Spanacul – energizantul lui Popeye Marinarul

0
563
spanac

Iubit si detestat uneori, mai ales de copii fortati sa il manance , spanacul ramane o sursa pretioasa de vitamine si saruri minerale. Spanacul este cu siguranta unul dintre eroii copilariei noastre. Popeye, celebrul personaj de desene animate, il hapaia cu placere ori de cate ori voia sa capete putere pentru a-i veni de hac inamicului Bluto. De altfel, puternica mediatizare a acetei legume cu ajutorul marinarului Popeye a salvat la acea vreme, industria de conserve dintr-un orasel american.

spanacCura pentru detoxifierea organismului

Sarac in calorii, ca si celelate legume verzi, spanacul contine insa din belsug saruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, C, E , lipide, proteine sau glucide. Datorita acestor proprietati spanacul este recomandat pentru intarirea si detoxifierea organismului. Este insa de preferat ca el sa fie preparat in cantitati mici, atat cat se consuma la o masa. Pastrat prea mult timp la frigider, spanacul isi pierde proprietatile nutritive. Cel care sufera de astenie fizica, hipertensiune arteriala, afectiuni renale, sitita, diabet, rahitism sau obezitate ar trebui sa stie ca pot gasi in aceasta leguma un adevarat prieten al sanatatii.

Leac pentru combaterea anemiei

Sucul preparat din frunze proaspete de spanac, indicat in regimul alimentar al copiilor sau al persoanelor varstnice, se poate prepara foarte usor. Astfel, peste o mana cu frunze taiate cat mai fin se toarna un pahar cu apa. Se lasa la macerat cateva ore,dupa care se strecoara si se bea imediat tot sucul pe stomacul gol. Afectiunile pe care le poate trata aceasta “licoare” sunt diverse. Cate o jumatate de litru pe zi vindeca o constipatie rebela, ajuta procesul de refacere a unor organe bolnave, amelioreaza starile de depreseie nervoasa. In plus, este un leac fara egal in cazul anemiilor. Continutul bogat de vitamina C ajuta la vindecarea scorbutului. Pentru evitarea febrei musculare, dupa un efort fizic sustinut, este recomandat consumul de legume cu continut ridicat de magneziu, printre acestea numarundu-se spanacul, dar si bananele.

Recomandari de preparare

Prin gatire, spanacul isi pierde o mare parte din calitatile mai sus mentionate, de aceea este recomandat sa fie consumat proaspat, de preferinta intr-o salata alaturi de alte cruditati. Se oxideaza repede, de aceea este de evitat consumul de spanac din conserva de metal, precum si taierea acestuia cu cutitul. Prepararea prin oparire trebuie facuta pentru un timp foarte scurt, iar daca spanacul capata o culoare verde-galbuie, este indicat sa nu-l consumam. Se poate consuma si ca suc, in special dimineata, fiind benefic in anemie, constipatie, depresie, oboseala si migrene, si mai ales pentru fortificarea si curatirea organismului. Sucul de spanac se poate combina cu suc de morcov sau telina, pentru si mai multe beneficii.

Bonus: daca nu stii cum sa gatesti spanacul, uite aici o reteta de spanac cu ou pe care eu o fac ori de cate ori am ocazia.

spanac cu ou

Una dintre mancarurile pe care le adoram de mica: spanac cu lapte batut, ou ochi si slaninuta prajita…waw, il adoram. Nu imi amintesc spanacul in alt mod in copilaria mea, decat acesta, dar era suficient! Il adoram asa si nici nu l-as fi vrut altfel.

Acum, spanacul este nelipsit din frigiderul meu. Il folosesc la foarte multe preparate…imi place!! Uneori insa mi-e dor de preparatul copilariei si atunci il pregatesc asa:

Ingrediente (pentru 2 persoane):

  • – 200 g de spanac congelat
  • – usturoi
  • – 2 frunze de dafin
  • – 100 ml lapte
  • – 50 g de parmezan
  • – 2 linguri de crema de branza
  • – 2 oua
  • – 50 g de pancetta
  • – 2 cracker
  • – 5-6 migdale
  • – otet
  • – sare
  • -piper
  • – scortisoara
  • -ulei extravirgin de masline

Mai intai pun putin ulei intr-o tigaie impreuna cu usturoiul intreg (sau maxim taiat in doua) si foile de dafin. Cand usturoiul incepe sa prinda culoare il elimin si adaug spanacul. Sar, adaug scortisoara. Acopar cu un capac si las la foc mic. Pun laptele pe foc impreuna cu parmezanul si creez o fonduta. O iau de pe foc si cand spanacul este gata il adaug la fonduta. Pun si crema de branza, putin piper si blenduiesc bine totul.

Pun intr-o cratita mica apa cu otet si dau la foc mic.

Fac intre timp un crumbel, astfel: pun intr-o tigaie pancetta taiata cubulete si o las sa transpire la foc mic. Adaug crackerii maruntiti si migdalele tocate grosolan. Salt putin totul si iau de pe foc.

Desfac ouale in 2 bolisoare mici si le posez pe rand.

Le servesc astfel: pireu de spanac, oul si crumbelul de pancetta si imi amintesc de bunica, imi amintesc de copilarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here