Semintele de chia sunt sanatate curata, spun batranii. Cele mai complexe seminte si surse de energie si putere, semintele de chia fac parte din familia salviei si reprezinta o sursa de sanatate datorita proprietatilor sale.
Semintele de cheia contin acizi omega-3, minerale, antioxidanti , proteine complexe. Semintele de chia sunt semintele care merg de minune amestecate in smothie sau sucuri naturale, in salate, diverse prajituri sau chiar in paine.
De ce sa consumi seminte de chia?
Semintele de chia sunt bogate in fibre si zilnic, asigura aportul necesar de fibre de care organismul are nevoie. Consumati 30de grame de seminte pe zi si veti avea fibrele de care organismul dumneavoastra are nevoie. Fibrele sunt necesare pentru digestie, pierderea in greutate si sunt un foarte bun remediu pentru constipatie.
Semintele de chia au continut ridicat de acizi grasi omega 3 si consumand 3 linguri si jumatate de seminte pe zi veti avea aportul necesar de acizi grasi zilnic. Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru organism deoarece ajuta la tratarea depresiei, dezvoltarea creierului, protejeaza organismul de artrita si diverse boli cardiovasculare.
Continutul ridicat de minerele ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor si a dintilor si contribuie la asigurarea raportului zilnic de calciu necesar organismului.
Seminte de chia pentru o inima sanatoasa
S-au facut diverse medicale in urma carora s-a demonstrat ca semintele de chia ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale, cresc nivelul colesterolului sanatos si ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din sange. Chia impiedica de asemenea si grasimile sa se aseze pe vasele de sange, ajutand astfel la mentinerea unui inimi sanatoase. Aceste seminte combat aparitia diabetului si ajuta la tinerea sa sub control in cazul in care suferiti de aceasta afectiune.
Cum arata si cum se consuma semintele de chia?
Seminele de chia le gasiti in trei culori: bej, maro si negru si sunt foarte usor de mestecat (pentru cei cu dinti sensibili). Se pot consuma crude sau usor prajite dar si macinate si tranformate in faina. Daca le macinati, faina o puteti folositi la briose sau checuri deoarece nu au nici un gust si pot fi amestecate cu orice aroma doriti.
Semintele de chia sunt recomandate mai ales persoanelor vegetariene deoarece inlocuieste foarte bine carnea. Semintele inmuiate devin gelatinoase si se folosesc pentru terci, porridge si budinci.Semintele macinate sunt folosite in produsele coapte, cum ar fi painea, prajiturile sau biscuitii.
Slabeste mancand seminte de chia
Noi, fetele dorim sa slabim consumand diverse alimente. Semintele de chia sunt aliatul tau in lupta cu kilogramele in plus. Atunci cand intra in contact cu apa, datorita continutului foarte ridicat de fibre, aceste seminte isi vor mari volumul, astfel incat senzatia de foame va fi doar o amintire neplacuta.
Seminte Chia: Efecte Seundare
Semințele de chia, sunt un superaliment datând din timpurile aztece, care se bucură acum de o renaștere de soiuri. Ele conțin o bogată sursă de fibre, grăsimi omega-3, proteine, vitamine și minerale.
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de nutriție, ca parte a unei diete echilibrate și sunt, de asemenea, comercializate în mod constant ca un ajutor pentru pierderea în greutate, dar pot aparea probleme daca este folosita in cantități mari. Iată câteva efecte secundare ale semințelor de chia pe care trebuie să le urmăriți.
Poate provoca constipație sau diaree
Semințele de chia au un conținut foarte ridicat de fibre, avand aproape 30 % fibre. Dar o dietă bogată în fibre nu funcționează pentru fiecare tip de corp. Prea multa fibra poate duce la flatulenta, constipatie si diaree.
Este o idee bună să mâncați semințe de chia cu multă apă sau să le înmuiați mai întâi. Înmuierea ușurează digerarea acestora. De asemenea, oferă avantajul suplimentar de a elibera toate substanțele nutritive stocate în interior.
Semintele Chia te pot face să te sufoci
Chia au câștigat notorietate ca pericol de sufocare. După cum s-a subliniat intr-un raport din revista Time, consumul incorect poate duce la complicații. Când nu prespălați semințele de chia, exista riscul de a vă sufoca.
De ce? Deoarece semințele, atunci când sunt uscate și neprăjite, absorb până la 27 de ori greutatea uscată în apă. Se transformă în gelatina și se extind foarte mult, fiind pline de apă. Această masă lipicioasă poate rămâne blocată în esofag, făcându-vă să vă sufocați. Întotdeauna îmbibați semințele sau le coaceți.
Semintele Chia pot preveni coagularea sângelui
Deoarece sunt încărcate cu acizi grași omega-3, semințele de chia pot acționa ca diluanți naturali ai sângelui, împiedicând astfel coagularea sângelui. Dacă luați deja medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, îndepărtați chia din dieta dumneavoastra. Din același motiv, evitați semințele de chia imediat după o intervenție chirurgicală, pentru a evita sângerările excesive.
Semintele Chia pot sa vă agraveze diverticulita
Persoanele cu diverticulită dezvoltă sacuri sau buzunare bombate numite diverticule de-a lungul căptușelii intestinului gros. Acestea se inflamează și încearcă să se strecoare prin peretele colonului, cauzând durere (de obicei pe partea stângă a abdomenului), balonare sau diaree.
În timp ce un remediu pentru bolile diverticulare este o dietă bogată în fibre, iar semințele de chia sunt bogate în fibre, ar trebui să le evitați atunci când un atac este în curs. Aceste semințe mici se blochează adesea în diverticulă și le inflamează.
Semintele Chia pot porni o reacție alergică
Semințele de chia au o mulțime de proteine în ele și acest lucru este o veste proastă dacă sunteți alergic la proteina din chia. O porție de 100 g are aproximativ 16,54 g de proteine. Pentru cei care au o alergie la nuci sau semințe, semințele de chia ar trebui scoase din dieta.
Reacțiile pot varia de la erupții cutanate și urticarie la ochi apos, vărsături și diaree. De asemenea, aveți grijă de tusea repetitivă, respirația șuierătoare, dificultăți la înghițire și durere în gât. De asemenea, vă puteți simți amețit. Deoarece inflamația se aprinde în laringe, limbă și gură, ar putea fi greu să vorbiți și chiar să respirați.
Dacă alergia este mai severă, puteți suferi șocuri, pulsul dvs. poate slăbi și pielea dvs. poate deveni palidă sau albastră.
Semintele Chia pot provoca tumori de prostată
Cazul pentru și împotriva chia atunci când vine vorba de cancerul de prostată nu este încă închis. În timp ce unele cercetări indică faptul că ar putea scădea riscul creșterii tumorilor de prostată, alte cercetări contrazic acest lucru.
Un studiu din 2010 a susținut că acidul alfa-linolenic din acidul gras omega-3 nu a crescut riscul de cancer de prostată și că acesta chiar a redus marginal riscul.
Dar un studiu recent din 2013 arată că consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi semințele de chia care conțin acid alfa-linolenic, ar putea declanșa formarea tumorilor de prostată. Acest lucru ar putea implica un risc crescut de cancer de prostată.
Ce sunt semintele de chia? Proprietati, provenienta
Terenul nativ al plantei este Mexicul central și sudic, precum și Guatemala, unde crește la altitudini de 1800-2600 m, deasupra nivelului mării. În prezent, este cultivat și în Ecuador, Bolivia, Argentina și Australia.
Istoria semintelor de chia – de unde provin?
Timp de multe secole, popoarele din America Latină și America de Sud, mayasii aztecii, incași, au folosit semințele de chia, ca produs principal alimentar împreună cu porumbul, fasolea și amarantul.
Prima menționare a utilizării semintelor de chia este in anul 2600 î.Hr. Semințele nu au reprezentat doar baza dietei aztece, ci și cea mai importantă parte a ceremoniilor religioase, vitale pentru cultura religioasă și spirituală, acestea fiind sacrificate zeilor azteci. Semințele de chia au fost plătite tribut și oferite ca taxe clerului și nobilimii aztecilor. Aztecii au crezut, și pe bună dreptate, că aceste semințe le-au dat o putere uriașa, aproape supranaturala. Pentru ei, chia a fost simbolul vieții.
Războinicii azteci, în timpul tuturor campaniilor și luptelor lor, s-au hrănit cu semințe de chia, ceea ce le-a dat putere și rezistență. În același timp, nimeni nu a fost deshidratat, nu a fost epuizat fizic și psihologic și acesta este în condițiile dure ale unui climat montan și destul de fierbinte!
Timp de mai multe secole, în Mexic, pana în 1519, cand au sosit conchistadorii condusi de Cortez, acestia au început să înrobească nemilos legendarul Imperiu Aztec. Timp de doi ani, națiunea aztecă a fost aproape complet distrusă, statul a fost jefuit și a căzut în ruine, culturile de chia au ars complet. Astfel, chia a fost trimisă la uitare aproape 500 de ani, până când, ca urmare a unui program special, zone mici unde se cultiva chia au supraviețuit în mod miraculos în regiunile muntoase inaccesibile din Mexic și Guatemala. Din 1991, au început lucrările de selecție privind cercetarea și dezvoltarea semintelor de chia, iar primele locuri experimentale au fost semănate în Argentina în același an de frații Alfredo și Adolfo Mill. Ca rezultat al reproducerii de 15 ani, chia a ieșit din uitare, renăscuta din nou sub numele de Salba, cu cea mai înaltă calitate a semințelor. Apropo, Salba este singurul tip de Salvia hispanica pe care s-au efectuat studii clinice.
Descrierea biologică – Ce contin semintele de chia?
Plantele erbacee cresc anual până la 1 m înălțime. Frunzele au 4-8 cm in lungime și 3-5 cm in lățime. Florile sunt albe sau mov. Semințele sunt mici ovale, cu un diametru, de aproximativ 1 mm. Ele sunt de culoare maro, gri, negru sau alb sau colorate pe suprafață cu un model de relief. Semințele de chia conțin aproximativ 40% ulei, aproximativ 20% din proteine și cantitatea zero de colesterol.
Semințele de chia contin o cantitate semnificativă de celuloză, antioxidanți și vitamine B3, B2, B1, incluzând o gamă largă de minerale vitale importante, cum ar fi calciu, fier, potasiu, zinc etc. Cea mai importantă proprietate a semințelor chia, este conținutul ridicat de acid gras esențial, OMEGA-3 alfa-linoleum, mai mult decât în pește sau alte cereale și semințe.
O altă proprietate interesantă a semințelor de chia este conținutul de fibre dietetice. Acestea conțin aproximativ 38% carbohidrați; (Fibre insolubile 30%, fibre solubile 3%, aminoacizi). Conținutul ridicat de fibre și capacitatea sa de a absorbi lichid (de 10 ori greutatea proprie), vindecă sistemul digestiv.
100 grame de semințe de chia corespund cu:
- 545 ml de lapte ca sursă de calciu;
- 294 g. ovăz ca sursă de fibre;
- 900 gr. portocale ca sursă de antioxidanți;
- 178 g. banane ca sursă de potasiu;
- 992 gr. Somon ca sursă de omega-3;
- 216 gr. nuci ca sursă de magneziu;
- 400 gr. spanac ca sursă de fier.
Semințele de chia promovează o creștere a rezistenței fizice și îmbunătățesc sănătatea generală a corpului.
Conținutul ridicat de acizi grași polinesaturați omega-3 și omega-6, necesari pentru organism în toate etapele vieții, acoperă în totalitate nevoia necesară pentru organism.
Omega-3 are o importanță deosebită pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular, implicat în aproape toate procesele motorii nervoase, mentale, sunt componente ale membranelor celulare, capabile să prevină formarea cheagurilor de sânge, să reducă colesterolul, să reducă tensiunea arterială și să stabilizeze zahărul din sânge .
Pentru o lungă perioadă de timp, uleiul de pește era considerat a fi singura sursă de omega-3. Mai târziu, sa constatat că există mai multe plante care conțin omega-3, cum ar fi canabisul și semințele de in. Cu toate acestea, chia este mai bogată decât toate celelalte surse.
Semințele de chia sunt complet unice, au proprietăți hidrofile puternice, adică leagă apa. În cazul în care semințele de chia ajung intr-o cantitate mică de apă, suc sau orice lichid, în câteva minute semințele se vor dubla in volum. Semințele îmbibate sunt capabile să hidrateze bucata de alimente și să faciliteze trecerea tuturor alimentelor prin tractul gastro-intestinal și să ajute la reglarea echilibrului sarii organismului și să promoveze absorbția cea mai eficientă a nutrienților de către intestin.
Consumul de seminte de chia ajută la reducerea greutății corporale, accelerarea arderii și absorbției grăsimilor și, având un indice glicemic scăzut, reduce mult timp pofta de mâncare.
Semințele de chia sunt de obicei înmuiate înainte de utilizare, în apă sau în alt lichid, timp de aproximativ 10 minute, și eventual peste noapte pentru a-și folosi proprietățile de hidratare. Ele pot completa multe feluri de mâncare tradiționale, supe, salate, sosuri, cereale, dulciuri.
5 motive pentru consumul de semințe de chia în fiecare zi
- Semințele de chia sunt o excelentă sursă de antioxidanți, aici concentrația lor este chiar mai mare decât în afinele proaspete. Ei bine, în timpul iernii, antioxidanții sunt foarte necesari pentru menținerea sănătății la nivelul adecvat. Și ei te ajută să arati mai tanar!
- Semințele de chia ajută la scăderea în greutate. Sună incredibil, dar aceste semințe mici absorg de 12 ori greutatea lor atunci când sunt amestecate cu apă sau cand ajung în stomac. Acest lucru oferă un sentiment de sațietate, conduce pofta de mâncare nesănătoasă și, de fapt, vă scutește de excesul de calorii și promovează funcționarea corectă a sistemului digestiv.
- În semințele de chia, calciul este de cinci ori mai mare decât în lapte, de două ori mai multă proteină decât în orice alte semințe sau boabe, de două ori mai mult decât potasiul din banane etc., mai multă energie decât oricând, munca creierului va fi pe primul loc, precum și sănătatea în general.
- În semințele de chia, mulți acizi sunt omega-3 și omega-6, care trebuie să fie prezenți în dietă zilnic. Acizii grași Omega-3 sunt importanți pentru inimă și un colesterol mai scăzut, de asemenea, ajută la reducerea durerii chiar și în cazul artritei.
- Semințele de chia ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale și la stabilizarea nivelului zahărului din sânge. Potrivit unui studiu, după numai 3 luni de utilizare zilnică a semințelor de chia, sângele a devenit mai puțin vâscos și mai putin predispus la formarea cheagurilor de sânge, iar presiunea participanților la studiu a fost semnificativ redusă.