Astăzi, să pregătim un tort foarte popular – Medovik. Cu siguranta fiecare gospodină are propria ei rețetă testată de timp pentru cel mai delicios tort „Medovik” dar eu vă sugerez să adăugați umplutură de coacăze negre la rețeta clasică.
Se potrivește perfect cu acest tort, îl completează și va adăuga o nota acrisoara, aromata si buna. Totul împreună este foarte gustos, cremos si cu un gust perfect echilibrat intre dulce si acrisor. Un astfel de desert va arata deosebit pe masa de sarbatoare. Gătește cu plăcere și bucură-i pe cei dragi!
Ingrediente pentru aluat:
- 400 g faina de grau g
- 150 g zahăr
- 100 g de miere
- 90 g de unt
- 2 oua
- 1/4 lingurita de sare
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
Cremă:
- 800 g smantana acra 20% grasime
- 250 ml smântână pentru frisca 33% grăsime
- 1 lingurita zahar vanilat
- zahăr pudră 5-6 linguri
Umplutura de coacaze:
- 300 g coacăze proaspete/congelate (puteti inlocui cu fructe de padure)
- 50 g zahăr
- 16 g amidon de porumb
- 2-3 linguri de apa
Mod de preparare:
Pregatirea foilor – bate usor ouale, zaharul si sarea, intr-o cratita, cu telul. Adăugați untul și mierea si puneti pe foc. Amestecati constant pana se dizolvă zahărul.
Se toarnă imediat bicarbonat de sodiu și se amestecă rapid. Spuma va crește și compozitia va crește în volum. Gătiți astfel timp de 1 minut și luați de pe foc.
Transferați compozitia de miere într-un bol mai mare si adăugați făină în mai mulți pași. Aluatul nu va fi foarte gros asa ca nu mai adaugati faina suplimentar. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați 30 de minute.
În acest timp, pregătiți umplutura de coacăze. Dezghețați fructele de pădure/coacazele și măcinați-le într-un blender. Adăugați zahăr peste ele si adăugați apă peste amidon separat, amestecați.
Dacă coacăzele tale sunt acre, adaugă mai mult zahăr. Se pune cratita pe foc, se aduce la fierbere. Se toarnă amidonul cu apă și se amestecă repede. Fierbeți umplutura pentru încă 30 de secunde, astfel încât tot amidonul să fie bine gatit. Se ia de pe foc si se raceste bine.
Aluatul a devenit mai dens după odihnă și răcire. Alungiti bucata de aluat și împărțiți-o în 12 părți. Rotiți fiecare parte într-o bila si acoperiți-le cu un prosop. Lasati asa cam 20-30 de minute dupa care intindeți fiecare bila de aluat intr-o foaie subțire, pe hartie de copt.
Pentru taiat foaia, veti folosi o forma de tort cu diametru de 20 cm. Cel mai bine este să pregătiți mai multe foi deodată și apoi să le coaceți, astfel încât să fie coapte foarte repede.
Înainte de coacere, înțepați cu o furculiță în mai multe locuri. Coacem foile in cuptorul preincalzit la 180 gr. Cu aproximativ 3-5 minute. Tăiați imediat foaia fierbinte finit la diametrul dorit. Se lasa la racit pe o suprafata plana.
Pentru crema se pune smantana intr-o sita cu tifon pentru a se stoarce foarte bine de zer – pune-o la frigider pentru câteva ore. Veți obține aproximativ 600-650 de grame de smântână groasă finită.
Combinați smântâna pentru frisca, smântâna bine răcită, zahărul vanilat și zahărul pudră într-un castron – pentru zahar puteti folosi cantitatile din ingrediente sau le puteti ajusta dupa gust.
Bateți cu un mixer timp de aproximativ 3-5 minute. Veti obtine o cremă pufoasă, foarte gustoasă.
Puneți prima foaie pe o farfurie și puneti smântână deasupra. Am folosit 2-2,5 linguri de smantana pentru fiecare.
După fiecare două foi cu smantana, pe a treia veti pune si compozitie de coacaze – terminand astfel tot tortul, alternând prăjituri-creme-umplutură. Există trei straturi cu coacăze în total.
Acoperiți bine blatul și părțile laterale ale prăjiturii cu smântână si decorati dupa bunul plac. Lasati tortul la frigider pentru 5-6 ore sau cel mai bine, peste noapte. Pofta buna!