Siropul De Artar: Descriere, Compozitie Si Beneficii

0
137
beneficiile-siropului-de-artar

Siropul de arțar este un substitut 100% de zahăr. Recent, acest produs a câștigat o popularitate remarcabilă, în special în rândul celor care doresc sa piarda în greutate și cei care vor să aibă un stil de viață sănătos și să mănânce bine.

Din ce și cum se face siropul de arțar?

Siropul de arțar este derivat din sucul dulce de arțari care cresc în multe regiuni ale globului. Cu toate acestea, siropul de arțar este o delicatesă tradițională canadiană. Și până în prezent, 80% din toate tipurile de sirop de arțar de pe piața mondială sunt produse în Canada.

Tehnologia de obținere a siropului de arțar este simplă, similară producției de zahăr din nucă de cocos. Metoda include doar două etape:

Siropul De Artar

  • Găurirea în trunchiul arborelui de arțar, din care sucul curge prin tub în recipient
  • Evaporarea sucului vegetal colectat până când se transformă într-un sirop.

Acesta este rezultatul unei astfel de manipulări simple și de obținere a unui sirop de arțar real. Iar acest sirop are diferite culori: de la galben deschis la roșu-închis.

Cei care întâlnesc sirop de arțar pentru prima data, adesea cred că o versiune mai deschisa nu este într-un fel reală. Nu este adevarat. Autentic este un sirop de artar de orice culoare. Totul depinde de momentul în care a fost colectat. Cu cat sucul de arțar este recoltat mai tarziu, cu atât este mai închis siropul.

Soiurile negre de sirop sunt mai aromate. Ele sunt de obicei utilizate în gătit. Cele mai deschise sunt consumate pur și simplu sub formă de siropuri, de exemplu, pe clătite.

Din păcate, astăzi în magazine puteți găsi sirop artificial de artar. Este fabricat din zahăr sau fructoză, apoi aromatizat cu extracte de arțar.

Compoziția siropului de arțar. Există vreun beneficiu în el?

Principala diferență între siropul de arțar și zahărul obișnuit este că, pe lângă zahărul normal, siropul conține minerale și antioxidanți. Din acest motiv, putem să credem că siropul de arțar este foarte util. Această examinare mai aprofundată nu este chiar adevărată.

Microelementele sunt prea putine si prea reduse.

100 de grame de sirop de arțar conține:

  • 7% din doza zilnică de calciu
  • 6% – potasiu
  • 7% – fier
  • 28% – zinc
  • 165% magneziu

Din datele prezentate, se poate observa că, de fapt, siropul de arțar este bogat doar în zinc și magneziu. Dar aceste 100 de grame de sirop de arțar contin 67 grame de zaharoză.

Este dificil să ne imaginăm că prejudiciul cauzat de o cantitate atât de colosală de zahăr este compensat de beneficiul introducerii în organism a unei cantități suplimentare de minerale.

Are o cantitate insuficientă de antioxidanți.  Da, în siropul de arțar există 24 de tipuri diferite de antioxidanți, dar dacă înlocuiți întregul zahăr din alimentația cu sirop de arțar, cantitatea de antioxidanți astfel obținută, va fi egală cu cantitatea care poate fi obținută dintr-o mică porție de fructe cu coajă lemnoasă sau fructe de pădure. Și acești antioxidanți nu pot compensa cantitatea crescuta de zahăr, care a intrat în organism.

Deci, este siropul de arțar potrivit pentru scăderea în greutate și ajustările de sănătate? Nu!

În ciuda faptului că siropul de arțar conține microelemente și antioxidanți, cantitatea uriașă de zahăr din compoziția sa nu permite compararea acestuia cu un produs alimentar util.

Dacă doriți să scădeti în greutate și să vă îmbunătățiți metabolismul, ar trebui să acordați atenție altor înlocuitori de zahăr natural, de exemplu stevia, eritritol, xilitol. Chiar dacă acești înlocuitori de zahăr nu sunt complet utili, deoarece sunt asemănători cu zahărul normal care afectează creierul și provoacă “confuzie metabolică” în organism, ei nu sunt la fel de dăunători ca siropul de arțar.

clatite-cu-sirop-de-artar

La urma urmei, în esența sa, siropul de arțar contine 2/3 zahăr obișnuit.

Desigur, dacă înlocuiți complet zahărul din alimentația dvs. cu siropul de arțar, acest meniu este mai puțin dăunător. Este mai puțin dăunător, dar nu este util. Și mulți fac acest lucru, crezând că acest “produs util” neutralizează răul zahărului.

Ce beneficii are siropul de artar?

Pe langa faptul ca este gustos si se potriveste foarte bine cu clatite sau pe prajituri, acesta are numeroase beneficii pentru sanatate:

  • are efect antioxidant si ajuta la prevenirea anumitor boli inflamatorii
  • echilibreaza glucoza din sange
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • Protejeaza sanatatea pielii
  • Poate inlocui zaharul
  • Contine vitamini si minerale
  • Este o alternativa mai sanatoasa decat indulcitorii artificiali
  • Poate imbunatati efectele antibioticelor

Valoni nutritionale ale siropului de artar:

O lingura de 20 g de sirop de artare, poate contine:

Valorile nutritionale ale siropului de artar
52.2 calorii 13.4 mg calciu
13.4 g carbohidrati 40.8 mg potasiu
0.7 g mangan 0.2 mg fier
0.8 mg zinc 2.8 mg magneziu
Cum alegi siropul de artar si ce pret are?

Pretul siropului de artar variaza in functie de calitatea acestuia si de tara de provenienta. Multe produse cu sirop de artat sunt vandute care defapt sunt facute in mare parte din zahar foarte rafinat si are doar aruma siropului de artar, asadar trebuie sa ai grija sa cumperi ceea ce trebuie.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa cumperi un sirop de artar:

  • Citeste cu atentie ingredientele si asigura-te ca este un sirop de artar pur, sau macar sa fie acesta ingredientul principal. Ai grija la ingrediente precum zahar rafinat si fructoza din porumb.
  • Oricand ai posibilitatea, cumpara un sirop de artar organic. Asta asigura ca copacii nu au fost hraniti cu chimicale.
  • Exista 2 clase de sirop de artar: A si B. Ambele pot fi o alegere buna atat timp cand nu contin coloranti, conservanti, arome sau alte chimicale. Urmareste sa fie cat mai pur. Ideal este sa cumperi o sticla bio care are 100% sirop de artar.
  • Cea mai mare diferenta intre clasele de sirop de artar este ca cel de clasa B are o culoare mai inchisa si mai concentrata. Asadar, acesta este deobicei mai des folosit la gatit decat pentru asezonat clatite. Unele studii arata ca sirop de clasa B contine mai multi antioxidanti decat cel de clasa A. Asadar, probabil ca este o idee mai buna sa cumperi un sirop mai inchis de clasa B.
  • Majoritatea siropurilor de artat cumparate din magazin sunt de clasa A. Acestea sunt de asemenea in diferite tipuri si difera de la culoare inchisa la culoare mai deschisa. Cu cat este mai inchis la culoare, cu atat este mai puternica aroma.

Siropul de artar este rezistent la temperaturi si poate fi folosit in multe retete. Il poti folosi la orice tip de prajituri iti plac si poate fi de asemenea folosit in locul zaharului dimineata la cafea sau ceai.

Cand folosesti sirop de artar la gatit, foloseste-l pentru a inlocui zaharul, insa incearca sa folosesti mai putin decat ai folosi o cantitate de zahar in mod normal. De asemenea, ai grija ca acesta este mai lichid si poate face compozitia mai lichida. In smoothie-uri, salate sau pe prajiturile deja facute, pur si simplu inlocuieste zaharul cu siropul de artar.

Precautii

Desi este un indulcitor natural bun ce poate inlocui alti indulcitori cu succes, acesta ar trebui sa fie consumat in cantitati mici. Desi siropul de artat contine multi nutrienti si beneficii, trebui sa tinem cont ca totusi este un indulcitor si trebuie consumat cu moderatie precum orice alt indulcitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here