Tzatziki este un sos cremos, făcut din iaurt, castraveți, ulei de măsline, usturoi, suc de lămâie, sare și ierburi. Sosul tzatziki grecesc, autentic, este adesea preparat din iaurt de oaie sau capră, dar eu, de obicei, folosesc iaurt grecesc pentru a prepara sosul.
Vara, când temperaturile sunt ridicate, nu pot mânca alimente grele la cină. De obicei, consum fructe și legume proaspete și așa reușesc să mă mențin în formă. Vara roșiile sunt dulci și suculente, fructele de pădure sunt gustoase, iar ierburile din grădină sunt aromate.
Uneori, când vreau să folosesc ierburile și legumele din grădină, prepar un sos tzatiki delicios.
Ingrediente necesare:
- 2 castraveți de mărime medie
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 legătură mărar
- 30 g frunze de mentă
- 2 căței usturoi
- 500 g iaurt natural
- 1 lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Spălăm castraveții, îi tăiem în două pe lungime, îndepărtăm semințele și-i dăm pe răzătoarea mică. Punem într-un castron, așteptăm să-ți lase zeama după care stoarcem.
Amestecăm usturoiul zdrobit cu ulei, sare și piper, adăugăm și castraveții storși bine, iaurtul, mărarul și menta tocate mărunt, un pic de zeama de lămâie și amestecăm foarte bine.
Acest sos este perfect mai ales pentru preparatele din carne. Se poate păstra la frigider timp de câteva zile. Se servește rece.
Savurați cu poftă! Poftă bună!
Rețetă #2: Sos Tzatziki
Trebuie decojit castravetele pentru tzatziki? Răspunul este foarte scurt: nu, nu trebuie! Pentru a prepara un sos tzatziki delicios ai nevoie de un castravete mare sau 2 mai mici cu tot cu coajă. Coaja nu afectează aroma sosului, ba chiar îl face mai sănătos, deoarece conține o mulțime de nutrienți și fibre.
Cum se face sosul tzatziki?
Am început să mănânc sos tzatziki în urmă cu câțiva ani, când am fost pentru prima dată într-un restaurant grecesc. Când am aflat cât de ușor se prepară, am început să-l fac și acasă și așa a devenit unul dintre sosurile mele preferate.
Pentru a prepara sosul tzatziki avem nevoie de:
- 1/2 ceașcă castravete ras fin
- 1 cană iaurt grecesc, 1 lingură suc de lămâie
- 1/2 lingruiță ulei de măsline extravirgin, 1 cățel de usturoi ras
- 1/4 linguriță sare de mare, 1 lingură mărar tocat
- 1 lingură mentă tocată
Mod de preparare:
Începem prin a rade castravetele și ar fi bine să folosim o răzătoare cu găuri mai mari. Stoarcem apoi apa din castravetele ras – nu sărim peste acest pas pentru că altfel sosul va fi lichid și se va separa. Stoarcem castravetele ras direct în chiuvetă, sau îl punem într-un prosop de bucătărie și îl strângem ușor.
Într-un castron amestecăm castravetele ras cu iaurtul, sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul, sarea, mărarul și menta. Punem sosul la frigider și-l lăsăm să se răcească până îl servim.
Rețetă #3: Sos Tzatziki
Odată ce am pregătit sosul, putem să îl servim într-o varietate de moduri: în sandvișuri, ca gustare cu legume proaspete și pită, alături de o salată mediteraneană, sau cu pită și legume la grătar.
Îți recomand să încerci și următoarea rețetă de sos tzatziki – mulți spun că este cea mai bună din lume!
Ingrediente:
- 2 căni iaurt grecesc (480 grame)
- 1 cană castravete ras sau tăiat cubulețe (200 grame)
- 2 linguri suc de lămâie sau oțet din vin alb (30 ml)
- 1 căței de usturoi tocați, 1 lingură mărar tocat
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Strecurăm iaurtul folosind un tifon curat sau un prosop de hârtie. Lăsăm iaurtul la scurs timp de aproximativ 30 de minute – dacă avem suficient timp la dispoziție, putem să-l lăsăm la scurs și 3 ore, pentru a elimina excesul de apă.
Dăm castravetele pe o răzătoare sau îl tăiem în cubulețe, dacă are semințe, i le scoatem înainte de a-l tăia. Presărăm un praf de sare peste castravetele ras sau tocat și-l punem pe un prosop de bucătărie. Îl lăsăm câteva minute, apoi îl stoarcem pentru a elimina apa în exces.
Amestecăm iaurtul, castravetele, mărarul tocat, usturoiul tocat și sucul de lămâie. Condimentăm cu sare și piper după gust. Pentru un plus de aromă, putem adăuga și un strop de ulei de măsline. Poftă bună!