Sirop de mentă – rețete simple, ușoare și rapide. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple pentru a prepara un sirop delicios. Vei obține o băutură răcoritoare cu aromă plăcută de mentă.
Ar fi bine să folosești mentă proaspătă, organică, dacă este posibil. Dacă stai la curte, nu ezita să-ți plantezi menta în grădină. O poți planta și în ghivece, în apartament.
Poți utiliza siropul de mentă în cocktailuri sau smoothie.
Poți chiar să îngheți siropul turnându-l în tava pentru cuburi de gheață. Adaugă apoi un cub de sirop de mentă în apă pentru a te răcori în zilele călduroase de vară.
Sirop de mentă – rețeta 1
Ingrediente:
- 20-30 gr mentă
- 750 ml apă
- 375 gr zahăr
Mod de preparare:
Îndepărtează frunzele de mentă de pe crenguțe și clătește-le bine. Pune apa la fiert într-o cratiță. Pune frunzele de mentă într-un vas. Toarnă apă clocotită peste ele, apoi adaugă zahărul. Amestecă până când zahărul se dizolvă complet.
Acoperă vasul cu mentă și lasă-l la infuzat timp de 24-48 de ore. După ce s-a scurs timpul, strecoară siropul printr-o strecurătoare cu ochiuri fine pentru a elimina frunzele de mentă. Toarnă siropul în sticle.
Păstrează siropul de mentă la frigider.
Îți recomand să încerci și următoarea rețetă de sirop de mentă. Se prepară tot din aceleași ingrediente.
Sirop de mentă – rețeta 2
Ai nevoie de:
- 1 cană mentă proaspătă, tocată
- 1 cană apă
- 1 cană zahăr
Mod de preparare:
Dacă ai cules menta din grădină clătește-o, apoi usuc-o. Îndepărtează frunzele de mentă de pe crenguțe, taie-le cu un cuțit și pune-le într-un recipient rezistent la căldură. Lasă vasul deoparte cât timp faci siropul de zahăr.
Pune zahărul și apa într-o cratiță mică și dă focul tare. Așteaptă să fiarbă. Amestecă ocazional pentru a dizolva zahărul. Când începe să fiarbă, iar zahărul s-a dizolvat complet, ia cratița de pe foc.
Toarnă siropul de zahăr peste frunzele de mentă din vas. Amestecă ușor pentru a te asigura că toată menta este sub sirop.
Acoperă vasul cu folie din plastic sau cu o farfurie. Lasă-l deoparte până ajunge la temperatura camerei. Culoarea mentei se va schimba în acest timp și nu va mai fi atât de vie.
Când siropul s-a răcit, streacoară-l printr-o strecurătoare. Apasă menta cu spatele unei linguri pentru a stoarce cât mai mult sirop. Toarnă siropul de mentă într-un borcan sau într-o sticlă și pune-l la frigider.
Sirop de mentă – rețeta 3
Ingrediente:
- 1 cană apă
- ½ cană zahăr
- ½ cană frunze de mentă proaspete
Mod de preparare:
Pregătește toate ingredientele. Pune apa și zahărul într-o cratiță mică. Pune cratița pe aragaz, la foc mediu-mare și lasă amestecu la fiert. Amestecă ocazional pentru a dizolva zahărul. Adaugă frunzele de mentă.
Redu focul la mic și lasă amestecul să fiarbă, fără a amesteca, timp de aproximativ 10 minute. Transferă siropul într-un vas mic din metal și lasă-l să se răcească ușor, timp de 10 minute.
Strecoară siropul și aruncă frunzele de mentă. Poți folosi siropul imediat sau îl poți lăsa să se răcească la temperatura camerei. Păstrează-l într-un borcan de sticlă.
Cum poți folosi siropul de mentă?
Poți folosi siropul de mentă pentru a prepara cocktailuri pentru copii la diferite petreceri – pur și simplu adaugi câteva picături de sirop într-un pahar cu apă minerală și pregătești o băutură delicioasă. O poți decora cu o frunză de mentă.
Siropul de mentă este, de asemenea, util pentru îndulcirea mai multor tipuri de băuturi. Poate fi adăugat în limonadă, ceai de plante etc. Așa cum am precizat și la începutul articolului poți face cuburi de gheață din sirop de mentă pe care să le adaugi în diferite băuturi.
Poți turna puțin sirop de mentă și peste fructe pentru a face un desert gustos.