitorizare atentă a tensiunii arteriale și a funcției renale în timpul administrării medicamentului. Dacă aveți nevoie să faceți o serie de teste de laborator, de exemplu teste de sânge pentru zahăr, bilirubină sau lactat dehidrogenază, ar trebui să spuneți cu siguranță medicului dumneavoastră că luați acid ascorbic, deoarece acesta din urmă poate distorsiona rezultatele testului.
Farmacologie
Acidul ascorbic este necesar pentru formarea colagenului intracelular, este necesar pentru întărirea structurii dinților, oaselor și pereții capilarelor. Participa la reacții de reducere a oxidării, metabolismul tirozinei, conversia acidului folic în metabolismul folinic, carbohidrați, sinteza lipidelor și proteinelor, metabolismul fierului, procesele de respirație celulară.
Reduce necesarul de vitamine B1, B2, A, E, acid folic, acid pantotenic, crește rezistența organismului la infecții; îmbunătățește absorbția fierului, contribuind la depunerea acestuia într-o formă redusă. Are proprietăți antioxidante.
Cu aplicare intravaginală, acidul ascorbic reduce pH-ul vaginului, inhibă creșterea bacteriilor și ajută la restabilirea și menținerea pH-ului normal și a florei vaginului (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus gasseri).
După ingestie, acidul ascorbic este complet absorbit din tractul digestiv si distribuit pe larg în țesuturile corpului.
Concentrația de acid ascorbic în plasma sanguină este, în mod normal, de aproximativ 10-20 μg / ml.
Concentrația acidului ascorbic în leucocite și trombocite este mai mare decât în eritrocite și în plasmă. Cu stări deficitare, concentrația în leucocite scade mai târziu și mai lent și este considerată drept cel mai bun criteriu pentru evaluarea deficitului decât concentrația din plasmă.
Legarea la proteinele plasmatice este de aproximativ 25%.
Acidul ascorbic se oxidează în mod reversibil prin formarea acidului dehidroascorbic, o parte este metabolizată prin formarea de ascorbat-2-sulfat, care este inactiv, și acidul oxalic, care este excretat în urină.
Acidul ascorbic, luat în cantități excesive, se excretă rapid nemodificat în urină, de obicei când doza zilnică depășește 200 mg.
Dozare
- Medicamentul se administreaza intern, IM / IV / intravaginal.
- Pentru prevenirea condițiilor deficitare de vitamina C se administreaza 25-75 mg / zi.
- Pentru utilizare intravaginală, preparatele de acid ascorbic sunt utilizate în formele de dozare adecvate.
Interacţiune
Atunci când se utilizează simultan cu barbiturice, primidonă, excreția acidului ascorbic cu urină crește.
- În cazul utilizării concomitente a contraceptivelor orale, concentrația de acid ascorbic în plasma sanguină scade.
- Acidul ascorbic în doze mari poate reduce pH-ul urinei, care, atunci când este utilizat în același timp, reduce reabsorbția tubulară a antidepresivelor triciclice.
- Utilizarea concomitentă a acidului acetilsalicilic reduce absorbția acidului ascorbic cu aproximativ o treime.
- În cazul utilizării concomitente cu warfarină, efectele warfarinei pot fi reduse.
Cu aplicarea simultană a acidului ascorbic crește excreția de fier la pacienții care primesc deferoxamină. Când se utilizează acid ascorbic la o doză de 500 mg pe zi, poate exista o întrerupere a funcției ventriculului stâng.
În cazul utilizării simultane cu tetraciclină, excreția acidului ascorbic cu urină crește.
A fost descrisă o scădere a concentrației flufenazinei în plasma sanguină la un pacient care a primit acid ascorbic de 500 mg de două ori pe zi.
Efecte secundare
- Din partea sistemului nervos central: cefalee, oboseală, insomnie.
- Din partea sistemului digestiv: crampe stomacale, greață și vărsături.
- Au fost descrise cazuri singulare de reacții cutanate și manifestări ale sistemului respirator.
- Din partea sistemului urinar: atunci când este utilizat în doze mari: hiperoxalurie și formarea de pietre la rinichi din oxalat de calciu.
- Reacții locale: cu aplicare intravaginală arsură sau mâncărime în vagin, secreție mucoasă crescută, hiperemie, umflarea vulvei.
- Altele: un sentiment de căldură.
- Este posibilă creșterea concentrației de etinil estradiol în plasma sanguină atunci când se utilizează simultan cu contraceptive orale.
Pilulele Contraceptive / Anticoncepționalele – Sunt Periculoase? Au efecte secundare?
Indicaţii
Medicamentul este indicat:
- pentru utilizare sistemică: prevenirea și tratamentul deficitului de hipovitaminzei C;
- pentru creșterea necesarului de organism în vitamina C în timpul creșterii, în timpul sarcinii, alăptării, in caz de supra-oboseală, în perioada de convalescență după boli grave prelungite;
- iarna, cu un risc crescut de a dezvolta boli infecțioase.
- pentru aplicare intravaginală: vaginită cronică sau recurentă (vaginită bacteriană, vaginită nespecifică) datorită florei anaerobe (datorită pH-ului vaginal modificat);
- în scopul normalizării microflorei vaginului.
Contraindicații
Medicamentul este contraindicat in caz de hipersensibilitate la acidul ascorbic.
Administrarea în timpul sarcinii și alăptării
Cerința minimă zilnică pentru acid ascorbic în trimestrele II și III de sarcină este de aproximativ 60 mg.
Acidul ascorbic penetrează bariera placentară. Trebuie avut în vedere faptul că fătul se poate adapta la doze mari de acid ascorbic, iar apoi un nou-născut poate dezvolta boala ascorbică ca reacție de retragere. De aceea, în timpul sarcinii, nu luați acid ascorbic în doze crescute, cu excepția cazului în care beneficiul așteptat depășește riscul potențial.
Cerința minimă zilnică pentru lactație (alăptarea) este de 80 mg. Acidul ascorbic este excretat în laptele matern. O dietă care conține o cantitate adecvată de acid ascorbic este suficientă pentru a preveni deficiența. Nu se știe dacă este periculos pentru un copil să se administreze acid ascorbic în doze mari. Teoretic, acest lucru este posibil. Prin urmare, se recomandă să nu se depășească cerința zilnică maximă pentru acid ascorbic de către mama care alăptează.
Vitamina C, o vitamina esentiala pentru un ten frumos
Este dovedit faptul ca vitaminele joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii, indiferent de sursele din care provin: alimente, suplimente alimentare sau produse cosmetice.
Printre vitaminele cu cele mai mari beneficii asupra pielii si tenului se numara si vitamina C. Expertii in cosmetica afirma ca, fara cele 4 vitamine – A, E, C si B, pielea si-ar pierde cele
mai importante calitati: luminozitatea, elasticitatea si catifelarea. De asemenea, cercetarile au mai aratat ca vitamina C este absolut necesara pentru ca pielea sa fie frumoasa. Surse bogate de vitamina C se gasesc in: legume cu frunze verzi, fructe de padure, citrice, guave, rosii, pepeni, papaya.
Renumita pentru ca lupta, alaturi de vitamina E, cu radicalii liberi, vitamina C previne si repara consecintele expunerii la soare, protejand pielea de uscare si de aparitia ridurilor, dar si de temutul cancer de piele. De asemenea, vitamina C incurajeaza productia de colagen, fiind un factor important in sintetizarea lui in tesutul conector.
Vitamina C se regaseste cel mai des in creme cu denumirea de acid L-ascorbic, singurul care reuseste sa penetreze straturile pielii si sa ii ofere elasticitatea dorita, fiind si un puternic antioxidant.
Impreuna cu vitamina P, vitamina C reduce semnificativ fragilitatea vaselor capilare, care, in timp, duce la aparitia cuperozei. In tratarea si prevenirea acesteia, este indicat sa se foloseasca atat o crema de zi, cat si una de noapte. De exemplu, Dermacos crema anticuperoza de noapte are ca ingrediente active vitamine (C, P, E), acid folic, acid hialuronic si D-pantenol.
Utilizata constant, aceasta crema intareste peretii vaselor de sange, prevenind spargerea lor. In plus, creste imunitatea sistemului vascular impotriva factorilor externi, calmeaza si previne aparitia de noi zone afectate, hraneste si regenereaza pielea, redandu-i culoarea si prospetimea.
Studii pe vitamina C și smalțul dentar
Pentru a înțelege mai bine riscul potențial asociat consumului de vitamina C asupra dinților, este necesar să consultăm rezultatele studiilor.
O meta-analiză din 2012 a arătat că administrarea unor tablete cu vitamina C (sub formă de acid ascorbic) a crescut semnificativ eroziunea dentară.
Tabletele masticabile, gumele și lichidele, toate au contact cu dinții, de aceea efectul este același în toate cazurile. Gumele și tabletele au tendința de a se lipi și mai mult de dinți. Însă băuturile obținute din pudre conțin de obicei mai multă vitamina C. Pastilele care se înghit au o acțiune mai redusă asupra danturii.
Ce se întâmplă mai exact cu smalțul dentar în urma contactului cu vitamina C? Bacteriile orale sunt, în cele mai multe cazuri, vinovații principali pentru erodarea smalțului dentar, prin acidul format din zahărul pe care îl preiau din alimentele consumate.
Acidul din cavitatea bucală poate proveni însă și din surse non-bacteriene, precum vărsăturile severe sau direct din alimentele pe care le mâncăm sau le bem.
Cel mai des sunt suspectate băuturile răcoritoare și alimentele și băuturile acidulate. La polul opus se află laptele și iaurtul – produse care protejează smalțul dentar.
Smalțul se poate dizolva la un pH sub nivelul 5.5. Tabletele de vitamina C au un pH în jur de 2.3. Lucrurile nu sunt însă atât de grave pe cât par, deoarece saliva are capacitatea de a proteja dantura prin amortizarea unei părți din acid.
Acest lucru funcționează însă numai până la un anumit grad. Expunerea continuă poate duce la pierderea smalțului dentar. Un studiu a arătat că pH-ul salivar poate scădea în urma consumului de tablete de vitamina C. O doză obișnuită de 500 mg de vitamina C va reduce pH-ul până la 25 de minute.
Suplimentele cu vitamina C care intră în contact cu dinții (tablete masticabile, gume și lichide) pot afecta smalțul în grade diferite. Durata și frecvența expunerii sunt factori importanți.
Procesul de eroziune dentară este de regulă lent, inobservabil, iar sensibilitatea dentară nu va apărea atât timp cât dentina de sub smalț nu este foarte afectată. Acest lucru înseamnă că vizita la dentist în mod regulat este destul de important.
În ceea ce privește metodele de prevenire, depinde de cât de prudent sau precaut este fiecare în privința sănătății dinților.
Cei care obișnuiesc să consume deseori pliculețe sau tablete efervescente cu vitamina C pentru reducerea simptomelor de răceală și gripă, sorbirea lor printr-un pai ar putea ajuta la prevenirea unui contact prelungit cu dinții.
Fie că folosiți pudra de vitamina C, fie tablete sau gume, riscul de eroziune dentară este același dacă nu se practică o igienă bucală corespunzătoare (clătirea gurii cu apă curată).
O altă variantă ar fi să evitați consumul acestor produse. Acidul ascorbic simplu este mult mai ieftin și mai sigur (nu conține atât de mulți coloranți și potențatori de gust). În plus, trebuie să știm că administrarea periodică a suplimentelor cu vitamina C nu s-a dovedit eficientă în ceea ce privește prevenirea răcelilor.
A treia măsură de prevenire este evitarea expunerii prelungite. Un studiu clinic a arătat că mestecarea unor cantități mari de vitamina C, timp de 6 săptămâni, nu a avut un impact semnificativ asupra sănătății orale. Însă un studiu de caz a demonstrat că 3 ani de expunere aproape continuă la vitamina C (prin mestecare sau sugere) a provocat o eroziune dentară masivă.
Un alt studiu de caz a arătat de asemenea că 3 ani de mestecare a unor suplimente cu vitamina C (3 tablete pe zi) a produs o eroziune dentară severă.
Între cele 6 săptămâni și 3 ani există o perioadă de timp care nu a fost încă investigată în acest sens. În plus, există multe alte forme de vitamina C care nu au fost studiate foarte mult. Cu toate acestea, mestecarea unei gume cu vitamina C a redus de fapt calculul gingival (placa bacteriană întărită).
O ultimă opțiune ar fi administrarea unei forme de vitamina C care nu conține acid ascorbic, precum vitamina C lipozomală sau un ascorbat mineral. Trebuie însă să fiți dispuși să plătiți mai mult, deoarece acestea sunt mai scumpe însă decât acidul ascorbic.
Luând în considerare numărul mare de persoane care iau suplimente cu vitamina C, există prea puține cercetări pe vitamina C și eroziunea dentară.
Deși nu a fost observat nici un efect după 6 săptămâni de mestecare a tabletelor cu vitamina C, după ani de zile de expunere, pierderea smalțului dentar a fost foarte severă. Din păcate, nimeni nu știe exact în cât timp apar daunele dentare. Acest lucru poate fi influențat de alți factori care țin de sănătatea orală.
Vestea bună este că vitamina C poate fi obținută ușor din alte surse, care nu sunt nici pulbere, nici gume, nici tablete. Aceste surse sunt alimentele, îndeosebi fructele și legumele. Pe lângă faptul că sunt naturale și nu produc efecte secundare, sunt mai ieftine și au un gust mai bun decât suplimentele.
Dacă vreți să consumați vitamina C în scop terapeutic, optați pentru o formă care nu afectează smalțul sau dinții, precum pilule care se înghit, vitamina C lipozomală sau un mineral ascorbat.
Dacă consumați vitamina C sub formă de băutură (obținută din pulbere sau tablete/pilule efervescente) sau mestecați gume cu vitamina C, este recomandat să clătiți gura după utilizare, pentru a reduce impactul acidului ascorbic asupra smalțului.