miercuri, august 3, 2022

Tipuri de ceara

In functie de metoda de prelucrare, deosebim ceara de stupina, de presa, extrasa si albita.

Ceara de stupina – este de obicei superioara. Se explica prin faptul ca in stupina sunt prelucrati in primul rand fagurii crescuti in ramele claditoare, capacelele  cazute la extragerea mierii etc. Numai in cazuri rare se intampla ca aceasta ceara bruta sa plece neprelucrata din stupina. Fagurii vechi sunt prelucrati in general imediat, pentru a nu fi infestati de molie, si totodata fara a se folosi o presiune prea mare.

Ceara de presa – se obtine din fagurii vechi folosind o presiune ridicata. Din aceasta cauza ceara moale contine substante rasinoase din propolis,particele microscopice de pastura. Ceara obtinuta este de culoare mai inchisa.

Ceara extrasa – este prelucrata cu benzina, din bostina ramasa de la obtinerea cerii prin presare. Aceasta ceara este de calitate inferioara, contine multe substante straine, are miros neplacut, culoare inchisa si este foarte moale.

Ceara albita – este ceara de stupina sau presa, care a fost albita cu ajutorul substantelor chimice sau la soare. Este de culoare alba, sfaramicioasa si cu coeficient de duritate ridicat; este folosita in scopuri speciale.

Ceara de stupina si cea de presa pot fi impartite in functie de insusiri in urmatoarele categorii:

  • tipuri-de-cearaCeara alba care este uniforma in toata masa;
  • Ceara de calitatea I  care este alb-galbuie pana la galben uniform in toata masa;
  • Ceara de calitatea a II-a care este de culoare galbena pana la brun inchis sau chiar cenusiu deschis, cu nuanta verzuie uniforma cel putin in jumatatea superioara a blocului;

Calitatea cerii de albine depinde foarte mult de conditiile de prelucrare a materiei prime, de metoda de extractie, de apa folosita si de vase.

Cum produc albinele ceara?

Ceara este secretata de catre albinele lucratoare. Portiunile anterioare ale sternitelor lor abdominale IV – VII prezinta cate doua suprafete ovale, netede, inconjurate de benzi de cuticula mai inchise la culoare. Aceste suprafete sunt oglinzile ceriere: deasupra lor, in interiorul abdomenului, se afla glandele care produc ceara, de fapt zone cu celule epidermice specializate.

Aceste glande sunt in deplina lor dezvoltare si capacitate de productie la albinele in varsta de 12 – 18 zile. Inaintea acestei varste glandele sunt incomplet dezvoltate, iar la albinele batrane degenereaza.

Proaspat produsa, ceara de albine este un lichid filant. La suprafata oglinzilor ceriere, lichidul se solidifica aparand sub forma de solzi relativ hexagonali, albi (stralucitori) stravezii, foarte mici. Albinele iau solzi de pe abdomen cu ajutorul perilor de pe bazitarsele picioarelor posterioare.

Piciorul care poarta un solz sau mai mult este avansat pana la mandibula. Acestea apuca solzii, ii plaseasa intre maxile, care ii mesteca transformandu-i intr-o pasta maleabila. Pasta este folosita la cladirea fagurelui, asigurand astfel soliditatea constructiei si maximul de spatiu.

Secretia de ceara

ceara-de-albineSecretia de ceara este influentata de o serie de factori, dintre care trebuie sa luati in considerare temperatura si alimentatia. In ceea ce priveste temperatura, secretia are loc numai la temperaturi relativ inalte, cuprinse intre 33 si 36 grade Celsius. Sub aceasta temperatura glandele sunt inactive, iar pe de alta parte ceara nu s-ar putea mentine in stare lichida. Cel de al doilea factor, alimentatia, influenteaza in mod hotarator. Pentru ca albinele sa produca ceara ele trebuie sa dispuna in primul rand de zahar sau miere si de asemenea de polen.

Se pare ca ceara se produce in corpul albinelor in acelasi mod in care se produc grasimile in corpul altor animale, prin transformarea de zaharuri in cadrul unui proces biochimic. Se apreciaza ca pentru producerea unui kg de ceara, albinele consuma aproximativ 5 kg de zahar sau aproximativ 6 kg de miere.

De asemenea, s-a observat faptul ca albinele care sunt hranite doar cu polen nu produc deloc ceara, iar daca acestea sunt hranite doar cu miere fara polen ele vor consuma o cantitate mai mare de miere. Deci, fara a fi principalul factor care intervine in secretia de ceara, polenul este totusi foarte important, el fiind acela care aduce azotul necesar regenerarii tesuturilor ceriere, proteina absolut necesara in producerea cerii.

De altfel, secretia cerii este dependenta de abundenta hranei adunata in stup. In timpul marilor culesuri activitatea de producere a cerii este intensa, de asemenea si cladirea fagurilor este corelata direct. Cand multe albine din stup produc ceara, activitatea secretorie fiind intensa, solzii sunt eliminati pe oglinzi intr-un ritm foarte rapid. Manevrarea lor devine mai greoaie si de aceea multi de pierd. Stuparii pot observa adeseape fundul stupului, solzi amestecati cu firmituri de ceara roasa, polen cazut din cosulete sau cu alte materiale.

Alecia
Aleciahttps://alecia.ro
Pasionata de nutritie, regimuri, tehnici de slabire dar si de efectele suplimentelor alimentare destinate slabirii asupra organismului. Pe masura ce timpul imi permite voi incerca sa abordez cat mai multe probleme pe aceasta tema. Pentru orice fel de intrebari nu va sfiiti sa folositi sistemul de comentarii.

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.