Grăsimile au o reputație proastă în general. În ultimii ani, acestea au fost asociate cu creșterea grăsimilor din sânge și a riscului de boli cardiovasculare și metabolice.
În ciuda faptului că experții în sănătate recomandă de ceva timp reducerea aportului de grăsimi saturate, consumul lor rămâne în continuare ridicat.
Untul este un astfel de aliment, bogat în grăsimi saturate. Nu trebuie evitat cu desăvârșire, însă cu siguranță nu este o alegere lipsită de riscuri pentru toată lumea. Untul trebuie savurat în cantități mici – acest sfat fiind valabil nu doar pentru diabetici.
Unt sau margarină?
Untul este fără îndoială mai sănătos decât margarina, care este făcută din grăsimi sintetice (uleiuri vegetale alterate chimic) sau grăsimi trans, asociate cu boli cardiovasculare.
Există și anumite tipuri de margarină acceptate, precum cele amestecate cu unt și comercializate sub eticheta de „unt light”.
Grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline și uleiul de rapiță, folosite la unele tipuri de margarină sunt considerate benefice pentru inimă.
Citiți eticheta produsului pe care îl cumpărați. Alegeți sortimentele care au un conținut mic de grăsimi saturate, un procent mai mare de grăsimi mononesaturate și unul mediu de grăsimi polinesaturate.
Ce conține untul
O lingură de unt conține:
- vezi aici cate calorii are untul
- 11 g de grăsimi totale (din care 7 g de grăsimi saturate)
- 31 mg de colesterol
- 2 mg de sodiu
Deși are multe calorii, untul nu conține deloc carbohidrați.
Poate o persoană cu diabet să mănânce unt?
Da! În cantități limitate, untul poate fi inclus într-o dietă echilibrată anti-diabet. Potrivit regulilor alimentare emise de Asociația Americană, 5-6% din totalul de calorii pot proveni din grăsimi saturate. Acest lucru poate însemna 2 linguri de unt (consumat ca atare sau folosit la gătit).
Untul duce la apariția diabetului?
În nici un caz. Nu există nici o dovadă care să ateste o legătură între consumul de unt și dezvoltarea diabetului.
Ce tip de unt este bun pentru diabetici
Se recomandă un tip de unt nesărat. Ca alternativă, se poate alege un unt cu ulei de măsline sau un substitut pe bază de ulei de măsline, pentru a reduce aportul de grăsimi saturate.
Untul conține zahăr?
Această este o întrebare foarte bună, întrucât zahărul este astăzi adăugat în aproape toate produsele din comerț. Untul nu are cantități mari de zahăr. Este făcut din lapte, care conține lactoză sau zahăr din lapte. În urma procesării, rămâne o cantitate mică de zahăr, insuficientă pentru a crește nivelul de zahăr din sânge.
Ce este untul clarificat (ghee)
Ghee este denumirea untului clarificat, care se obține prin eliminarea lichidului din unt prin fierbere. Cel mai des este folosit în bucătăria indiană, însă a ajuns să fie cunoscut și la noi. Are același conținut nutrițional ca și untul obișnuit. Nu are un conținut semnificativ de carbohidrați.
Poate un diabet să mănânce cartofi cu unt la cină?
Cu siguranță! Cantitatea de unt permisă în dieta unui diabetic poate fi folosită în orice mod dorește fiecare: fie pentru sotarea legumelor, fie la prepararea de tartine cu pâine integrală prăjită, fie pentru aromatizarea cartofilor copți. Ceea ce contează este însă cantitatea de unt și cantitatea de grăsimi saturate consumate.
Un studiu mai vechi, apărut în anul 1996 în „American Journal of Clinical Nutrition” a comparat efectele metabolice ale consumului de grăsimi saturate și mononesaturate cu cartofi.
În acest sens, 12 pacienți cu diabet zaharat non-insulino dependent au primit 300 g de piure de cartofi în mai multe variante: simplu, cu 40 g de ulei de măsline, 80 g de ulei de măsline, 50 g de unt sau 100 g de unt.
Răspunsul la glucoză a fost semnificativ mai mic în cazul consumului de piure cu un adaos de 100 g decât în urma consumului celorlalte tipuri de piure.
Răspunsul la insulină a crescut în urma consumului de piure cu 50 sau 100 g de unt adăugat. Piureul cu ulei de măsline nu a produs nici un efect în acest sens.
Concentrația de acid gras a fost mai mare în urma adaosului de 100 g de unt la piureul de cartofi.
Autorii au concluzionat că untul crește răspunsul la insulină mai mult decât uleiul de măsline, iar în cantități mari, crește inclusiv concentrațiile de acizi grași și trigliceride.
Untul de migdale sau untul de arahide
Untul obținut din diferite tipuri de nuci nu este același lucru cu untul obținut din laptele de vacă. Nucile se rumenesc/prăjesc, se macină fin, apoi se procesează până se eliberează uleiurile naturale și rezultă o pastă cremoasă. Ele pot conține sare, zahăr sau alte arome.
Dacă optați pentru un astfel de unt, evitați sortimentele de unt de arahide sau unt de migdale care au adaos de zahăr.
Studii pe unt, diabet și factori de risc cardiovasculari
Potrivit reglementărilor emise de organizațiile de sănătate, alimentele bogate în grăsimi saturate trebuie evitate sau consumate cu moderație. Cu toate acestea, unele rezultate arată că produsele lactate și grăsimile lactate au beneficii cardiometabolice.
O recenzie sistematică publicată în anul 2016 în jurnalul „PLoS One” a analizat efectele consumului de unt asupra riscului de diabet, boli cardiovasculare și mortalitate totală.
Rezultatele au arătat că:
- untul nu este în mod semnificativ asociat cu nici o boală cardiovasculară
- untul este slab asociat cu mortalitatea din toate cauzele
- untul nu este asociat cu boli de inimă coronariene sau accidente vasculare cerebrale
- untul este invers asociat cu incidența diabetului
Această recenzie sugerează o asociere mică sau neutră între unt și diabet, boli cardiovasculare și mortalitate.
Un studiu din 2018, publicat în jurnalul „BMJ Open” a comparat efectele mai multor tipuri de grăsimi asupra lipidelor din sânge și a altor factori de risc cardiovascular la bărbați și femei. Cercetătorii au folosit unt, ulei de cocos și ulei de măsline.
Rezultatele au arătat că untul a crescut semnificativ concentrațiile de colesterol LDL, în timp ce uleiul de cocos și uleiul de măsline nu au produs nici o schimbare în acest sens.
Cu toate acestea, nici unul din cele trei tipuri de grăsimi investigate nu au produs modificări la nivelul greutății corporale, a indicelui de masă corporal, a adipozității centrale (obezitatea abdominală), a glucozei sangvine a jeun, a tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Potrivit unui studiu publicat în 2014 în „Journal of Education and Health Promotion”, diabeticii trebuie să reducă la minim consumul de grăsimi animale, precum unt, untură, gălbenuș și alte alimente bogate în acizi grași saturați și colesterol. Acestea trebuie înlocuite cu uleiuri vegetale, în special cu grăsimi polinesaturate.
Trebuie să rețineți însă că toate sursele de grăsime și ulei sunt concentrate în calorii. Un gram de ulei sau orice grăsime conține 9 calorii, comparativ cu doar 4 calorii per 1 gram de carbohidrați.
Evitați alimentele prăjite în ulei, topping-urile uleioase, măslinele, avocado și untul de arahide. Nu depășiți 2-3 g de grăsime per porție.
PS: Aveti aici un video pentru a invata cum sa alegeti un unt bun pentru persoanele cu diabet.
Surse bibliografice:
- Jennifer Bowers, Diabetes and Butter: Is Butter Good for Diabetes? articol publicat pe site-ul The Diabetes Council: https://www.thediabetescouncil.com/diabetes-and-butter-is-butter-good-for-diabetes/
- Mohammad Asif, The prevention and control the type-2 diabetes by changing lifestyle and dietary pattern, articol publicat în Journal of Education and Health Promotion. 2014, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977406/
- Rasmussen O, Lauszus FF, Christiansen C, Thomsen C, Hermansen K., Differential effects of saturated and monounsaturated fat on blood glucose and insulin responses in subjects with non-insulin-dependent diabetes mellitus, articol publicat în American Journal of Clinical Nutrition. 1996 Feb, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8561067
- Laura Pimpin, Jason H. Y. Wu, Hila Haskelberg, Liana Del Gobbo, and Dariush Mozaffarian, Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality, articol publicat PLoS One. 2016; 11(6): e0158118, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927102/
- Kay-Tee Khaw, Stephen J Sharp, Leila Finikarides, Islam Afzal, Marleen Lentjes, Robert Luben, and Nita G Forouhi, Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women, articol publicat în jurnalul BMJ Open. 2018; 8(3): e020167, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855206/