Acesta este un tort foarte delicios. Desigur, va trebui să muncești puțin la el, dar rezultatul merită pentru ca iti vei impresiona atat musafirii cat si familia. Merita pe deplin sa il incerci pentru ca reteta este una destul de simpla.
Pentru pregătire, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- Oua, 5 buc;
- Făină, 200 g;
- Zahăr, 200 g;
- Un vârf de sare;
- Praf de copt, 1 plic.
Pentru prepararea siropului:
- Zahăr, 100 g;
- Apă, 50 ml;
- Suc de lămâie, 1 linguriță;
- Brandy sau coniac, 30 ml.
Pentru stratul de ciocolată, luați:
- Ciocolată neagră, 150 g;
- Unt, 50 g;
- Opțional brandy, 30 ml.
Pentru prepararea cremei:
- Mascarpone sau orice alt tip de brânză cremoasă, 500 g;
- Zahăr pudră, 100 g;
- Smantana pentru frisca (35 – 38% grasime), 400 ml.
Pentru decorarea tortului, folositi frișcă grasă, 100 ml și zahăr pudră, 30 g, ciocolată, 70 g.
Mod de preparare:
Separați albușurile de gălbenușuri și bateți-le separat, amestecându-le cu un vârf de sare. Apoi împărțiți zahărul în două părți și adăugați-l la albuș și la gălbenuș, bătând ambele compozitii până devin pufoase.
Combinați ambele compozitii pufoase, amestecați până devin omogene, adăugați făina cernută și praful de copt și amestecați bine.
Tapetați o tavă cu hârtie de copt și întindeți aluatul uniform in formă.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și coaceți blatul timp de 15 minute. Dar țineți cont de cuptorul dvs.
Pentru sirop, amestecați zahărul și apa, sucul de lămâie, aduceți la fierbere, fierbeți timp de 1 minut, turnați alcoolul, fierbeți încă un minut și lăsați să se răcească.
Topiți ciocolata cu untul la bain-marie sau în cuptorul cu microunde, turnați alcoolul și amestecați bine. Lăsați să se răcească.
Curățați blatul de hârtie și, când este cald, îmbibați-l cu sirop.
Tăiați blatul în 3 părți egale.
Aplicați ciocolata pe toate părțile și lăsați totul să se răcească.
Bateți frișca rece, adăugați zahărul pudră și bateți până devine groasă. Combinați brânza și frișca la viteză mică într-o masă omogenă.
Formați tortul, întinzând cremă peste stratul de ciocolată. Folosiți crema pentru a acoperi laturile și neteziți cu o spatulă.
Puneți-l în frigider timp de 4 ore, decorați tortul după gust. Pofta buna!