Vitamina G sau B2 (denumirea latină Riboflavinum este riboflavina, lactoflavina) este o substanță galbenă ușor absorbită, o coenzimă a diferitelor procese biochimice în organism care îndeplinește o funcție cheie în menținerea sănătății oamenilor și animalelor.
Proprietățile fizice ale compusului:
- are o culoare galben-portocalie, un gust amar;
- este stabilă în mediu acid;
- tolerează bine încălzirea (punctul de topire ajunge la 280 ° C);
- slab solubila în soluții etilice, apă (0,11 mg / ml la 27,5 ° C);
- insolubila în cloroform, benzen, acetonă, eter dietilic;
- se prăbușește în soluții alcaline;
- se descompune sub influența radiației UV.
În ciuda instabilității în alcalii, riboflavina este ușor supusă reducerii, prin atașarea hidrogenului la locul legăturilor duble. Aceste proprietati ale vitaminei B2 (oxidare si reducere) stau la baza metabolismului celular.
Formula structurală a riboflavinei este C17H20N4O6.
Informatii generale
Sinteza vitaminelor B se încadrează în prima jumătate a secolului al XX-lea. Cu toate acestea, în procesul de cercetare, oamenii de știință au descoperit că unii compuși din această categorie sunt distruși rapid sub influența temperaturilor ridicate, în timp ce alții își păstrează pe deplin proprietățile fizice, continuând să lucreze activ în organism. Acest factor a condus la un studiu detaliat al grupului și la separarea tiaminei (B1) „instabile”, de riboflavina (B2), capabilă să își mențină structura chiar și atunci când este încălzită la 280 de grade.
Istoria descoperirii unei molecule de lactoflavină rezistentă la căldură, provine de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când în 1879 omul de știință Blis a obținut pentru prima dată un compus util. Cu toate acestea, identificarea substanței a fost amânată pentru o lungă perioadă de 50 de ani. Și abia în 1935, biochemistul german Richard Kuhn sintetiza artificial pudra vitală în forma sa pură, necesară pentru buna funcționare a organismului oamenilor și animalelor.
Numele vitaminei B2 depinde direct de sursa conexiunii:
- verdoflavina (din plante);
- lactoflavina (din lapte);
- ovoflavina (din albușul de ou);
- hepatoflavina (din ficat).
Caracteristica vitaminelor din grupa B este culoarea portocalie-galbenă, care schimba urina într-un ton caracteristic.
Vitamina B2 poate fi sintetizată în rinichi, ficat, țesuturi ale corpului uman, microfloră intestinală sănătoasă. Acțiunea pozitivă a riboflavinei sporește tiamina (B1).
Rolul riboflavinei
Substanța ia un rol activ în procesele energetice, ajutând organismul să descompună zahărul. Vitamina B2 în combinație cu proteine, acidul fosforic, în prezența macroelementelor (în special a magneziului), produce enzime necesare pentru metabolismul zaharidelor, transportul de oxigen.
Împreună cu compusul B9, riboflavina participă la producerea celulelor sanguine ale măduvei osoase, iar cu B1 contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului.
De ce este utila vitamina G?
Riboflavina controlează activitatea sistemului nervos, digestiv, circulator, cardiovascular. In plus, beneficiul vitaminei B1 este ca reduce efectele nocive ale toxinelor asupra sistemului respirator, imbunatateste absorbtia oxigenului de catre celulele parului, unghiilor, pielii, prelungeste viata, participa la sinteza hormonilor, enzimelor, promoveaza sarcina normala si plasarea corectă a organelor fătului.
Sistemul nervos:
- împiedică apariția cataractei;
- îmbunătățește focalizarea obiectivului, adaptarea ochilor la întuneric;
- îmbunătățește somnul;
- ameliorează stresul;
- previne apariția tulburărilor psihice;
- îmbunătățește metabolismul în țesutul nervos;
- reduce excitabilitatea patologică;
- elimină oboseala organelor de vedere.
Sistemul cardiovascular, circulator:
- împiedică formarea de trombi (lichefiază sângele);
- extinde vasele de sânge (luptă împotriva dezvoltării hipertensiunii);
- acționează ca un element de neînlocuit pentru sinteza anticorpilor, celulelor sanguine;
- participă la procesul de construire a substraturilor energetice, asigurând funcționarea normală a inimii.
Sistemul digestiv:
- facilitează procesul de absorbție a grăsimilor din intestin;
- accelerează conversia B6 într-o formă biologic activă;
- îmbunătățește funcția bilei din ficat;
- protejează mucoasa intestinală, stomacul de leziuni mecanice, bacteriene;
- accelerează metabolismul;
În industria alimentară, vitamina B2 este utilizată ca o culoare alimentară (E101).
Semnele deficientei si indicatiile de utilizare
Cele mai bune manifestări clinice ale deficienței vitaminei B2 sunt studiate pe animale experimentale. Conform cercetării, oamenii de știință au descoperit că lipsa riboflavinei la animale duce la acumularea de produse de peroxidare a lipidelor (LPO) în sânge și la dezvoltarea aterosclerozei, a cataractei. Aceste tulburări confirmă funcția cheie a flavoproteinelor în descompunerea produselor LPO și a mecanismelor de sinteză moleculară.
Simptomele deficitului de riboflavină (hipovitaminoză moderată):
- inflamarea buzelor, a limbii;
- durere de cap, durere de ochi;
- întârzierea gândirii;
- fotosensibilitate crescută;
- scaderea apetitului;
- lipsa de coordonare;
- slăbiciune, epuizare;
- erupție cutanată, senzație de arsură sau;
- sângerarea buzelor;
Semne de hipovitaminoză severă:
- disfuncția sistemului nervos;
- pierderea părului (chelie);
- întreruperea glandei tiroide;
- iritabilitate;
- dermatita seboreică a nasului;
- reacție mentală întârziată;
- erupție generalizată;
- anemie;
- inflamarea pielii;
- eșecuri în activitatea tractului gastro-intestinal;
- insomnie;
- slăbiciune a mușchiului inimii;
- conjunctivită, blefarită, cataractă;
- scăderea în greutate la copii;
- întârzierea creșterii la adolescenți.
Indicarea utilizării compusului:
- tireotoxicoză;
- boli oculare;
- reumatism;
- hipo și ariboflavinoză;
- hemeralopie;
- astenie;
- insuficiență circulatorie;
- Boala lui Botkin;
- conjunctivită, cataractă;
- enterocolită, hepatită cronică, colită, ciroză hepatică;
- mancarime dermatoza, eczeme;
- hipotrofie, anemie, leucemie;
- disfuncție intestinală;
- roșeață, candidoză, neurodermită, fotodermatoză.
Interactiunea riboflavinei cu alte substante
Pregătirea unei cantități mici de alimente la un moment dat (fără reîncălzire), plasarea imediat a produselor congelate în apă clocotită (fără decongelare prealabilă) sau într-un cuptor (în folie de aluminiu), va ajuta la maximizarea conservării riboflavinei în alimente.
Luați în considerare compatibilitatea riboflavinei și a altor medicamente:
- Receptarea simultană a riboflavinei, a piridoxinei, a vitaminei K și a acidului folic conduce la o imbunătățirea reciprocă a acțiunii nutrienților.
- Thireoidina crește rata de conversie a vitaminei B2 în compușii coenzimei.
- Eritromicina și tetraciclina cresc excreția riboflavinei.
- Riboflavina împreună cu acidul nicotinic activează mecanismele de detoxifiere a organismului, ducând la eliberarea mai rapidă a metaboliților finali.
- Potențialii sedativi (aminazin), antidepresive triciclice (imipramină, amitriptilină) și vasodilatatoare periferice (hidralazină, diazoxid, minoxidil) inhibă utilizarea vitaminei B2, perturbând sinteza formelor de coenzimă.
- Riboflavina crește biodisponibilitatea zincului.
- Administrarea în comun a riboflavinei și a fierului conduce la acumularea și îmbunătățirea proprietăților farmacologice ale microelementului.
- Neurolepticele utilizate în depresie și psihoză, în special clorpromazina, inhibă transformarea nutrientului într-o formă bioactivă.
- Spironolactona blochează sinteza vitaminei B2.
- Medicamentele hipotensive sporesc transformarea riboflavinei în compuși biologic activi.
- În prezența acidului boric, vitamina B2 este distrusă.
Având în vedere mecanismul de acțiune și compatibilitate a medicamentelor, puteți crea cu ușurință o schemă eficientă pentru a lua substanțe nutritive și pentru a preveni ulterior avitaminoza.
Concluzie
Vitamina B2 sau riboflavina este una dintre cele mai importante vitamine solubile în apă, o substanță de „sănătate și frumusețe”, coenzima majorității proceselor biochimice, motorul organismului în procesele de producere a energiei în celule, cel mai bun asistent în tratamentul bolilor neurologice și oculare. Compusul joacă un rol-cheie în cursul reacțiilor de reducere a oxidării, în activitatea sistemelor cardiace, digestive și nervoase. Prin urmare, pentru ca o persoană să se simtă bine, este important să se asigure un aport sistematic (zilnic) de riboflavină în organism.
Cea mai mare cantitate de vitamina B2 se găsește în laptele proaspăt, nuci de cedru și carnea fiarta.
Disponibilitatea produselor bogate în riboflavină în meniul zilnic este garanția unei sănătăți bune pentru toți membrii familiei.