Studiu: Carnea in exces – mai nocivă decât fumatul

carnea rosie poate fi un pericol pentru sanatate

Doua studii noi au concluzionat ca un aport scazut de proteine ​​poate fi cheia pentru o viață lungă și sănătoasă, cel puțin până la bătrânețe. Este esential nu doar analiza cantitativa a aportului caloric atunci când se modeleaza o dieta sanatoasa, ci si analiza calitativa a acestuia, legata de originea caloriilor, daca provin din sursa animala sau vegetala.

O alta constatare cheie este sugestia că în timp ce o dieta bogata in proteine ​​poate ajuta oamenii sa slabeasca pe termen scurt si sa scape de surplusul de grasime, pe termen lung, aceasta poate afecta sănătatea și reduce durata de viata.

Ambele studii sunt publicate în revista americana Cell Metabolism si publicatia britanica Medical News Today (MNT).

Primul studiu a fost condus de Valter Longo, profesor la Universitatea South Carolina (Statele Unite). El si colegii sai au constatat ca un consum ridicat de proteine ​​este legat de un risc crescut de cancer, diabet și moartea prematura a adultilor de varsta mijlocie, adultii trecuti de 60 de ani neavand motive de ingrijorare, acestia putand chiar consuma cantitati moderate de proteine. Efectul este mult redus atunci cand proteinele au origine vegetala si nu animala.

Al doilea studiu efectuat pe soareci a fost condus de Stephen Simpson, profesor la Universitatea din Sydney (Australia) si a concluzionat ca dietele sarace in proteine ​​si bogate in carbohidrati sunt legate de prelungirea duratei de viata.

Ambele studii sugereaza ca nu este vorba doar de calorii, ci si de compozitia dietei – legata in special de cantitatea si tipul de proteine ​​– care ar putea prelungi o viata sanatoasa.

Prof. Longo a afirmat ca a studiat „organisme simple, soareci si oameni” si are „dovezi convingatoare că dietele bogate in proteine, in special cele de origine animala, sunt aproape la fel de nocive pentru sanatate ca si fumatul”.

carne vita diabet

Dieta bogata in proteine ​​a avut cel mai mare risc, cu excepția adultilor in varsta

In studiul prezentat, prof. Longo si colegii sai au analizat datele referitoare la peste 6.800 de adulti americani care au luat parte la un Sondajul National din Statele Unite care evaluează sănătatea si dieta (NHANES III). Cercetatorii au descoperit ca la adultii de varsta mijlocie, dieta bogata in proteine crește semnificativ riscul de cancer sau diabet.

Cercetatorii au constatat urmatoarele:

  • Participantii cu varste peste 50 de ani, care au spus ca au consumat cantitati in exces de proteine, ​​au avut sanse de patru ori mai mari de a muri de cancer sau diabet  si au fost de doua ori mai predispusi sa moara de alte boli, în următorii 18 ani;
  • Cei care au consumat cantități moderate de proteine ​​au avut sanse de trei ori mai mari  de a muri de cancer;
  • Aceste efecte fie s-au redus, fie au dispărut în rândul participanților a căror dietă bogată în proteine a fost de origine vegetala;
  • La participantii cu varste peste 60 de ani, efectul a fost aproape opus, adica un consum bogat de proteine ​​a fost legat de un risc cu 60% mai redus de a muri de cancer și de un risc diminuat cu 28% de a muri de alte boli. Aportul moderat de proteine a avut efecte similare.

Cercetatorii au definit ca dieta bogata in proteine este cea in care cel puțin 20% din caloriile consumate provin din proteine.

carne rosie

Hormonul de crestere, degradarea aminoacizilor si abilitatea organismului de a procesa proteinele pot fi factori cheie

Avand dovezi si din studiile anterioare, echipa de cercetatori a sugerat că hormonul de crestere si factorul de crestere IGF-1 pot fi responsabili de aceste efecte, după cum explică prof. Longo: “Activitatea acestor factori si greutatea corporală, scad in mod natural odata cu inaintarea in varsta si astfel se poate explica de ce persoanele în vârstă fac mai rau daca vor urma o dieta saraca in proteine“.

Experimentele la nivel celuar au sugerat ca aminoacizii din care sunt alcatuite proteinele pot reduce protecția celulară și crește deteriorarea ADN-ului, ambele putand explica de ce consumul ridicat de proteine ar creste incidenta de cancer. De asemenea, experimentele pe soareci au aratat ca abilitatea organismului de a procesa proteine ​​scade cu varsta.

25 de diete diferite au fost studiate pe sute de soareci

In al doilea studiu, prof. Simpson si echipa sa au studiat 25 de diete diferite pe sute de soareci pentru a vedea modul in care diferite cantități și tipuri de proteine, grăsimi și carbohidrați au influentat energia, metabolismul, imbatranirea si durata de viata.

Ei au descoperit ca:

– Soarecii cu alimentatie bogata in proteine ​​si saraca in carbohidrati si-au redus aportul alimentar și le-a scazut grasimea corporala, dar au murit mai devreme si au avut probleme cardiometabolice;

– Soarecii cu alimentatie scazuta in proteine si bogata in grasimi, au fost cei mai bolnavi si au trait cel mai putin;

– Soarecii cei mai sanatosi si care au trait cel mai mult au fost cei cu alimentatie bogata  in carbohidrati si saraca in proteine, in ciuda faptului ca au crescut aportul de alimente si aveau niveluri mai ridicate de grasime corporala;

– O dietă hipocalorică nu a crescut durata de viata – ceea ce este contrar dovezilor din studiile anterioare pe soareci, alte animale, drojdie și viermi care aratau ca restrictia de calorii prelungește viața, atat timp cat dieta este suplimentata cu substanțe nutritive esențiale.

Prof. Simpson a afirmat: “Am demonstrat în mod explicit de ce caloriile nu sunt toate la fel si trebuie sa ne uitam de unde provin si la modul in care interactioneaza. Acest studiu are implicatii enorme asupra modului in care ne alcatuim dietele, asupra dozarii cantitatilor ingerate, asupra tesutului nostru adipos, inimii si sanatatii metabolice in general, dar si asupra duratei vieții noastre”.

El si colegii sai au sugerat ca pentru o viata lunga si sanatoasa, dieta ideala contine cantitati moderate de proteine ​​de inalta calitate, este saraca in grasimi si bogata in carbohidrati.

Recent, publicatia britanica Medical News Today (MNT) a publicat un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Granada (Spania) in care se arata ca dietele bogate in proteine ​​pot crește riscul aparitiei bolilor de rinichi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here