Dieta are un rol important în prevenirea și controlul simptomelor unei boli, cu atât mai mult când aceasta este de natură gastrointestinală.
Deși unii susțin că ulcerul gastric nu poate fi prevenit sau combătut prin dietă, unele alimente pot fi utile în acest sens datorită proprietăților lor antioxidante și antibacteriene.
În acest articol veți descoperi alimente benefice și dăunătoare persoanelor cu ulcer stomacal, precum și informații despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei afecțiuni.
Ce sunt ulcerele stomacale
Termenul de ulcer vine de la „ulcerații”, care înseamnă leziuni ale pielii sau a unor mucoase. Ulcerele stomacale sunt răni deschise care se dezvoltă în interiorul mucoasei gastrice.
Medicii specializați în afecțiunile tractului digestiv din cadrul organizației „American College of Gastroenterology” susțin că nu există o dietă anume care ar putea fi recomandată pacienților cu ulcere stomacale. Aceștia argumentează că alegerile alimentare nu influențează în nici un fel apariția sau agravarea ulcerelor gastrice.
Cu toate acestea, studiile au arătat că există anumite alimente bogate în compuși cu acțiune antibacteriană îndreptată împotriva bacteriei Helicobacter pylori – principala cauză a dezvoltării ulcerelor stomacale.
În cele mai multe cazuri, ulcerul este asociat cu o infecție bacteriană, mai precis cu Helicobacter pylori, dar și cu administrarea excesivă a unor antiinflamatoare nesteroidiene eliberate fără prescripție medicală, precum Ibuprofen, Ketoprofen, Naproxen, Diclofenac sau Aspirină (nu și Acetaminofenul).
Aceste medicamente pot irita mucoasa stomacului și intestinul subțire.
Vârstnicii care consumă des antiinflamatoare, și adulții cei care le folosesc pentru osteoartrită au o rată mai mare de ulcer peptic.
Potrivit Mayo Clinic, există și alte medicamente care, administrate împreună cu antiinflamatoarele nesteroidiene, pot crește semnificativ șansele dezvoltării de ulcere stomacale, precum:
- steroizii
- anticoagulantele
- dozele mici de aspirină
- inhibitorii selective ai reabsorbției de serotonină
- Foxamax
- Actonel
Sunt la risc să dezvolte ulcer stomacal persoanele care fumează, consumă mult alcool (acesta irită și erodează mucoasa stomacului, crescând și producția de acid), suferă de stres necontrolat sau consumă multe alimente picante.
Acești factori nu cauzează direct ulcere, însă cresc riscul apariției lor sau pot înrăutăți simptomele.
Cauze mai rare ale ulcerelor gastrice:
- sindromul Zollinger-Ellison sau gastrinom
- cancer gastric, pulmonar sau limfoame
- boala Crohn
- stres crescut provocat de afecțiuni acute, arsuri, leziuni la cap
- infecții virale
- insuficiență vasculară
- chimioterapia și radioterapia
Complicațiii asociate cu ulcerul stomacal
Ulcerele stomacale care nu primesc un tratament adecvat pot duce la anumite complicații, precum:
- hemoragii interne
- infecții (ex. peritonită)
- obstrucții ale tractului digesiv
Ce poți mânca dacă ai ulcer stomacal
Când ne referim la o dietă benefică în ulcerele gastrice, ne referim la anumite alimente cu proprietăți antibacteriene, care pot ajuta tocmai prin eradicarea bacteriei H. pylori, dat fiind că aceasa este principala cauză a ulcerelor.
Pacientul trebuie să ia tratamentul prescris de medic întocmai, care poate presupune administrarea de antibiotice în combinație cu unele blocante de acid.
În paralel poate fi utilă o alimentație bogată în următoarele alimente:
- varză, conopidă, broccoli și ridichi (legume crucifere)
- afine, zmeură, coacăze, căpșuni (fructe de pădure)
- mere, cireșe, ardei grași, morcovi
- legume cu frunze verzi, spanac
- iaurt, kefir, miso, varză murată, kombucha (alimente bogate în probiotice)
- ulei de măsline, miere, usturoi
- ceai verde decofeinizat
- rădăcină de lemn dulce, turmeric
Această listă generoasă cuprinde alimente bogate în compuși antioxidanți. Ei pot contribui la activarea și protejarea sistemului imunitar, asistându-l în lupta contra infecției. Totodată, antioxidanții pot fi utili în prevenirea cancerului stomacal.
Fructele de pădure, legumele crucifere și ardeii grași sunt bogați în antioxidanți. broccoli în mod deosebit s-a dovedit eficient împotriva activității bacteriei Helicobacter pylori datorită conținutului de sulforafan. Uleiul de măsline conține de asemenea acizi grași cu efecte anti-Helicobacter pylori.
Spanacul conține calciu și vitamine B. Probioticele s-au dovedit promițătoare în tratamentului ulcerului și prevenirea reinfectării stomacului.
Turmericul este momentan studiat ca remediu potențial pentru ulcerul gastric.
Suplimente alimentare pentru ulcer
Printre cele mai importante suplimente pentru ulcerul gastric tratat cu antibiotice sunt probioticele. Așa cum am văzut mai sus, acestea luptă împotriva bacteriilor dăunătoare. Totodată, îmbunătățesc eficiența antibioticelor și reduc efectele secundare ale antibioticelor.
Înainte să cumpărați un supliment cu probiotice, întrebați medicul sau farmacistul care este mai potrivit pentru antibioticul pe care îl luați. Cele mai eficiente împotriva ulcerelor cauzate de H. pylori s-au dovedit următoarele
- Lactobacillus
- Bifidobacterium
- Saccharomyces
Extractul de lemn dulce dezaharizat (administrat cu o oră înainte de mese) și extractul de curcumină (turmeric) au demonstrat activități anti-ulceroase și antibacteriene împotriva H. pylori.
Ce alimente să eviți dacă ai ulcer sau reflux de acid
Este o situație frecventă ca persoanele cu ulcer gastric să sufere și de reflux de acid. În cazul acestora, unele alimente pot fi dăunătoare, în sensul că relaxează partea inferioară a esofagului, crescând riscul revenirii acidului în esofag și de apariție a unor simptome specifice, precum arsuri stomacale, indigestie și durere.
Iată ce alimente pot agrava refluxul de acid:
- cafeina și cafeaua
- ciocolata
- alimentele acide, precum citricele și tomatele
- alcoolul
- condimentele și alimentele picante
Simptomele de reflux de acid se pot înrăutăți și atunci când mănânci prea mult sau consumi alimente cu 2-3 ore înainte de culcare.
Ce opțiuni de tratament există pentru ulcerul stomacal
Ulcerele cauzate de infectarea stomacului cu H. pylori necesită un tratament cu antibiotice. Acestea trebuie administrate întocmai, fără abatere. Păstrați legătura cu medicul pentru a vă asigura că tratamentul este eficient și ajută la vindecarea leziunilor stomacului.
În paralel cu antibioticele, medicul prescrie de regulă și un medicament (antiacid) pentru scăderea producției excesive de acid, precum un inhibitor de pompă de protoni sau antagoniștii ai receptorilor H2.
Concluzii
La ce te poți aștepta în viitor dacă ai fost diagnosticat cu ulcer stomacal? Șansele de vindecare ale mucoasei stomacului afectată de H. pylori sunt suficient de mari. De altfel, cele mai multe ulcere cauzate de această infecție sunt tratabile.
Singura problemă posibilă este să nu iei nici un tratament pentru ulcer. Ulcerele netratate pot duce la sângerări interne sau chiar cancer gastric.
Nu ignora semnele unui ulcer stomacal. Mergeți la medic, faceți analize și luați un tratament adecvat.
Ulcerele stomacale – cauze, simptome, tratament, dietă, remedii naturiste
Un procent de circa 10% din populația generală este afectată de ulcerele gastrice și duodenale. Incidența crescută la bărbați a fost echilibrată de un număr crescut de noi cazuri la femei.
Află mai multe despre cauze, simptome, mod de diagnosticare, tratament, dietă, remedii naturiste și prevenirea ulcerului gastric.
Ce este ulcerul stomacal
Ulcerele stomacale, cunoscute și sub numele de ulcere gastrice, sunt răni dureroase apărute la nivelul mucoasei stomacului. Pot afecta atât stomacul, cât și intestinele. Ele se mai numesc ulcere peptice.
Datorită scăderii stratului de mucus care protejează stomacul, acizii digestivi încep să mănânce din țesutul care căptușește stomacul, provocând un ulcer.
Ulcerele stomacale se tratează de obicei ușor, însă în lipsa unui tratament corespunzător, se pot agrava.
Din ce cauză apar ulcerele stomacale
În majoritatea cazurilor este incriminată infecția cu Helicobacter pylori. Cu toate acestea, ulcerele stomacale sunt asociate și cu administrarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, precum Ibuprofen, Naproxen sau Aspirină. Aceste medicamente afectează stomacul și cresc riscul sângerărilor interne.
Există și cazuri mai rare (sub 1%) când ulcerele peptice sunt provocatede creșterea producției de acid din cauza sindromului Zollinger-Ellison.
Ulcerul stomacal – simptome
Cei mai mulți simt și descriu ulcerul ca o senzație de arsură sau durere în centrul abdomenului – mai exact zona situată între piept și buric.
Cei care suferă de ulcer stomacal au perioade de simptome intense și perioade asimptomatice. Severitatea lor depinde de cât de gravă este boala. De regulă, intensitatea durerii crește când stomacul este gol. Ea poate dura câteva minute sau chiar ore.
Alte semne asociate cu ulcerele stomacale sunt:
- durere surdă la nivel stomacal
- scădere în greutate
- incapacitatea de a mânca din cauza durerii
- greață sau vărsături
- balonare abdominală
- senzație rapidă de plenitudine
- reflux de acid
- arsură în piept
- durere gastrică ce se ameliorează în momentul în care mănânci sau bei ceva, sau când iei medicamente antiacide
- anemie (oboseală, respirație scurtă, piele palidă)
- scaune închise la culoare
- vărsături cu sânge sau cu aspect de zaț de cafea
Dacă ai unul sau mai multe din aceste simptome și bănuiești că poate fi vorba de un ulcer, mergi la medic pentru un control. Chiar dacă durerea este ușoară sau suportabilă, un ulcer netratat la timp sau corespunzător se poate agrava și cauza probleme grave de sănătate (inclusiv hemoragii interne și risc de deces).
Cum se pune diagnosticul de ulcer stomacal
Dacă te-ai hotărât să mergi la medic, trebuie să fii pregătit să descrii întocmai simptomele pe care le simți, când apar, cât de puternice sunt și când se ameliorează sau dispar. Doctorul gastroenterolog te va întreba dacă ai în familie pe cineva cu această boală și ce medicamente ai luat până în prezent.
Întrucât cauza principală a ulcerelor stomacale este infecția cu H. pylori, doctorul va solicita analize speciale în acest sens: o probă de scaun, un test de respirație și/sau teste sangvine.
Testul de respirație presupune să beți un lichid limpede înainte de test și să respiri într-o pungă, care este apoi sigilată. Dacă bacteria incriminată este prezentă, proba de respirație va indica un nivel crescut de dioxid de carbon.
Ulcerele gastrice pot fi depistate și prin alte metode:
- radiografie cu bariu: trebuie să bei un lichid alb gros (bariu), care va îmbrăca tractul gastrointestinal superior, permițându-i astfel medicului să vadă stomacul și intestinul subțire la razele X.
- endoscopia: se realizează prin introducerea unui tub subțire, luminat prin cavitatea bucală în stomac și prima parte a intestinului; medicul va căuta ulcere, sângerări și orice fel de țesut cu aspect anormal.
- biopsie endoscopică: medicul va preleva o porțiune mică de țesut pentru analize în laborator.
Cum se tratează ulcerul gastric
După ce a stabilit cauza ulcerului, medicul poate prescrie un tratament. Cele mai multe ulcere se tratează cu medicamente. Doar în cazuri rare poate fi necesară operația.
Pacienții cu ulcer hemoragic trebuie internați pentru a primi un tratament intensiv cu endoscopie și medicație administrată intravenos. Este de asemenea posibil ca aceștia să aibă trebuință de o transfuzie de sânge.
Tratamentul non-chirurgical al ulcerului
Dacă ulcerul este cauzat de infecția cu Helicobacter pylori, cel mai probabil vei avea nevoie de un tratament cu antibiotice. Concomitent cu acestea, medicul îți va spune să iei și medicamente antiacide (inibitori ai pompei de protoni). Acestea blochează producția acidului stomacal.
Unii medici recomandă de asemenea probiotice, suplimente cu bacterii bune care pot ajuta la distrugerea bacteriei H. pylori și creșterea imunității.
Dacă ați luat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii, trebuie să opriți administrarea lor pe parcursul tratamentului prescris de medic.
În majoritatea cazurilor, simptomele de ulcer cedează destul de repede în urma tratamentului. Dar cu toate că ele pot să dispară complet, nu trebuie să întrerupi tratamentul, mai ales dacă ești infectat cu H. pylori. Tratamentul cu antibiotice trebuie finalizat, pentru a fi sigur că a fost eficient și bacteria a fost eliminată.
Efecte secundare ale medicamentelor pentru ulcer
La fel ca majoritatea medicamentelor, și cele pentru ulcer pot provoca reacții adverse, precum:
- greață
- amețeală
- dureri de cap
- diaree
- durere abdominală
Pentru mulți pacienți, aceste efecte secundare sunt temporare. Dacă însă produc un disconfort extrem, cereți medicului să vă schimbe tratamentul.
Operația de ulcer la stomac
Doar ulcerele gastrice care se complică necesită o intervenție chirurgicală, precum:
- ulcerele care recidivează
- ulcerele care nu se vindecă prin tratament
- ulcerele hemoragice (care provoacă sângerare internă)
- ulcerul perforat (care pătrunde prin stomac)
- ulcerele care împiedică alimentele să ajungă din stomac în intestinul subțire
Operația de ulcer poate însemna:
- îndepărtarea chirurgicală a ulcerului întreg
- prelevarea de țesut dintr-o altă zonă a intestinului și plasarea lui peste zona ulcerată
- legarea unei artere hemoragice
- tăierea alimentării cu nervi a stomacului cu scopul de a reduce producția de acid stomacal
Dieta recomandată persoanelor cu ulcer stomacal
Până acum câțiva ani se credea că ulcerul este o boală cauzată de consumul anumitor alimente. Studiile recente nu au descoperit însă nici o legătură între dietă și apariția ulcerelor stomacale.
Cu toate că nu există alimente care pot cauza sau vindeca un ulcer stomacal, o dietă sănătoasă poate avea beneficii asupra tractului intestinal și asupra stării generale de sănătate a organismului.
Ca recomandare generală, este important să consumi cât mai multe legume, fructe și cereale, datorită aportului lor valoros de fibre. Există și anumite alimente cu efecte probiotic sau antibacterian, care pot fi utile în ulcerele cauzate de o infecție cu H. pylori.
Iată câteva exemple în acest sens:
- broccoli, conopidă, varză, ridicihe
- spanac, salată verde și alte legume cu frunze verzi
- varză murată, iaurt și alte alimente fermentate (bogate îndeosebi în Lactobacillus și Sacharomyces)
- mere
- ulei de măsline
- fructe de pădure
O altă regulă importantă pentru cei care suferă de ulcer stomacal este să se ferească pe cât posibil de consumul alimentelor picante, condimentate sau acre, pentru a nu declanșa sau înrăutăți refluxul de acid care poate însoți uneori ulcerul.
Remedii la domiciliu pentru ulcerele stomacale
Pe lângă necesitatea urmării unei diete sănătoase, care să nu afecteze stomacul, se pot folosi și anumite suplimente menite să reducă acțiunea bacteriei H. pylori. Ele nu trebuie însă să înlocuiască tratamentul sau medicația prescrisă de doctor:
- probiotice
- miere
- glutamină (se găsește și în unele alimente, precum carne de pui, pește, ouă, spanac și varză)
Când trebuie să mergi la medic
Dacă ai oricare din simptomele specifice unui ulcer stomacal, fă-ți o programare la medicul gastroenterolog. Ulcerele cauzate de infecția cu H. pylori, care nu sunt evaluate și tratate corespunzător pot cauza sângerări și deveni periculoase, sau pot penetra peretele tractului digestiv și ajunge într-un alt organ (ex. pancreas).
De asemenea, există riscul ca ulcerul devină perforant, adică să creeze o gaură în peretele tractului digestiv.
Umflarea țesutului poate provoca obstrucționarea sau blocaje în tractul digestiv. Un alt risc crescut al ulcerului netratat este cancerul de stomac.
Aceste complicații pot cauza o serie de simptome care ar trebui să vă determine să mergeți la medic cât mai repede:
- slăbiciune
- dificultăți de respirare
- vărsături roșiatice sau negre
- scaune cu sânge sau închise la culoare
- durere bruscă, ascuțită la nivelul stomacului, care persistă
Cum putem preveni ulcerele stomacale
Igiena mâinilor este extrem de importantă în prevenirea ulcerelor stomacale, deoarece bacteria asociată cu aceste afecțiuni (H. pylori) se poate transmite prin mâinile murdare. Spălați-vă cu apă și săpun în mod regulat. Inclusiv alimentele trebuie curățate și gătite corespunzător pentru a evita infecția cu H. pylori.
Ulcerele asociate cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi prevenite pur și simplu prin întreruperea administrării lor sau utilizarea lor cu moderație, nu în mod frecvent. Dacă trebuie neapărat să luați astfel de medicamente, nu depășiți doza indicată și evitați să beți alcool pe durata administrării lor. Antiinflamatoarele trebuie luate cu alimente și o cantitate suficientă de apă, pentru a nu afecta foarte mult stomacul.
Multumesc din tot sufletul pentru aceste informatii de mare folos.
Le citesc cu mare interes.