Este mai usor ca niciodata sa nu gatesti acasa: pachetele, comenzile si sistemele de livrare a mancarii fac ca mancatul fara a gati sa fie la fel de usor ca simpla apasare a unor butoane pe telefonul tau mobil.
Dar acest nivel de convenienta vine cu un cost caloric ridicat. Un mod implu si de obicei mai putin costisitor de a bloca acele calorii in plus de a ne mai intra in corp si de a se depune pe talia noastra ? POti sa gatesti de acasa
Si stiinta sustine acest lucru: un studiu din anul 2014, publicat in jurnalul “Public Health Nutrition” (“Nutritia de Sanatate Publica”) a descoperit ca oamenii care mancau acasa consumau cu pana la 200 de calorii mai putin la masa fata de cei care mancau in mod regulat in oras. Si chiar si atunci cand mananca in oras, cei care gatesc acasa au tendinta de a alege optiuni mai sanatoase.
( Sfat profesionist: un shake preparat in fiecare zi reprezinta un mod foarte usor si delicios de a te asigura de faptul ca iti alimentezi corpul asa cum trebuie, atat casa, cat si atunci cand esti pe drum).
Afla de ce gatitul acasa te poate ajuta sa pierzi in greutate si diferite sfaturi cum sa faci gatitul sa ti se para usor si placut.
De ce gatitul acasa te poate face sa pierzi in greutate
Nu este indeajuns doar sa mananci acasa- trebuie sa si pregatesti acele mese. Si tine minte faptul ca, doar pentru ca ai gatit acasa, acest lucru nu inseamna neaparat ca acea masa este si sanatoasa.
Dar, daca te tii de retete sanatoase, atunci cu siguranta o sa iti oferi avantajul de acasa. “Ideea de baza este faptul ca mancatul acasa este mai sanatos pentru tine pentru ca iti ofera foarte mult control”, spune Meg Hagar, autoare a cartii “Little Book of Kitchen Wonders” (“Mica Carte a Minunilor din Bucatarie”).
Tu stii exact cat de multa sare sau grasime sau zahar iti intra in felul tau de mancare; de asemenea, ai puterea de a inlocui unele ingrediente, pentru a se potrivi mai ibne telurilor tale nutritive si calorice.
Si faptul ca mananci sanatos de acasa nu inseamna ca o sa te coste mai mult: un studiu efectuat de catre cercetatorii din Washington a aratat ca mancarurile gatite acasa aveau un continut mai mic de grasimi, calorii si zahar- dar nu aveau un pret mai mare.
Studiul a mai descoperit, de asemenea, ca cei care mancau acasa se incadrau mai usor intr-o dieta sanatoasa.
Controlul pe care il ai atunci cand gatesti acasa se extinde, de asemenea, si asupra altor fatete ale sanatatii tale: Conform Centrului Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, unul din 6 americani se imbolnaveste in fiecare an din cauza toxiinfectiilor alimentare.
Desigur, o toxiinfectie alimentara poate sa se intample oriunde, dar atunci cand iti pregatesti mesele de acasa, macar stii exact cum este facuta mancarea si cat este bucataria de curata.
Maestru al artei de a iti pregati mesele
Unul dintre cele mai mari motive pentru care oamenii mananca in oras este convenienta, dar aceasta convenienta vine cu un anumit pret de platit: conform datelor primite de la USDA, americanii cheltuie aproape 3000 de dolari in fiecare an doar mancand in oras.
Ne dam seama: este mult mai usor sa alegi o mancare dintr-un meniu decat sa stai la cumparaturi, sa prepari, sa gatesti si sa mai faci curat, in special atunci cand esti o persoana foarte ocupata. Dar, daca te inarmezi cu unele sfaturi inteligente pentru cumparaturi si cu unele planuri de masa care sa te ajute sa iti economisesti timpul, atunci poti sa pierzi in greutate si sa economisesti si niste bani.
“Eu cred foarte mult in gatitul acasa in cantitati mari sau in pregatirea a mai multor portii ale unei singure mancaruri deodata”, spune Hagar. “Cea mai buna parte este ca trebuie sa gatesc doar de cateva ori in fiecare saptamana si asa pot sa mananc propria mea mancare toata saptamana!”
Suna usor de facut, dar realitatea poate sa fie coplesitoare. Incepe incet de tot, cum ar fi de exemplu sa iti pregatesti 3 cine acasa in timpul unei saptamani. Apoi, in urmatoarea saptamana, poti sa adaugi si doua mic dejunuri pregatite acasa.
Continua astfel in fiecare saptamana care urmeaza pana cand iti devine un obicei sa iti gatesti acasa, in loc sa iesi in oras.
(Sfat profesionist: Daca ai nevoie de un impuls pentru a incepe sa adopti unele obiceiuri mai sanatoase, un program de fitness si de nutritie cum ar fi de exemplu 21 Day FIx te poate ajuta foarte mult).
Cum poti sa mananci sanatos de acasa
Restaurantele se folosesc de tot felul de lucruri, incepand de la culoare si muzica, pentru a influenta ceea ce mananci – si cat de multi bani cheltui- la localurile lor. Adopta si tu aceasta idee, prin crearea unui mediu in casa ta care sa te ajute si sa iti sustina obiceiul de a manca sanatos:
- Pune-ti mancarea intr-o farfurie inainte de a te aseza jos pentru ca sa mananci; sa nu mananci direct din pungile sau din cutiile cu mancare.
- Pastreaza mancarurile sanatoase, cum ar fi fructele si nucile, la indemana si pune tentatiile mai putin tentante intr-un loc unde sa nu le ai tot timpul in fata ochilor
- Sa pui deoparte toate dispozitivele electronice, pentru ca sa poti fi atent la ceea ce mananci si in ce cantitati. “Atunci cand esti acasa, poti sa inchizi toate lucrurile care iti distrag atentia atunci cand mananci, ceea ce iti permite sa fii atent la semnalele tale de foame si sa nu mananci prea mult”, spune Hagar.
- Foloseste containere de controlare a portiilor pentru a te asigura ca mananci o masa echilibrata. “Incarca-te cu proteine curate si cu legume, plus o cantitate mica de carbohidrati complecsi, pentru a iti face farfuria sa para mai plina de mancare”, ne recomanda ea.
Cum sa mananci sanatos atunci cand iei masa in oras
In timp ce suntem cu siguranta fani ai mancatului acasa, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te porti ca un pustnic care niciodata nu ia masa in oras.
Cu cateva sfaturi si trucuri, poti sa iti respecti dieta si sa iei masa in oras cu cativa prieteni si membri ai familiei, fara a te simti vinovat:
- Poti sa verifici meniul in mediul online din timp, pentru a vedea care mancaruri se potrivesc cel mai bine telurilor tale de pierdere in greutate. Lanturile de restaurante sunt obligate sa listeze continuturile calorice si alte informatii de nutritie, ceea ce va face sa iti fie mai usor sa cauti mancarea potrivita.
- Citeste scrisul mic de pe meniu: sa te feresti de mancarurile care sunt descrise ca fiind “crocante”, “praijte”, “facute in unt” sau “umplute” si alege dintre preparatele mai sanatoase, cum ar fi de exemplu coapte sau facute la cuptor
- Sa nu iti fie frica sa ceri cate un substitut sau ca dressingurile si sosurile sa fie puse pe o margine a farfuriei
Si sa nu te certi singur prea tare daca se intampla sa mananci putin mai mult decat ti-ai fi dorit initial. Ar trebui doar sa stii ca schimbarea obiceiurilor vechi si adoptarea unor noi obiceiuri mai sanatoase necesita mult timp.
12 strategii pentru a alege mancare sanatoasa ppentru a slabi atunci cand mananci in oras
Problemele incep atunci cand intri intr-un restaurant. Faptul ca mananci in oras iti poate afecta foarte mult dieta ta alimentara, pentru ca iti poate fi foarte greu sa practici moderatia atunci cand ai in fata o friptura enorma sau un munte de cartofi prajiti.
Desigur, exista si o cale de mijloc. In loc sa renunti la toate precautiile atunci cand mananci in oras, aceste sfaturi pot sa te ajute sa nu mananci prea mult.
1.Verifica meniul din timp
In ziua de azi, este usor sa vezi meniurile in mediul online si, daca acestea nu sunt totusi disponibile, poti sa dai un telefon si sa intrebi personalul. Nimic nu e mai enervant decat sa te asezi pe scaun si sa observi ca restaurantul serveste doar hamburgeri, pizza si alte mancaruri de tip fast food.
-
Preia conducerea atunci cand vine vorba de alegerea restaurantului
Sa fim serios: noi nu ne alegem prietenii datorita gusturilor lor fine in alegerea unor restaurante sanatoase! Daca prietenii tai sunt fani ai restaurantelor cu mancare mai grasa, trebuie sa iesi in fata si sa alegi cateva opptiuni care sa se potriveasca nevoilor tale.
Alege o locatie care sa aiba o varietate mai mare de mancaruri daca tu si prietenii tai aveti gusturi opuse atunci cand vine vorba de mancare. Eu am descoperit ca prietenii mei apreciaza sugestiile, in special daca sunt ocupati si nu isi doresc sa stea sa se hotarasca.
-
Sa nu te duci flamand
Faptul ca iti pierzi calmul si rabdarea nu doar ca iti afecteaza relatiile; este un semn ca senzatia ta de foame te-ar putea face sa fii irational. Cercetarile preliminare arata faptul ca grelina (cunoscut ca hormonul foamei) te poate face sa actionezi mai impulsiv.
Ai putea sa ajungi sa devorezi acei cartofi prajiti, chiar daca in interiorul tau stii ca acestia nu sunt cea mai buna optiune. Poti pacali grelina sa stea la locul ei luand cateva gustari sanatoase si lipsite de calorii inainte de a merge la restaurant. Unele optiuni, cum ar fi de exemplu un mar, un iaurt grecesc simplu sau migdalele prajite ar trebui sa fie o optiune foarte buna.
-
Rezista tentatiei de a iti comanda aperitive
Aperitivele populare pot sa faca parte din categoria grea a mancarurilor pline de calorii, pentru ca acestea sunt in mod obisnuit prajite in profunzime, inmuiate in sosuri sau ambele variante. Doar daca te gandesti la aperitivele pe care le-ai mai vazut inainte in restaurante si o sa stii la ce ma refer.
Chiar daca creierul tau infometat o sa iti zica altceva, crede-ma atunci cand iti spun ca felul principal o sa fie indeajuns. Daca te gandesti daca ceea ce ai comandat o sa fie destul, poti sa pastrezi meniul la masa, pentru a comanda mai tarziu inca ceva.
-
Da mai departe cosul de paine
Unele restaurante iti servesc paine si unt sau chipsuri si salsa, cu scopul de a isi pastra clientii fericiti in timp ce asteapta. Poti sa ii spui ospatarului ca nu vrei; poti chiar sa nu ii lasi sa le aseze pe masa ( doar daca cineva de la masa obiecteaza). Nu doar ca aceste aperitive bine intentionate iti vor strica apetitul, dar acestea o sa fie, de asemenea, o sursa majora de calorii goale daca nu esti atent la ceea ce mananci atunci cand stai de vorba cu prietenii tai.
-
Imparte-ti portiile in jumatate
Datorita “Regulii de Etichetare a Meniurilor”, care le cere tuturor lanturilor de restaurante sa arate mai multe informatii despre continutul caloric pana in anul 2017, o sa ni se confirme ceea ce stim deja: ca portiile ce sunt servite in restaurante sunt mult prea mari.
Chiar si restaurantele ce nu fac parte din lanturi iti servesc mai mult decat ai nevoie. Un stuidiu recent asupra continutului caloric din 157 de mancaruri servite de restaurante independente sau din lanturi mici a aratat ca o masa obisnuita contine pana la 1300 de calorii. Fie iti imparti masa cu un prieten sau iti pastrezi jumatate pentru mai tarziu.
-
Sa nu iti bei caloriile
Din moment ce deja mananci calorii, nu ai nevoie sa bei si multe dintre acestea. Apa sau un ceai neindulcit ar trebui sa fie principala ta bautura preferata, nu un suc sau o margarita rece. Desigur, daca ai planuit din timp si ti-ai facut loc de putin vin, atunci poti sa bei linistit. Trebuie doar sa tii minte ca caloriile lichide nu te ajuta cu nimic pentru a te simti mai plin si chiar iti pot declansa unele pofte alimentare si sa te faca sa renunti la inhibitii, ducand la o crestere a consumului total.
-
Alege tipul corect de salata
Sa comanzi o simpla salata poate ca nu o sa ti se para avantajos din punct de vedere financiar, dar daca vrei sa iti schimbi obiceiurile alimentare, incearca sa depasesti acest lucru din punct de vedere mental. In aceasta privinta, poti cere ca dressingul sa fie pus pe marginea farfuriei. Sa mananci salata inecata in sos ranch iti poate aduce la fel de multe calorii ca si orice alta mancare pe care o mai poti comanda.
Iti poti imbunatati castronul de verdeturi adaugand niste proteine curate (puiul facut la gratar sau somonul salbatic sunt niste optiuni foarte bune) sau putine grasimi sanatoase (poti sa incerci migdale, seminte de floarea soarelui sau un sfert de avocado) pentru a iti face masa mai echilibrata si mai plina de satisfactii.
-
Bazeaza-te pe aperitivele bazate pe verdeturi
Aperitivele pot fi o binecuvantare sau un blestem, in functie de ceea ce comanzi. Majoritatea restaurantelor au o mare varietate la acest capitol, printre care se numara cartofii prajiti, piureul, orez, conopida, legume prajite sau facute la gratar si multe altele. Poti alege cat de multe aperitive fara amidon iti doresti si le poti cere celor de la bucatarie sa puna mai putin unt, ulei sau sos.
Bonus: o reteta de Quiche cu conopida, panceta si gorgonzola
Quiche este un preparat tipic francez. Cel mai cunoscut este quiche loraine care are in compozitie oua, pancetta si crema de branza, dar quiche-ul il gasim acum intr-o multitudine de forme cu ingrediente din cele mai diverse, dupa bunul plac al fiecaruia.
Eu am ales astazi conopida si gorgonzola pe care le ador.
Ingrediente:
- – 200 g faina 00
- – 100 g unt
- – o piscatura de sare
- – 60 g de apa
- – 1 conopida mica
- – 50 g de pancetta
- – 200 g gorgonzola
- – 200 ml smantana dulce
- – 4 oua
- – sare
- – piper
- – 1 albus de ou
Incepem cu pregatirea aluatului brise’.Pentru cei care nu au placerea sau timpul sa il pregateasca, il pot gasi gata pegatit in orice supermarket (atentie doar sa achizitionati unul de calitate), dar va asigur ca se face foarte usor si rapid.
Punem faina intru-un vas, adaugam sarea si untul taiat cubulete. Important este ca untul sa fie rece. Amestecam usor, usor untul cu faina intre palme pana ce obtinem un amestec nisipos, sau mai usor le punem impreuna intr-un robot de bucatarie si le mixam putin pana la obtinerea compusului despre care va vorbeam. Adaugam apoi apa si aceasta foarte rece si incepem saadunam aluatul laolalta pana ce obtinem o minguita pe care o punem intr-o folie transparenta si o dam la frigider pentru 40 de minute.
Ati vazut? nu a durat mult! 10 minute toata operatiunea, iar in cele 40 de minute pregatim umplutura.
Punem apa la fiert pentru conopida. Intre timp tragem la tigaie panceta, curatam si taiem conopida. Cand apa incepe sa fiarba punem inauntru conopida si o lasam la fiert circa 9-10 minute (nu trebuie sa fie foarte moale pentru ca apoi va mai sta si in cuptor).
Scurgem conopida. Batem ouale. Adaugam smantana, saram si pipram si amestecam. Taiem bucati mici branza.
Ungem cu unt o tava rotunda.
Intindem aluatul in forma rotunda, il punem in tava. Marginile trebuie sa acopere marginile tavii. Intepam aluatul cu o furculita. Punem deasupra o hartie de copt pe care o taiem rotunda dupa dimensiunea tavii. Distribuim deasupra boabe de fasole care sa nu permita aluatului sa creasca sau se deniveleze in timpul coacerii. Dam la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade. Scoatem de la cuptor aluatul. Eliminam hartia de copt si fasolea de deasupra. Ungem cu albus de ou si mai dam la cuptor 5 minute. Scoatem, punem gorgonzola, conopida, amestecul de oua si smantana si pancetta. Dam la cuptor pentru 30 de minute, apoi o lasam sa se raceasca 10 minute si servim!!!
-
Sa fii atent la termenii de gatit din meniu
Modul in care este gatita o mancare conteaza la fel de mult ca si ceea ce este acea mancare. De exemplu, prajirea in profunzime a cartofilor adauga de doua ori mai mult calorii decat coacerea lor. Poti sa faci si tu insuti aceasta comparatie:
- 100 de grame de cartofi prajiti iti ofera 289 de calorii, 14 grame de grasime, 37 de grame de carbohidrati, 3,5 grame de proteine
- 100 de grame de cartofi copti iti ofera 97 de calorii, 0 grame de grasime, 21 de grame de carbohidrati, 2,6 grame de proteine
-
Mesteca incet si bucura-te de companie
Expertii de la Facultatea de Medicina de la Harvard considera ca dureaza aproximativ 20 de minute pana cand creierul tau inregistreaza semnalele de satietate trimise de stomacul tau. Daca mananci incet si mesteci cu atentie iti poate ajuta digestia si te poate impiedica sa mananci prea mult. La nivel social, terminarea prea rapida a mesei te poate depriva de bucuria de a manca si de a fi cu cei la care tii.
-
Elimina ideea ca trebuie sa mananci tot ceea ce ai in farfurie
Ai fost si tu vreodata certat de catre parinti pentru ca nu mancai tot ceea ce ai in farfurie? Acest lucru poate sa fie in mod special o problema atunci cand incerci sa mananci totul din portia oferita de un restaurant si care era mult prea mare inca de la inceput. Fie iti iei la pachet mancarea in plus, fie accepti ca este in regula daca lasi ceva mancare in farfurie.
Aceste alimente bogate in grasimi te pot ajuta sa slabesti
O logica depasita spune: Gram per gram, grasimea are mai mult decat dublul caloriilor aduse de proteine sau de carbohidrati si consumarea a prea multe calorii duce la luarea in greutate si, prin urmare, oamenii ar trebui sa consume mai putine grasimi. Nu e asa ?
Daca viata ar fi chiar atat de simpla.
In timp ce caloriile inca sunt la conducere atunci cand vine vorba de pierderea pe termen scurt in greutate, pierderea pe termen lung in greutate este totusi mai complexa de atat. Conform comentariilor facute in “The Lancet: Diabetes and Endocrinology” (“The Lancet: Diabet si endocrinologie”), pierderea pe termen lung in greutate depinde de modul in care corpul proceseaza si interactioneaza cu mancarea si cu toate substantele sale nutritive, nu doar cu continutul sau in calorii.
Cum se poate altfel ca dietele ce au un aport moderat de grasimi, cum ar fi dieta mediteraneana (42 de procente de grasime, mare parte provenind din nuci si din uleiul de masline) sa continue sa fie puse in legatura cu o greutate mai mica a corpului si cu o circumferinta mai mica a taliei (adica grasime abdominala) ? Intr- o meta analiza efectuta in anul 2015 de catre Universitatea Harvard a peste 50 de teste clinice, dietele sarace in grasimi nu au avut performante mai bune fata de dietele bogate in grasimi atunci cand vine vorba de pierderea pe termen lung in greutate.
Daca ti se ofera oportunitatea, nu ti-ar place sa poti include in dieta ta alimente delicioase si bogate in grasimi sanatoase pentru a iti mentine greutatea pentru tot restul vietii? Aici sunt 5 alimente pe care le poti introduce in mesele si gustarile tale si care te pot ajuta sa faci exact acest lucru.
Ansoa
Fiind ingredientul secret al multor bucatari, umila ansoa adauga atat de multa aroma savuroasa mancarurilor, fara a adauga prea mult gust de peste. Ansoa sunt niste pesti mici grasi care ofera acizi grasi omega 3, un tip de grasime nesaturata de care americanii nu primesc destula.
Acizii grasi Omega 3 joaca un rol foarte important pentru a mentine membranele celulare sanatoase si puternice. Si, din moment ce oasele sunt atat de mici si usor de mancat, ansoa reprezinta o sursa foarte buna de calciu, pentru oase si dinti mai puternici. Fiind un element important in multe mancaruri mediteraneene, de la sosuri pana la ciorbe de peste, ansoa sunt niste pesti mici, cu un impact foarte mare.
Alti pesti deliciosi, decadenti si totusi cu un continut de grasimi sanatoase sunt somonul, heringul, macroul, pastravul curcubeu si sardinele. Somonul este unul dintre preferatii mei, datorita fulgilor sai mari si luxosi, a nivelelor scazute pana la ne existente de mercur si a modului usor in care poate sa fie gatit acasa- este foarte greu sa gatesti prea mult o bucata mare si grasa de somon.
Avocado
Fructele de avocado erau evitate inainte datorita continutului sau de grasime. Acum stim si noi ca grasimile mononesaturate din avocado sunt sanatoase si bune pentru noi, fara a mai mentiona ca acesta contine si substante cu proprietati anti oxidante, cum ar fi de exemplu luteina, care ii da culoarea verde specifica ( se afla in concentratii mai mari in partea de un verde mai inchis, langa coaja).
Fructele de avocado te pot ajuta sa te simti mai plin, conform unui mic studiu ce a fost publicat in “Jurnalul de nutritie”. Cercetatorii au adaugat jumatate de avocado Hass la pranz pentru 26 de adulti supraponderali si au testat cat de plini ii tine pentru 5 ore dupa ce au mancat. Ei si- au notat apetitul pe o scara vizuala inainte si dupa ce au terminat de mancat si rezultatele arata ca, prin comparatie cu masa de control ce nu continea avocado, pranzul ce continea avocado i-a facut pe participanti cu 23 de procente mai satisfacuti si a fost cu 28 de procente mai eficient la pastrarea senzatiei de satietate timp de 5 ore dupa pranz.
Atunci and au fost analizate primele 3 ore dupa terminarea mesei, care este perioada in care e cel mai usor sa te duci dupa o gustare, pranzul cu avocado a fost si mai eficient la controlarea senzatiei de foame. Ar putea sa fie interesant sa vedem studii similare care sa fie efectuate cu grupuri mai mari sau pe perioade mai mari de timp – si nu cred ca ar avea probleme cu oamenii care sa se ofere voluntari atunci cand este si avocado in meniu!
Uleiul de masline
Uleiul de masline este principala sursa de grasimi pentru gatit in dieta mediteraneana. In timp ce aproximativ 40 de procente din aceasta dieta provine din grasimi, acest mod de a manca s-ar putea dovedi a fi o cale viabila pentru pierderea in greutate si controlarea greutatii corporale. Intr-un studiu ce a tinut un an si a fost publicat in “Journal of the American College of Nutrition” (“ Jurnalul Colegiului American de Nutritie”), dietele mediteraneene bogate in ulei de masline a dus la pierderi semnificative in greutate si la reducerea circumferintei taliei.
In timp ce o dieta cu continut mic de grasimi duce, de asemenea, la o pierdere in greutate, studiul a aratat ca o dieta mediteraneana poate sa fie o alternativa foarte eficienta. Ca un bonus adaugat, o dieta mediteraneana respecta si chiar celebreaza modurile traditionale de a manca, ceea ce ajuta la conservarea culturii.
Totusi, trebuie sa fiti atenti la un lucru: un studiu UC Davis a aratat ca majoritatea (73 de procente) dintre brandurile de ulei de masline ce sunt vandute in Statele Unite au fost diluate cu alte uleiuri (ulei de soia, de proumb, de canola).
Consiliul Uleiului de masline din California ofera un certificat de autenticitate pe care il poti cauta pe sticlele de ulei de masline atunci cand esti la cumparaturi. Standardele de testare ale Consiliului sunt mai riguroase decat cele internationale. Asociatia din America de Nord pentru Uleiul de Masline ofera un semn separat de autenticitate pentru uleiurile de masline ce au fost importate. Poti, de asemenea, sa verifici si anul de recoltare pe sticlele de ulei de masline- mereu sa cumperi cel mai recent an care e disponibil.
Oua integrale
Ouale ofera proteine si grasimi sanatoase si este unul dintre putinele alimente consumate in mod obisnuit care sunt o sursa de vitamina D, dar numai daca mananci oul intreg, pentru ca multe dintre substantele nutritive sunt continute in galbenusul auriu.
Studiile clinice efectuate sugereaza, de asemenea, ca includerea oualor in dieta poate ajuta la mentinerea greutatii. Un asemenea studiu, ce a fost publicat in “Jurnalul International de Obezitate”, a comparat doua alimente tipice pentru micul dejun- ouala si covrigii. Studiul a inclus un mic dejun de 340 de calorii- fie oua sau covrigi- pentru adulti care fie erau la o dieta restrictiva, fie nu. Atunci cand participantii aveau deja un consum mai redus de calorii, ouale pareau sa le ofere un stimul- ai eu pierdut cu pana la 64 de procente mai mult in greutate. Totusi, fara controlarea caloriilor, a fost greu sa vezi vreun efect.
Mesajul care trebuie sa fie dedus de aici este ca trebuie sa fii atent la aportul general si ca un mic dejun cu oua poate sa te ajute mai mult in misiunea ta de a pierde in greutate mai mult decat ar putea-o face un simplu covrig.
Nucile
Nucile sunt bune pentru sanatatea inimii, dar datele din studiile de nutritie efectuate in Statele Unite sugereaza ca acestea sunt, de asemenea, bune si pentru greutate. In cadrul unui studiu observational ce analiza obiceiurile alimentare pentru 14386 de oameni, , cei care mancau cel putin 55 de grame de nuci in fiecare saptamana aveau si un indice de masa corporala mai mic si o circumferinta mai mica a taliei. Studiul a cuprins cateva tipuri diferite de nuci: migdale, nuci braziliene, caju, alune de padure, nuci pecan, fistic si nuci.
In cadrul unui studiu clinic ce a durat un an, subiectii care au adoptat o dieta mediteraneana ce cuprindea si nuci au avut, de asemenea, si o circumferinta mai mica a taliei. Vestea si mai buna este faptul ca acest studiu nu a restrictionat caloriile, ceea ce inseamna ca aceste rezultate sunt si mai semnificative pentru viata de zi cu zi.
Ideea de baza
Sa nu iti fie frica de alimentele˘grase, dar trebuie sa alegi intelept. Nu este chiar atat de simplu ca si cum ai putea sa consumi orice tip de mancare grasa. Este vorba sa consumi o mare varietate de super alimente hranitoare, inclusiv cele care contin grasimi sanatoase.