Frenezia sarbatorilor de iarna nu intarzie sa apara si deja primele semne ca domnii si doamnele se pregatesc temeinic au inceput sa se vada. In fiecare an, pe langa cumparaturile traditionale de Craciun si Revelion se intetesc discutiile despre tinute, trupuri bine lucrate si aparitii stralucitoare in cadrul petrecerilor.
O dieta corespunzatoare, exercitiile fizice regulate si strategiile de control al stresului sunt principalele modalitati de scadere in greutate. Hrana este principala sursa de energie necesara sustinerii activitatii tuturor celulelor din organism. Daca la sport si meditatie pentru relaxare trebuie sa ne implicam personal, cand vine vorba de dieta si pregatirea meniurilor potrivite pentru un stil de viata sanatos timpul nu este generos deloc. De cele mai multe ori lasam acest aspect la voia intamplarii, luam mese haotice si lipsite de elemente importante pentru organism.
Pentru a veni in intampinarea celor care vor sa aiba o aparitie de neuitat la petrecerea de Craciun sau Revelion, Diet to Go lanseaza in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna dieta vegetarian de post cu livrare in Bucuresti.
“Dieta vegetariana – de post” a fost dezvoltata astfel incat sa ofere mancare delicioasa si sanatoasa pentru cei care doresc sa tina post si, in acelasi timp, sa manance sanatos sau sa slabeasca urmand o dieta bogata in fructe si legume.
Dieta vegetariana de post inglobeaza multe alimente proaspete cu valoare nutritionala crescuta, pentru ca organismul sa beneficieze de toti nutrientii. Dieta poate duce la slabirea a 2-3 kg intr-o saptamana (in functie de regimul alimentar urmat inainte de inceperea dietei).
Dieta vegetariana de post Diet to Go poate fi comandata in varianta pentru 7 zile sau 14 zile. Diet to Go livreaza acasa sau birou in fiecare zi mancarea aferenta zilei in care va aflati la dieta, astfel ca timpul alocat pregatirii mesei si al cumparaturilor aferente este eliminat, lasand loc altor activitati importante.
Daca te intrebi ce contine meniul dietei vegetariene de 7 zile, iata care sunt preparatele pe care le poti savura zilnic:
Ziua 1:
Pranz: Musaca greceasca de legume
Gustare ora 4: Mar verde
Cina: Salata “fitness” cu baby spinach si cascaval de post
Ziua 2:
Mic dejun: Salata “Fresh Start” de fructe
Pranz: Legume la tigaie ȋn stil Asiatic
Gustare ora 4: Iaurt “Gustare” de post din soia
Cina: Salata taraneasca
Ziua 3:
Mic dejun: Rondele de morcov
Pranz: Penne Arabiata
Gustare ora 4: “Portocala de dupa amiaza”
Cina: Frigarui de legume cu sos de rosii
Ziua 4:
Mic dejun: Gustare “Energy”
Prânz: Supica de legume
Gustare ora 4: Punguta cu alune
Cina: Salata Waldorf cu trandafiri de cascaval de post si miez de nuca
Ziua 5:
Mic dejun: Mini salata savuroasa
Prânz: Buchet de fasole verde cu rosii
Gustare ora 4: Bastonase de morcov
Cina: Salata de telina cu mar si rosii cherry
Ziua 6:
Mic dejun: Cutiuta cu cereale
Pranz: Vinete umplute
Gustare ora 4: Punguta cu migdale
Cina: Salata Vitamina C
Ziua 7:
Mic dejun: Grepfruit-ul de dimineata
Pranz: Mancare savuroasa de ciuperci cu broccoli si masline
Gustare ora 4: Para zemoasa
Cina: Cuburi de vinete cu sos de rosii gratinate cu cascaval vegetal
Costul dietei pentru 7 zile este de 399 lei, iar pentru 14 zile este de 728 lei.
De ce sa alegi dieta vegetariana de post Diet to Go?
- Dieta vegetariana de post te ajuta sa scazi in greutate intr-un timp scurt si, in acelasi timp sa iti detoxifiezi organismul mancand alimente sanatoase si proaspete.
- Costul meniului zilnic este unul extrem de avantajos: 57 lei/zi pentru 3 mese si o gustare. Daca luam in considerare ca un singur meniu de pranz la restaurant este minim 20 lei, ca un meniu la cel mai apropiat fast-food este minim 20 lei, la care se adauga si timpul sau drumurile, cu Diet to Go vei reusi sa economisesti bani si timp, dar si sa beneficiezi de meniuri diversificate, chiar la tine acasa sau la birou.
- Multi isi doresc sa tina postul crestin-ortodox sau pur si simplu sa se abtina de la a manca snacks-uri in timpul zilei, dar ispitele au castigat de cele mai multe ori. Cu un program bine stabilit din timp, cu meniul livrat in fiecare zi, cumparaturile adiacente vor scadea pana la zero si astfel iti vei putea regla organismul.
Pe langa dieta vegetariana de post, cei care doresc ceva mai consistent pot alege de pe www.diettogo.ro dieta usor de tinut, dieta de mentinere sau cea ovo-lacto-vegetariana.
Diet to Go este singurul serviciu din Bucuresti care livreaza diete celor care doresc sa slabeasca, sa se mentina sau pur si simplu sa adopte un stil de viata sanatos. Dietele Diet to Go sunt concepute dupa diete celebre care au dat rezultate peste tot in lume. Acestea sunt bazate pe produse proaspete, livrate in fiecare zi si includ toti nutrientii de care organismul uman are nevoie. Diet to Go incurajeaza persoanele care recurg la diete sa asocieze acest fapt si cu exercitiile fizice.
Vegetarianismul
Acest regim se bazeaza pe consumul exclusiv de alimente de origine vegetala. De fapt, se bazeaza in principal pe o ideologie morala (sa nu te hranesti cu „cadavre” de animale..) si pe faptul ca exista riscul ca pestele si toate produsele si subprodusele de origine animala sa contina toxine (plumb, mercur, hormoni, grasimi saturate, paraiti…).Acest regim este periculos pe termen lung, provocand carente mari de proteine calciu si fier. Nu este recomandat mai ales copiilor si femeilor insarcinate.
Nu trebuie confundat cu regimul lacto-ovovegetarian, care permite consumul de lactate, oua, branzeturi si cateodata chiar si peste. Dar nici unul, nici celalalt nu au eficienta in cura de slabire, pentru ca au fost puse in practica din cu totul altfel de motive !
Surse de proteine pentru vegetarieni
Pe vremea când mă documentam despre dieta vegetariană, găseam de foarte multe ori aspecte legate de aportul de proteine, de necesarul zilnic, iar ceea ce am reținut este că atunci când te hotărăști să renunți la ceva trebuie să-i găsești înlocuitor.
Proteinele sunt constituienți esențiali ai organismului iar specialiștii ne spun că ar trebui să consumăm aproximativ 0,5 g de proteină per kilogram greutate. Greutatea mea variază între 50-52 kg încerc ca pe timpul zilei să consum minim 26 g de proteină, dar niciodată nu stau cu cântarul după mine, având în vedere că sunt o mâncăcioasă desăvârșită cred că reușesc să depășesc 26 g, probabil din acest motiv sunt foarte activă și plină de energie!
Vedeți voi, proteinele astea, sunt foarte importante pentru noi, deoarece sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare creșterii și refacerii țesuturilor. Ajută la clădirea musculaturii, sistemului imunitar, funcția cardiacă și respiratorie, dar și în procesul de eliminare a toxinelor.
Indiferent că sunteți vegetarieni sau nu, trebuie să cunoașteți importanța acestora. Eu îmi asigur cele mai multe proteine din surse vegetale și din când în când din surse animale, acuma fiecare ia decizia după propria dorință și după cum îi face mai bine organismului
După cum vă spuneam într-un alt articol, dieta mea este 90% ovo-lacto-vegetariană și 10% restul. Ca și alimente ce conțin proteine pe care le consum în acești 10% sunt carnea de pui (ocazional) și peștele.
Pentru partea de ovo-lacto consum: ouă, brânză, cașcaval, smântână și iaurt.
Dar ce faci dacă vrei să renunți și la carne și la partea de ovo-lacto și vrei sa devii vegetarian 100%? Să știți că nu e imposibil și nu veți avea probleme cu privire la carența de proteine atâta timp cât știți ce trebuie să mâncați, chiar anul acesta mi-am făcut analize să văd cum stau la capitolul proteine și feedback-ul este unul pozitiv.
În continuare o să încerc să vă spun cam ce produse, care conțin proteine, consum în mod obișnuit:
1. Linte (18 g de proteină – o cană) și leguminoase – fasole (26 g de proteină – 2 căni), mazăre (8,4 g proteină – 100 g), năut (15 g de proteină – o cană)
2. Soia, în special tofu
3. Lapte de soia ( 230 ml de lapte – aprox. 8 g de proteină). Mai consum și lapte de migdale sau orez
4. Semințe: floarea soarelui, dovleac, susan. Semințele de chia chiar sunt o sursă valoroasă de proteine (doar 2 lingurițe conțin aprox. 4,7 g de proteină)
5. Cereale: grâu, orez (de obicei orez integral), porumb, ovăz
6. Oleaginoase: nuci, alune, fistic, caju, migdale (aprox. 28 g din acestea conțin aprox. 6 g de proteină)
7. Ciuperci (5 g protein la 100 g produs)
8. Legume cu frunze verzi, în special spanacul (100 g de spanac are 3,5 g de proteină) și broccoli (la 100 g broccoli avem aprox. 3 g de proteină). Salata verde (1,9 g proteină la 100 g produs). Vezi aici 4 rețete cu broccoli care sunt foarte bune.
9. Fructe și legume de orice fel (acestea conțin cantități mici de proteine dar folosite în combinație cu semințele sau oleaginoasele rezultă proteine complete). Fructele de goji conțin mai multe proteine decât grâul integral.
10. Alte surse de proteine raportate la 100 g produs: ardei gras rosu (1,3 g proteină), conopidă (2,8 g proteină), pătrunjel frunze (3,6 g proteină), praz (2,3 g proteină), cartofi (2,3 g proteină), roșii (1,1 g proteină), măsline, varză de Bruxelles (4 g proteină), usturoi (7,2 g proiteină), țelină rădăcină (1,4 g proteină), pâine secară (7,8 g proteină), paste integrale, struguri (2,1 g proteină), banane (1,3 g proteină), caise uscate (5,2 g proteină), curmale (1,9 g proteină), smochine (4,3 g proteină), stafide (2,5 g proteină) ș.a.
Notă: Menționez că informațiile referitoare la aportul de proteină per 100 g de produs au fost luate de pe Ghidul furnizat de Societatea de Nutriție din România.
Cam acestea sunt cele mai importante produse atunci când mă gândesc că trebuie să-mi asigur aportul de proteine. Desigur, mai sunt o serie de alte surse de origine vegetală, trebuie doar să vedeți care vă plac cel mai mult. Și pentru că de multe ori sunt pe fugă și nu am timp să stau la gătit dar totuși trebuie să-mi asigur necesarul, m-am gândit să vă dau o idee rapidă, o rețetă care e gata în mai puțin de 20 minute și e super delicioasă ?
Fasole verde cu semințe
Ingrediente:
– 1 pungă fasole verde (eu aveam congelată)
– 1 cană semințe de floarea-soarelui și dovleac
– câteva nuci, am pus cam o mână
– usturoi – în funcție de preferință (eu am pus cam 3 căței medii)
– sare de Hymalaya, piper, paprika dulce
Mod de preparare
Se prepară super ușor. Rumeniți semințele (dacă tigaia nu este de foarte bună calitate puteți pune cateva picături de ulei – pentru prăjit eu folosesc ulei de palmier) după care adăugați usturoiul, fasolea verde, nucile, sarea, piperul și paprika dulce sau iute după preferință.
Mai lăsați maxim 10-15 minute, gustați iar dacă vă place gustul, dacă fasolea e gata înseamnă că ați terminat. O puteți servi ca atare sau cu tofu ori brânză sărată. Eu am ales tofu de data aceasta.
Sper că a fost de folos acest articol și că vă este foame. Spor la gătit și poftă bună!
Vă pup și vă îmbrățișez cu drag!
Surse de inspirație:
Ghid pentru alimentația sănătoasă – Societatea de Nutriție din România
Studiul China – Dr. T. Colin Campbell & Thomas M. Campbell II