Fructele, dar mai cu seamă sucurile de fructe, conțin zahăr și pot avea un impact asupra nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. Sucurile au, pe lângă zaharurile naturale din fruct, un adaos de zahăr care trebuie luat în calcul.
Cuprins
Ce conțin sucurile de fructe
Deși sunt considerate sănătoase, sucurile din fructe pot crește riscul de apariția a diabetului de tip 2, dacă sunt consumate cu regularitate, după cum arată studiile recente. Ele conțin cantități mari de zahăr care cresc glucoza din sânge foarte rapid. Din acest motiv, diabeticii sunt sfătuiți să evite aceste băuturi.
240 ml de suc de fructe depășesc cantitatea de zahăr admisă zilnic de Organizația Mondială a Sănătății (OMS): 30 g de zahăr pentru bărbați și 24 g pentru femei. Ca regulă generală, consumul fructului întreg este o alegere mai bună decât a sucului sau a altor preparate derivate.
Un pahar de 250 ml de suc de portocale neîndulcit are în jur de 100 de calorii, comparativ cu 60 de calorii, câte are o portocală întreagă. Prin procesarea fructelor sub formă de suc se pierd toate fibrele – substanțe extrem de importante. Comparativ cu fructul întreg, sucul are un conținut mai mic de fibre.
Cum afectează sucurile de fructe zahărul din sânge
Cantitatea de zahăr din sucurile de fructe poate provoca o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge și implicit riscul de hiperglicemie. Indicele glicemic, care reflectă impactul unui aliment asupra nivelurilor de zahăr din sânge, plasează sucul de portocale între 66 și 76 pe o scară de 100.
Astfel, sucurile de fructe pot fi considerate băuturi cu un indice glicemic ridicat, care trebuie evitate de persoanele cu diabet. Ele pot fi utile în diabet doar atunci când o persoană se află în stare de hipoglicemie, pentru a produce o creștere rapidă a zahărului din sânge.
Fructoza din sucul de fructe
În sucul de fructe se găsește o concentrație mare de fructoză. Această formă de zahăr trebuie procesată de către ficat. Studiile au arătat că dietele bogate în fructoză pot solicita ficatul prea mult, ducând astfel la diverse probleme , precum boala ficatului gras non-alcoolic sau diabet de tip 2.
Zahărul de masă este alcătuit din 50% fructoză și 50% zaharoză. Astfel, o dietă bogată în zahăr va conține implicit și o cantitate mare de fructoză. Prin urmare, consumul excesiv de sucuri de fructe sau adăugarea lor într-o dietă deja bogată în zahăr, poate însemna un risc crescut nu doar de diabet, ci și de alte afecțiuni.
Sucurile de fructe au și beneficii?
Sucurile de fructe au și unele beneficii, însă dezavantajele prezentate mai sus, datorate conținutului ridicat în zahăr, sunt mai mari.
Sucurile de fructe pot conține cantități bune de nutrienți, precum vitamina C. Aceasta se găsește însă în concentrații complete în fructul întreg. Ea poate fi luată de asemenea din legumele cu frunze verzi. Verdețurile au avantajul că, spre deosebire de sucurile de fructe, nu au un impact mare asupra creșterii nivelului de zahăr din sânge.
Fructele întregi sunt o alegere mai bună decât sucul
Fructele întregi au un conținut complet de fibre solubile, care se distrug prin stoarcere. Aceste substanțe sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate: îmbunătățirea digestiei, scăderea colesterolului, prevenirea bolilor de inimă și a cancerului. Fibrele solubile încetinesc rata de creștere a zahărului din sânge. acest lucru poate însemna că fructul întreg este o formă mai puțin concentrată de zahăr.
Cu toate acestea, nu toate fructele pot fi consumate în siguranță de diabetici. Aceștia trebuie să fie însă atente la ce tipuri de fructe consumă, întrucât unele au un indice glicemic mare sau un conținut ridicat de carbohidrați. Dacă aveți diabet, mâncați fructe cu moderație, în porții mici.
Sucurile de fructe cresc riscul de diabet?
Un studiu realizat în anul 2013 sugerează că 3 porții de suc de fructe pe săptămână cresc riscul de diabet cu 8%. În schimb, consumul de afine, struguri, mere și pere este asociat cu un risc mai mic.
Cercetătorii au descoperit că înlocuirea sucurilor de fructe cu 3 porții consistente de anumite fructe pe săptămână ar putea diminua riscul de diabet cu 7 procente. Unele fructe sunt mai eficiente în acest sens decât altele. De pildă, grepfrutul și bananele au produs o scădere de 5% a riscului de diabet, în timp ce afinele au determinat o scădere de 26 de procente.
Ce efecte au sucurile de legume în diabet
Sucurile din legume fără amidon au un indice glicemic redus și un conținut mai mic de carbohidrați decât sucurile de fructe.
La fel ca în cazul fructelor, stoarcerea legumelor distruge o cantitate mare de fibre din legumele întregi. Sucurile de legume pot fi însă incluse într-o dietă sănătoasă, cu condiția ca acestea să nu înlocuiască consumul de legume întregi.