Sarbatoarea Pastelui celebreaza sosirea primaverii si revenirea naturii la viata. Zilele sunt mai lungi si mai calduroase, copacii sunt infloriti si pietele sunt pline de flori si legume de primavara.
Noi incepem sa punem deoparte hainele groase de iarna si… fara sa vrem… ne zboara deja gandul la vacanta de vara. Silueta devine mai importata ca oricand si mentinerea greutatii pe perioada Pastelui este un obiectiv important.
De obicei, Pastele se sarbatoreste in familie, ceea ce inseamna ca vei participa la o masa la care se vor servi multe feluri de mancare traditionale, din care iti va fi dificil sa alegi. De aceea, ti-am pregatit un “mic ghid de supravietuire” pentru Paste.
Masa de pranz va fi probabil marea provocare…unde vor fi “inghesuite” aperitive, feluri princpale si, bineinteles…desertul. Asa ca, pregateste-te cu un mic dejun simbolic, eventual un iaurt.
Dintre aperitive, oul fiert este cel mai inofensiv. El este una dintre vedete, asa ca poti respecta, fara griji pentru sileuta, obiceiul “ciocnirii oului”. Oul are doar 80 de calorii…dar nu il asocia cu maioneza! Poti folosi mustarul sau, si mai bine, legumele proaspete (ridichii, ceapa verde) care ar trebui sa abunde la masa de Paste.
Un alt aperitiv traditional este drobul de miel sau de pui. Daca iti place, poti manca o felie de 2-3 degete. In fond, este o mancare specifica, de care nu ai parte in orice zi a anului.
Insa, in orice zi a anului, poti manca alte alimente banale: branza, mezeluri, paine. Nu iti cheltui caloriile pe ele la masa de Paste!
- Ciorba de miel poate fi o alegere nocorcoasa, daca te rezumi la 1-2 polonice si nu adaugi smantana. De multe ori, ciorba de miel este inlocuita cu ciorba de loboda, urzici, leurda sau stevie. Daca ai acest noroc, portia poate fi mai mare, pentru ca numarul caloriilor este mult mai mic.
- Felul principal pe baza de carne de miel (friptura, stufat) nu reprezinta un pericol foarte mare pentru silueta…daca alegem carne slaba si o asociem cu legume…cum ar fi salata verde proaspata. De evitat sunt garniturile pe baza de cartofi, orez sau mamaliga!
- Desertul este poate cea mai mare provocare pe care o aduce masa de Paste. Dupa 2-3 feluri de mancare consumate deja, care au totalizat cateva sute bune de calorii…apar cozonacul, pasca si prajiturile.
- O felie de cozonac poate ajunge usor la 500 de calorii, in timp ce o felie de pasca sau de tort la 3-400. Asa ca acesta poate fi momentul sa lauzi gazda pentru masa copioasa organizata si sa ceri la pachet cateva bucatele de desert. In acest fel, nu vei jigni pe cei care care te-au invitat si iti vei putea pastra greutatea.
Dar…daca le vei lua la pachet, nu inseamna ca le vei putea manca seara cand ajungi acasa! Rezerva-ti un mic dejun delicios pentru a doua zi, la care sa te rasfeti cu o felie de cozonac sau de pasca, fara sentimete de vinovatie sau pareri de rau.
Atentie la alcool! Pe langa aportul de 7 calorii/gram de alcool, acesta stiimuleaza transformarea caloriilor din mancare in depozite de grasime. Asa ca rezuma-te la 1-2 pahare de vin si in rest…bea multa apa pentru stimularea digestiei si eliminarea toxinelor din organism.
Profita de orice ocazie pentru a face miscare! Poti sa lasi masina acasa si sa faci o plimbare pe jos, inainte de a ajunge la masa; daca e timp frumos, poti iesi in parc cu familia sau prietenii pentru a te bucura de primavara!
Masa de seara va fi una usoara, constand intr-o salata sau un iaurt!
Daca este posibil, imparte toate preparatele traditionale pe mese: aperitivele si ciorba sau sarmalele pentru masa de pranz…friptura cu o salata pentru masa de seara…cozonacul si pasca pentru micul dejun.
In ceea ce priveste mancarea pe care o vei prepara tu acasa, poti face economie la calorii prin cateva metode simple:
- Alege carne slaba si nu folosi ulei la prepararea acesteia; foloseste vin, condimente si mirodenii
- Inlocuieste zaharul cu indulcitori non-calorici
- Foloseste smantana cu 10-12% grasime si untul cu 40% grasime
- Inlocuieste maioneza cu sos de iaurt sau mustar
- Nu gati cantitati mari de mancare! Pastele nu dureaza mai mult de 2 zile!
Iti dorim un Paste fericit si insorit alaturi de cei dragi!
Slabeste dupa sarbatorile de paste
Dupa trecerea sarbatorilor cand majoritatea din noi au facut excese alimentare este timpul sa ne revenim la forma initiala. Aceasta cura de slabire va va ajuta garantat. Iata cum arata aceasta:
Ziua 1:
- Mic dejun: Ceai negru, 2 biscuiti si o banana.
- Pranz: O salata de cruditati compusa din ridichi, praz si salata verde.
- Cina: un broccoli la abur, 150 grame branza feta.
Ziua 2:
- Mic dejun: Ceai negru, 2 biscuiti, un mar si un fresh de portocale.
- Pranz: Salata de cruditati la fel ca in ziua precedenta.
- Cina: 100 grame piept de pui la gratar cu salata verde.
Ziua 3:
- Mic dejun: Ceai negru, 2 biscuiti si o portocala.
- Pranz: 100 grame peste la gratar si salata verde.
- Cina: salata de morcovi, telina si mar.
Ziua 4:
- Mic dejun: Ceai negru, 2 biscuiti si un grapfruit.
- Pranz: Un iaurt simplu si 100 grame de piept de pui la gratar.
- Cina: Salata de cruditati.
Ziua 5:
- Mic dejun: Ceai negru, 2 biscutiti si o banana.
- Pranz: un cartof copt cu branza de vaci si o jumatate de lingurita de unt.
- Cina: supa crema de broccoli, dovlecei sau rosii.
Aceasta este o dieta pe termen scurt, asa ca nu este recomandat sa o urmati mai mult decat este conceputa, deoarece nu asigura necesarul nutrientilor pentru organismul nostru pe termen lung. Multa bafta!