Mascarpone delicat, cafea aromată, biscuiți dulci — aceasta este esența faimosului tort Tiramisu. Tiramisu a fost făcut pentru prima dată în Italia, în jurul secolului al XVII-lea. Toscana ar trebui considerată locul de naștere al tortului, deoarece de acolo provin rețetele celebre de Tiramisu.
Istoria tortului este asociată cu faimoasa familie italiană Medici. Pentru a impresiona un membru al acestei familii nobile, cofetarii locali au decis să pregătească un desert neobișnuit. Astfel a fost inventat Tiramisu.
Până în ziua de astăzi, tortul rămâne pe listele celor mai populare deserturi din lume. Tiramisu este făcut constant pentru cele mai festive zile. Să vorbim despre cum să pregătim tortul pentru Crăciun.
Eu am incercat o reteta mai putin obisnuita (pentru unii) insa daca nu doriti sa testati reteta acestui sirop, puteti folosi varianta clasica de cafea.
Ingrediente pentru sirop Tiramisu:
- Vin roșu sec — 350 ml;
- Zahăr — 2 linguri;
- Cuișoare — 4 buc;
- Cardamom — 6 buc;
- Anason stelat — 2 buc;
- Scorțișoară — 1 băț;
- Portocală
Ingrediente pentru cremă:
- Ouă — 3 buc;
- Zahăr — 5 linguri;
- Mascarpone — 250 g;
- Cacao;
- piscoturi — 250 g.
Prepararea Tiramisu:
Turnăm vinul într-o cratiță, adăugăm zahăr, cuișoare, cardamom, anason stelat și scorțișoară. Gătim vinul până devine fierbinte, dar nu îl aducem la fierbere. Turnăm sucul de la o portocală în vinul fierbinte, punem feliile de portocala, lăsăm să se răcească complet.
Crema – separăm albușurile de gălbenușuri, adăugăm 3 linguri de zahăr granulat la albușuri și batem până se formează o compozitie lucioasă albă. Într-un recipient separat, batem gălbenușurile cu un mixer, adăugăm restul de zahăr.
Când gălbenușul devine mai alb, adăugăm mascarpone la el. Batem mascarpone cu gălbenușuri până devine o compozitie omogenă. Combinăm cu grijă gălbenușurile și mascarpone cu albușurile folosind o spatulă, amestecăm.
Tapetăm o formă de tort cu folie alimentară, distribuim o lingură de cremă pe fundul tavii. Înmuiem piscoturile în vinul răcit, le așezăm pe stratul de cremă.
Punem cremă peste piscoturi. Înmuiem din nou piscoturile în vin și le așezăm peste cremă. Repetăm procesul până când ingredientele se termină.
Ultimul strat al tortului este crema. Acoperim partea de sus a tortului cu folie alimentară și o punem în frigider pentru 4 ore.
După ce piscoturile s-au inmuiat suficient de bine, scoatem folia de pe Tiramisu și presărăm partea de sus cu cacao.
Tot ce rămâne de făcut este să scoatem tortul din formă și să-l servim. Pofta buna!