Leurda (Allium ursinum) este o plantă sălbatică comestibilă din familia Alliaceae, cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic sau usturoiul ursului. Crește în păduri umede și zone umbroase și se găsește în Europa, Asia de vest și nordul Africii. Leurda are frunze late și cărnoase, de culoare verde închis, și flori albe în formă de stea.
Înacest articol iti voi prezenta o rețeta de supă cremă cu leurdă. Delicioasă și plină de vitamine, trebuie neapărat să profiți de leurdă, acum, cât este sezonul. Despre beneficii și utilizări în scopuri medicinale, am scris acest articol – Leurda – beneficiile și utilizarea sa în medicina tradițională.
Leurda – beneficiile și utilizarea sa în medicina tradițională și în bucătărie
Acum hai să trecem la treabă și să vedem rețeta de supă cremă cu leurda.
Ingrediente:
- 300 g leurdă (usturoi sălbatic)
- 1 ceapă mare
- 2 cartofi medii
- 1 morcov
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 l supă de legume sau apă
- 200 ml smântână lichidă
- 2 linguri de ulei
- Sare și piper după gust
- Pâine prăjită sau crutoane pentru servire (opțional)
Instrucțiuni:
- Curăță și spală legumele. Taie ceapa mărunt, morcovul și pătrunjelul în bucăți mai mici, iar cartofii în cuburi. Spală bine leurdă în apă rece și toacă-o mărunt.
- Încălzește uleiul într-o oală și adaugă ceapa, morcovul și pătrunjelul. Călește legumele la foc mediu până când devin ușor moi (aproximativ 5 minute).
- Adaugă cartofii în oală și continuă să călești legumele încă 5 minute.
- Toarnă supa de legume sau apa peste legumele călite și lasă să fiarbă la foc mediu până când cartofii sunt gata (aproximativ 15-20 minute).
- Adaugă leurdă în oală și mai lasă să fiarbă aproximativ 5 minute.
- Oprește focul și lasă supa să se răcească puțin. Apoi, mixează supa cu un blender vertical sau un robot de bucătărie până devine cremoasă și omogenă.
- Adaugă smântâna lichidă în supă și amestecă bine. Asezonează cu sare și piper după gust.
- Încălzește supa la foc mic până ajunge la temperatura dorită, dar nu o mai fierbe.
- Servește supa cremă de leurdă fierbinte, cu pâine prăjită sau crutoane, dacă dorești.
Poftă bună și nu uita să-mi spui părerea ta despre aeastă supă.
Despre leurda -Costel Vânătoru, cercetător
”Este foarte harnică, practic când a dat colţul ierbii leurda este deja mare. Creşte din abundenţă în pădure, fiind o plantă endemică, ce se diseminează singură în flora spontană. Leurda este bogată în vitamine, în substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv; practic este un dezinfectant al organismului. Usturimea provine de la aceeaşi substanţă pe care o găsim la usturoi. Atenţie, ea devine iute când îmbătrâneşte”