Cânepa este una dintre cele mai vechi plante de pe planeta. Cultivarea acestei plante a început cu aproximativ zece mii de ani în urmă pe teritoriul Taiwanului modern. Chiar și fermierii acelor timpuri, au observat că această planta îmbunătățește în mod semnificativ calitatea solului pe care se dezvoltă, iar tulpinile sale au fost timp de secole materia primă a fibrelor naturale puternice.
Arheologii au descoperit artefacte care confirmă utilizarea fibrelor de cânepă acum 8 000 de ani. La un moment dat, chinezii au crescut această planta nu numai pentru fibre, ci și ca sursă de proteine, vitamine, acizi grași esențiali și aminoacizi. Din tulpinile și semințele presate au fost făcute ulei de cânepă și balsamuri.
Uleiul de cânepă este un produs derivat din canabis. Și imediat trebuie spus că, teoretic, poate fi făcut din toate plantele din genul Cannabis, dar, de regulă, numai soiurile industriale ale plantei sunt folosite în acest scop. Acestea sunt soiuri de canabis, care nu conțin substanțe psihoactive, care afectează sistemul nervos și funcția creierului.
De asemenea, nu confunda uleiul de cânepă alimentar și făcut din alte tipuri de canabis, cu acela care posedă proprietăți narcotice. În cel de-al doilea caz, se obține canabis sau ulei de canabis, care sunt periculoase pentru om. Materia primă pentru uleiul de cânepă este reprezentata de semințele unor specii de canabis, cu un conținut neglijabil sau absența totală a componentelor psihotrope.
În funcție de metodele de producție și prelucrare, diferitele tipuri de ulei de cânepă pot diferi ușor în ceea ce privește aspectul și gustul. Prin presarea la rece a semințelor, se obține un produs care, în forma sa nerafinată, are o culoare verde, o aromă de plante cu gust de nuci. După prelucrare uleiul devine aproape incolor, dar păstrează o aromă caracteristică. Se consideră că este mai util să se aleagă soiurile nerafinate ca produs alimentar și rafinat pentru o utilizare mai bună și pentru un masaj.
Caracteristici nutritionale ale uleiului de canepa
Uleiul conținut în semințele de canabis este de 75-80% compus din așa-numitele grăsimi bune (acizi grași polinesaturați) și numai 9-11% din compoziție acizi grași saturați. Se crede că produsul de cânepă este cel mai nesaturat printre alte uleiuri vegetale.
Acizii grași esențiali care alcătuiesc produsul, reprezinta una dintre cele mai importante componente ale unei persoane. Ele sunt importante cel puțin prin faptul că participă la producerea de energie vitală la nivel celular. Apropo, mulți dintre noi simt deficitul acestor acizi grași și, dimpotrivă, primesc o cantitate excesivă de grăsimi animale.
În dietetică, uleiul de cânepă este cunoscut ca fiind cel mai echilibrat în natură. Și toate pentru că în acesta, substanțele Omega-6 și Omega-3 sunt prezentate în proporții utile pentru oameni si anume 3: 1. În plus, produsul are trei mai importante PUFAs(acizi grași polinesaturați): acizi gama-linolenic, oleic și stearic. Această combinație este unică printre toate semințele comestibile de semințe oleaginoase.
Datorită continutului de Omega-3, uleiul este capabil să prevină inflamația, să reducă funcția cognitivă, este benefic pentru inimă și metabolismul sănătos. Omega-6 protejează organismul împotriva alergiilor, îmbunătățește producția de energie și activitatea inimii, ajută organismul să-și restabilească repede puterea.
Pe lângă substanțele Omega și alte tipuri de acizi grași, uleiul de semințe de cânepă furnizează o cantitate suficientă de antioxidanți umani, inclusiv sub formă de vitaminele A și E. În plus, produsul conține stocuri de vitamine B, D și C, fosfolipide, fitosteroli, calciu, magneziu, sulf, potasiu, fosfor, crom, precum și o cantitate mică de fier și zinc. În plus, uleiul de canabis netratat, este o sursă bună de clorofilă.
Beneficile uleiului de canepa pentru corpul uman
Uleiul de cânepă are o serie de beneficii pentru sănătate, datorită disponibilității bogate de aminoacizi esențiali. Dacă organismul nu are aceste substanțe, sunt posibile mutații la nivelul celular și dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt încă în discuție cu privire la proprietățile anti-cancer ale uleiului de cânepă.
În plus, ulei de cânepă este cunoscut a avea si alte proprietăți. De exemplu:
- antibacterian;
- antiviral;
- antifungic;
- antioxidant;
- anti-inflamator;
- regenerativ;
Uleiul de canepa este util pentru a utilizat:
- pentru tratamentul anemiei, astmului, pneumoniei, bronșitei, bolilor de piele;
- pentru imbunatatirea performantei sistemului cardiac si imunitar;
- pentru a îmbunătăți alăptarea;
- in cazul ulcerului peptic de stomac, enterită, colită, colecistită, hemoroizi, colelitiază;
- pentru tratamentul inflamației în sistemul urogenital;
- in cazul hipertensiunii;
- pentru a îmbunătăți starea cu artrită sau osteoporoză;
- in cazul tuberculozei;
- pentru tratamentul insuficienței renale.
Rolul in corp al uleiului de canepa
Suport pentru balanta hormonala
Canepa este singura samanta, care conține acid gama-linolenic. Apoi aceasta intră în corp, se transformă într-o prostaglandină, care reglează fundalul hormonal.
Utila pentru diabetici
Datorită conținutului redus de carbohidrați și zahăr, uleiul de cânepă, bogat în substanțe valoroase, este extrem de util pentru persoanele cu diabet zaharat. În plus, componentele nutritive conținute în produs, mențin un nivel stabil de zahăr în sânge.
Creste imunitatea
Bogat în substanțe omega, produsul întărește sistemul imunitar, inclusiv prin îmbunătățirea microflorei intestinale. Crește rezistența organismului împotriva microbilor.
Protejeaza celulele nervoase
Acizii grași esențiali, care se găsesc în acest produs, sunt necesari pentru a menține o structură sănătoasă a membranelor celulare. Utilizarea uleiului previne distrugerea tecii de mielină (o membrană care protejează celulele nervoase).
Previne venele varicoase
Ca și alte produse cu un conținut bogat de Omega-3, uleiul de canabis este capabil să dilueze sângele, împiedicând formarea de cheaguri în el și astfel protejează împotriva apariției venelor varicoase.
Info: citeste mai multe aici despre tratamentul varicelor
Avantaje pentru piele
Uleiul din semințe de cânepă conține un număr de substanțe utile pentru piele. În special, acizii grași hrănesc și hidratează pielea. Din acest motiv, multe creme faciale și de corp conțin ulei de cânepă ca ingredient principal.
Acest produs are proprietăți de întinerire, netezește ridurile, hidratează pielea foarte uscată. În plus, uleiul din canabis este util pentru eczeme, psoriazis, acnee. Studiile au arătat că, consumul de alimente elimină și simptomele eczemei și alte probleme ale pielii.
Beneficii pentru barbati
Părul simte, de asemenea, beneficiile uleiului de cânepă. Multe produse pentru îngrijirea buclelor, conțin ingrediente din plante, inclusiv canabis. Acest ulei îmbunătățește circulația sângelui, accelerând astfel creșterea părului. Spălarea părului cu acest produs, îmbunătățește structura părului, menține sănătatea scalpului, tratează matreata. Mastile pe baza de ulei vegetal sunt utile pentru mentinerea sanatatii foliculilor de par.
Sursa de acid alfa-linolenic
Uleiul de cânepă este o sursă excelentă de acid alfa-linolenic. Această substanță este importantă pentru buna funcționare a corpului. Interesant, în structura sa, acest acid gras este foarte asemănător cu acizii grași omega-3, găsiți în uleiul de pește. În consecință, produsul din cânepă, este util pentru prevenirea bolilor de inimă, artritei, depresiei. Ajută la reducerea cantității de lipoproteine cu densitate scăzută (colesterol rău) din organism, care înfundă arterele.
O sursă bogată de proteine
Uleiul de cânepă contine 25% proteine de înaltă calitate. Oferă omului aminoacizi în aproape aceleași cantități ca și carnea sau ouăle. Datorită unei structuri speciale, proteina de cânepă este ușor digerată de organism și absorbită rapid. Aceasta proteina este adesea folosita pentru a face pulberi de proteine pentru culturisti.
Din acest motiv, uleiul de canabis este util pentru a fi luat după antrenament, pentru o recuperare mai rapidă, accelerarea creșterii mușchilor și îmbunătățirea tonusului sistemului musculo-scheletic. În comparație cu alte uleiuri, cânepa asigură omului proteinele necesare și aminoacizii, fără a adăuga calorii suplimentare.
Îmbunătățește funcționarea sistemului de reproducere
Acest produs este util pentru bărbați și femei, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului reproducător. În special, beneficiile pentru femei sunt de a atenua starea de PMS, menopauză și, de asemenea, în timpul sarcinii. Pentru mamele însărcinate, uleiul este util ca sursă de vitamine și acizi grași esențiali, precum și pentru prevenirea edemelor. Pentru bărbați, produsul este important pentru prevenirea adenomului prostatic, cancerului, impotenței sexuale.
Aplicarea uleiului de canepa
Una dintre utilizările clasice de ulei de cânepă este producția de produse cosmetice. Acest produs este adesea un ingredient în săpunuri, geluri de duș, produse de îngrijire a pielii. Uleiul de cânepă este adesea combinat cu alte baze grase pentru a crea un mijloc de îngrijire a pielii uscate.
Acest produs îmbunătățește circulația sângelui și hrănește pielea cu substanțe utile, deci este adesea folosită ca mijloc de masaj. În industrie, acest produs este utilizat pentru fabricarea vopselelor, precum și biocombustibilii, care sunt o alternativă ecologică la petrol.
Cum alegem cel mai bun ulei de canepa si sa il stocam corect?
Termenul de valabilitate al uleiului de cânepă nerafinat este foarte scurt. Se strica repede dacă nu păstrați produsul într-un loc întunecos și rece. Produsul nerafinat este mai bine să fie cumpărat în porții mici. A se păstra în sticle bine închise în frigider sau în congelator.