Nu știu pe nimeni care să nu iubească turtele sau placintele cu branza. Probabil că nu există oameni indiferenți față de aceste plăcinte. Dar, de obicei, nu toți au chef să lucreze cu aluatul dospit și să urmeze toate regulile stricte. Am găsit o soluție să le prepari rapid și ușor.
Aluatul este un pic diferit (este cu brânză de vaci), dar se face în 5 minute și nu conține drojdie. Iar la gust și aspect, plăcintele mele nu sunt cu nimic mai prejos decât adevăratele plăcinte.
Iată ingredientele pentru 2 porții:
- branza (am folosit de vaci) – 300 g
- Ouă – 2 buc. (plus 1 pentru uns)
- Sare – 1/2 linguriță
- Zahăr – 1 lingură
- Ulei vegetal – 4 linguri
- Făină – 300 g
- Praf de copt – 1 linguriță
- Cașcaval – 300 g
- Ierburi – 1 legătură (în rețetă, coriandru)
- Unt – 60 g
Cum se prepară:
Așadar, luăm brânza de vaci obișnuită, batem ouăle în ea, adăugăm sare și, neapărat, puțin zahăr. Apoi, turnăm uleiul vegetal și amestecăm totul foarte bine până devine omogen. Eu fac acest lucru cu o furculiță.
Este recomandat ca în această compozitie de brânză să nu rămână bucăți mari de brânză. De asemenea, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Separat, amestecăm făina cu praful de copt.
Cernem făina cu praful de copt în amestecul lichid de brânză în două etape. La început, amestecăm cu o furculiță, apoi frământăm aluatul cu mâinile. Nu este nevoie să frământăm mult și nici să mai adăugăm făină.
Aluatul va fi foarte moale și ușor lipicios.
Împărțim aluatul în două părți egale, deoarece vom face două plăcinte.
Fiecare bucată de aluat se întinde cu mâinile. Nu avem nevoie de sucitor, iar masa sau covorașul nu trebuie presărate cu făină. Aluatul, chiar dacă este ușor lipicios, rezistă foarte bine la aceste acțiuni.
În centrul plăcintei întinse se pune brânza rasă, apoi verdeața (în rețetă este menționată coriandrul), iar deasupra se adaugă câteva bucăți de unt.
Brânza nu se pune toată, o parte se lasă pentru a acoperi plăcinta la final. Ideal este să folosești cascaval mai bun, dar dacă nu vrei o variantă prea scumpă, poți opta și pentru o variantă mai accesibilă.
Adunăm marginile aluatului într-un sac și le fixăm, având grijă ca în acest loc aluatul să nu devină prea gros.
Aplatizăm și întindem din nou colacul adunat cu mâinile. Este foarte elastic și ușor de manipulat, astfel că nu avem nevoie de sucitor.
Așezăm plăcintele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Neapărat le înțepăm în mai multe locuri cu o furculiță și le ungem cu ou.
După aceea, presărăm restul de brânză deasupra.
Punem în cuptorul preîncălzit și coacem 25 de minute la 180°C. În timpul coacerii, turtele se vor umfla mult, dar așa trebuie. După ce se răcesc, vor scădea puțin.
Iată-le! Turtele rumene și delicioase cu brânză sunt gata, acum le poți servi.
Cel mai bine e să le mănânci imediat, cât sunt fierbinți, pentru că dispar într-o clipă. Sunt atât de delicioase încât nici nu vei observa cum se termină! Și da, cu siguranță vor ieși perfect din prima, chiar și pentru cei care nu au mai făcut turte înainte. Un adevărat deliciu!
Pofta buna!