Salmonella este un tip de bacterie care poate produce o boala diareica numita salmoneloza. Infectia cu Salmonella este, de obicei, cauzata de alimente contaminate cu deseuri animale sau umane sau de contactul cu animale care poarta bacteriile.
Simptome
Simptomele salmonelozei sunt similare cu cele ale unui virus la stomac. Ele includ:
- Diaree
- Febra
- Crampe stomacale
Daca te infectezi cu salmonella, aceste simptome apar, de obicei, intre 6-48 de ore de la expunerea la bacterii. Simptomele dureaza, de obicei, intre 4-7 zile si dispar fara tratament.
Ocazional – in special la sugari, varstnici sau cei cu sistem imunitar compromis – din infectia cu salmonella poate rezulta o boala mai grava. Diareea poate deveni atat de severa incat pacientul trebuie sa fie spitalizat pentur deshidratare. Infectia cu salmonella invaziva poate fi vazuta in fluxul sangvin si se poate raspandi la creier, oase sau articulatii.
Rareori, persoanele care au salmoneloza, pot dezvolta artrita reactiva. Printre simptomele artritei reactive se numara dureri la nivelul articulatiilor, urinare dureroasa si iritatii la nivelul ochilor.
Cauze
Boala Salmonella este cauzata de tulpinile bacteriilor salmonella care sunt prezente in fecalele animalelor si fecalele persoanelor cu salmoneloza. Majoritatea oamenilor cred ca infectia cu salmonella poate fi transmisa doar prin alimentele pe baza de carne, insa aceasta bacterie poate fi prezenta si in fuctele si legumele care nu sunt spalate si gatite corespunzator.
O mare varietate de produse pot fi contaminate: untul de nuci, fisticul, varza, nuca de cocos, shake-urile organice, castravetii, coaja de oua si carnea de porc.
Salmonella poate fi gasita in fecalele multor animale, inclusiv animale crescute la ferma si animale de companie. Oamenii care prezinta cel mai mare risc de salmoneloza si complicatii grave sunt bebelusii, copiii cu varsta pana in 5 ani, adultii peste 65 de ani si persoanele cu sistem imunitar slabit.
Diagnosticare
Multi oameni nu merg la doctor daca nu se confrunta cu simptome puternice. Cu toate acestea, persoanele din grupuri de risc ridicat sau cele cu simptome de deshidratare sau boli grave ar trebui sa se adreseze unui medic. Testele care includ o cultura de scaun pot determina daca salmonella este cauza simptomelor tale.
Tratament
De obicei, nu este nevoie de un tratament pentru salmonella. Trebuie doar sa te hidratezi corespunzator. Bea mult apa. Sucurile din fructe trebuie evitate, deoarece acestea pot inrautati diareea. Antibioticele nu sunt, de obicei, necesare, decat in cazul in care bacteriile intra in fluxul sangvin.
Preventia
Pentru a reveni infectia cu salmonella este important sa urmam niste reguli de baza. Iata ce ai putea face:
- Nu manca carne sau oua crude, sau insuficient preparate. Galbenusurile ar trebui gatite pana se intaresc, iar carnea ar trebui gatita suficient incat sa nu mai fie roz la mijloc.
- Nu consuma lapte crud sau produse lactate nepasteurizate.
- Spala bine toate alimentele.
- Depoziteaza carnea cruda separat de alte alimente astfe incat sa nu se produca contaminari incrucisate.
- Spala bine toate tocatoarele.
- Spala-te pe maini inainte de a te apuca de gatit.
- Spala-te mereu pe maini dupa ce folosesti toaleta sau atingi animalele.
- Spala-te pe maini imediat dupa ce atingi pui, rate sau alte pasari si nu lasa copiii sa le atinga.
Aceasta boala poate fi prevenita prin spalarea mainilor. Ca si purtarea centurilor de siguranta, o astfel de practica simpla iti poate proteja sanatatea.