Iubit si detestat uneori, mai ales de copii fortati sa il manance, spanacul ramane o sursa pretioasa de vitamine si saruri minerale. Cu siguranta toti dintre noi ne amintim cel putin o reteta cu spanac pe care o mancam cand eram mici.
Popeye, celebrul personaj de desene animate, il hapaia cu placere ori de cate ori voia sa capete putere pentru a-i veni de hac inamicului Bluto. De altfel, puternica mediatizare a acetei legume cu ajutorul marinarului Popeye a salvat la acea vreme, industria de conserve dintr-un orasel american.
Ce beneficii si proprietati are spanacul
Spanacul are nenumarate beneficii pentru sanatatea noastra, fiind considerata una din cele mai sanatoase plante.
Tine cont ca sunt prea multe beneficii pentru a le enumera pe toate, asadar in continuare iti voi prezenta cele mai importante beneficii pe care le are spanacul. Haideti sa incepem.
Trateaza stresul oxodativ
Radicalii liberi sunt un produs secundar al metabolismului. Acestea pot cauza stres oxidativ, ce creste ritmul de imbatranire si riscul de a dezvolta cancer si diabet.
Cu toate astea, spanacul contin antioxidanti ce combat stresul oxidativ si ajuta la reducerea problemelor pe care le cauzeaza acesta.
Un studiu pe 8 persoane a observat ca spanacul a ajutat la prevenirea problemelor cauzate de stresul oxidativ. Cu toate ca studiul a fost destul de mic, descoperirile sale au fost confirmate si de studii pe animale sau si pe oameni.
Benefic pentru ochi
Spanacul este bogat in zeaxantina si luteina, considerati carotenoizi responsabili pentru culoarea din legume.
Ochii oamenilor contin de asemenea cantitati ridicate de pigmenti ce protejeaza ochii de problemele cauzate de lumina soarelui.
Mai mult de atat, cateva studii indica faptul ca zeaxantina si luteina ajuta la prevenirea degenerarii maculare si a cataractei, cauze principale ce pot cauza orbire.
Acesti compusi au reusit chiar sa trateze problemele deja existente.
Poate preveni cancerul
Spanacul combine doi componenti esentialiȘ MGDG si SQDG, care pot scadea pot scadea nivelul de crestere a cancerului.
Intr-un studiu s-a observat ca acesti compusi ajuta la interinirea cresterii a tumorilor din zona colului uterin. De asemenea, ajuta la scadearea marimii tumorii.
Cateva studii pe oameni au obsrevat ca consumul de spanac poate scadea riscul de cancer de prostata. Consumul acestei plante poate ajuta de asemenea la prevenirea cancerului mamar.
De asemenea, un studiu pe animale a observat ca spanacul poate preveni formatiile canceroase.
Totodata, spanacul contnie cantitati mari de anxiotidanti, ce pot ajuta la combaterea cancerului.
Poate ameliora tensiunea arteriala
Spanacul contine cantitati uriase de nitrati, cunoscuti pentru faptul ca amelioreaza tensiunae arteriala si scad riscul de boli de inima.
Un studiu pe 27 de oameni a observat ca mancatul de spanac poate scadea in mod eficient tensiunea arteriala. Alte catea studii au obtinut aeleasi efecte, indicand faptul ca spanacul poate imbunatati sanatatea inimii.
Are grija de sanatatea creierului
Efectele anti-inflamatorii ale sapanacului fac aceasta planta ideala pentru protejarea creierului, mai ales la persoanele ce imbatranesc.
Intr-un studiu, cercetatorii au obsrevat ca consumul de spanac poate imbunatati abilitatile cognitive la persoanele adulte. Studiul a fost facut pe mai mult de 950 de adulti in varsta pentru aproximativ 5 ani.
In timpul studiului s-a oservat o imbunatatire semnificativa a functiilor si abilitatilor cognitive la persoanele ce semnificativa a abilitatilor cognitie la persoanele care consuma in mod frecvent spanca.
Studiile au indicat faptul ca persoanele ce mancau spanac in fiecare zi aveau aceleasi abilitati cognitive precum o persoana cu 11 ani mai tanara care nu manca aceasta planta verde.
Este bogat in antioxidanti
Pe langa faptul ca are multe vitamine si minarela, spanacul contine si foarte multi antioxidanti.
Acestea includ kaempferol, un flavonoid cunocsut pentru faptul ca scade riscul de cancer dar si ca ingreuneaza cresterea acestuia si quercetina, care s-a observat benefic in caz de diabet sau boli de inima.
Riscurile consumului de spanac
Spanacul este considerata o planta foarte sanataosa. Cu toate astea, s-a observat ca uneori poate cauza efecte secundare la unele persoane. Iata care sunt cele mai importante din acestea.
Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi sunt cauzate de acizi si saruri care se aduna. Majoritatea sunt formatiuni de calciu facute din calciu oxalat.
Spanacul este bogat atat in calciu cat si in oxalati, asaadar persaonele ce sunt predispuse la dezvoltarea de pietre la rinichi ar trebui sa consume aceasta planta cu grija.
Poate coagula sangele
Spanacul este bogat in vitamina K1, cunoscuta pentru anumite functii din corp dar in primul rand pentru rolul sau de a coagula sangele.
Asadar, aceasta poate interactiona cu medicamentele pentru subctierea sagelui. Persoanele ce consuma medicamente pentru subtierea sangelui ar trebui sa consulte un medic inanite sa consume spanac.
Acestea sunt cele mai cunoscut riscuri pe care le implica consumul de spanac. Cu toate ca este o planta sanatoasa, in unele cazuri, consumul acesteia trebuie limitat.
Poate detoxifia organismul
Sarac in calorii, ca si celelate legume verzi, spanacul contine insa din belsug saruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, C, E , lipide, proteine sau glucide.
Datorita acestor proprietati spanacul este recomandat pentru intarirea si detoxifierea organismului. Este insa de preferat ca el sa fie preparat in cantitati mici, atat cat se consuma la o masa.
Pastrat prea mult timp la frigider, spanacul isi pierde proprietatile nutritive. Cel care sufera de astenie fizica, hipertensiune arteriala, afectiuni renale, sitita, diabet, rahitism sau obezitate ar trebui sa stie ca pot gasi in aceasta leguma un adevarat prieten al sanatatii.
Leac pentru combaterea anemiei
Sucul preparat din frunze proaspete de spanac, indicat in regimul alimentar al copiilor sau al persoanelor varstnice, se poate prepara foarte usor. Astfel, peste o mana cu frunze taiate cat mai fin se toarna un pahar cu apa.
Se lasa la macerat cateva ore,dupa care se strecoara si se bea imediat tot sucul pe stomacul gol. Afectiunile pe care le poate trata aceasta “licoare” sunt diverse.
Cate o jumatate de litru pe zi vindeca o constipatie rebela, ajuta procesul de refacere a unor organe bolnave, amelioreaza starile de depresie nervoasa. In plus, este un leac fara egal in cazul anemiilor. Continutul bogat de vitamina C ajuta la vindecarea scorbutului.
Pentru evitarea febrei musculare, dupa un efort fizic sustinut, este recomandat consumul de legume cu continut ridicat de magneziu, printre acestea numarundu-se spanacul, dar si bananele.
Recomandari de preparare
Prin gatire, spanacul isi pierde o mare parte din calitatile mai sus mentionate, de aceea este recomandat sa fie consumat proaspat, de preferinta intr-o salata alaturi de alte cruditati.
Se oxideaza repede, de aceea este de evitat consumul de spanac din conserva de metal, precum si taierea acestuia cu cutitul. Prepararea prin oparire trebuie facuta pentru un timp foarte scurt, iar daca spanacul capata o culoare verde-galbuie, este indicat sa nu-l consumam.
Se poate consuma si ca suc, in special dimineata, fiind benefic in anemie, constipatie, depresie, oboseala si migrene, si mai ales pentru fortificarea si curatirea organismului. Sucul de spanac se poate combina cu suc de morcov sau telina, pentru si mai multe beneficii.
Bonus: daca nu stii cum sa gatesti spanacul, uite aici o reteta de spanac cu ou pe care eu o fac ori de cate ori am ocazia.
Una dintre mancarurile pe care le adoram de mica: spanac cu lapte batut, ou ochi si slaninuta prajita.. waw, il adoram. Nu imi amintesc spanacul in alt mod in copilaria mea, decat acesta, dar era suficient! Il adoram asa si nici nu l-as fi vrut altfel.
Acum, spanacul este nelipsit din frigiderul meu. Il folosesc la foarte multe preparate.. imi place!! Uneori insa mi-e dor de preparatul copilariei si atunci il pregatesc asa:
Ingrediente (pentru 2 persoane):
- 200 g de spanac congelat
- usturoi
- 2 frunze de dafin
- 100 ml lapte
- 50 g de parmezan
- 2 linguri de crema de branza
- 2 oua
- 50 g de pancetta
- 2 cracker
- 5-6 migdale
- otet
- sare
- piper
- scortisoara
- ulei extravirgin de masline
Mai intai pun putin ulei intr-o tigaie impreuna cu usturoiul intreg (sau maxim taiat in doua) si foile de dafin. Cand usturoiul incepe sa prinda culoare il elimin si adaug spanacul. Sar, adaug scortisoara.
Acopar cu un capac si las la foc mic. Pun laptele pe foc impreuna cu parmezanul si creez o fonduta. O iau de pe foc si cand spanacul este gata il adaug la fonduta. Pun si crema de branza, putin piper si blenduiesc bine totul.
Pun intr-o cratita mica apa cu otet si dau la foc mic.
Fac intre timp un crumbel, astfel: pun intr-o tigaie pancetta taiata cubulete si o las sa transpire la foc mic. Adaug crackerii maruntiti si migdalele tocate grosolan. Salt putin totul si iau de pe foc.
Desfac ouale in 2 bolisoare mici si le posez pe rand.
Le servesc astfel: pireu de spanac, oul si crumbelul de pancetta si imi amintesc de bunica, imi amintesc de copilarie.
Pur si simplu ador aceasta reteta de spanac. Una din preferatele mele, pentru ca nu doar ca-i delicioasa, dar are si un gust nostalgic, ce-mi aminteste de copilarie.