Dovleacul este utilizat de mult timp pentru tratarea mai multor boli. Acesta este benefic mai ales pentru ficat și vezica biliară. Preparatele pe bază de dovleac sunt un supliment excelent la tratamentul bolilor severe, cum ar fi ciroza și hepatita.
Medicina tradițională și medicina modernă admit că această legumă ajută la restabilirea funcției hepatice. Sucul de dovleac nu conține coloranți sau conservanți dăunători pentru ficat, așadar merită preparat acasă.
Pentru prepararea acestui suc se spală dovleacul, se decojește, apoi se scot semințele și se mărunțește. Se dă apoi dovleacul mărunțit prin storcător și se consumă câte un pahar de suc pe zi, pe stomacul gol. Dacă este necesar, sucul poate fi diluat cu apă.
Consumul de suc de morcovi ajută la restaurarea și curățarea celulelor hepatice.
De asemenea, în loc de suc de dovleac se poate consuma dovleac crud sau de ce nu, sub forma de supa cremă. Totuși, unii nu pot consuma această legumă în formă pură, dar îl pot adăuga în salată. Un pahar de suc este echivalentul a 500 de grame de dovleac.
În formă brută, dovleacul poate fi consumat alături de mere, ierburi proaspete și chiar morcovi. În plus, în salată se poate adăuga miere, smântână sau ulei.
Unii nu cred în proprietățile benefice ale dovleacului și, bineînțeles, această legumă nu oferă rezultatele dorite dacă nu este consumată în combinație cu tratamentul medicamentos.
Totuși, sunt persoane care consumă ulei din semințe de dovleac pentru a-și curăța ficatul. Consumul a câte 1 linguriță de ulei pe zi, înainte de masa principală pentru o perioadă de 14 zile ar putea ajuta la curățarea ficatului.
Beneficiile dovleacului pentru sănătate
Deoarece este bogat în vitamine și minerale, această legumă ajută la menținerea sănătății. Principalele beneficii ale dovleacului sunt:
- Ține colesterolul sub control – dovleacul conține antioxidanți care contribuie la reglarea nivelului de colesterol și împiedică oxidarea colesterolului rău;
- Reglează tensiunea arterială – deoarece este o sursă importantă de potasiu, dovleacul ajută la reducerea valorilor tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii;
- Întărește imunitatea – această legumă este bogată în vitamina C și betacaroten și ajută la întărirea sistemului imunitar. Când betacarotenul ajunge în corp, se transformă în vitamina A și declanșează producția de celule albe.
- Ajută la slăbit – deoarece are puține caloriii și este bogat în fibre, dovleacul menține senzația de sațietate pentru mai mult timp și ajută la slăbit;
- Susține sănătatea aparatului urinar – simptomele prostatei pot fi ameliorate prin consumul de semințe de dovleac;
- Previne bolile cardiovasculare – fiind bogat în potasiu, fibre și vitamina C, dovleacul menține sănătatea inimii și reduce riscul unui accident vascular cerebral;
- Îmbunătățește digestia – dovleacul este bun pentru digestie și combate constipația deoarece conține o cantitate mare de fibre.
- Îmbunătățește vederea – deoarece conține betacaroten, dovleacul menține sănătatea ochilor și scade riscul de apariție a cataractei. De asemenea, vitaminele C și E din această legumă previn radicalii liberi care afectează celulele ochilor.
- Reduce riscul de diabet – atât semințele cât și pulpa de dovleac conțin anumite substanțe ce favorizează absorbția glucozei și o mențin la un nivel optim.
Dovleacul poate fi consumat ca atare, dar poate fi folosit și la prepararea diferitelor mâncăruri.
Rețeta de suc de dovleac
INGREDIENTE:
- 2 kg de dovleac curățat;
- 2 kg de mere curățate;
- 3 litri de apă;
- 600-700 g de zahăr (sau după gust);
- sucul stors din 2 lămâi (puteți să-l înlocuiți cu sare de lămâie; are rolul de conservant);
- sucul stors din 3-4 portocale mari (puteți să-l înlocuiți cu suc de mandarine).
Din aceste ingrediente veți obține 6.5-7 litri de suc.
MOD DE PREPARARE:
1.Curățați dovleacul de coajă și semințe. Tăiați-l în bucățele.
2.Curățați merele de coajă și cotoare.
3.Stoarceți sucul din lămâi și portocale. Noi am obținut 120 ml de suc de lămâie și 410 ml de suc de portocale.
4.Tăiați merele în sferturi și dovleacul în bucățele aleatorii. Puneți-le într-o cratiță cu volumul de 8-10 litri și acoperiți-le complet cu apă (noi am avut nevoie de 3 litri).
5.Fierbeți merele și dovleacul timp de aproximativ 15 minute din momentul clocotirii, până când dovleacul se va înmuia, pe foc mic, sub capac. Îndepărtați periodic spuma formată pe suprafața lor.
6.Apoi pasați totul cu blenderul până la omogenizare. Dacă nu aveți blender, treceți compoziția de fructe printr-o strecurătoare foarte măruntă
7.Gustați compoziția rezultată. Adăugați zahăr după gust (puteți să nu-l folosiți deloc), sucul de lămâie și sucul de portocală în ea. Amestecați.
8.Amestecați sucul de fructe până când zahărul se va dizolva complet. Apoi fierbeți-l timp de 5-10 minute din momentul clocotirii, adunând spuma formată pe suprafața lui.
9.Transferați sucul fierbinte în borcane sterilizate (încă fierbinți). Acoperiți-le îndată cu capace sterilizate și închideți-le ermetic.
10.Întoarceți borcanele cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.
11.Puneți conservele obținute la locul de păstrare.