Alimentele dulci, precum torturile și deserturile conțin de regulă cantități mari de zahăr și carbohidrați. Dacă multe dulciuri sunt considerate nesănătoase pentru majoritatea oamenilor, cu atât mai mult persoanele cu diabet au nevoie de precauții speciale în privința aportului total de carbohidrați și zahăr.
Utilizarea de ingrediente lipsite de zahăr ne poate oferi posibilitatea să preparăm un tort pe care îl poate mânca oricine, inclusiv cei care suferă de diabet.
Tort aniversar fără zahăr, pentru diabetici
Ingrediente de care aveți nevoie pentru prepararea acestui tort:
- 1 ou
- 2 linguri de lapte degresat
- 3 linguri de margarină (moale, la temperatura camerei)
- ¾ cană de înlocuitor de zahăr (stevia rebaudiana)
- 1 cană de făină
- ¼ linguriță de sare
- ornamente decorative pentru deserturi fără zahăr, fructe sau mirodenii
- mixer
- tavă de coptă rotundă (inel culinar)
- spray pulverizator pentru gătit (sau ulei pentru uns tava)
- lumânări aniversare
- sirop de ciocolată fără zahăr
Mod de preparare
Pasul 1
Preîncălziți cuptorul la 176 de grade Celsius. Așezați un raft în mijlocul cuptorului pentru a asigura blatului o coacere uniformă. Ungeți o tavă rotundă non-stick cu diametrul de 20 și adâncime de 5 cm. cu puțin ulei (sau puteți folosi un spray pulverizator de gătit).
Dacă doriți să creați un tort cu două straturi, va trebui să dublați cantitățile ingredientelor din rețeta originală, pentru a obține două blaturi.
Pasul 2
Amestecați 1 ou, 2 linguri de lapte cu un conținut redus de grăsime, 3 linguri de margarină la temperatura camerei și ¾ cană de înlocuitor de zahăr, precum stevia rebaudiana (un îndulcitor natural din plante).
Într-un bol separat, mixați 1 cană de făină cu ¼ linguriță de sare. Treptat, adăugați ingredientele uscate în amestecul de ou de mai sus. Mixați ingredientele până rezultă o compoziție omogenă.
Pasul 3
Puteți adăuga 1-2 lingurițe de ornamente decorative fără zahăr pentru a da tortului aniversar un aspect mai festiv. O altă opțiune este să folosiți o aromă specială, precum cireșe, ciocolată sau unt de arahide.
Pentru un tort de fructe, folosiți 2 căni de mere feliate, presărate cu puțină scorțișoară și nucșoară. Folosiți o lingură de lemn pentru a încorpora aceste ingrediente adiționale în compoziția blatului.
Pasul 4
Turnați compoziția de blat în tava pregătită. Bateți tava de masă pentru a ajuta la uniformizarea compoziției și la eliberarea bulelor mari de aer.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și lăsați blatul să se coacă circa 40 de minute.
Acest tort aniversar simplu, fără zahăr, are nevoie de circa 40-45 de minute pentru a se coace. Verificați dacă este făcut inserând o scobitoare în centrul blatului. Dacă iese curată, înseamnă că este gata și poate fi scos din cuptor.
Pasul 5
Lăsați blatul să se răcească definitiv pe un suport ridicat sau pe un grătar. După ce s-a răcit, așezați pe tort lumânări sau înfrumusețați-l cu un sirop de ciocolată fără zahăr și ornamente decorative fără zahăr.
Pont: calculați schimbul de calorii și carbohidrați pentru a vă asigura că întreaga masă pe care o serviți – nu doar tortul – se păstrează în limitele indicate pentru o persoană cu diabet.
O singură porție din acest tort, care înseamnă 1/12 din tort, conține mai puțin de 25 g de carbohidrați și mai puțin de 136 de calorii.
Faina alba este interzisa in diabet. Deci nu se poate numi „pt diabetici”. Sanatos da, pt diabetici nu!