Cartofii au proprietăți curative și cosmetice și pot fi utilizați pentru tratarea mai multor afecțiuni medicale. Sucul de cartofi conține vitamine esențiale pentru organismul uman. Dacă se adaugă o linguriță de miere sau puțină zeama de lămâie, gustul sucului de cartofi se îmbunătățește semnificativ.
Majoritatea substanțelor nutritive sunt prezente în coajă, așadar este important să stoarcem și să gătim cartofii fără a-i decoji. Cartofii sunt compuși din amidon și nu conțin colesterol ori grăsimi.
În schimb, sunt bogați în beta-caroten, vitaminele A și C, calciu, magneziu, potasiu, sulf și fier. De asemenea, cartofii conțin fibre și proteine.
Beneficiile pentru sănătate ale sucului de cartofi
Sucul de cartofi poate fi benefic pentru pacienții cu ulcer gastric, constipație, hemoroizi, glicozurie, dispepsie și hepatopatie. Cei care se confruntă cu boli de plămâni, de inimă, dureri de cap și dureri menstruale ar trebui să consume în fiecare zi suc de cartofi.
Feliile de cartofi pot fi aplicate pe frunte pentru ameliorarea durerilor de cap. Pentru ameliorarea arsurilor mici de pe piele, se pune cartof crud ras și se acoperă zona afectată cu tifon.
Ameliorează gastrita
Deoarece are proprietăți antiacide, sucul de cartofi este folosit la tratarea gastritei,a ulcerului gastric și a colitei. Se recomandă consumul a jumătate de pahar de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi pentru o perioadă de cel puțin 4 săptămâni.
Pentru afecțiunile intestinale se recomandă consumul de suc de cartofi cu miere de albine, deoarece reface flora intestinală.
Detoxifică organismul
Sucul de cartofi conține antioxidanți care ajută la eliminarea deșeurilor din colon, rinichi și ficat. De asemenea, este bogat în minerale și vitamine care contribuie la filtrarea toxinelor din sânge.Detoxifierea organismului cu suc de cartofi este o metodă populară și eficientă de curățare a organismului. Cartofii conțin substanțe benefice, cum ar fi vitamina C, vitamina B6, potasiu și fibre, care pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Este recomandat să consumați sucul de cartofi timp de o săptămână sau mai mult, în funcție de preferințe. Este important să vă ascultați corpul și să vă opriți consumul dacă apar simptome neplăcute.
Sucul de cartofi poate ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor și a metalelor grele, îmbunătățind digestia și sprijinind sănătatea ficatului. Totuși, este important să menționați că detoxifierea trebuie să fie o parte a unui stil de viață sănătos în ansamblu, care include o alimentație echilibrată, hidratare adecvată și activitate fizică regulată.
Previne și tratează anemia
Deoarece cartoful este o sursă importantă de fier și acid folic poate fi util în prevenirea și tratarea anemiei.
Previne hemoroizii
Consumul de cartofi fierți sau gătiți la abur contribuie la formarea scaunelor moi. Tocmai de aceea, cartofii sunt considerați un bun remediu pentru constipație și hemoroizi.
Stabilizează tensiunea arterială
Cartoful este o sursă importantă de potasiu și ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.
Ameliorează durerile articulare
Sucul de cartofi are efect antiinflamator, de aceea este considerat a fi un bun remediu pentru durerile musculare și articulare.
Dacă este consumat în mod regulat, poate corecta dezechilibrele inflamatoare din corp.
Rețeta de suc de cartofi:
Pentru prepararea acestui suc, avem nevoie de cartofi sănătoși, neîncolțiți.
Îi spălăm bine, îi curățăm de coajă, apoi îi mai spălăm o dată și îi punem într-un vas cu apă rece pentru a nu se înnegri.
Pentru a stoarce sucul din cartofi putem folosi un storcător de fructe, un blender sau o răzătoare. Dacă alegem ultima variantă, dăm cartofii pe răzătoarea mică apoi, stoarcem sucul printr-o bucată de tifon.
Sucul obținut se consumă imediat.
Mod de administrare
În caz de ulcer gastroduodenal, litiază biliară și gastrită hiperacidă se consumă câte 2-3 pahare de suc de cartofi pe zi.
Pacienții cu diabet ar trebui să bea câte jumătate de pahar de suc de 4 ori pe zi, pentru aproximativ o lună. Cei care se confruntă cu hemoroizi, constipație, glicozurie și hepatopatii trebuie să bea suc de cartofi amestecat cu suc de morcovi ori zeamă de lămâie. Se consumă câte câte jumătate de pahar de 2 ori pe zi, pentru o perioadă de 30 de zile.
În caz de insomnii și dureri de cap cronice se bea câte un sfert de pahar de suc cu jumătate de oră înainte de micul dejun și de prânz timp de 2-3 săptămâni.