Siropul de arțar – 4 beneficii impresionante. Este o alternativă naturală la zahărul rafinat

sirop-de-artar

Siropul de arțar este promovat în mod special ca o alternativă naturală la zahărul rafinat, asociat cu atât de multe probleme de sănătate. Este consumat ca produs alimentar.

Beneficiile asociate consumului de sirop de arțar se adresează în mod special sistemului cardiovascular și celui imunitar. A demonstrat de asemenea efecte antioxidante, prin care ajută la protejarea organismului de daunele radicalilor liberi.

Ce este siropul de arțar

Siropul de arțar este un îndulcitor natural produs prin fierberea sevei colectate din diferite specii de arbori arțari. Acești copaci acumulează amidonul în rădăcini și trunchi, mai ales în perioada de dinaintea iernii. Acumularea îndelungată a acestui amidon duce la transformarea lui în zahăr.

Primăvara, zahărul se ridică la suprafață și se combină cu apa, formând o sevă care poate fi colectată.

Întrucât seva conține o cantitate mare de apă, ea trebuie supusă unor procese de evaporare, din care să rezulte un sirop concentrat și gros. Produsul final se obține astfel printr-un proces de încălzire. Nu se folosesc aditivi chimici, conservanți sau agenți.

Se spune că americanii nativi au descoperit că seva de arțar poate fi procesată și convertită în sirop.

Siropul de arțar este produs pe scară largă în regiunile nordice din America, în Canada și SUA. Cel mai mare furnizor (80%) este Canada (Quebec).

Ce conține siropul de arțar

Multe persoane preferă să folosească mierea de albine în locul altor îndulcitori naturali. Cu toate acestea, siropul de arțar poate fi considerat o opțiune chiar mai bună, datorită conținutului caloric mai mic.

Conține minerale – potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc și vitamine – B1, B2 și B3, acizi organici (acid fumaric, acid malic) și fito-hormoni.

Au fost identificați de asemenea compuși fitochimici, precum lignani, acizi fenolici, cumarină, stilben și flavonoide.

Potrivit Organic Facts, compoziția sa este bazată pe energie, apă, proteine, grăsimi, carbohidrați și zaharuri.

100 g de sirop de arțar conțin:

  • 39 g de apă
  • 260 de kilocalorii
  • 04 g de carbohidrați
  • 46 g de zaharuri totale
  • 102 mg de calciu
  • 21 mg de magneziu
  • 2 g de fosfor
  • 212 g de potasiu
  • 12 g de sodiu
  • 47 g de zinc
  • 06 g de grăsimi

Principalii carbohidrați regăsiți în siropul de arțar sunt zaharoza (60-66%), glucoza și fructoza (în cantități mai mici) și carbohidrați complecși, inclusiv polizaharide.

Proprietățile siropului de arțar

Cercetările au arătat că siropul de arțar pur are efecte hepatoprotectoare. În experimentele pe animale, acesta a redus glucoza plasmatică, comparativ cu zaharoza.

proprietatile-siropului-de-artar

Studiile biologice in vitro sugerează că extractele de sirop de arțar bogate în fenoli au potențial anticancerigen, antioxidant și antiinflamator.

Siropul de arțar – 4 beneficii

  1. Are potențial antioxidant

Datorită conținutului de antioxidanți diverși (24 la număr), siropul de arțar poate oferi protecție organismului împotriva mai multor boli. Compușii antioxidanți sunt esențiali pentru neutralizarea radicalilor liberi, substanțe care duc la dezvoltarea de afecțiuni cronice.

Studiile au arătat că siropul de arțar închis la culoare are o concentrație mai mare de antioxidanți, comparativ cu sortimentele deschide la culoare.

Așadar, dacă vreți să beneficiați de potențialul antioxidant maxim al acestui produs, optați pentru un sortiment de tipul B, care înseamnă o varietate brună.

  1. Susține sănătatea inimii

Acest îndulcitor natural poate avea beneficii importante pentru sistemul cardiovascular. Datorită conținutului de zinc și potasiu, siropul de arțar poate preveni diverse boli cardiace.

Zincul îmbunătățește performanța celulelor endoteliale prin faptul că le protejează de daunele excesului de colesterol și a altor lipide (grăsimi) oxidate.

Vasele de sânge sunt constituite din diferiți compuși ai celulelor endoteliale, care formează căptușeala acestor vase. Un nivel mic de zinc în corp poate afecta așadar funcția normală a inimii.

  1. Îmbunătățește sănătatea reproductivă la bărbați

Consumul de arțar a fost asociat cu menținerea sănătății reproductive masculine. Anumite minerale pe care le conține, precum zincul, sunt benefice pentru sistemul reproductiv, îndeosebi pentru prostată. Deficitele de aceste minerale cresc riscul de cancer la prostată.

Bărbații sunt sfătuiți să consume alimente care conțin cantități optime de zinc. Siropul de arțar este unul dintre ele.

  1. Întărește sistemul imunitar

Manganul și zincul sunt minerale importante pentru producția de celule roșii de sânge. Scăderea nivelurilor lor din corp poate afecta răspunsurile sistemului imunitar.

Siropul de arțar este o sursă bună de aceste minerale, consumul lui putând fi considerat un mijloc natural plăcut de a îmbunătăți imunitatea.

beneficiile-siropului-de-artar

Cum să alegi cel mai bun tip de sirop de arțar

Selectarea celui mai bun tip de sirop de arțar depinde de scopul în care va fi utilizat. De pildă, dacă vreți să îl folosiți în preparate precum înghețată de casă sau clătite cu lapte, veți avea nevoie de un sortiment cu o aromă mai blândă. Alegeți siropul de arțar de tipul A, mai deschis la culoare.

Siropul de arțar închis la culoare are o aromă mai intensă și este mai potrivit pentru topping-uri (pentru clătite, vafe etc). Poate fi folosit și ca înlocuitor pentru sosurile de ciocolată sau de fructe.

Siropul de arțar trebuie păstrat într-un loc răcoros și întunecos din casă. După deschidere, sticla se ține în frigider. Dacă observați orice urmă de mucegai, aruncați produsul.

Iată cum este clasificat siropul de arțar de producătorii din Canada și SUA:

  • Sirop de arțar de culoare aurie: gust delicat
  • Sirop de arțar de culoare chihlimbarului: gust bogat
  • Sirop de arțar brun: gust robust
  • Sirop de arțar foarte închis la culoare: gust puternic

Ca regulă generală, primele două tipuri de sirop de arțar sunt pentru un consum imediat (ex. topping-uri), iar ultimele două sunt mai bune pentru gătit.

Cum se folosește siropul de arțar

Siropul de arțar poate adăuga fi folosit atât pentru îndulcirea deserturilor, cât și a preparatelor sărate, precum sosuri (dressing-uri) pentru salate, fripturi, pâine prăjită, fasole prăjită, torturi, pâine, batoane de cereale, granola.

cum-se-foloseste-siropul-de-artar

Folosiți siropul de arțar pentru îndulcirea cafelei și a ceaiurilor. Așezați câteva felii de măr sau banane pe pâine prăjită, presărați puțină pudră de scorțișoară și glazurați la final cu sirop de arțar.

Unii producători de vin îl folosesc de asemenea la fabricarea vinului în loc de miere.

Cum recunoști siropul de arțar falsificat

Este bine știut faptul că numeroase mărci de sirop de arțar din magazine sunt falsificate. Gustul este la fel, așadar, cum facem diferența într-un produs autentic și unul falsificat?

Siropul de arțar pur nu este un simplu îndulcitor, ci este considerat un aliment integral, datorită conținutului echilibrat de zaharuri complexe care nu favorizează acumularea de grăsime în corp. Mai mult, este recomandat inclusiv în dieta celor cu diabet, datorită indicelui glicemic mic.

Studiile recente au arătat că siropul de arțar autentic poate încetini creșterea și invazia anumitor tipuri de cancere.

Siropul de arțar falsificat este compus în mare parte din zahăr rafinat și chimicale care nu sunt decât surse de hrană pentru cancer. Zahărul rafinat este un compus toxic asociat cu numeroase probleme de sănătate.

Pe eticheta siropurilor artificiale pot să apară o sumedenie de ingrediente (în mare parte aditivi) care nu au nimic în comun cu siropurile autentice, precum:

  • sirop de porumb
  • sirop de porumb bogat în fructoză
  • gumă de celuloză
  • colorant caramel
  • sare, benzoat de sodiu
  • acid sorbic (conservant)
  • arome artificiale și naturale

Consumul îndelungat de alimente cu arome artificiale, conservați și coloranți, precum siropurile și îndulcitorii sintetici poate duce la probleme digestive – sindromul colonului iritabil sau colită ulcerativă.

Ce pret are siropul de artar?

Daca vrei calitate, o sticla de sirop de artar de 250 ml are un pret de aproximativ 40 RON. Evident, acesta difera in functie de magazin – Daca il cumperi din Lidl va avea alt decat cel din Kaufland pentru ca sunt cumparate de la producatori diferiti, insa daca ambele variante sunt bio si de calitate superioara, pretul va fi in jur de 40 RON. Pe eMAG insa, poti gasi sirop de artar si la 1 litru la un pret de 150 RON.

Siropul De Artar: Descriere, Compozitie Si Beneficii

beneficiile-siropului-de-artar

Siropul de arțar este un substitut 100% de zahăr. Recent, acest produs a câștigat o popularitate remarcabilă, în special în rândul celor care doresc sa piarda în greutate și cei care vor să aibă un stil de viață sănătos și să mănânce bine.

Din ce și cum se face siropul de arțar?

Siropul de arțar este derivat din sucul dulce de arțari care cresc în multe regiuni ale globului. Cu toate acestea, siropul de arțar este o delicatesă tradițională canadiană. Și până în prezent, 80% din toate tipurile de sirop de arțar de pe piața mondială sunt produse în Canada.

Tehnologia de obținere a siropului de arțar este simplă, similară producției de zahăr din nucă de cocos. Metoda include doar două etape:

Siropul De Artar

  • Găurirea în trunchiul arborelui de arțar, din care sucul curge prin tub în recipient
  • Evaporarea sucului vegetal colectat până când se transformă într-un sirop.

Acesta este rezultatul unei astfel de manipulări simple și de obținere a unui sirop de arțar real. Iar acest sirop are diferite culori: de la galben deschis la roșu-închis.

Cei care întâlnesc sirop de arțar pentru prima data, adesea cred că o versiune mai deschisa nu este într-un fel reală. Nu este adevarat. Autentic este un sirop de artar de orice culoare. Totul depinde de momentul în care a fost colectat. Cu cat sucul de arțar este recoltat mai tarziu, cu atât este mai închis siropul.

Soiurile negre de sirop sunt mai aromate. Ele sunt de obicei utilizate în gătit. Cele mai deschise sunt consumate pur și simplu sub formă de siropuri, de exemplu, pe clătite.

Din păcate, astăzi în magazine puteți găsi sirop artificial de artar. Este fabricat din zahăr sau fructoză, apoi aromatizat cu extracte de arțar.

Compoziția siropului de arțar. Există vreun beneficiu în el?

Principala diferență între siropul de arțar și zahărul obișnuit este că, pe lângă zahărul normal, siropul conține minerale și antioxidanți. Din acest motiv, putem să credem că siropul de arțar este foarte util. Această examinare mai aprofundată nu este chiar adevărată.

Microelementele sunt prea putine si prea reduse.

100 de grame de sirop de arțar conține:

  • 7% din doza zilnică de calciu
  • 6% – potasiu
  • 7% – fier
  • 28% – zinc
  • 165% magneziu

Din datele prezentate, se poate observa că, de fapt, siropul de arțar este bogat doar în zinc și magneziu. Dar aceste 100 de grame de sirop de arțar contin 67 grame de zaharoză.

Este dificil să ne imaginăm că prejudiciul cauzat de o cantitate atât de colosală de zahăr este compensat de beneficiul introducerii în organism a unei cantități suplimentare de minerale.

Are o cantitate insuficientă de antioxidanți.  Da, în siropul de arțar există 24 de tipuri diferite de antioxidanți, dar dacă înlocuiți întregul zahăr din alimentația cu sirop de arțar, cantitatea de antioxidanți astfel obținută, va fi egală cu cantitatea care poate fi obținută dintr-o mică porție de fructe cu coajă lemnoasă sau fructe de pădure. Și acești antioxidanți nu pot compensa cantitatea crescuta de zahăr, care a intrat în organism.

Deci, este siropul de arțar potrivit pentru scăderea în greutate și ajustările de sănătate? Nu!

În ciuda faptului că siropul de arțar conține microelemente și antioxidanți, cantitatea uriașă de zahăr din compoziția sa nu permite compararea acestuia cu un produs alimentar util.

Dacă doriți să scădeti în greutate și să vă îmbunătățiți metabolismul, ar trebui să acordați atenție altor înlocuitori de zahăr natural, de exemplu stevia, eritritol, xilitol. Chiar dacă acești înlocuitori de zahăr nu sunt complet utili, deoarece sunt asemănători cu zahărul normal care afectează creierul și provoacă “confuzie metabolică” în organism, ei nu sunt la fel de dăunători ca siropul de arțar.

clatite-cu-sirop-de-artar

La urma urmei, în esența sa, siropul de arțar contine 2/3 zahăr obișnuit.

Desigur, dacă înlocuiți complet zahărul din alimentația dvs. cu siropul de arțar, acest meniu este mai puțin dăunător. Este mai puțin dăunător, dar nu este util. Și mulți fac acest lucru, crezând că acest “produs util” neutralizează răul zahărului.

Ce beneficii are siropul de artar?

Pe langa faptul ca este gustos si se potriveste foarte bine cu clatite sau pe prajituri, acesta are numeroase beneficii pentru sanatate:

  • are efect antioxidant si ajuta la prevenirea anumitor boli inflamatorii
  • echilibreaza glucoza din sange
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • Protejeaza sanatatea pielii
  • Poate inlocui zaharul
  • Contine vitamini si minerale
  • Este o alternativa mai sanatoasa decat indulcitorii artificiali
  • Poate imbunatati efectele antibioticelor

Valoni nutritionale ale siropului de artar:

O lingura de 20 g de sirop de artare, poate contine:

Valorile nutritionale ale siropului de artar
52.2 calorii 13.4 mg calciu
13.4 g carbohidrati 40.8 mg potasiu
0.7 g mangan 0.2 mg fier
0.8 mg zinc 2.8 mg magneziu
Cum alegi siropul de artar si ce pret are?

Pretul siropului de artar variaza in functie de calitatea acestuia si de tara de provenienta. Multe produse cu sirop de artat sunt vandute care defapt sunt facute in mare parte din zahar foarte rafinat si are doar aruma siropului de artar, asadar trebuie sa ai grija sa cumperi ceea ce trebuie.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa cumperi un sirop de artar:

  • Citeste cu atentie ingredientele si asigura-te ca este un sirop de artar pur, sau macar sa fie acesta ingredientul principal. Ai grija la ingrediente precum zahar rafinat si fructoza din porumb.
  • Oricand ai posibilitatea, cumpara un sirop de artar organic. Asta asigura ca copacii nu au fost hraniti cu chimicale.
  • Exista 2 clase de sirop de artar: A si B. Ambele pot fi o alegere buna atat timp cand nu contin coloranti, conservanti, arome sau alte chimicale. Urmareste sa fie cat mai pur. Ideal este sa cumperi o sticla bio care are 100% sirop de artar.
  • Cea mai mare diferenta intre clasele de sirop de artar este ca cel de clasa B are o culoare mai inchisa si mai concentrata. Asadar, acesta este deobicei mai des folosit la gatit decat pentru asezonat clatite. Unele studii arata ca sirop de clasa B contine mai multi antioxidanti decat cel de clasa A. Asadar, probabil ca este o idee mai buna sa cumperi un sirop mai inchis de clasa B.
  • Majoritatea siropurilor de artat cumparate din magazin sunt de clasa A. Acestea sunt de asemenea in diferite tipuri si difera de la culoare inchisa la culoare mai deschisa. Cu cat este mai inchis la culoare, cu atat este mai puternica aroma.

Siropul de artar este rezistent la temperaturi si poate fi folosit in multe retete. Il poti folosi la orice tip de prajituri iti plac si poate fi de asemenea folosit in locul zaharului dimineata la cafea sau ceai.

Cand folosesti sirop de artar la gatit, foloseste-l pentru a inlocui zaharul, insa incearca sa folosesti mai putin decat ai folosi o cantitate de zahar in mod normal. De asemenea, ai grija ca acesta este mai lichid si poate face compozitia mai lichida. In smoothie-uri, salate sau pe prajiturile deja facute, pur si simplu inlocuieste zaharul cu siropul de artar.

Precautii

Desi este un indulcitor natural bun ce poate inlocui alti indulcitori cu succes, acesta ar trebui sa fie consumat in cantitati mici. Desi siropul de artat contine multi nutrienti si beneficii, trebui sa tinem cont ca totusi este un indulcitor si trebuie consumat cu moderatie precum orice alt indulcitor.

Siropul de artar: sanatos sau nesanatos?

Siropul de artar este un indulcitor natural din ce in ce mai popular in Romania si il gasesti in toate magazinele mari, cum ar fi Lidl sau Kaufland. Este considerat sanatos deoarece este este mai nutritiv decat zaharul. Cu toate astea, trebuie sa avem grija la cat consumam, deoarece in cantitati mari poate fi la fel de periculos precum zaharul.

Antioxidantii din siropul de artar

Siropul de artar are proprietati antidiabetice si contine totodata compusi antiinflamatori si antibacterieni. Noi studii au raportat ca acesta contine totodata compusi anticancerigeni.

Nutrientii si vitaminele din siropul de artar

Multi nutrienti sunt gasiti in mod natural in siropul de artar pur, inclusiv zinc, potasiu, mangan,, tiamina, calciu, fier, magneziu si riboflavina.

Zincul din siropul de artar nu este benefic doar pentru inima, ci este de asemenea un antioxidant puternic. Zincul este important pentru functiile organismului, cum ar fi dezvoltarea si regenerarea celulara. Un sfert de ceasca de sirop contine 41% din totalul de zinc necesar zilnic

Un sfert de ceasca de sirop de sirop de artat contine totodta 100% din necesarul zilnic de mangan, care este cunoscut pentru cresterea colesterolului bun (HDL) si este de asemenea cunoscut pentru imbunatatirea sanatatii mentale.

Siropul de artar contine urmatoarele vitamine:

  • Mangan (benefic pentru organism si totodata ofer un plus de energie pentru intreaga zi)
  • Zinc (imbunatateste sistemul imunitar)
  • Calciu (esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor)
  • Riboflavina (imbunatateste procesul metabolic)
  • Magneziu (asociat cu riscul scazut de boli de inima)
  • Potariu (normalizeaza tensiunea arteriala)

Gradele siropului de artar

Siropul de artar este de mai multe grade, fiecare indicant calitatea acestuia. Pentru a preveni vanzarea siropului de artar de calitate slaba, acesta trebuie gradat.

Care este cel mai bun grad de sirop de artar?

Gradele siropului sustin cat de puternic este gustul si cat de intunecata este culorea siropului. In timp ce unii prefera arome mai puternice si culori mai intunecate, altii prefera siropul mai deschis la culoare, cu gust mai slab.

Care sunt gradele siropului de artar – Gradele noi vs gradele vechi

Inainte existau 5 grade de sirop de sirop de artar: Extra Light, Light, Medium, Amber, Dark. Acum insa, sistemul de gradare al siropului de artar a ramas acelasi, dar numele acestora s-au schimbat. Iata cum s-au schimbat gradele:

Vechiul Grad Noul Grad
Extra Light Grad A Culoare Aurie, Gust Delicat
Light Medium Grad A Culoare Chihlimbar, Gust Bogat
Amber Grad A, Culoare Inchisa, Gust Robust
Dark Grad A, Culoare Foarte Inchisa, Gust Puternic Grad de Procesare

Care este cel mai sanatos grad de sirop de artar organic?

Ei bine, nu exista un grad de sirop de artar mai sanatos, atat timp cat acesta este organic si nu este super procesat. Daca iti place siropul de artar de mai puternic, cauta gradele in magazine gradele din partea de jos din tabelul de mai sus. Daca iti doresti un sirop de artar cu gust mai delicat, cauta siropurile care inainte erau gradate “Light” sau “Extra Light”.

gradele siropului de artar

Unde putem gasi sirop de artar?

Poti gasi sirop de artar de cumparat online dar si in magazine cum ar fi Kaufland, Carrefour etc. Poti gasi sirop de artar chiar si la plafar sau in alte magazine nisate. Daca esti un consumator inrait de dulce, iti recomand sa inlocuiesti zaharul cu siropul de artar deoarece are multe beneficii si este sanatos.

Totusi, dupa cum spuneam, chiar si la acesta trebuie sa ai grija la cantiatea consumata deoarece in cantitati mari este la fel de periculos ca zaharul.

Care este pretul siropului de artar?

Gasesti sirop de artar chiar si online, de la 23 de lei pana la 60-70 de lei, in functie de canitatea si calitatea acestuia. Iti recomand sa cauti sirop de artar cat mai putin procesat, produs in Canada, deoarece acolo se afla 80% din productia globala de sirop de artar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here