Acest tort este incredibil de delicios. Combină straturi de blat umed și pufos cu o umplutură de mere acrișor-dulce și o cremă delicată de brânză cu frișcă.
Dacă vrei să-ți surprinzi cei dragi cu un desert gustos, pregătește acest tort incredibil de delicios. Nu este prea dulce, are blaturi umede cu multă umplutură și cremă.
Ingrediente necesare pentru blat:
- făină – 100 g;
- ouă – 4 buc;
- zahăr – 100 g;
- sare – 1 praf;
- zahăr vanilat – 10 g;
- amidon de porumb – 2 linguri.
Batem ouăle cu mixerul cu sare, adăugând treptat zahărul, până devine o compozitie pufoasă și albă. În 2-3 etape, adăugăm făina cernută cu amidonul de porumb. Amestecăm ușor cu un tel sau o spatulă.
Turnăm aluatul într-o formă cu diametrul de 20 cm. Coacem în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 20-25 de minute. Blatul gata trebuie răcit, înfășurat în folie alimentară și pus în frigider pentru 2 ore (sau peste noapte) pentru a face blatul mai puțin sfărâmicios și a rămâne umed și fraged.
Umplutură cu mere:
- mere – 900 g (7-8 buc);
- zahăr – 100 g;
- sucul de la jumătate de lămâie.
Cremă:
- frișcă 33% – 150 ml;
- crema de brânză– 150 g;
- zahăr pudră – 70 g;
- zahăr vanilat – 8 g.
Pentru insiroparea blatului:
suc de mere fiert sau sirop – 30 g.
Mod de preparare:
Pregătim stratul de fructe. Curățăm merele dulci-acrisoare de coajă și cotor și le tăiem în cuburi medii. Într-o cratiță, amestecăm merele, zahărul și sucul de lămâie (sau portocală).
Punem totul pe aragaz, aducem la fierbere și gătim la foc mic timp de aproximativ 30 de minute, amestecând ocazional, până când apa se evaporă și merele devin moi. Scoatem merele de pe foc și le lăsăm să se răcească complet, apoi le transformăm în piure cu blenderul.
Pregătim crema. Într-un bol adânc, amestecăm frișca grasă (bine răcită), crema de branza, zahărul pudră și zahărul vanilat. Batem totul cu mixerul până devine o compozitie omogenă și groasă.
Asamblăm tortul. Tăiem partea de sus a blatului și îl împărțim în 2 parti. Punem un blat într-o formă cu diametrul de 20 cm cu pereți detașabili (tapetată în prealabil cu folie de acetat). Îmbibăm blatul cu sirop de zahăr sau suc de mere fiert și întindem umplutura de mere.
Punem al doilea blat, îl insiropam cu sirop și distribuim crema de frișcă. Punem tortul în frigider pentru 2-3 ore, sau mai bine peste noapte.
Decorăm tortul gata după dorință. Pofta buna!