Roscova este un pom fructifer vesnic verde, a cărui înălțime ajunge la 20 de metri. Face flori în al șaselea an al vieții sale, după floare apar păstăile care sunt de 3 cm in lățime și 20 cm în lungime.
Pastaile sunt umplute cu semințe și pastă dulce, suculentă. Arborele de carob(roscova) oferă fructe timp de 90 de ani. Cel mai tânăr copac aduce aproximativ 7-10 kilograme de fructe pe an, iar în fiecare an crește randamentul.
Proprietăți utile și contraindicațiile roscovei
Caracteristici si cateva dintre beneficiile pe care roscova le poate avea asupra organismului nostru:
- Este un inlocuitor bun pentru ciocolată și cafea. Gustul și aroma fructului sunt foarte asemănătoare cu gustul de cacao si ciocolată. În fructe nu există teobromină și cofeină, care afectează negativ inima. Compoziția este 50% fructoză, glucoză și zaharoză. Este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru diete și diabet.
- Restabilește compoziția sângelui. Fructul conține o concentrație ridicată de fier, care îmbunătățește semnificativ nu numai compoziția sângelui, ci și calitatea acestuia. Proprietățile utile ale fructelor ajută activ în reabilitare după leziuni și boli grave. Ajută oamenii care suferă de anemie.
- Îmbunătățește activitatea vaselor de sânge și a inimii. Proprietățile utile ale fructelor sunt cauzate de o concentrație ridicată de magneziu și potasiu. Aceste componente normalizează activitatea muschiului cardiac, restabilește tensiunea arterială și scade nivelul colesterolului din sânge. Asadar, avem o alternativa naturala la suplimentele de genul Heart Tonic
- Are un efect diuretic. Compoziția include în principal potasiu, care ajută la eliminarea toxinelor și excesului de lichid din organism. Este o modalitate excelentă de a ameliora stresul din inimă și de a restabili schimbul de electroliți.
- Sistemul digestiv este pus în ordine. Proprietățile utile ale fructelor de carob ajuta in bolile intestinale, ameliorează fermentația în stomac și simptomele diareei, elimină greața și formarea de gaze.
- Vindecă gâtul. Proprietățile vindecătoare ale fructului sunt eficiente în cazurile de angină și răceli.
- Efect bun asupra ochilor. Folosirea siropului ușurează oboseala ochilor datorită proprietăților sale benefice și conținutului ridicat de vitamina B2. Se utilizează pentru prevenirea hemoragiilor și a cataractei.
- Ajută la scăderea în greutate. Nutriționiștii recomandă administrarea acestui sirop într-o terapie complexă pentru scăderea în greutate. Glucoza, conținută în sirop, poate crea un efect de sațietate, astfel încât să puteți reduce cantitatea de alimente pe care o consumați.
- Crește libidoul la bărbați. Elementele de zinc continute in fructul pomului sunt implicate în sinteza testosteronului. Este eficace în tratamentul și prevenirea prostatitei și a adenomului. Asadar, nu mai aveti nevoie de suplimente.
- Întărește imunitatea. Proprietăți utile sunt conținutul de vitamine, care stimulează sistemul imunitar. Este recomandat copiilor, ca mijloc de prevenire a rahitismului.
Contraindicații Roscova
În arborele de carob, nu au fost găsite substanțe dăunătoare sau alergeni. Femeile gravide și mamele care alăptează pot consuma cantități mai mici. În cazul diabetului, este recomandabil să consultați un medic. Se recomandă să nu se depășească doza pentru a evita reacțiile alergice.
Roscove beneficii și efectele dăunătoare
Acest fruct nu este toxic și nu provoacă alergii. Datorită conținutului ridicat de zahăr și fiind un înlocuitor al ciocolatei, acesta este utilizat pe scară largă în industria de cofetărie. Din sirop se face ciocolata, care nu afecteaza inima, iar pulberea este folosita la fabricarea bomboanelor.
Siropul are un efect negativ asupra persoanelor cu digestibilitate scăzută a fructozei și a intoleranței individuale. În compoziția sa, siropul de roscova are amidon, pectină, acizi organici, proteine vegetale și tanini.
Câteva sfaturi pentru utilizarea roscovei:
- Pentru tulburări gastro-intestinale și diaree, luați 1 lingură de 3-4 ori pe zi înainte de mese. Nu este recomandat copiilor sub doi ani.
- In cazul tusei și gripei, dizolvați 1 lingură de sirop în apă fierbinte, beți până la recuperarea completă.
- Roscova este un remediu bun pentru dureri de cap și migrene.
- Când doriti sa pierdeți in greutate, înainte de a mânca, diluați o lingură de sirop într-un pahar de apă caldă. Beți pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă. Acest preparat nu numai ca ajută la saturarea și menținerea vivacității pentru întreaga zi, dar este util și pentru îndepărtarea substanțelor nocive din organism.
Ulei
Uleiul de fructe de roscova are multe proprietăți utile. Stimulează bine sistemul imunitar și crește hemoglobina. Uleiul este foarte popular, se folosește în medicina populară și în farmacologie. Acesta tratează anemia, boala vasculară și cardiacă, otrăvirea și diareea, bolile nervoase și insomnia.
Este contraindicat pentru copiii care nu au împlinit vârsta de 2 ani și in alergii.
Ceai fito
Ceaiul, preparat cu păstăi este util, dar și delicios. Beti pe stomacul gol dimineața o ceasca de ceai si stati energizati toată ziua.
Pentru a face ceai fito, se toarnă o lingură de amestec uscat cu un pahar de apă și se lasă timp de 15 minute. Este bine să se consume in răceli și tulburări nervoase.
Sirop
Siropul conține multe minerale utile și vitamine. Nutriționiștii prescriu sirop ca un adjuvant pentru saturarea și purificarea organismului. Pentru dozare și cursul tratamentului trebuie să consultați un medic sau un dietetician.
Pudra de roșcove proprietăți, beneficii și mod de utilizare
Carobul este o pulbere din pulpa uscată de păstăi. Cu aceste fructe se prepară o cafea folositoare și aromată. 2 linguri de semințe măcinate se toarnă cu apă clocotită și se lasa timp de 20 de minute. Gustul cafelei este puțin diferit de cel prezent și consistența este mult mai intensă.
Pudra de roșcove oferă o mulțime de beneficii pentru organism și are un gust plăcut. Pentru a se obține această pudră, se macină păstăile de roșcove coapte. Pudra de roșcove poate fi folosită ca îndulcitor sau ca înlocuitor pentru cacao.
Atât adulții, cât și copiii pot consuma pudra de roșcove, deoarece are o mulțime de beneficii. În plus, este o sursă importantă de fibre și știm cu toții că fibrele contribuie la reglarea colesterolului, previn constipația și ajută la menținerea unei greutăți normale.
Deoarece scade pofta de mâncare și menține senzația de sațietate mai mult timp, pudra de roșcove este recomandată și persoanelor care încearcă să slăbească. De asemenea, această pudră este indicată și celor care s-au confruntat cu pietre la rinichi iar acum urmează o dietă fără oxalați.
Pudra de roșcove nu conține oxalați, în schimb este bogată în calciu. Acest mineral esențial menține sănătatea osoasă și contribuie la funcționarea optimă a inimii.
Pudra de roșcove este bogată în taninuri și poate fi utilizată pentru combaterea diareei.
Cei care obișnuiesc să consume o cantitate prea mare de sare au un risc mai mare de a suferi de hipertensiune sau probleme renale. Din fericire, pudra de roșcove nu conține sodiu, deci poate fi utilizată cu încredere de cei care vor să evite sarea. De asemenea, și persoanele care vor să evite cofeina folosind un înlocuitor al ciocolatei pot utiliza această pudra în deserturi, deoarece nu conține cofeină.
Pudra de roșcove bebeluși – înlocuitor pentru cacao
Această pudră poate fi adăugată în alimentația bebelușului abia după ce împlinește vârsta de 8 luni. De obicei, pudra de roșcove este bine tolerată de bebeluși, deoarece nu conține lactoză sau gluten. Totuși, le recomandăm părinților să discute cu medicul pediatru înainte de a adăuga acest ingredient în alimentația bebelușului.
Carobul este foarte benefic pentru bebeluși, deoarece conține o cantitate mare de calciu, fier, potasiu și sodiu. În plus, stimulează tranzitul intestinal și ajută la tratarea diaree. De asemenea, poate contribui la vindecarea tusei și anemiei.
Fiind un îndulcitor natural, pudra de roșcove poate fi adăugată atât în lapte, cât și în deserturi și produse de panificație.
Pudra de roșcove rețete
Dacă vrei să adaugi pudra sau făina de roșcove în alimentația tau sau a copilului, îți recomand să încerci aceste două rețete delicioase. Sunt foarte simple și ușor de preparat.
Lapte cu roșcove
Pentru această rețetă poți folosi fie lapte de vacă, fie lapte de migdale. În cazul în care vrei să folosești lapte de migdale, ar fi bine să-l prepari acasă cu o zi înainte. Pune la înmuiat într-un recipient cu 200 ml de apă, un pumn de migdale și lasă-le la înmuiat peste noapte.
Dieta cu ciocolată – tot ce trebuie să faci este să mănânci ciocolată înaintea oricărei mese
A doua zi, pune-le cu tot cu apă în blender și macină-le până se zdrobesc complet. Strecoară amestecul și adaugă jumătate de linguriță de pudră de roșcove. De asemenea, poți adăuga și puțină scorțișoară și miere de albine. Poți consuma laptele cu pudră de roșcove atât rece, cât și cald.
Ciocolată cu pudră de roșcove
Dacă vrei să-i prepari copilului un desert gustos, încearcă această rețetă simplă. Ai nevoie doar de 250 gr de unt 82% grăsime, 250 gr de lapte praf, o lingură plină cu pudră de roșcove, 2 lingurițe de miere de albine, 7 curmale fără sâmburi, o ceașcă de migdale, una de stafide și una de nuci.
Mai întâi trebuie să topești untul la bain-marie și să-l lași să se răcească ușor apoi să-l amesteci cu mierea de albine. Adaugă pudra de roșcove, curmalele, migdalele, stafidele și nucile tocate. La final, adaugă laptele praf și amestecă pentru a combina ingredientele.
Pune amestecul obținut într-o tavă și dă-o la frigider pentru câteva ore. După ce s-a întărit ciocolata o poți tăia după propriul plac.
Pudra de roșcove Lidl
De obicei, atunci când folosesc pudra de roșcove, o comand de pe Emag sau din alte magazine online, însă este posibil să o găsiți și în Lidl, Auchan, Carrefour erc.
Deși are o mulțime de beneficii, pudra de roșcove nu este exagerat de scumpă, o pungă de 1 kilogram costă aproximativ 20 Ron. Își merită banii, zic eu.
Roscove păstăi – de ce să le adaugi în alimentația ta?
Roscovele îmbunătățesc digestia, nu stimulează aciditatea gastrică, împiedică dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, ajută la tratarea diareei și au proprietăți expectorante. În plus, taninurile din roscove sunt bogate în acid galic, despre care se știe că este antialergic, analgezic și antibacterian.
Deoarece conțin pectine, roscovele împiedică apariția refluxului gastro-esofagian. De asemnea, restabilesc peristaltismul normal. Chiar dacă roscovele sunt bogate în zahăr natural, au un conținut redus de calorii și grăsimi.
Roșcov copac România – există în țara noastră?
În România există un copac cu o înălțime de aproximativ 10-12 m care face parte din soiul glădiță. Acest copac mai este cunoscut și sub denumirea de roșcov sălbatic, însă este diferit de roșcovul care este cultivat pentru pudra de roșcove.
Multumesc pentru informatii, foarte utile!
Matei
Vă rog să-mi spune-ți de unde pot cumpăra păstai de roșcovă ?
Vă mulțumesc