Sunteti uimiti de titlu? Ei bine, sa nu fiti! Timp de zeci de ani, Flota Regala a servit marinarilor ei ratii de congnac sau bere, care au fost inclouite treptate de rom, o data ce acesta a devenit atat de popular.
Initial, comandorii s-au izbit de o problema care era logic ca urma sa apara: concentratia de alcool din rom era cu mult mai mare decat cea din bere sau cognac, asa ca, ratiile fiind la fel, marinarii au inceput sa fie mult mai veseli si mai indisciplinati decat s-ar fi asteptat comandorii lor.
Pentru a tempera echipajul, tot comandorii au fost cei care au venit cu ideea salvatoare: au indoit romul cu putin zahar si suc de lamaie. O miscare de geniu am spune – asa au aparut primele cocktailuri pe baza de rom.
In plus, chiar daca in mod inconstient, comandorii flotei engleze au mai rezolvat cu aceasta ocazie o alta problema foarte grava a echipajelor: imbolnavirea de scorbut, o boala asociata navigatului pe mare pe distante foarte lungi.
Scorbutul este o boala ce apare in urma carentei acute de vitamina C, carenta frecventa la marinarii care stateau prea mult pe mare, timp in care orice fel de provizie de fructe si legume s-ar fi alterat.
Asa ca, o data cu introducerea obligatorie a sucului de lamaie in ratia de rom servita marinarilor englezi, a crescut aportul de vitamina C in alimentatia acestora si implicit a scazut dramatic numarul bolnavilor de scorbut.
Astfel, cu ajutorul cocktailurilor pe baza de rom, flota engleza a devenit o forta de lupta cu adevarat puternica, dominand marile decenii la rand, acest fapt fiind demonstrat istoric de Batalia de la Trafalgar, unde flota engleza a nimicit-o pe cea francezo-spaniola.
Au trecut vremurile romului? Desi ratia de rom a ramas o componenta esentiala a alimentatiei flotei englezesti pana la 1970, popularitatea romului a inceput sa scada treptat dupa anii 1800, datorita faptului ca noile coloniii americane s-au extins din ce in ce mai mult in partea de vest, indepartandu-se de litoralul estic.
Pe masura ce colonizarea s-a extins spre centrul continentului, productie de whiskey a devenit din ce in ce mai populara, in detrimentul celei de rom.
Revolutia franceza si-a adus si ea aportul la caderea suprematiei romului, promovand abolirea sclaviei pe motive umanitare. Incetul cu incetul toate tarile Europei au abolit sclavia, intr-un final si Statele Unite, iar asta a dus la declinul sigur al productiei de rom. Dar vremurile romului nu au trecut in totalitate, nici pe departe!
Productia de rom, insa o varianta moderna a acesteia, care nu implica sclavia, este din nou pe val, oferind mii de locuri de munca locuitorilor insulele din Caraibe. Vanzarile de rom au crescut direct proportional cu interesul americanilor si europenilor pentru cocktailurile pe baza de rom. Hai sa recunoastem ca dintre toate tipurile de lichior, romul este de departe cel mai aromat si potrivit pentru diverse cocktailuri exotice.
Rețeta de Cuba Libre
O reteta foarte simpla pentru unul dintre cele mai savurate cocktail-uri pe baza de rom – Cuba Libre – este:
- 4 cuburi de gheata,
- 50 ml de rom,
- 100 ml de cola rece
- sucul de la o lamaie verde, proaspat stors.
Tot ce lipseste e o umbreluta si puteti ciocni un cocktail cu Jack Sparrow.
Ce stiti despre rom?
„Fifteen men on a dead man’s chest, Yo ho ho and a bottle of rum, Drink and the devil be done for the rest , Yo ho ho and a bottle of rum!” asa canta Captain Jack Sparrow, sau Johnny Deep in genial rol pe care l-a facut in Piratii din Caraibe.
Se stie ca romul era bautura preferata a piratilor si ca este bautura traditionala reprezentativa pentru Caraibe, dar ce mai stiti despre rom?
Nu va puteti inchipui o Pina Colada fara un rom alb aromat, nu? Dar stiti ce rol important a avut romul in istorie, fiind ridicat chiar si la rang de moneda de schimb, cu el fiind cumparati sclavi?
Multe lucruri nu se cunosc despre rom, dar cei cu adevarat fascinati de aceasta bautura vor fi interesati sa le citesca aici si sa cinsteasca un pahar de rom pentru piratii vremurilor apuse. Yo ho ho, and a bottle of rum…
Cum a aparut romul?
In secolele 17 si 18, romul era cea mai puternica bautura, nu doar din punctul de vedere al concentratiei de alcool ci si datorita importantei cruciale pe care o avea in comertul mondial. Cristofor Columb a adus trestia de zahar, originara din India in Lumea Noua, scopul fiind, logic, acela de a obtine pretiosul si folositorul zahar.
Asa ca, incetul cu incetul, trestia de zahar a inceput sa fie cultivata in Indiile de Vest, climatul din Caraibe fiind perfect pentru plantatiile de trestie de zahar, care s-au extins atat de mult incat au ajuns sa satisfaca cu usurinta nevoie de zahar a Europei. Dar povestea nu se opreste aici, pentru ca intr-o lume atat de fascinata ca si cea a Caraibelor, nu putea sa fie totul atat de simplu, fara putina intriga.
Procesul industrial de transformare a trestiei de zahar in zahar are doua produse bilaterale: sucul de trestie de zahar si melasa, iar locuitorii insulelor din Caraibe, inventivi din fire, au vazut aceste produse ca pe o oportunitate de a a obtine o bautura alcoolica aromata si savuroasa, foarte ieftina de fabricat, un lichior pe care l-au denumit initial Kill-Delvil, fiind o bautura cu concentratie foarte mare de alcool.
Cu timpul, piratii l-au numit Rombullion si in final au ramas la denumirea prescurtata de „ROM”. In coloniile americane din nordul Caraibelor bauturile alcoolice erau o raritate, pentru ca vinul si berea se alterau de cele mai multe ori pe pracursul lungului drum din Europa in Americi, iar climatul si solul primelor colonii permiteau prea putin cultivarea de hamei sau de vita-de-vie, asa ca romul a venit ca o mana cereasca pentru primii colonisti.
Nu doar ca era savuros si iti oferea o stare euforica dupa doar cateva pahare, dar romul era ieftin si din abundenta, asa ca a luat un avant de nedescris o data cu intrarea pe piata coloniilor. Dar colonistii Noi Anglii erau mai isteti decat ne-am inchipui si au descoperit foarte repede ca mai convenabil decat sa importe butoie de rom din Caraibe, era sa importe doar melasa, din care sa distileze romul.
Cu una cu doua, distilarea romului a devenit o parte importanta a economiei din Noua Anglie. Asa ca, ma credeti cand va spun ce importanta a avut romul in istorie?
Ce este „romul oțetos” și cum se utilizează?
Romul oțetos este un tip de rom care are un gust acrisor si o textura mai aspra decat alte tipuri de rom. Este obtinut prin adaugarea de oțet la romul finit, care schimba gustul si textura bauturii. Acest tip de rom poate fi folosit pentru a prepara diverse cocktail-uri sau poate fi servit ca atare.
Cum se serveşte romul?
Romul se poate servi ca atare, dar poate fi, de asemenea, combinat cu alte bauturi pentru a prepara diverse cocktail-uri. De asemenea, poate fi adaugat la diverse mancaruri pentru a le da un gust mai intens.
Ce bauturi pot fi preparate cu rom?
Unele dintre cele mai cunoscute bauturi preparate cu rom sunt: Mojito, Piña Colada, Daiquiri, si Old Fashioned.
Pot bea rom daca sunt alergica la gluten?
In general, romul este produs din trestie de zahar, care nu contine gluten. Cu toate acestea, unele marci de rom pot adauga ingrediente care contin gluten dupa procesul de distilare, asa ca ar trebui sa verifici eticheta inainte de a cumpara daca esti alergica la gluten.
Ce este „romul spiced” si cum se deosebeste de alte tipuri de rom?
Romul spiced este un tip de rom care contine mirodenii si plante aromatice, cum ar fi scortisoara, ghimbir, si cardamom. Aceste mirodenii adauga un gust puternic si aromat la bautura.
Care sunt cele mai bune romuri pentru incepatori?
Daca esti incepator in domeniul romului, ar trebui sa incepi cu un rom alb sau brun de calitate medie. Aceste tipuri de rom au un gust mai delicat si sunt mai usor de combinat cu alte bauturi. Poti gasi la preturi accesibile (au tot timpul oferte) le Finestore.ro (nu, nu le fac reclama, doar am mai cumparat de la ei de-a lungul timpului).
Pot combina romul cu alte lichide, cum ar fi apa, pentru a-l dilua?
Da, romul poate fi diluat cu apa sau alte lichide pentru a-l face mai putin concentrat. Acest lucru poate fi o modalitate buna de a prepara bauturi mai putin alcoolice sau de a-l face mai usor de consumat.