Varza este o leguma folosită mai ales în salate, pentru cină, cât și pentru conservare. Aceste gustări se dovedesc atât de gustoase încât mulți oameni recomandă pregătirea multor borcane.
Pentru preparare veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- varză albă – 1,5 kg;
- ardei gras și roșii – 500 g fiecare;
- morcovi și ceapă – 300 g fiecare;
- pătrunjel – o legatura;
- sare – 60 g;
- zahăr – 100 g;
- ulei – 120 ml;
- oțet 9% – 120 ml;
- frunză de dafin 1 bucată per borcan;
- ienibahar – 3 boabe per borcan.
Procesul de gatire
Se toacă mărunt varza, se dau prin răzătoare trei morcovi, se taie ceapa în sferturi si mai apoi julienne și ardeiul dulce se taie bucăți sau fâșii. Tăiați mărunt verdeața.
Sfat: dacă vă plac aromele uleiului de floarea soarelui adevărat din salate, folositi ulei nerafinat. Pentru toți ceilalți, puteti folosi ulei rafinat, fără aromă și gust, este potrivit.
Se amestecă legumele, se adaugă sare și zahăr, se adaugă oțet și ulei. Se amestecă foarte bine salata și se lasă 40 de minute, amestecând din când în când.
Presam salata in borcane curate si o umplem cu sucul eliberat, adaugam frunza de dafin si ienibahar.
Acoperiți borcanele cu capace și puneți-le într-o cratiță pe fundul careia ati pus un prosop.
Umpleți cratita cu apă caldă până aproape la capace și sterilizați din momentul fierberii timp de 25 de minute (borcane de 500 g). Dupa ce au fiert, intoarceti borcanele cu capacul in jos si lasati-le la racit.
Puteti consuma salata ca atare (drept muraturi) sau chiar o puteti adauga in mancare pentru un plus de gust. Pofta buna!