Astăzi vreau să vă povestesc despre o rețetă minunată de tort. Acest tort este uimitor de simplu de pregătit, iar cu el se poate descurca chiar și un bucătar începător. Blatul său este alb, aerat și poros, completat de o însiropare ușoară și o cremă delicată. Piersicile adaugă o notă aromată și prospețime, transformând acest tort într-o adevărată delicatesă!
Tortul iese înalt, mare, bine însiropat și suficient pentru o companie numeroasă. Acesta este unul dintre torturile mele preferate! Ador torturile ușoare și bine însiropate. Dar ce fel de tort preferați voi? Blat pufos sau stratificat, cum e *Napoleon*? Sau poate unul mousse? Sunt atât de multe tipuri și toate sunt diferite, dar vă recomand cu insistență să încercați această rețetă – poate va deveni și tortul vostru preferat?!
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 110 g făină de grâu tip 000
- 40 g amidon de porumb
- 1/2 linguriță praf de copt
- 10 g zahăr vanilat
- un praf de sare
*Cremă*
- 500 ml smântână pentru frișcă cu 30% grăsime sau mai mult
- 80 g lapte condensat îndulcit
- 10 g zahăr vanilat
*Alte ingrediente*
- 2 piersici mari
- 1 conservă de piersici din compot
- 80 g ciocolată albă
- jeleu pentru tort
Preparare
Pentru blat, combinați ouăle, zahărul, zahărul vanilat și un praf de sare. Bateți totul cu un mixer până obțineți o compoziție aerată și deschisă la culoare. Bateți timp de 12-15 minute. Dacă trasați o linie în masă, aceasta trebuie să rămână vizibilă și să nu se amestece imediat – acesta este semnul că ouăle sunt bătute corect cu zahărul.
Cerneți separat făina, amidonul și praful de copt.
Adăugați amestecul de făină în două tranșe în compoziția de ouă. Amestecați cu grijă și încet, folosind o spatulă, cu mișcări de sus în jos.
Veți obține astfel un aluat aerat.
Tapetați cu hârtie de copt o formă cu diametrul de 24 cm și turnați aluatul în ea.
Rotiți forma de câteva ori cu mișcări rapide și bateți-o ușor de masă pentru a distribui uniform aluatul și pentru a evita formarea unui „mugur” la coacere.
Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 40-50 de minute sau până când scobitoarea iese curată. În primele 25 de minute nu deschideți cuptorul!
Lăsați blatul copt să se răcească 30 de minute în formă.
Apoi scoateți forma și lăsați blatul să se răcească complet. Înfășurați-l în folie alimentară și puneți-l la frigider pentru 6-10 ore.
Ingredientele pentru cremă trebuie să fie bine răcite.
Turnați smântâna pentru frișcă într-un bol, adăugați laptele condensat și zahărul vanilat.
Bateți cu mixerul până obțineți o cremă pufoasă și densă.
Pentru a bate mai ușor smântâna, vă recomand să răciți bolul și paletele mixerului timp de 20 de minute în congelator.
Tăiați piersicile proaspete în cubulețe mici. Piersicile din compot tăiați-le în felii. Tăiați blatul în trei straturi.
Asamblarea tortului.
Puneți primul strat de blat și însiropați-l cu siropul din compotul de piersici.
Ungeți cu cremă, distribuiți jumătate din cantitatea de piersici și acoperiți-le ușor cu cremă.
Puneți al doilea strat de blat, însiropați-l.
Adăugați din nou cremă și restul de piersici.
Adăugați al treilea strat de blat și însiropați-l.
Distribuiți restul de cremă pe toată suprafața tortului. Puneți tortul la frigider pentru 30 de minute.
Așezați feliile de piersici de jur împrejurul tortului.
Ungeți-le cu jeleu pentru tort.
Dacă nu aveți jeleu pentru tort, puteți folosi jeleu obișnuit sau să-l preparați singuri. Dizolvați 2/3 linguriță de gelatină în 40 ml suc sau apă cu zahăr (1 lingură de zahăr la 40 ml apă). Lăsați să se umfle 15 minute, apoi încălziți ușor, fără a fierbe. Răciți până la temperatura camerei și acoperiți tortul.
Presărați marginile tortului cu ciocolată albă rasă.
Puneți tortul gata preparat în frigider pentru câteva ore pentru a se însiropa bine.
Poftă bună la ceai!