Borcanele cu acest usturoi nu vor aduna praf pe rafturi mult timp! Usturoiul în sine este un aperitiv grozav, un adaos excelent la carne, pui sau un plus la salatele tale preferate. Și uleiul din usturoi este o poveste separată. Poti sa il folosesti in salate, sa prajesti cartofi cu el si sa-l adaugi in legume. Orice fel de mancare devine mai gustos daca folosesti usturoiul marinat in ulei!
Ingrediente necesare pentru 3 borcane de 600 ml:
- Usturoi – 1,2 kg – decojit
- Apa – 1,5 l
- Sare – 60 g
- Oțet de vin – 100 ml
- Ulei de floarea soarelui – 800 ml
- Frunza de dafin – 3 buc
În primul borcan:
- Piper negru boabe – jumatate lingurita
În al doilea borcan:
- Ardei iute uscat – 3 bucati mici
- Cimbru uscat – 2-3 crenguțe
În al treilea borcan:
- Semințe de mărar – 1 linguriță
- Semințe de muștar – 1 linguriță
Mod de preparare:
Se pune o oală cu apă pe aragaz, se adaugă sare, se aduce la fiert și se dizolvă sarea, apoi se toarnă oțetul și se amestecă.
Punem usturoiul curatat de coaja intr-o tigaie, asteptam sa fiarba din nou apa, il fierbem la foc moderat exact 5 minute, apoi il punem intr-o strecuratoare.
În continuare, este necesar să uscați complet usturoiul, pentru aceasta îl tamponam cu prosoape de hârtie. Usturoiul este fierbinte și se usucă aproape instantaneu.
Pune condimentele în borcane uscate și curate. De data aceasta am folosi 3 borcane și am utilizat diferite condimente pentru fiecare:
În primul: dafin, ardei iute și cimbru uscat.
În al doilea: frunză de dafin, semințe de mărar și semințe de muștar.
În al treilea: foi de dafin, piper negru boabe.
Prima varianta este preferata mea. Dacă ai de gând să o faci pentru un test, începe cu aceasta. Și, în general, toate cele trei opțiuni sunt foarte gustoase.
Se pune usturoiul in borcane pana la baza si se pune o tigaie cu ulei pe foc in paralel, trebuie incalzit foarte bine.
Este important să se puneti usturoi pana sus, așa cum vedeti în fotografie.
Turnați treptat uleiul fierbinte în borcane. În acest proces, aerul va ieși din usturoi și uleiul va trebui completat.
Turnam uleiul cu grija si treptat pentru ca conservele sa nu se sparga si uleiul incins sa nu stropeasca prea mult.
Așteptați ca uleiul să se oprească complet din „clocot”, apoi inchideti bine capacele borcanelor, puneți-le într-o cratiță cu apă clocotită și un prosop, aduceți la fiert, sterilizați exact 5 minute, apoi scoateți tigaia de pe foc si lasam borcanele in apa fierbinte pana se racesc.
Borcanele se racesc complet după 3-4 ore. De obicei fac reteta asta seara si o las la racit pana dimineata.
Dupa racire scoatem borcanele pentru depozitare, stau bine atat la rece cat si la temperatura camerei!
Recomand să deschideți și să încercați dupa 2 saptamani, dar este mai bine să aveți răbdare și să așteptați o lună. Usturoiul, în toate sensurile, se dovedește a fi magic, chiar și simplu sau impreuna cu niste cartofi sau carne! Dacă nu l-ați încercat, vă recomand să-l încercați și nu mă îndoiesc nu o sa fie pe placul vostru!