Siropul de arțar – 4 beneficii impresionante. Este o alternativă naturală la zahărul rafinat

0
146
sirop-de-artar

Siropul de arțar este promovat în mod special ca o alternativă naturală la zahărul rafinat, asociat cu atât de multe probleme de sănătate. Este consumat ca produs alimentar.

Beneficiile asociate consumului de sirop de arțar se adresează în mod special sistemului cardiovascular și celui imunitar. A demonstrat de asemenea efecte antioxidante, prin care ajută la protejarea organismului de daunele radicalilor liberi.

Ce este siropul de arțar

Siropul de arțar este un îndulcitor natural produs prin fierberea sevei colectate din diferite specii de arbori arțari. Acești copaci acumulează amidonul în rădăcini și trunchi, mai ales în perioada de dinaintea iernii. Acumularea îndelungată a acestui amidon duce la transformarea lui în zahăr.

Primăvara, zahărul se ridică la suprafață și se combină cu apa, formând o sevă care poate fi colectată.

Întrucât seva conține o cantitate mare de apă, ea trebuie supusă unor procese de evaporare, din care să rezulte un sirop concentrat și gros. Produsul final se obține astfel printr-un proces de încălzire. Nu se folosesc aditivi chimici, conservanți sau agenți.

Se spune că americanii nativi au descoperit că seva de arțar poate fi procesată și convertită în sirop.

Siropul de arțar este produs pe scară largă în regiunile nordice din America, în Canada și SUA. Cel mai mare furnizor (80%) este Canada (Quebec).

Ce conține siropul de arțar

Multe persoane preferă să folosească mierea de albine în locul altor îndulcitori naturali. Cu toate acestea, siropul de arțar poate fi considerat o opțiune chiar mai bună, datorită conținutului caloric mai mic.

Conține minerale – potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc și vitamine – B1, B2 și B3, acizi organici (acid fumaric, acid malic) și fito-hormoni.

Au fost identificați de asemenea compuși fitochimici, precum lignani, acizi fenolici, cumarină, stilben și flavonoide.

Potrivit Organic Facts, compoziția sa este bazată pe energie, apă, proteine, grăsimi, carbohidrați și zaharuri.

100 g de sirop de arțar conțin:

  • 39 g de apă
  • 260 de kilocalorii
  • 04 g de carbohidrați
  • 46 g de zaharuri totale
  • 102 mg de calciu
  • 21 mg de magneziu
  • 2 g de fosfor
  • 212 g de potasiu
  • 12 g de sodiu
  • 47 g de zinc
  • 06 g de grăsimi

Principalii carbohidrați regăsiți în siropul de arțar sunt zaharoza (60-66%), glucoza și fructoza (în cantități mai mici) și carbohidrați complecși, inclusiv polizaharide.

Proprietățile siropului de arțar

Cercetările au arătat că siropul de arțar pur are efecte hepatoprotectoare. În experimentele pe animale, acesta a redus glucoza plasmatică, comparativ cu zaharoza.

proprietatile-siropului-de-artar

Studiile biologice in vitro sugerează că extractele de sirop de arțar bogate în fenoli au potențial anticancerigen, antioxidant și antiinflamator.

Siropul de arțar – 4 beneficii

  1. Are potențial antioxidant

Datorită conținutului de antioxidanți diverși (24 la număr), siropul de arțar poate oferi protecție organismului împotriva mai multor boli. Compușii antioxidanți sunt esențiali pentru neutralizarea radicalilor liberi, substanțe care duc la dezvoltarea de afecțiuni cronice.

Studiile au arătat că siropul de arțar închis la culoare are o concentrație mai mare de antioxidanți, comparativ cu sortimentele deschide la culoare.

Așadar, dacă vreți să beneficiați de potențialul antioxidant maxim al acestui produs, optați pentru un sortiment de tipul B, care înseamnă o varietate brună.

  1. Susține sănătatea inimii

Acest îndulcitor natural poate avea beneficii importante pentru sistemul cardiovascular. Datorită conținutului de zinc și potasiu, siropul de arțar poate preveni diverse boli cardiace.

Zincul îmbunătățește performanța celulelor endoteliale prin faptul că le protejează de daunele excesului de colesterol și a altor lipide (grăsimi) oxidate.

Vasele de sânge sunt constituite din diferiți compuși ai celulelor endoteliale, care formează căptușeala acestor vase. Un nivel mic de zinc în corp poate afecta așadar funcția normală a inimii.

  1. Îmbunătățește sănătatea reproductivă la bărbați

Consumul de arțar a fost asociat cu menținerea sănătății reproductive masculine. Anumite minerale pe care le conține, precum zincul, sunt benefice pentru sistemul reproductiv, îndeosebi pentru prostată. Deficitele de aceste minerale cresc riscul de cancer la prostată.

Bărbații sunt sfătuiți să consume alimente care conțin cantități optime de zinc. Siropul de arțar este unul dintre ele.

  1. Întărește sistemul imunitar

Manganul și zincul sunt minerale importante pentru producția de celule roșii de sânge. Scăderea nivelurilor lor din corp poate afecta răspunsurile sistemului imunitar.

Siropul de arțar este o sursă bună de aceste minerale, consumul lui putând fi considerat un mijloc natural plăcut de a îmbunătăți imunitatea.

beneficiile-siropului-de-artar

Cum să alegi cel mai bun tip de sirop de arțar

Selectarea celui mai bun tip de sirop de arțar depinde de scopul în care va fi utilizat. De pildă, dacă vreți să îl folosiți în preparate precum înghețată de casă sau clătite cu lapte, veți avea nevoie de un sortiment cu o aromă mai blândă. Alegeți siropul de arțar de tipul A, mai deschis la culoare.

Siropul de arțar închis la culoare are o aromă mai intensă și este mai potrivit pentru topping-uri (pentru clătite, vafe etc). Poate fi folosit și ca înlocuitor pentru sosurile de ciocolată sau de fructe.

Siropul de arțar trebuie păstrat într-un loc răcoros și întunecos din casă. După deschidere, sticla se ține în frigider. Dacă observați orice urmă de mucegai, aruncați produsul.

Iată cum este clasificat siropul de arțar de producătorii din Canada și SUA:

  • Sirop de arțar de culoare aurie: gust delicat
  • Sirop de arțar de culoare chihlimbarului: gust bogat
  • Sirop de arțar brun: gust robust
  • Sirop de arțar foarte închis la culoare: gust puternic

Ca regulă generală, primele două tipuri de sirop de arțar sunt pentru un consum imediat (ex. topping-uri), iar ultimele două sunt mai bune pentru gătit.

Cum se folosește siropul de arțar

Siropul de arțar poate adăuga fi folosit atât pentru îndulcirea deserturilor, cât și a preparatelor sărate, precum sosuri (dressing-uri) pentru salate, fripturi, pâine prăjită, fasole prăjită, torturi, pâine, batoane de cereale, granola.

cum-se-foloseste-siropul-de-artar

Folosiți siropul de arțar pentru îndulcirea cafelei și a ceaiurilor. Așezați câteva felii de măr sau banane pe pâine prăjită, presărați puțină pudră de scorțișoară și glazurați la final cu sirop de arțar.

Unii producători de vin îl folosesc de asemenea la fabricarea vinului în loc de miere.

Cum recunoști siropul de arțar falsificat

Este bine știut faptul că numeroase mărci de sirop de arțar din magazine sunt falsificate. Gustul este la fel, așadar, cum facem diferența într-un produs autentic și unul falsificat?

Siropul de arțar pur nu este un simplu îndulcitor, ci este considerat un aliment integral, datorită conținutului echilibrat de zaharuri complexe care nu favorizează acumularea de grăsime în corp. Mai mult, este recomandat inclusiv în dieta celor cu diabet, datorită indicelui glicemic mic.

Studiile recente au arătat că siropul de arțar autentic poate încetini creșterea și invazia anumitor tipuri de cancere.

Siropul de arțar falsificat este compus în mare parte din zahăr rafinat și chimicale care nu sunt decât surse de hrană pentru cancer. Zahărul rafinat este un compus toxic asociat cu numeroase probleme de sănătate.

Pe eticheta siropurilor artificiale pot să apară o sumedenie de ingrediente (în mare parte aditivi) care nu au nimic în comun cu siropurile autentice, precum:

  • sirop de porumb
  • sirop de porumb bogat în fructoză
  • gumă de celuloză
  • colorant caramel
  • sare, benzoat de sodiu
  • acid sorbic (conservant)
  • arome artificiale și naturale

Consumul îndelungat de alimente cu arome artificiale, conservați și coloranți, precum siropurile și îndulcitorii sintetici poate duce la probleme digestive – sindromul colonului iritabil sau colită ulcerativă.

Ce pret are siropul de artar?

Daca vrei calitate, o sticla de sirop de artar de 250 ml are un pret de aproximativ 40 RON. Evident, acesta difera in functie de magazin – Daca il cumperi din Lidl va avea alt decat cel din Kaufland pentru ca sunt cumparate de la producatori diferiti, insa daca ambele variante sunt bio si de calitate superioara, pretul va fi in jur de 40 RON. Pe eMAG insa, poti gasi sirop de artar si la 1 litru la un pret de 150 RON.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here