Folosesc acest sos pentru orice garnitura, ca sos de baza pentru pizza, pe sandwich-uri si in general cu orice! Chiar dacă doar fierbi pastele și adaugi acest sos, deja este foarte gustos și nici măcar nu ai nevoie de carne!
Recomand sa incercati aceasta reteta si puteti ajusta ingredientele in functie de gustul vostru. Puteti depozita sosul in borcane mai mici sau de 700 ml. Eu le pun in borcanele de 320 ml, pentru ca e mai convenabil pentru mine.
Ingrediente necesare:
- Roșii – 2,5 kg
- Usturoi – 40 g
- Ulei de măsline sau de floarea soarelui – 80 ml
- ardei iute (optional)
- Frunze de busuioc – 1 legatura
- Suc de lamaie – 40 ml
- Vin roșu sec – 80 ml
- ierburi italiene – 1 lingură
- Busuioc uscat – 1 linguriță
- zahăr – 4 lingurițe
- Sare – aproximativ 1 lingura
- Piper negru
Mod de preparare:
Curata rosiile de coajă – faceti o incizie transversal, puneti-le in apă clocotită timp de 2 minute, apoi transferati-le în apă cu gheață și coaja se desprinde ușor de la sine.
Multa lume gateste sosul direct cu coaja, dar eu o scot mereu, nu este de folos aici, dupa parerea mea.
Transferați roșiile decojite într-un blender și amestecați până la omogenizare. În loc de blender, puteți folosi o mașină de tocat carne.
Se toarnă ulei într-o tigaie cu fundul gros, se adaugă usturoiul tocat mărunt și se prăjește 1-2 minute. Usturoiul nu trebuie să ardă sub nicio formă.
Apoi, turnați roșiile măcinate în tigaie și gătiți la foc mic timp de 30-35 de minute, fără a acoperi și amestecând din când în când.
Dacă doriți sa fie mai picant, adăugați ardei iute tocat. Imi place ca sosul sa fie usor picant, asa ca il adaug mereu cu tot cu seminte.
După o jumătate de oră de fiert, adaugati amestecul de ierburi italienești, busuioc uscat, zahăr, sare și piper negru măcinat. Se toarnă sucul de lămâie și se amestecă totul bine.
Intr-o cratita se pune o legatura de busuioc proaspat tocat marunt, se toarna vin rosu sec, se da la fiert, se fierbe 5 minute si se ia de pe foc.
Puneti sosul finit pe borcane curate, strangeti bine capacele, răciți la temperatura camerei și gata.
Acest sos se păstrează perfect pentru o lungă perioadă de timp chiar și fără frigider, într-un loc întunecat sau in camara. Atentie – turnati sosul in borcane cat este fierbinte. Pentru a-l pastra cat mai mult timp, il puteti si steriliza cateva minute.
Sosul este incredibil de parfumat, cu o tenta usoara picanta și foarte gustos! Este atât de delicios încât se termină repede și trebuie să îl faci chiar și în afara sezonului!