Fiind o gustare traditionala in familia noastra, acest salam cu biscuiti de ciocolata reprezinta desertul perfect pentru cafea si cea mai buna parte este ca acest salam cu biscuiti de ciocolata este foarte usor de preparat.
Atunci cand eram copil, mama mea ne pregatea tot timpul acest salam de ciocolata, dar de fapt reteta mamei unei prietene de a mea era preferata mea. La un moment dat, faptul ca mama ei avea in mod regulat salam de biscuiti la congelator chiar devenise principalul motiv pentru care ajungeam acasa la ea atat de des. Am ajuns sa cred cu sinceritate ca ea era cea mai geniala si mai sofisticata mama de pe planeta datorita acelei retete.
Lasand deoparte amintirile din copilarie, trebuie sa subliniez cateva lucruri in privinta retetei. In primul rand, am folosit reteta mamei mele ca baza, dupa care am modificat-o putin. In reteta ei, sunt folositi doar biscuiti, dar eu am descoperit ca, cu cat folosesc mai multe nuci, cu atat are un gust mai bun.
Poti sa inlocuiesti nucile cu nuca de cocos sau cu stafide. Daca nu vrei sa adaugi nimic in plus, poti sa folosesti inca 70 de grame de biscuiti (in total 250 de grame de biscuiti). De asemenea, atunci cand nu pregatesc aceasta reteta pentru copii, imi place sa adaug putin alcool, pentru ca ii imbunatateste aroma.
Daca-ti faci griji pentru kilogramele in plus, vezi aici niste suplimente de slabit care chiar dau rezultate.
Salam cu biscuiti de ciocolata #rețeta1
Fiind o gustare traditionala in famila noastra, acest salam de biscuiti cu ciocolata este gustarea perfecta pentru cafea.
Ingrediente
- Biscuiti digestivi
- 3 sferturi de cana (70-80 de grame) de nuci prajite, sfaramate marunt
- 200 de grame de ciocolata neagra
- 90 de grame de unt fara sare
- 6 linguri de lapte integral
- O picatura de alcool (amaretto, rom)- optional
- Zahar pudra
Instructiuni
- Pune biscuitii intr-o punga mare si sfarama-i folosind un facalet, pana cand s-au faramitat bine. Transfera biscuitii sfaramati intr-un bol mare si adauga nucile
- Intr-un bol mediu, pune ciocolata si untul, pe care le incalzesti la cuptorul cu microunde pana cand s-au topit bine. Adauga laptele si alcoolul (daca folosesti), si amesteca. Adauga amestecul de ciocolata peste amestecul de biscuiti si amesteca pana cand s-au combinat bine
- Intinde acest amestec pe o hartie de copt sau pe o folie de plastic si da-i o forma de salam folosind o spatula sau o lingura. Ruleaza hartia si infasoar-o ca pe o bomboana. Pune la frigider timp de cateva ore pana cand devine ferm.
- Dupa ce s-a racit, poti sa scoti salamul de biscuiti din frigider, il presari cu zahar pudra din toate partile si apoi indepartezi excesul de zahar cu o perie- sau cu degetele tale, daca nu te deranjeaza sa te murdaresti. Taie in bucati si serveste.
- Poti sa pastrezi salamul de biscuiti la frigider sau la congelator. Daca il pastrezi la congelator, atunci trebuie sa il tii la temperatura camerei inainte de a il taia si de a il servi.
Salam din biscuiti de ciocolata #reteta2
Am intalnit destul de multe versiuni ale salamului din biscuiti de ciocolata in Italia, ceea ce m-a facut sa ajung la concluzia ca este o versiune italiana a tortului nostru obisnuit de la frigider si se pare ca sarbatoarea Craciunului pare sa fie cea mai potrivita perioada din an pentru aceasta bunatate culinara. Un lucru pe care trebuie sa il recunosc este faptul ca salamul de biscuiti de ciocolata are propriul sau farmec, in special atunci cand este presarat cu zahar pudra si legat ca un salam adevarat cu o sfoara. Aici, vreau sa ii multumesc lui Jacob Kennedy pentru instructiunile sale privind modul corect prin care sa leg cu sfoara un salam italian, in cartea de gatit Bocca Cookbook.
Daca eu pot sa leg o sfoara asa cum trebuie, atunci poti si tu, dar, ca sa fiu sincer, poti sa presari salamul nelegat de biscuiti cu zahar pudra si sa il lasi frumos pe masa.
Ingrediente
Pentru aproximativ 20 de felii generoase
- 250 de grame de ciocolata neagra de buna calitate (cu cel putin 70% cacao), rupta in bucati mari
- 250 de grame de biscuiti (care sa fie crocanti, nu moi)
- 100 de grame de unt moale, fara sare
- 150 de grame de zahar pudra
- 3 oua mari
- 2 linguri de lichior amaretto
- Doua linguri de pudra neindulcita de cacao
- 75 de grame de migdale naturale (cu pielita), taiate
- 75 de grame de nuci
- 50 de grame de fistic
- Doua linguri de zahar pudra (pentru decorat)
Instructiuni
- In cuptorul cu microunde (folosind instructiunile producatorului) sau intr-un bol rezistent la caldura suspendat deasupra unei cratite pline cu apa care da in clocot (dar fara sa atinga apa), topeste ciocolata pana devine moale. In timp ce ciocolata se topeste, pune biscuitii intr-o punga mare pe care o inchizi si apoi incepi sa o sfarami cu un melesteu pana cand ai o punga plina de firimituri- nu praf. Atunci cand ciocolata s-a topit, trebuie sa o pui intr-un loc rece (nu la frigider) si sa o dai deoparte sa se raceasca.
- Bate untul si zaharul impreuna. Trebuie sa folosesti doar un bol de dimensiuni mari si sa te asiguri ca amestecul pe care il obtii este moale si foarte usor.
- Trebuie sa bati ouale in mod gradat si unul cate unul. (sa nu te sperii daca acest amestec are un aspect inchegat in acest moment. Acest lucru va fi rezolvat in momentul in care va fi adaugata ciocolata), dupa care poti sa adaugi si lichiorul amaretto.
- Impinge pudra de ciocolata printr-o strecuratoare mica sau printr-un filtru peste ciocolata racita si, cu o spatula mica din plastic, amesteca pana cand s-au amestecat bine, dupa care adaugi acest amestec peste amestecul de oua.
- Atunci cand ai in fata ta un amestec omogen, poti sa adaugi miezul taiat de nuca si biscuitii sfaramati. Pliaza acestea ferm, dar cu rabdare, pentru a te asigura ca totul este acoperit cu ciocolata. Transfera acest amestec in frigider timp de 20-30 de minute, pentru a deveni mai ferm. Sa nu lasi acest amestec mai mult de atat in frigider, pentru ca va fi mai dificil sa il scoti din bol pentru a ii da o forma.
- Taie doua bucati mari de folie extensibila din plastic, suprapunandu-le, astfel incat sa i o suprafata mare pe care sa rulezi salamul din biscuiti de ciocolata. Toarna amestecul de ciocolata in mijlocul suprafetei acoperite de folie si- folosindu-ti mainile- da acestui amestec o forma de salam, cu o lungime de aproximativ 30 de cm.
- Acopera salamul obtinut cu folia de plastic si apoi il rulezi, de parca ai rula un melesteu mare, pentru a forma un cilindru rotund. Intoarce capetele prin apucarea ambelor capete ale foliei de plastic si ruleaza salamul inspre tine de cateva ori. In cele din urma, poti sa pui salamul la frigider pentru cel putin 6 ore, preferabil peste noapte, pentru a se aseza.
- Acum, ca salamul e asezat, pune o bucata mare de hartie de copt pe o masa curata in bucatarie. Scoate salamul de biscuiti din frigider si pune-l pe aceasta hartie. Masoara o bucata de sfoara cu o lungime de aproximativ 6 ori mai mare decat lungimea salamului de biscuiti si leaga un capat al sforii cu atentie de capatul intors al foliei de plastic de la unul din capetele salamului de biscuiti. Apoi, taie cat mai multa folie poti, dar fara sa tai nici unul dintre capete, astfel incat sa poti sa atasezi sfoara de ele.
- Acopera-ti mainile cu putin zahar pudra si apoi freaca doua linguri de zahar pudra (mai mult daca este nevoie) peste salamul de biscuiti, pentru a nu mai fi lipicios atunci cand il legi. In plus, acest lucru il va face sa arate mai mult ca un salam adevarat din carne.
- Fa o bucla cu sfoara, putin mai larga decat salamul de biscuiti, pe care o aduci la un capat al salamului, aproape de locul in care este legat. Trage de sfoara pentru a micsora bucla (dar fara a fi prea stransa) si formeaza o alta bucla de sfoara ca si inainte. Adu aceasta bucla in jurul salamului, la aproximativ 4 cm distanta de prima bucla, leag-o din nou si repeta pana cand ai ajuns la capatul cel mai departat al salamului, apoi leaga sfoara strans in jurul celuilalt capat al salamului de biscuiti.
- Cu restul de sfoara care iti mai ramane, incepe sa o treci in jurul salamului de biscuiti, rasucind-o de fiecare data cand ajungi la o bucla, apoi leag-o din nou cand ajungi la un capat. Poti sa repeti aceste lungimi de fiecare data cand vrei, pentru a crea un tipar cu aspect autentic, dar de doua sau de trei ori ar fi de ajuns pentru a obtine un aspect cat mai autentic.
- Transfera salamul pe un fund de lemn si taie niste felii, lasand la urma salamul pe masa pentru ca oamenii sa isi poata taia dupa cum doresc. In mod evident, atunci cand tai salamul, vei taia si din sfori, dar aceasta va ramana bine legata datorita numeroaselor noduri. A se servi rece
Salamul din biscuiti cu ciocolata este un desert dulce de origine italiana si portugheza – #reteta3
Acest salam din biscuiti din ciocolata este una dintre amintirile mele preferate din timpul copilariei. Este un desert portughez pe care il vei gasi la fiecare sarbatoare si, fiind copil, consideram ca aceasta combinatie de ciocolata moale si dulce si de biscuiti este cel mai bun lucru care a existat vreodata.
Salamul de biscuiti contine carne?
In ciuda numelui sau, salamul de biscuiti nu contine nici un fel de carne. Acest tip de salam este un desert facut cu oua, zahar, ciocolata si biscuiti. Ciocolata si biscuitii sunt rulate impreuna si biscuitii ofera ciocolatei un aspect marmorat ca al unui salam. De aici ii si provine numele si tot aici se termina similaritatile.
Salamul de biscuiti cu ciocolata are o reteta destul de standard. Poate sa fie facut cu nuci, cu fistic, chiar si cu migdale, dar in familia mea a fost preparata mereu versiunea fara nuci si, prin urmare, aceasta este versiunea pe care eu o prefer. Din momentul in care ai luat decizia daca sa adaugi nuci sau nu, reteta este mereu aceeasi: ciocolata topita, niste zahar si un amestec de oua si niste biscuiti sfaramati.
Cum sa faci un salam de biscuiti cu ciocolata
- Umple o cratita mica cu apa si pune un bol de sticla de dimensiuni medii deasupra. Fundul bolului nu ar trebui sa atinga apa din oala. La foc mediu, poti sa aduci apa la fierbere.
- Adu ciocolata si untul in bol si amesteca pana cand se topeste tot.
- Intr-un alt bol, amesteca zaharul, ouale si esenta de vanilie
- Adauga incet amestecul de oua peste ciocolata topita, amestecand in mod constant, pana cand s-a dizolvat tot zaharul
- Continua sa amesteci pana cand amestecul de ciocolata topita este complet fin, dupa care il iei de pe foc si adaugi si bucatile de biscuiti sfaramati
- Lasa amestecul sa stea timp de aproximativ 10 minute, pana cand este destul de rece incat sa ii poti da o forma.
- Taie doua bucati mari de hartie de copt si imparte amestecul intre cele doua bucati. Ruleaza amestecul de ciocolata intr-un tub (diametrul ar trebui sa fie de 6 cm). Rasuceste capetele hartiei si leaga fiecare capat cu o sfoara. Lasa la frigider timp de cel putin doua ore sau chiar si peste noapte.
- Atunci cand e gata de servit, desfa hartia in care se afla salamul de ciocolata, presara putin zahar pudra pe masa si ruleaza salamul de biscuiti in zaharul pudra, pana se acopera. Taie si serveste.
Poti sa pregatesti salamul de biscuiti din timp?
Da! Acesta este un desert foarte bun pentru petreceri si sarbatori, pentru ca poate sa fie pregatit din timp si tinut la frigider timp de pana la o saptamana sau tinut la congelator timp de pana la o luna. Daca vrei sa tii salamul de biscuiti la congelator, eu iti recomand sa il pui intr-o punga pentru congelator pentru a il mentine proaspat. De asemenea, trebuie sa il scoti din congelator si sa il pui la frigider cu doua zile inainte de a il servi, pentru a se dezgheta la timp.
Atunci cand salamul de biscuiti s-a racit complet si tai prima felie, o sa observi de ce este numit salam. In fiecare muscatura de salam, o sa ai parte de biscuitii crocanti si de gustul dulce si bogat al ciocolatei.
- Timp de pregatire: 10 minute
- Timp de gatire: 10 minute
- Timp total: 20 de minute
- Timp de racire: 2 ore
Ingrediente necesare
- 200 de grame de ciocolata neagra
- 100 de grame de unt nesarat, la temperatura camerei
- O treime de cana de zahar
- 2 oua
- 200 de grame de biscuiti sfaramati
- O jumatate de lingurita de esenta de vanilie
- Doua linguri de zahar pudra, pentru presarare
Instructiuni
- Umple o cratita mica cu apa si pune un bol de sticla de dimensiuni medii deasupra. Fundul bolului nu ar trebui sa atinga apa din oala. La foc mediu, poti sa aduci apa la fierbere.
- Adu ciocolata si untul in bol si amesteca pana cand se topeste tot.
- Intr-un alt bol, amesteca zaharul, ouale si esenta de vanilie
- Adauga incet amestecul de oua peste ciocolata topita, amestecand in mod constant, pana cand s-a dizolvat tot zaharul
- Continua sa amesteci pana cand amestecul de ciocolata topita este complet fin, dupa care il iei de pe foc si adaugi si bucatile de biscuiti sfaramati
- Lasa amestecul sa stea timp de aproximativ 10 minute, pana cand este destul de rece incat sa ii poti da o forma.
- Taie doua bucati mari de hartie de copt si imparte amestecul intre cele doua bucati. Ruleaza amestecul de ciocolata intr-un tub (diametrul ar trebui sa fie de 6 cm). Rasuceste capetele hartiei si leaga fiecare capat cu o sfoara. Lasa la frigider timp de cel putin doua ore sau chiar si peste noapte.
- Atunci cand e gata de servit, desfa hartia in care se afla salamul de ciocolata, presara putin zahar pudra pe masa si ruleaza salamul de biscuiti in zaharul pudra, pana se acopera. Taie si serveste.