Vitamina C (acidul ascorbic): Ce Sa Mancam? Simptome Lipsa de Vit. C

vitamina-c-sistem-imunitar

Vitamina C (acidul ascorbic), este o substanță organică cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antialergice. Determinarea nivelului acidului ascorbic din ser este cel mai adesea efectuat într-un complex de studii privind vitaminele, în paralel cu un test de sânge general sau după acesta.

Rezultatele sunt utilizate în pediatrie, imunologie, hematologie, utilizate pentru a diagnostica și controla tratamentul cu multivitamine a bolilor și afecțiunilor asociate cu deficiența de vitamina C: scorbut, infecții virale pe termen lung, creșterea sângerării și tulburări de vindecare a rănilor.

Cum stim nivelul de vitamina C din organism?

Prelevarea de probe de sânge pentru analize se face din venă. Principala metodă de analiză este spectrometria de masă cu cromatografie în lichid de înaltă performanță. La un nivel normal de vitamina C din organism, se determină valori cuprinse între 4 și 20 μg / ml. Pregătirea rezultatelor diagnosticului este de 6-8 zile lucrătoare.

vitamina-c-alimenteVitamina C din sânge este o măsură cantitativă a acidului ascorbic în ser. În medicină, analiza este cel mai des utilizată pentru a detecta hipo și avitaminoza. În organism, vitamina C exercită un efect antioxidant pronunțat, stimulează activitatea sistemului imunitar, mărind astfel rezistența la infecții și, de asemenea, reduce inflamația și manifestările alergice, participă la repararea țesuturilor, hematopoieza, creșterea cartilajului și a osului.

La nivel de procese biochimice, acționează ca o coenzima a reacțiilor metabolice, afectează absorbția fierului, sinteza hormonilor, interferonii, colagenul, carnitina, participă la metabolismul acidului folic, scade colesterolul, îmbunătățește absorbția calciului și ajută la eliminarea toxinelor.

Vitamina C este un compus solubil în apă care nu este produs de organism și practic nu se acumulează. Acestea sunt cele mai bogate în produse de origine vegetală: fructe citrice, legume verzi, ardei, coacăze, castraveți, cartofi, varză, afine și altele. Este important să ne amintim că vitamina se descompune atunci când este expusă la temperaturi, lumină și aer ridicate.

Absorbția are loc în intestinul subțire, cea mai mare concentrație fiind observată în țesuturile glandulare, leucocite si ficat. Separarea acidului oxaloacetic și a acidului dicetogulonic are loc în principal în hepatocite. Compușii sunt excretați prin rinichi, intestine și piele.

În laboratoarele clinice, concentrația de vitamina C este cel mai adesea determinată în sânge (ser) și în urină. Studiul este efectuat prin cromatografie lichidă cu spectrometrie de masă. Rezultatele sunt utilizate pe scară largă în practica terapeutică, pediatrică și gastroenterologică.

Indicaţii cu privire la vitamina C

Un test de sange pentru vitamina C este folosit pentru a diagnostica hipovitaminoza, precum si o boala care duce la o deficienta prelungita a acidului ascorbic, scorbutul. Persoanele care abuzează de alcool și trăiesc în regiunile nordice, în condiții socio-economice nefavorabile, sunt în pericol.

Studiul este indicat pentru simptome precum creșterea sângerării, inflamația gingivală, vindecarea lentă a rănilor, hemoragiile sub piele, articulațiile și cavitățile organelor, pielea uscată și membranele mucoase, slăbiciunea severă, instabilitatea emoțională si pierderea părului.

La copii, deficitul de vitamina C se manifestă și ca o stopare a creșterii osoase. O altă indicație pentru analiza vitaminei C în sânge este diagnosticul de deficit de multivitamine în afecțiunile intestinelor cu absorbție redusă (sindrom de malabsorbție).

Analiza pentru vitamina C în sânge, efectuată prin metoda cromatografiei lichide de înaltă performanță cu spectrometrie de masă, este un test extrem de sensibil pentru diagnosticarea stării de deficiență. Limitele studiului includ durata procedurii (până la 7-8 zile) și costul ridicat asociat cu utilizarea reactivilor și a echipamentelor complexe. Analiza nu se efectuează la pacienții aflați într-o stare de excitare mentală și motorică, cu tulburări hemoragice severe, hipotensiune arterială severă sau anemie.

vitamina-c-sistem-imunitar

Valorile normale ale vitaminei C

Cantitatea normală de vitamina C din sânge este cuprinsă între 4 și 20 μg / ml. Valorile de referință sunt aceleași pentru pacienții de ambele sexe și pentru toate vârstele. Cerința zilnică pentru această vitamină pentru copii din primul an de viață este de 40-50 mg, la vârsta de 1 până la 10 ani:50-55 mg, de la 10 la 14 ani: 55-60 mg. Apoi diferențele sexuale devin semnificative: fetele sub vârsta de 18 ani au nevoie de 65-70 mg de vitamina C pe zi, băieții – 75-80 mg.

De la 19 ani pentru femei, rata de administrare zilnică crește la 75-80 mg, la bărbați – până la 90-95 mg. Scăderea fiziologică a nivelului de vitamină C are loc în timpul sarcinii, alăptarea, fumatul, trăirea într-un climat cald sau, invers, în nordul îndepărtat, precum și cu un intens efort fizic intens și o expunere frecventă la factorii de stres. În toate aceste cazuri, necesarul zilnic de vitamine crește, pentru a preveni o deficiență, femeilor li se recomandă să consume 85-90 mg, bărbații – 100-110 mg.

Scăderea nivelului de vitamina C

Motivul pentru scăderea nivelului de vitamină C în sânge poate fi un consum inadecvat de alimente bogate: legume, fructe, fructe de padure. Un astfel de deficit se găsește printre locuitorii din nordul îndepărtat, printer cei care susțin o dietă strictă, inclusiv cea macrobiotică, precum și printre persoanele care trăiesc în condiții socio-economice disfuncționale. În ultima categorie, cazurile de hipo și avitaminoză cresc din cauza alcoolismului și dependenței de droguri, factori care neutralizează vitaminele și afectează absorbția lor. Cu lipsa prelungită de micronutrienți, se dezvoltă scorbutul.

Un alt motiv pentru scăderea nivelului de vitamina C în sânge este creșterea necesității organismului în timpul sarcinii, alăptării, exacerbării bolilor tiroidiene, dezvoltării infecțiilor, schimbărilor de temperatură, reacțiilor de aclimatizare, efortului fizic greu neobișnuit, stresului. Pentru a preveni hipovitaminoza în aceste situații, puteți crește aportul zilnic de acid ascorbic. De asemenea, o scădere a concentrației de vitamină C are loc atunci când absorbția este insuficientă în intestin sau crește excreția prin rinichi.

În primul caz, cauza poate fi orice boală cu sindrom de malabsorbție, colită, fibroză chistică, enteropatie de gluten, boala Crohn, tumori și aderențe în intestin. Excreția vitaminei este mărită de insuficiența renală acută, deficitul devine mai pronunțat atunci când trece cursul hemodializei. Cantitatea de vitamina C din organism este redusa astfel de medicamente ca aspirina, estrogeni, contraceptive orale, barbiturice.

Tratamentul anomaliilor

Analiza pentru vitamina C din ser este de mare importanță în practica clinică în detectarea hipo și avitaminozelor, diagnosticarea scorbutului, determinarea cauzelor scăderii imunității, sângerării și inflamației gingiilor. Dacă rezultatele studiului depășesc limitele normei, diagnosticul și tratamentul trebuie adresate terapeutului sau unui specialist care a dat instrucțiuni de analiză.

Independent pentru a preveni deficiența de vitamine și pentru a elimina declinul fiziologic al nivelului, este posibil să introduceți în dietă suficiente fructe (citrice, mere), fructe de pădure (coacăze, afine, castraveți) și legume (broccoli). Este important să le folosiți în formă proaspătă, deoarece o cantitate semnificativă de micronutrienți este distrusă prin tratamentul termic.

De asemenea, este necesar să se elimine factorii care perturba absorbția de vitamina C, fumatul si consumul de alcool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here