Broccoli poate fi gătit în diferite moduri, însă cei care vor să se bucure de toate substanțele sale nutritive, trebuie să-l fiarbă în apă sau la aburi timp de câteva minute. Nu doar buchețelele de broccoli trebuie savurate, ci și tulpina, pentru că este foarte sănătoasă.
Dacă îți dorești ca această legumă să aibă un gust mai aromat, după ce o fierbi, pune-o într-o tigaie cu unt topit timp de 1 minut.
1. Broccoli fiert
Ingrediente:
- 1 broccoli
- 1 cubuleț de unt
- Sare de mare și piper proaspăt măcinat
Mod de preparare?
Toarnă apă într-o tigaie încăpătoare și adaugă puțină sare de mare. Pune tigaia pe aragaz, la foc mare, și așteaptă să ajungă la punctul de fierbere.
Taie buchețelele de broccoli în bucăți cât mai mici și clătește-le în apă rece. Taie tulpina de broccoli în jumătate, apoi feliaz-o. Când apa a ajuns la punctul de fierbere, adaugă broccoli în apă folosind o lingură cu fante.
Lasă la fiert timp de 3-4 minute sau până când se înmoaie. Poți introduce vârful unui cuțit în bucățelele de broccoli pentru a verifica dacă sunt suficient de moi.
Scurge broccoli de apă, folosind o strecurătoare, apoi lasă aburul să iasă. Pune din nou broccoli în tigaie, presară deasupra piper negru măcinat și un pic de sare. Adaugă untul și amestecă astfel încât să acoperi toate bucățelele de broccoli. Poftă bună și spor la gătit!
2. Supă cremă de broccoli
Ingrediente:
- 1 kg broccoli, 3 cartofi
- 4 căței de usturoi
- 3 linguri fulgi de drojdie inactivă
- 1 ceapă, sare și piper (după gust)
- Mix de semințe și ulei de măsline (opțional)
Mod de preparare:
Curăță cartofii, taie-i în cubulețe și pune-i la fiert într-o oală cu apă. Curăță ceapa, taie-o în jumătate și adaug-o în oala cu apă. Taie broccoli în bucățele mici și pune-l la fiert alături de celelalte legume.
Lista cu Alimente care Conțin Fier: Legume, Carne, Fructe și Câteva Rețete Delicioase
Cartofii, ceapa și broccoli trebuie să fiarbă aproximativ 20 de minute sau până când se înmoaie. Poți introduce vârful unei furculițe în ele pentru a verifica dacă sunt suficient de moi. Dacă este nevoie, le mai poți lăsa la fiert câteva minute.
Nu arunca apa în care au fiert legumele, ci toarn-o într-un vas. Pune legumele fiert într-un blender, adaugă usturoiul decojit, drojdia inactivă, sarea și piperul. Amestecă bine până obții un piure. Adaugă apă treptat până când piureul capătă consistența dorită.
Înainte de servire, poți adăuga deasupra mix de semințe și puțin ulei de măsline. Poftă bună!
3. Supă cremă de broccoli și dovlecel
Porția de sănătate de la NaturaFresh – germenii de broccoli si beneficii pentru organism
Ingrediente:
- 1 broccoli
- 1 dovlecel, 1 litru supă de legume
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă, câteva frunze de pătrunjel
- 1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
Spală bine broccoli și dovlecelul și lasă-le să se usuce. Curăță ceapa și usturoiul și le toacă-le mărunt. Pune într-o oală o lingură de ulei de măsline, iar când se încălzește, adaugă ceapa și usturoiul și călește-le timp de 2-3 minute, Taie dovlecelul în cubulețe, pune-l în oală și lasă-l puțin la prăjit pentru a se înmuia.
Adaugă jumătate de litru de supă, pune capacul pe oală și lasă să fiarbă timp de 10 minute. Adaugă apoi restul de supă și buchețelele de broccoli. Mai lasă supa la fiert încă 5-8 minute.
Ia apoi oala de pe foc, adaugă sare și pătrunjel tocat. Toarnă apoi supa în blender și amestecă bine până obții o supă cremă. Poftă bună și spor la gătit!
4. Broccoli la cuptor
Ingrediente:
- 300 gr broccoli
- Un cubuleț de unt
- 100 gr mozzarella
- Sare
Mod de preparare:
Pune apa la fiert într-o oală, iar când începe să dea în clocot adaugă sare și buchețelele de broccoli. Lasă broccoli să fiarbă aproximativ 5 minute, apoi scurge-l de apă și pune-l pe o tavă.
Taie mozzarella în felii mai groase și așaz-o peste buchețelele de broccoli. Poți pune untul fie sub buchețelele de broccoli, fie deasupra.
Baga tava în cuptor pentru aproximativ 15 minute sau până când se topește mozzarella. Așteaptă să se răcească, apoi pune broccoli într-o farfurie și sevește-l. Poftă bună!
Mie mi-a bagat medicul in dieta cel putin o data pe saptamana brocolli fiert. Nu intru in detalii dar banuiesc ca este usor de inteles ca au existat niste motive medicale pentru care a facut asta iar brocolli chiar este un aliment sanatos si important